słodko-kwaśna tarta z przepysznym rabarbarem. SKŁADNIKI: NA CIASTO: -1,5 szklanki mąki - 1 jajo - 12 dag masła -12 dag cukru - łyżeczka proszku do pieczenia - cukier waniliowy - łyżka jogurtu NA KRUSZONKĘ: - 2 łyżki masła - 2,5 łyżki cukru - 3,5 łyżki mąki NADZIENIE: - 6 łodyg rabarbaru - 6 łyżek cukru brązowego BUDYŃ: - budyń waniliowy z cukrem - 1,5 szklanki
SMYKWKUCHNISKŁADNIKI: - 6 ugotowanych jajek - puszka tuńczyka - łyżka posiekanego koperku - paczka drobnego makaronu (najlepiej włoskiego lub z mąki durum) - 3 łyżki kaparów - sól, pieprz kolorowy - majonez (w wersji dietetycznej użyjcie jogurtu greckiego) Jajka kroimy w kostkę, tuńczyka odcedzamy, makaron gotujemy. Wszystkie składniki w/w łączymy ze sobą, doprawiamy do smaku. Schładzamy w lodówce co najmniej 2 godziny przed podaniem. Polecam gorąco! ZAPRASZAM
SMYKWKUCHNIpowstał dietetyczny sernik z truskawkami i jagodami. Jest to lekki deser, niskokaloryczny więc możemy sobie na niego pozwolić! Zapraszam! SKŁADNIKI NA SERNIK: - 500g serka homogenizowanego 0% tłuszczu - 100 ml jogurtu greckiego light - galaretka truskawkowa - galaretka Blue (lub inna może być np. wiśniowa, owoce leśne) - 1 łyżka żelatyny - 2-3 słodziki w tabletkach - 20 dużych truskawek - 3/4 szklanki jagód akcesoria kuchenne
SMYKWKUCHNImąki ziemniaczanej PIEROGI GOTUJEMY W WRZĄCEJ WODZIE OKOŁO 3-5 MINUT, NA MALUTKIM OGNIU. PAMIĘTAJ WODĘ NA PIEROGI TRZEBA POSOLIĆ MINIMUM ŁYŻECZKĘ SOLI. PIEROGI MOŻNA PODAĆ ZE ŚMIETANKĄ, JOGURTEM Z CZYM TYLKO CHCECIE!! ;-) ZAPRASZAM
SMYKWKUCHNIDostarczające odpowiednią dawkę witamin, składników mineralnych i białka. Zapraszam! Jajka poszetowe z sałatką z botwinką i grzankami! SKŁADNIKI: - pomidor - garść rukoli - garść botwinki - koperek świeży - liście bazylii - łyżka jogurtu Greckiego light - na dressing: 1/2 łyżeczki miodu, 1 łyżeczka wody, sól, pieprz - 2 jajka ekologiczne - odrobina oliwy z oliwek do skropienia - bagietka - rumienimy w tosterze Składniki na sałatkę mieszamy
SMYKWKUCHNIwszystkich tych, którzy dbają o sylwetkę. Deser jest na bazie świeżych owoców, bogactwo smaku i witamin. Gorąco polecam! SKŁADNIKI NA 2 PUCHARKI: - 1 banan średni - 150 ml jogurtu naturalnego 0% tłuszczu - 2 łyżki sera białego chudego - 2 słodziki w/w składniki miksujemy w blenderze, wlewamy do wysokich pucharków - 4 łyżki jagód dodajemy jagody delikatnie mieszając na sam wierzch układamy maliny
SMYKWKUCHNIziemniaki, cukinię i resztę składników - wymieszaj wszystko na jednolitą masę -powinna być gęsta - smaż na patelni teflonowej na minimalnej ilości oleju rzepakowego Placuszki możecie podać też z sosem jogurtowym (jogurt naturalny, sól, pieprz, posiekana bazylia, sok z cytryny, odrobina ziół np. prowansalskich) Smacznego!!! Zapraszam na FB! Pięknego dnia! Karola
SMYKWKUCHNISłodkie za mną chodzi... ;-) SKŁADNIKI dla 2 osób: na mus kakaowy: - 150 ml jogurtu naturalnego -150 g serka ricotta - 1 łyżka kakao instant - 2 słodziki w/w miksujemy - 4 łyżki granoli - owoce: morele, czereśnie, banan, do ozdoby: chrupki kukurydziane w czekoladzie Do pucharka wkładamy mus kakaowy, pokrojonego banana, zasypujemy granolą, na wierzch pokrojone owoce i chrupki. Smacznego!!! Pięknego dnia
SMYKWKUCHNIChNP, którego możecie poszukać będąc np. na urlopie. SKŁADNIKI DLA 4 OSÓB= 4 PUCHARKI NA KREM: - 80 ml podkarpackiego miodu spadziowego ChNP - 150 g sera białego chudego - 70 g jogurtu 0% tłuszczu - 4 łyżki mleka - 120 g malin w/w składniki miksujemy na gładką masę - 200 g borówek amerykańskich - 1 granat - 2 suszone figi Masą wypełnij pucharki na wierch ułóż owoce
SMYKWKUCHNIbiały. Sałatka urzekła mnie swoim smakiem! SKŁADNIKI: -1/4 DOJRZAŁEGO AWOKADO - 1 POMIDOR MALINOWY DUŻY - 1/3 OGÓRKA ZIELONEGO - 2 ŁYŻKI SERA BIAŁEGO CHUDEGO - ZIOŁA TOSKAŃSKIE, SÓL - ŁYŻKA JOGURTU BAŁKAŃSKIEGO Pomidory pokrój na ósemki, ogórka w kostkę, posyp serem białym i ziołami, na wierch ułóż awokado! Gotowe! SMACZNEGO
SMYKWKUCHNIkupujemy tych produktów, które składniki nie są nam znane np. glutaminian sodu, guma arabska itd. wykluczamy z potraw majonezy, gotowe sosy, serki topione. Po prostu zastąpmy je na jogurt naturalny, kefir, białe serki do sparowania na kanapki. jedzmy dużo warzyw i owoców. To właśnie w nich znajduję się najwięcej pożytecznych kalorii i witamin. biały ryż, ziemniaki zastąpmy na brązowy
Truskawkowa Fiestautlenianiu tłuszczów. Witamina C (E 300) Kwas cytrynowy (E 330) Kwas fosforowy V (E 338) Substancje słodzące - są stosowane jako zamienniki cukru w produktach typy light np. w jogurtach, lodach, deserach itd. Sacharyna (E 954) Aspartam (E 951) Acesulfam K (E 950) Aromaty - substancje nadające produktowi smak i zapach. Aromaty naturalne Aromaty syntetyczne Regulatory kwasowości - są stosowane w celu
Truskawkowa Fiestamiałam po raz pierwszy w tym roku spróbowania polskich truskawek. Sposób przygotowania jest bardzo prosty i nie zajmuje dużo czasu. Składniki: 1 duży banan 2 szklanki truskawek 1 mały jogurt naturalny opcjonalnie 1 - 2 łyżeczki miodu Sposób przygotowania: Banana obieramy ze skórki, kroimy na plasterki. Truskawki myjemy i szypułkujemy. Do blendera wrzucamy wszystkie składniki. Czekamy, aż wszystko dokładnie się zmiksuje
Truskawkowa Fiestaracji tego, że mam słabość do tych owoców tym razem dodaje pyszny koktajl, który dodaje mnóstwo energii i orzeźwia w upalne dni. :-) Składniki: 2 - 3 szklanki truskawek 1 mały jogurt naturalny 1 łyżeczka miodu - opcjonalnie Sposób przygotowania: Truskawki umyć i odszypułkować. Wszystkie składniki wrzucić do blendera i zmiksować. Smacznego
Truskawkowa Fiesta