lubella Zapraszam! Składniki: 2 szklanki makaronu, u mnie MINI makaron 5 warzyw, Lubella 1 cukinia 1 bakłażan 1/2 czerwonej papryki 1/2 cebuli oliwa Składniki na sos jogurtowo-jajeczny: 180 g jogurtu naturalnego 2 jajka 10 listków bazylii garść koperku garść natki pietruszki sól pieprz papryka słodka papryka ostra dodatkowo: kulka mozarelli Wykonanie: Makaron ugotować wg przepisu, odcedzić(...)posiekane zioła. Na patelni rozgrzać oliwę i łyżkę masła, dodać cebulę, kiedy się zeszkli dodać paprykę, bakłażana i cukinię. Smażyć ok 10 minut. Warzywa wymieszać z makaronem i sosem jogurtowo-jajecznym. Delikatnie przełożyć do papilotek. Na każdą "babeczkę" ułożyć plasterek mozarelli. Piec w piekarniku nagrzanym do 180 stopni ok 20 minut. Makaron z warzywami można oczywiście upiec w naczyniu żaroodpornym
Trufelkowochwilę mieszamy. Następnie wrzucamy obrane i pokrojone w kostkę jabłko. Smażymy, delikatnie mieszając co jakiś czas. Ściągamy z ognia, gdy jabłko ładnie pokryje „karmelem”. Do pucharka nakładamy połowę jogurtowego chia, słodkie jabłka, resztę jogurtowego chia. Całość posypujemy poppingiem ekspandowanych nasion Amarantusa. Wierz polewamy delikatnie sosem wiśniowym. Podajemy od razu. Smacznego
Słodkie okruszkiowocami Jogurt z bananem musli, kokosem i chia Jogurt z jagodami, masłem orzechowym i kokosem Jogurt z owocami i płatkami owsianymi Jogurt ze śliwką, musli, kokosem i chia Jogurtowe placuszki Jogurtowe placuszki kakaowe Kanapka z ciabatty z pestkami z dyni Kanapka z ciabatty z ricotta i rzodkiewką Kanapka z omletem z cukinią i suszonymi pomidorami Kanapka z serkiem wiejskim
Moja smaczna kuchniaproste ciasto z wczesnojesiennymi owocami: śliwkami i jeżynami. Pierwsze od sąsiada zza płotu, drugich nazbierała Młoda z Tomaszem. Nic nie może się zmarnować, wrzuciłam więc wszystko do prostego ciasta jogurtowego podkręconego kardamonem. Wyszło, muszę przyznać, wyjątkowo pysznie. Soczyste owoce, chrupiąca, cukrowo-migdałowa skorupka i delikatna nuta kardamonu w tle - naprawdę smakowita kompozycja. Spróbujcie, póki jeszcze można w lesie nazbierać jeżyn(...)jeśli macie ochotę na jakiś inny deser ze śliwkami, koniecznie sprawdźcie, co upichciła Mirabelka ! Ciasto jogurtowe ze śliwkami i jeżynami Składniki: (na tortownicę o średnicy 26 cm) 295 g mąki pszennej 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia 1/2 łyżeczki sody oczyszczonej 100 g cukru 1 łyżeczka mielonego kardamonu 2 jajka 50 g złotego syropu 250 ml jogurtu naturalnego
Pożeraczka, czyli raz adobrzeUwielbiam figi, ale sezon na nie jest zawsze za krótki. Z racji powrotu po urlopie macierzyńskim do pracy postawiłam uprzyjemnić sobie (i współpracownikom) ten pierwszy dzień. Jogurtowe ciasto z figami wyszło idealne, odpowiednio wilgotne i ze smakiem jesiennych, chociaż egzotycznych owoców. Koniecznie spróbujcie! Z racji tego, że figi są coraz tańsze zaopatrzyłam się w niemały zapas i będę działać(...)nimi w weekend, również wytrawnie 🙂 Składniki /tortownica o Czytaj dalej... Artykuł Jogurtowe ciasto z figami pochodzi z serwisu Pasja Smaku
Pasja Smakuporcje): 300g cukinii 1 duże jajko 1 kopiasta łyżka mąki sól pieprz ziołowy 1 łyżeczka czarnuszki 2 łyżki posiekanej natki pietruszki gałązka mięty olej do smażenia sos jogurtowy: 150ml jogurtu greckiego 1 ząbek czosnku sól pieprz świeżo mielony sok z cytryny do smaku (ok 1 łyżki) 2 łyżki posiekanego koperku Do przygotowania placków lepiej wybrać młodą cukinię, która(...)małym ogniu sprawia, że cukinia jest dobrze wysmażona, a placki nie są surowe w środku. Po usmażeniu osączyć na papierowym ręczniku. Składniki sosu wymieszać. Placki podawać z sosem jogurtowym. Smacznego
Obiad gotowyKrucha tarta wypełniona delikatnym, pieczonym kremem jogurtowym. Charakteru dodają gruszki gotowane w winie z przyprawami korzennymi, których aromat przywołuje długie jesienne wieczory. CIASTO KRUCHE: 1 1/2 szklanki mąki pszennej 1/4 szklanki cukru 100 g masła 1 żółtko 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia 2 łyżki mleka KREM JOGURTOWY: 400 g jogurtu naturalnego 1 szklanka śmietany 18 % 3 jajka 1/2 szklanki cukru
https:KKuchniaMniammyjemy i osuszamy. Blaszkę wykładamy folią lub papierem do pieczenia. Na dnie układamy biszkopty. Do miski przekładamy jogurt, dosypujemy śmietanki i miksujemy aż masa zrobi się sztywna. Przekładamy masę jogurtową na biszkopty, wyrównujemy. Na masie jogurtowej układamy winogrona lekko je dociskając. Polewamy gęstniejącą galaretką. Wstawiamy ciasto do lodówki na całą
słodkie i nie tylko historie kulinarneswej prostocie bardzo smaczne. Do jego przygotowania używam skórki pomarańczowej którą zawsze mam w słoiczku na takową okazję jako to ciasto. Jeżeli nigdy nie pokusiliście się by domowe jogurtowe ciacho zagościło na Waszym stole to koniecznie to zmieńcie. Jogurtowe z cukrem pudrem i skórką pomarańczy Składniki : 300g mąki 1 szklanka cukru 1.5 łyżeczki proszku do pieczenia
Kulinarny Świat Konczi i SzpileczkiCukinia w cieście piwnym to pyszna przekąska, smaczna na ciepło jak i na zimno. Cukinię można doprawić ulubionymi przyprawami, ja wybrałam czubrycę zieloną. Do cukinii podałam sos keczupowo-jogurtowy. Do przygotowania sosu użyłam keczupów Premium Reypol , które są nowością w ofercie firmy. Keczupy mają fajne opakowanie w postaci słoiczka o ciekawym kształcie. Zdecydowanie wolę keczupy w słoiczkach ponieważ można wybrać(...)młodej cukinii czubryca zielona olej do smażenia ciasto piwne 1,5 szklanki piwa 2 szklanki mąki 1/2 łyżeczki soli 2 jajka 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia sos keczupowo-jogurtowy 7 łyżek keczupu łagodnego Reypol 1 łyżka keczupu pikantnego Reypol 7 łyżek jogurtu naturalnego 4 łyżki majonezu 1 łyżka oregano Cukinię dokładnie umyć i osuszyć. Odkroić końcówki i pokroić w plastry
Monia miesza i gotujewodzie. Namoczoną żelatynę rozpuściłam w 100 ml wrzątku, przestudziłam i powoli łączyłam z jogurtem naturalnym i cukrem pudrem. Na dno formy wysypałam proso ekspandowane, wylałam na to 2/3 masy jogurtowej w którą powrzucałam świeże jeżyny (kilka sztuk, może kilkanaście) Pozostałe jeżyny pogniotłam widelcem i połączyłam z pozostawioną wcześniej masą jogurtową. Wylałam na wierzch jogurtowca. Pozostawiłam w lodówce do całkowitego stężenia
Życie zaczyna się w kuchnismażenia placków Salsa pomidorowo- paprykowa: 2 pomidory malinowe 1 papryka żółta szczypta soli i pieprzu kilka listków bazylii 1 łyżka oliwy z oliwek Sos jogurtowy: 100 gram jogurtu naturalnego garść świeżej bazylii szczypta soli i pieprzu ząbek czosnku pokrojony w plastry ogórek zielony Na oliwie z oliwek podsmażam cebulę i czosnek(...)naturalny mieszam z wyciśniętym w prasce czosnkiem oraz posiekaną bazylią. Doprawiam solą i pieprzem. Na jedną porcję zużywam nawet 4 placki ziemniaczane, na spód układam dwa, nakładam sos jogurtowy i ogórki, burgery drobiowego i salsę. Całość przykrywam dwoma plackami ziemniaczanymi i podaję na ciepło od razu. Smacznego, Klaudia
Mango Papajagalaretki i rozpuszczoną łyżeczkę żelatyny. Na dno szklanek wykładam po kilka borówek zalewam galaretką 1/2 szklanki na trzy pucharki i wstawiam do lodówki. Jak stężeje wylewam na galaretkę warstwę jogurtową i wstawiam do lodówki, układam na niej warstwę malinową i miętę i zalewam 1/2 szklanką galaretki i wstawiam do lodówki. Na nią układam połówki winogrona i zalewam 1/2 szklanką galaretki(...)wstawiam do lodówki. Na końcu wylewam warstwę jogurtową i do lodówki wstawiam. Kremówkę ubijam z fixem , dekoruję nią deser, posypuję borówkami i cukierkami. Dekoruję szaszłykami z galaretki
wesoła kuchniapianką i owocami Tarta z borówkami amerykańskimi Kruchy spód z lekką pianką i borówki Szwedzkie drożdżówki Jamiego Olivera Tarta z borówką amerykańską Sernik na zimno w kolorach lata Jogurtowy sernik na zimno z borówką Sernik na zimno z borówką amerykańską Bazyliowy sernik na zimno z borówką Domowe lody jogurtowo-borówkowe bez jajek Lody rabarbarowe z borówką amerykańską Jogurtowe lody
Kulinarne przygody GatityDziś polecam Wam jogurtową jęczmieniankę z jagodową konfiturą . Pyszna propozycja, która sprawdzi się zarówno jako śniadanie, jak i lżejszy deser. Przygotowanie zajmie Wam zaledwie kilka chwil, a potem można się już… delektować każdą łyżeczką. Jogurtową jęczmieniankę możecie podać właściwie z każdą konfiturą lub małymi świeżymi owocami. Spróbujcie. Składniki: 150 g gęstego jogurtu naturalnego (zimnego) 4 pełne łyżki pełnoziarnistych opiekanych
Słodkie okruszki