kakao - 6140 przepisów (strona:164/410)

Ciasto puszysta krówka 195

opakowania śmietan-fix Na krem budyniowy: 1 opakowanie budyniu waniliowego 450 ml mleka 200 g masła 50 g cukru pudru Dodatkowo: 3-4 łyżeczki cappuccino do ozdobienia ciasta słodkie kakao, kawałki czekolady WYKONANIE Wszystkie wymienione składniki muszą być w temperaturze pokojowej.    Biszkopt: Piekarnik nagrzać do temperatury 180°C, spód blaszki 25x40 wyłożyć papierem do pieczenia. Do białek dodać(...)przekroić na pół i nasączyć cappuccino. Na dolny oblat nałożyć równomiernie krem budyniowy. Nałożyć górny oblat i posmarować go kremem kajmakowym. Ciasto można ozdobić potartą czekoladą, lub posypać słodkim kakao. Ewentualnie można posypać je płatkami migdałowymi. Pozostawiam to Waszej wyobraźni ;-)     Ciasto jest przepyszne i mimo puszystego biszkoptu, który syci, każdy i tak sięga po dokładkę, bo nie można

Passions hobbies life
Krem czekoladowy z awokado ( bez cukru ) 237

już dziś zapraszam po przepis na zdrowszą wersję kremu czekoladowego - bez cukru, bez mleka, bez tłuszczów ! Składniki: * 3 daktyle suszone * 1/2 awokado * 1/3 średniej wielkości banana * 1 płaska łyżeczka kakao Wykonanie: Daktyle zalać wrzątkiem i odstawić na 15-20 minut. Po tym czasie daktyle odcedzić, wyjąć pestki, jeśli je mają. Banana i awokado pokroić w mniejsze kawałki. Razem z daktylami(...)przełożyć owoce do niedużego, wysokiego naczynia ( np. szerszy kubek ), wsypać kakao i przy użyciu blendera, zmiksować składniki na gładki krem. Ja swój krem posypałam wiórkami kokosowymi. Smacznego

kolorowotorcikowo
Ciasto bounty 237

się miłośnicy kokosowo-hawajskich smaków. Puszysty i delikatny biszkopt przełożony słodką masą w polewie czekoladowej. Kto się skusi? :) Składniki na biszkopt: 6 jaj, 180 g mąki tortowej, 15 g kakao (ok. 3 łyżek) 1 łyżka octu, 3 łyżki oleju, 1 szklanka cukru, 2 łyżeczki proszku do pieczenia, Nasączenie biszkoptu: sok z 1/2 cytryny + tyle wody, aby razem z sokiem było(...)łyżce. Następnie żółtka mieszamy z łyżką octu i powoli dodajemy cały czas miksując. Po tym dodajemy olej i zmiksować, następnie dodać  przesianą mąkę z proszkiem do pieczenia oraz kakao i wymieszać ręcznie. Wylewamy ciasto na formę o wymiarach 31 cm x 22 cm wysmarowaną masłem oraz posypaną bułką tartą i pieczemy w piekarniku nagrzanym  na 180 ° C przez

Delicious Titbits
Czekoladowa pavlova z owocami z okazji DNIA BABCI I DZIADKA:)) 154

różnych przepisach i powiem Wam, że wyszło smakowicie:) A tak właśnie prezentuje się mój tort Pavlovej Składniki  BEZA 7 białek (schłodzone)  400g cukru 2 łyżki gorzkiego kakao 1 łyżka cukru wanilinowego 1 łyżeczka soku z cytryny lub octu jabłkowego * 1 łyżka mąki ziemniaczanej * * dodajemy , aby beza po upieczeniu była w środku ciągliwa i lekko wilgotna,  natomiast(...)ubij na sztywną pianę, następnie dodawaj po jednej łyżce cukru (wymieszanego z cukrem wanilinowym) oraz ocet jabłkowy i mąkę ziemniaczaną.  Gdy piana będzie już lśniąca i sztywna dodaj kakao i delikatnie wymieszaj łyżką, tak by powstały smugi.  Pianę przełóż na przygotowaną wcześniej blachę,  wstaw do piekarnika na środkową półkę , temperaturę zmniejsz do 160 o C - piecz

Cukier&Puder
Biscotto di Pasta Frolla, czyli przepyszne owocowe ciasto sypane. 159

tego południowowłoskiego deseru. Składniki: -kasza manna 1,5 szklanki -cukier brązowy 1 szklanka -mąka tortowa TYP 405 1,5 szklanki -proszek do pieczenia łyżeczka -laska wanilii ziarenka -cukier puder -kakao lub starta na wiórki czekolada -masło 1/2 kostki -truskawki, mam z tego roku swoje mrożone -drugi owoc wg uznania, ja używam borówek i malin świeżych; niepolskich niestety Wszystkie sypkie produkty(...)przesiewamy w jedno. Dodajemy półtwarde posiekane masło i zagniatamy, jak się składniki złączą dzielimy na trzy części, do jednej dodajemy kakao i wszystkie w ostatnim etapie zagniatamy jak na kruszonkę. W trakcie zagniatania dodajemy ziarenka wanilii. Naczynie do tarty smarujemy masłem i posypujemy manną. Można ewentualnie użyć tortownicy i wyłożyć ją papierem. Wykładamy pierwszą warstwę kruszonego ciasta, układamy

BaRepas
Deser czekoladowy z makiem i miodem kasztanowym z szybkowaru 208

Porcji: 2 - 3 JEŚLI POWYŻSZE WSKAZÓWKI NIC CI NIE MÓWIĄ, ZAPRASZAM  TUTAJ Składniki 1 szklanka suchych nasion maku 100 g gorzkiej czekolady 70% 2 płaskie łyżki kakao, przesiej przez sitko 250 ml śmietany kremówki 30% (bez konserwantów) miód kasztanowy lub inny o charakterystycznym smaku i aromacie (można użyć syropu z igieł młodej sosny), do smaku Przygotowanie ugotuj(...)rozpuszczonej czekolady dolej śmietanę i przez chwilę całość mieszaj ubijaczka spiralną wyjmij garnek z kąpieli wodnej i jeszcze chwilę mieszaj składniki do idealnego połączenia się  dodaj kakao i ponownie całość wymieszaj do połączenia się składników powstały sos czekoladowy wstaw do lodówki do mocnego schłodzenia (musi być bardzo zimny) schłodzony sos ubij widełkami do ubijania piany

Szybko Szybkowar
Deser z kaszą manną i herbatnikami 162

wykonaniu i zaskakujący w smaku:)Deser z kaszą manną i herbatnikami Składniki:1 litr mleka200 g masła1 szklanka błyskawicznej waniliowej kaszy mannej1 szklanka cukrucukier waniliowy3 łyżki jasnego kakao dla dzieciduża paczka herbatnikówkilka łyżek zaparzonej kawy lub amaretto (osobiście robiłam z amaretto -pyszne)Przygotowanie:Niewielką formę, najlepiej keksówkę :) wyłożyć herbatnikami i pokropić amaretto. Amaretto można rozcieńczyć gorącą wodą, wtedy procenty(...)Podgrzewać na małym ogniu, stale mieszając. Gdy wszystkie składniki się rozpuszczą, gotować przez 3 minuty cały czas mieszając. Gotową masę podzielić na pół. Do jednej z nich dodać kakao i dokładnie wymieszać. Teraz liczy się czas, ponieważ masa szybko stygnie. Na dno blaszki układamy herbatniki pokropione amaretto i na to wylewamy białą masę, szybko układając na górze warstwę

Lawendowe Niebo
Brownie z orzechami laskowymi 143

jest w nim czekolada:) Brawnie robię na różne sposoby i z różnymi dodatkami. Dziś wersja z prażonymi orzechami laskowymi.SKŁADNIKI:2 gorzkie czekolady200 gram masła 1 łyżka kakao 3/4 szklanki cukru100 gram mąki 4 jajka100 gram orzechów laskowych PRZYGOTOWANIE:Czekoladę i masło wkładam do miseczki, którą ustawiam na garnku z gotującą się wodą. Powoli rozpuszcza, aż obydwa składniki(...)cukier do którego wbijam jajka. Całość miksuję około 4 minut mikserem na najwyższych obrotach. Do masy jajecznej powoli wlewam rozpuszczone masło z czekoladą. Miksuje chwilę do połączenia składników.Dodaję kakao i mąkę. Miksuję jeszcze przez chwilę. Dodaję potłuczone orzechy laskowe i mieszam. Masę wylewam na wyłożona papierem do pieczenia blaszkę. Piekę 20 minut w piekarniku nagrzanym do 180 stopni. Już

Magiczna kuchnia Darii
Czekoladowa markiza czyli mus czekoladowy przekładany biszkoptem :) 146

misce ubijam zółtka z miodem i cukrem na pulchną białą masę. Następnie łączę masę z żółtek z ubitymi białkami delikatnie mieszając. Do powstałej masy dodaję przesianą mąkę z  kakao, sól i ponownie delikatnie mieszam. Ciasto wykładam na płaską blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia. Rozsmarowuję na grubość około 1 cm. Piekę w piekarniku nagrzanym do 170 stopni prze(...)ustawiam na garnku z gotującą się wodą. Rozpuszczam wszystie składniki w kąpieli wodnej, aż do uzyskania jednolitej masy. W tym czasie miksuję masło na jednolitą masę do której dodaję kakao - miksuję aby powstało masło kakaowe. Ubijam śmietanę. Do masła dodaję ciepłą masę czekoladową oraz szczyptę soli i ponownie miksuję do połączenia składników. Następnie dodaje ubitą kremówki i delikatnie mieszam.Keks

Magiczna kuchnia Darii
Domowa czekolada 360

szklanka cukru2 cukry waniliowe3/4 szklanki mleka3 łyżki kakaomleko w proszkumargaryna Sposób przyrządzenia:W garnku rozpuścić margarynę, a potem po kolei dodawać cukry, mleko (płynne nie w proszku) oraz kakao (im więcej dodamy kakao tym czekolada będzie ciemniejsza, ja niestety miałam tylko resztkę około 2 łyżek dlatego moja jest jaśniejsza). To wszystko zagotować, potem zdjąć z ognia, dodać mleko

upichcic
Podwójnie czekoladowe ciasteczka J. Olivera 175

masła100 g cukru pudru2 żółtka3 łyżki ciemnego kakaotabliczka białej czekolady Wykonanie:Masło utrzeć z cukrem na gładką masę, dodać żółtka i kontynuować ucieranie. Wsypać  mąkę przesianą z kakao i dłońmi zagnieść ciasto. Włożyć do lodówki na godzinę.Rozwałkować ciasto  i szklanką wycinać z ciasta koła. Na połowie krążków ułożyć kostkę czekolady i przykryć drugim (brzegi zlepiamy za pomocą

Ciasta ciastka ciasteczka Słodka chwila zapomnienia
Café Borgatta, czyli kawa czekoladowa ze skórką pomarańczową 281

poświęcenia kilku minut więcej na te prostą i codzienną dla wielu czynność. Zapraszam na kawę :)Składniki na 2 porcje:1 szklanka mleka,2 łyżki dobrego gorzkiego kakao,2 łyżki cukru,2 małe filiżanki espresso lub 120-150 ml mocnej świeżo zaparzonej kawy,1/2 szklanki bitej śmietany,skórka starta z pomarańczy.W małym garnuszku(...)mocno podgrzać mleko, dodać kakao i cukier, dokładnie połączyć. Dolać espresso i wymieszać. Przelać do szklanek lub kubków, udekorować bitą śmietaną i skórką startą z wyszorowanej i sparzonej pomarańczy.Kawa jest zbliżona do smaku mokki. Posmak i aromat skórki pomarańczowej dodaje jej lekkości :) można ją posłodzić więcej, jeśli ktoś woli słodsze kawy

Codzienna kuchnia niecodzienna
Karmelizowane owoce pod kruszonką z płatkami owsianymi. 162

skończyło, no ale nawet w "czerwone" święta u nas w Mieście kupisz podstawowe produkty.Czego użyłem:-200 g mąki TYP405 przesiana-100 g masła-garść cukru trzcinowego-garść płatków owsianych-kakao-łyżka migdałów-garść mixu orzechów zgniecionych w moździerzu-4 duże jabłka-2 duże gruszki-mało dojrzały, twardy bananMąkę zagniatamy z masłem i połową przygotowanego cukru. Rozdzielamy na pół. Do pierwszej(...)dodajemy kakao i płatki migdałów, do drugiej płatki owsiane i orzechy. Mieszamy i zagniatamy osobno, by utrzymać konsystencję kruszonki.Obrane jabłka i gruszki wrzucamy na cukier, który uprzednio karmelizujemy na patelni. Podsmażamy kilka minut.Na naczynie do tarty wykładamy owoce, dodajemy pokrojonego na połówki świeżego banana i przykrywamy wg uznania kruszonką.Pieczemy w 200 stopniach przez ok 25 minut. Podajemy z lodami

BaRepas
Tiramisu 373

łyżeczki żelatyny 3 łyżki wody przegotowanej ciepłej Do nasączenia biszkoptów 1 szklanka ciepłej przegotowanej wody 2 łyżki kawy rozpuszczalnej  1 cukier waniliowy 2 łyżki likieru kawowego Do posypania: Kakao gorzkie Holenderskie Wykonanie : Żelatynę rozpuścić w ciepłej wodzie. Kremówkę ubić z cukrem i cukrem waniliowym , ciągle mieszając dodawać po łyżce serka mascarpone . Następnie wlać likier i wymieszać. Do szklanki(...)kawie (zanurzamy i szybko wyciągamy , nie trzymamy za długo bo biszkopt nam się rozpadnie ) Na biszkopty trochę masy i tak dalej aż do wykończenia .  Wierzch posypujemy gorzkim kakao . Odstawiamy do lodówki na kilka godzin . Mi wyszły 3 warstwy. Smacznego

Sama słodycz i szczypta chili
Sernik czarno biały z pianką 186

Sernik otulony dwoma warstwami ciemnego ciasta z pyszną aromantyczną wanilią i naturalnym kakao. Łatwy i szybki przepis, ser wiejski będzie najlepszy, ale jeśli użyjecie tego sklepowego też z pewnością będzie pyszny. Do masy dołożyłam kandyzowaną papaję, a całość schowana pod kokosową pierzynką. Składniki na ciasto:   3 szk mąki tortowej  1 szk cukru pudru 5 żółtek 25 dag margaryny(...)płaskie łyżeczki proszku do pieczenia 3 łyżki kakao 1-2 łyżeczki mielonej wanilii, lun ziarenka wanilii z jednej laski 1. Szybko zagnieść ciasto, podzielić na 2 części i schłodzić w zamrażalniku przez ok 30-40 minut. Składniki i dodatki do ciasta znajdziecie na stronie  www.Skworcu.com.pl . Masa serowa:   1 kg sera, dwu krotnie mielony 1 szklanka cukru pudru

Apetyczna babeczka

Proponowane wyszukiwania