Ostatnio pracuję głównie popołudniami, więc rano mam więcej czasu na przygotowanie śniadania. I niezmiennie już od kilku dni na moim śniadaniowym stole królują pyszne i szybkie w przygotowaniu placuszki jogurtowe. Koniecznie ze swieżymi sezonowymi owocami. Oryginalny przepis pochodzi z Kwestii Smaku i tak przygotowane placuszki smakują wyśmienice, jednak postanowiłam zastąpić część produktów zdrowszymi zamiennikami. Placuszki najlepiej smakują na ciepło
Zawsze głodna!jest miłośnikiem ryb , był nimi zachwycony . Są delikatne , chrupiące i syte . Doskonale sprawdzą się jako danie główne lub niewielka przystawka , a jeśli jeszcze podać do nich jakiś sos jogurtowy czy tysiąca wysp , to juz po prostu rozpusta . Składniki : 0,3 kg dorsza lub innej białej ryby 1 łyżka masła 6 średnich ziemniaków 1 jajko 2 łyżki mąki pszennej 1/2 pęczka
Ogrodnik w podróżyCytrynowy jogurtowy muffin; z jagodami i płatkami migdałowymi; borówki Czysto teoretycznie mogłabym upiec kilka mniejszych, tak, aby miała normalny kształt, mogłabym niby wsadzić mniej jagód do środka, tak by nie była od nich, aż fioletowa w środku, ale w praktyce wolę upiec jedną wielką, o dziwnych kształtach i fioletową w środku, może nie idealną
More food, love and dreamskalafiory w pełnia, a pomysły już się kończą? Klops z mielonego mięsa z farszem z kalafiora to nie tylko pomysł na smaczny obiad. Podany z salsą albo czosnkowym sosem jogurtowym jest też świetną zimną przystawką. Dzięki kapuście włoskiej, którą klops jest owinięty, danie prezentuje się na stole bardzo apetycznie. Składniki: 6 liści kapusty włoskiem obgotowanych w posolonej wodzie Farsz
Trzeci talerzgrillu z obu stron, aż się zarumienią i zrobią chrupiące. Można użyć także patelni grillowej lub zwykłej. Każdą tortillę kroimy na 3-4 trójkąty i podajemy z orzeźwiającym jogurtowym lub ostrym, pomidorowo-paprykowym sosem
Kulinarne InspiracjeJogurtowa kasza manna, z morelami i borówkami NO tak norma, Natalia ma czas
More food, love and dreamsCiasto kubeczkowe jogurtowe z jabłkami i powidłami śliwkowymi Składniki: - 1 kubeczek 250g jogurtu - 1 kubeczek oleju - 1 kubeczek cukru - 3 kubeczki mąki pszennej - 3 jajka - 1 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia - 1 mały cukier waniliowy - 1 jabłko - 8 łyżeczek powideł śliwkowych Forma: na 4 mini keksówki Przygotowanie: Odmierzam produkty 250g kubeczkiem po jogurcie. Do jednej miski dodaję
Kuchnia co dniawbijamy jajko i mieszamy z solą i pieprzem. Smażymy na patelni najpierw placki z selerem, potem z burakami. Osdaczamy z nadmiaru tłuszczu. Cudownie smakują z sosem jogurtowym
AZgotuj!puściły sok, zmieliłam na mus i dodałam 2 łyżki żelatyny i xylitolu. Wymieszałam i wylałam na dno tortownicy. Włożyłam do lodówki na ok 1-5 godziny. Druga warstwa jogurtowa: jogurt wymieszałam z mielonym xylitolem ( użyj 2 łyżki cukru pudru), dodałam kilka mrożonych jeżyn, a małym naczyniu rozrobiłam resztę żelatyny z opakowania, które napoczęłam. Szybko wymieszałam z jogurtem i wylałam następną
AZgotuj!Pierwszy raz piekłam bezglutenowy biszkopt. Nie sposób mu sie opszeć. Mus jogurtowy z musem truskawkowym. Składniki na ciasto: 6 jaj w pokojowej temperaturze 6 łyżek cukru lub ksylitolu 6 łyżek mąki ziemniaczanej łyzeczka bezglutenowego proszku do pieczenia szczypta soli Oddziel białka od zółtek. Do białek dodaj szczyptę soli i ubij na sztywno. Dodawaj po łyżeczce cukru
AZgotuj!lodówki, rozwałkować. Przełożyć na formę do pieczenia, lekko natłuszczoną masłem. Ciasto nakłuć widelcem. Piec przez 15 min w 200 stopniach. 5. Wyjąć z piekarnika. Wylać na podpieczony spód masę jogurtową, ułożyć śliwki. Posypać płatkami migdałowymi. Piec kolejne 30 min. Wyjąć z piekarnika i ostudzić. Smacznego! Przepis pochodzi z magazynu Moje Gotowanie
Moja Galeria Smakumiodu (opcjonalnie) 1 mango 1 duży banan Jogurt grecki wymieszać z miodem, przełożyć do szklanek. Mango i banana obrać, pokroić na kawałki. Zmiksować na gładki mus. Nałożyć na warstwę jogurtową. Udekorować miętą. Smacznego
Moja Galeria Smakuminimum 30 min do zastygnięcia. Ja swoją zostawiłam na całą noc. Do rondelka przełożyć truskawki, dodać 1/2 łyżki ksylitolu*. Podgrzać przez chwilę, zmiksować. Mus truskawkowy ułożyć na warstwę jogurtową. Smacznego! * ksylitolu, cukru można dodać więcej jeżeli truskawki są kwaśne Przepis pochodzi z książki Anny Starmach "Pyszne na każdą okazję
Moja Galeria Smakutwarogowo-jogurtowe "lody" morelowe przełożone malinami podane z resztą malin i domową granolą ze słonecznikiem i jagodami goji
breakfast of dreamsmleczno jogurtowe smoothie bardzo dobrze smakuje zwłaszcza w lato kiedy jest gorąco. Warto wcześniej włożyć składniki do lodówki, żeby pić je od razu po zmiksowaniu, bo zostawione na później gęstnieje i trzeba je jeść łyżeczką ;) Dzięki zawartości tofu i lnu jest sycące, więc sprawdza się też jako przekąska
Milion Smaków