jogurtowe - 4574 przepisów (strona:229/305)

Piersi kurczaka w krakersach 238

będą miękkie, soczyste i bardzo smaczne. Do przygotowania poniższego dania nie trzeba używać oleju, dzięki temu mięso nie będzie tłuste. Piersi kurczaka w krakersach możecie podać, np. z sosem jogurtowym lub czosnkowym i ulubioną sałatką.  Składniki: 1 podwójna pierś z kurczaka 200 g jogurtu naturalnego 100 g krakersów solonych sól, pieprz przyprawa do kurczaka Pierś umyć, osuszyć i przekroić

Ugotować
Parfait z kokosowo-orzechową granolą i owocami 324

owocami i granolą. Granolą homemade, oczywiście. PS Parfait to francuski deser z mrożonego kremu, choć głównie z inicjatywy mieszkańców Ameryki Północnej podawany jest w wersji na maksa uproszczonej, jogurtowej. Parfait z granolą kokosowo-orzechową i owocami 150g gęstego jogurtu greckiego pół szklanki granoli (przepis niżej) truskawki, jagody lub borówki amerykańskie cytryna, cukier puder Zanim zabierzemy się do przygotowywania deseru, myjemy

wcinaj to
Ciasto biszkoptowe z truskawkami 119

Chyba najwyższy czas aby rozpocząć sezon truskawkowy. Na początek lekkie biszkoptowe ciasto z truskawkami i kremem serowo-jogurtowym. Niezwykle proste. Można je bez problemu zrobić po powrocie z pracy, trzeba tylko upiec biszkopt poprzedniego dnia i kupić po drodze świeże truskawki". Czytaj więcej

Wiem co jem
Cukiniowe talarki z sosem jogurtowym 105

Szybkie i smaczne danie na obiad lub kolację. Delikatna cukinia w cieście dobrze się komponuje ze słodko-pikantnym sosem jogurtowym. Wyglądają tak apetycznie, że nawet mój mąż, który nie jest miłośnikiem cukinii skusił się na nie. Ja natomiast zajadam się nimi ostatnio dość często. Przepis dodaję do akcji „Cukinia 2011”. " Czytaj więcej

Wiem co jem
Placki z cukinii z dipem jogurtowym 152

Pyszne chrupiące placki o wyrazistym smaku, który zawdzięczają dodatkowi cebuli, czosnku i ziół. Z dodatkiem łagodnego i lekko orzeźwiającego dipu jogurtowego ze świeżym ogórkiem i miętą smakują doskonale. Razem stanowią naprawdę zgrany duet.” Czytaj więcej

Wiem co jem
Sałatka z rukoli i sera 451

było, a po drugie mąż nie jest zwolennikiem serów pleśniowych. Zrobiłam więc własną wersję. Dwa rodzaje sera, rukola i sałata lodowa. Do tego pomidorki koktajlowe, świeży ogórek i sos jogurtowy. Było pysznie.” Przepis zgłaszam do akcji " Kuchnia 24/7 ". Czytaj więcej

Wiem co jem
Tort czekoladowo-wiśniowy 138

męża zazwyczaj obchodzimy przez dwa kolejne weekendy. Są więc także dwa torty. Jeden już opisałam, a ten dzisiejszy , podobnie jak w ubiegłym roku, jest z wiśniami i kremem śmietanowo-jogurtowym z ta różnicą, że tym razem zamiast biszkoptu jest lekkie i soczyste ciasto kakaowe, a wierzch tortu jest posypany startą czekoladą. Tort jest dość wysoki i może nie zmieścić się

Wiem co jem
Tort brzoskwiniowy 176

starym numerze "Smaków i Aromatów" . Jest delikatny i mało słodki. Składa się z trzech warstw : ucieranego ciasta stanowiącego spód tortu, warstwy kremu brzoskwiniowego i warstwy kremu śmietanowo-jogurtowego. Całość ozdobiona jest bitą śmietaną, cząstkami brzoskwiń i posiekanymi pistacjami."' Czytaj więcej

Wiem co jem
Metoda na głoda 135

rodziny to raczej łasuchy. Szczególnie dużym powodzeniem cieszą się u nas naleśniki z owocami. Te zrobiłam na zakończenie wyjątkowo długiego w tym roku sezonu jagodowego. Migdałowe ciasto wypełnione jest jogurtowym nadzieniem z dodatkiem likieru migdałowego (wersja tylko dla dorosłych) i świeżych jagód. Jeżeli będziemy je przyrządzać dla dzieci można likier zastąpić kilkoma kroplami aromatu migdałowego.” Przepis dodaję do akcji

Wiem co jem
Knedle serowe ze śliwkami 134

naprawdę wyjątkowo słodkie, zrobiłam dziś na obiad knedle ze śliwkami, ale nie takie tradycyjne ziemniaczane, tylko serowe i jeszcze dosypałam do ciasta otrąb owsianych. Podałam je s sosem jogurtowym i cynamonem. Były przepyszne. Coraz bardziej się do nich przekonuję (knedli oczywiście, a nie otrąb bo te jak wiecie wciskam gdzie się da. ).” Czytaj więcej

Wiem co jem
Pierogi z jagodami 119

zajęcie nie należy do najprzyjemniejszych, to smak świeżych owoców rekompensuje mi ten trud. Przepis banalnie prosty. Klasyczne ciasto na pierogi wypełnione jagodami wymieszanymi z mąką ziemniaczaną podane z sosem jogurtowym. Proste a jakże smaczne.” Czytaj więcej

Wiem co jem
Ziołowe placki ryżowe 208

Ziołowe placki ryżowe są doskonałym dodatkiem do różnego rodzaju mięs. Podane z dipem jogurtowym mogą też stanowić samodzielnie danie. Ich wykonanie jest bardzo proste. Ja zrobiłam je z brązowego ryżu, który jest zdrowszy ale mniej kleisty. Trzeba więc taki ryż znacznie dłużej gotować. Jeśli jednak zostanie Wam trochę białego ryżu z obiadu możecie go również z powodzeniem wykorzystać do przygotowania

Wiem co jem
Szybkie jogurtowe ciasto z ananasem 190

którymś z ostatnich opakowań proszku do pieczenia znalazłam przepis na ciasto jogurtowe. Urzekła mnie jego prostota i szybkość wykonania, a że potrzebowałam upiec coś naprawdę błyskawicznego, wiec pozwoliłam sobie go wykorzystać. Składniki: 2 szklanki mąki pszennej 3/4 szklanki cukru łyżeczka cukru wanilinowego 2 łyżeczki proszku do pieczenia szczypta soli 4 jajka 2/3 szklanki oleju rzepakowego 150 g jogurtu naturalnego puszka

Kuchenne zapiski Edyty
Sos jogurtowy do grillowanego mięsa 151

Jogurtowy sos z ogórkiem, czosnkiem i koperkiem, to doskonały dodatek do pieczonego na grillu, oraz smażonego mięsa. Podałam go do SZASZŁYKÓW Z PIERSI INDYCZEJ W CURRY . Domownikom smakował również z ugotowanymi młodymi ziemniakami, natomiast ja troszkę poeksperymentowałam i polałam nim roladki z grillowanego bakłażana. Też pasował :) Składniki: 1 średni ogórek sałatkowy sól 400 g gęstego jogurtu naturalnego ząbek czosnku

Kuchenne zapiski Edyty
Ciasto jogurtowe z morelami 108

trafiłam na ten przepis . Urzekły mnie apetycze fotki i prostota jego wykonania. Zakupiłam więc miniaturowe morelki i szybciutko wzięłam się za mieszanie składników. Mogę powiedzieć jedno - to najlepsze ciasto jogurtowe, jakie dotychczas zdarzyło mi się nie tylko upiec, ale i jeść. Gorąco polecam je amatorom jogurtu, bo zdecydowanie wyczuwa się jego smak. Poza tym nie jest za słodkie

Kuchenne zapiski Edyty