całą noc do lodówki. Następnego dnia jogurt przekładamy do miski i ubijamy przez chwilę mikserem dodając cukier. Wystudzone ciasto dzielimy na dwie części i przekładamy 2/3 masy jogurtowej. Pozostałą częścią smarujemy wierzch ciasta. Może je dowolnie ozdobić robiąc na przykład owocami. Ciasto przechowujemy w lodówce. Na drugi dzień smakuje jeszcze lepiej! Jest bardzo delikatne i lekkie. Spróbujcie
Health-Fit-Lifezrobić takie placuszki. W moim ogrodzie na razie jednak nie ma jagód ani borówek, a truskawki się już skończyły, dlatego zamiennie dodałam porzeczki i tak powstały placuszki jogurtowe z czerwoną porzeczką . Składniki: ciasto: - 125 g jogurtu naturalnego - 1 jajko - 1 łyżka oleju rzepakowego - 1 1/2 łyżki cukru - 1 łyżeczka proszku do pieczenia dodatki: - czerwone porzeczki - olej rzepakowy do smażenia - cukier(...)placki się zarumienią, odwracam je i smażę przez chwilę drugą stronę. Wykładam na ręcznik papierowy. Podaję na ciepło posypane cukrem pudrem. Z tej ilości ciasta usmażymy placków w ilości 6 sztuk. Te placuszki jogurtowe to danie w sam raz na śniadanie
Kuchnia co dniacukru -1 łyżka kakao MASA JOGURTOWA -3 gęste jogurty naturalne po 330g każdy, czyli około 1 kg jogurtu -7 łyżek cukru pudru -1,5 łyżki kakao -3 łyżki żelatyny -2 łyżki śmietany kwaśnej DODATKI -truskawki -bita śmietana PONCZ -sok z 1/2 cytryny -woda -1 łyżka cukru Przygotowanie naszego ciasta zaczynamy od zrobienia biszkoptu. Białka oddzielamy(...)lekko ciasto w lewo i prawo. I wsadzamy do lodówki. Gdy stężeje dekorujemy według własnego uznania. ja dałam bitą śmietanę oraz truskawki. Ściągamy obręcz tortownicy. Ciasto jest rewelacyjne, lekkie, jogurtowe i pięknie wygląda. Polecam :-) SMACZNEGO
moje pyszne łatwe i sprawdzone przepisy krok po krokumałe co nieco w wersji słodkiej. Dla niespodziewanych gości, albo kiedy to nam nagle zachce się coś słodkiego. Oto tartaletki z rabarbarem przygotowane na bazie gotowego ciasta francuskiego, wypełnione delikatną masa jogurtową i wykończone kwaskowym rabarbarem. Mówię Wam - pyszności ! Tartaletki z rabarbarem Czas przygotowania: 50 minut Proporcje na 6 szt Składniki: 1 opakowanie(...)odkładamy na 10 minut w temperaturze pokojowej. W misce mieszamy jogurt, jajko, cukier i skórkę. Foremki do tartaletek smarujemy olejem. Z ciasta wykrawamy kółka o parę milimetrów większe niż foremki i wyklejamy nim foremki. Wlewamy masę jogurtową, układamy kawałki rabarbaru, posypujemy brązowym cukrem. Pieczemy w piekarniku nagrzanym do 180 stopni przez ok. 30 minut. Po wystudzeniu wyjmujemy
Kulinarne przygody Gatitytego frużelina malinowa. Spód 2 średniej wielkości banany 1 puszka czerwonej fasoli 2 łyżeczki proszku do pieczenia 2 łyżki kakao 2 jajka M 3-4 łyżki ksylitolu Masa jogurtowa 500 gramów jogurtu naturalnego typu greckiego 100 ml. mleka 6 łyżek nasion chia 3 łyżki ksylitolu 1 łyżka żelatyny bez przypraw Frużelina malinowa 250 gramów malin mrożonych 2-3 łyżki ksylitolu(...)całkowitego wystudzenia. Masa jogurtowa Jogurt miksujemy z ksylitolem następnie dodajemy nasiona chia, dokładnie mieszamy i odstawiamy na ok 1 godzinkę aby nasiona napęczniały . Żelatynę zalać dwoma łyżkami zimnej wody, pozostawić na ok 10 minut. Następnie lekko podgrzać aby była płynna i wmiksować do masy jogurtowej. Spód brownie można ostrożnie przekroić na połowę( ciasto jest bardzo delikatne
Andzia PichciNoworoczne keto ciasto – Mandarynka w czekoladzie Na powitanie Nowego Roku Ostatnio wzięło mnie na ciasta przekładane… Od cholery z nimi roboty, ale smak zazwyczaj wynagradza wszystko. Przed Świętami miałam okazję przygotować keto delicję czekoladowo – pomarańczową i tak mi zasmakowała, że z okazji końca roku 2019 i początku roku 2020 również zdecydowałam się przygotować warstwowe ciasto . Tym razem ofiarą(...)kremem jogurtowym to idealny noworoczny deser. Świetny do kawy, jak i kieliszka wina musującego. Polecam mandarynkę w czekoladzie jako noworoczne keto ciasto! Dania Deser Kuchnia Europejska , Wege Keyword biszkopt , budyń , ciasta z kremem , ciasto kokosowe , ciasto z owocami , czekolada , galaretka , jogurtowiec , torcik Porcje 16 porcji Czas przygotowania 45 minut Czas gotowania 30 minut Czas oczekiwania 2 godziny Składniki Biszkopt jasny
Modern Cave Girlzimną roztopioną margarynę,mąkę wymieszać z proszkiem do pieczenia i budyniem,dodawać po łyżce do masy delikatnie mieszając.Tak przygotowane ciasto wylać do wyłożonej pergaminem standardowej foremki 23/39 cm.Piec 30 minut w temp 170*c.Po upieczeniu wystudzić. Masa jogurtowa: Żelatynę rozpuścić w 3 łyżkach gorącej wody. Dobrze schłodzoną kremówkę ubić na sztywno pod koniec wsypać cukier puder dodać jogurt wymieszać(...)masy przekrojone na połówki umyte i suche truskawki,-garść zostawić na wierzch,wymieszać łyżką. Galaretki rozpuścić w 1 litrze wody zostawić do lekkiego stężenia. Zimne ciasto wysmarować konfiturą truskawkową wyłożyć masę jogurtową na wierzchu rozłożyć pokrojone w cienkie plastry odłożone truskawki,zalać tężejącą galaretką i wstawić na całą noc do lodówki aby masa dobrze stężała
Wanilia i KardamonPączki jogurtowe przygotowane są z ciasta drożdżowego, do którego zrobienia zamiast mleka lub wody, wykorzystałam jogurt naturalny. Pączuszki są puszyste i lekkie, najlepiej usmażyć je bez nadzienia, które mogłoby je niepotrzebnie obciążyć, i nadziać je już gotowe. Zamiast oprószenia cukrem pudrem, można je polukrować, nie należy jednak rezygnować z dekoracji, gdyż samo ciasto nie jest zbyt słodkie. Pączuszki przyrządza się(...)poniższego przepisu przygotowałam 28 sztuk . Pączki jogurtowe Składniki: 300g mąki pszennej 250g jogurtu naturalnego 50g cukru pudru 15g drożdży 2 żółtka 1 łyżka ekstraktu z wanilii szczypta soli 40g masła 150-200g marmolady lub innego nadzienia 1-1,5l oleju do smażenia cukier puder do oprószenia gotowych pączków Wykonanie: - składniki na ciasto powinny być w temperaturze pokojowej - mąkę przesiać
Smakołyki Berenikikokosowa/ 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia 3 łyżki cukru pudru 200 g masła zimnego szczypta soli 4 żółtka masa jogurtowa: 4 białka 1 szklanka cukru pudru 1 opakowanie cukru waniliowego 800 g jogurtu greckiego 2 opakowania budyniu 30 dkg jagód Ciasto kruche: Do miski przesypuję mąkę, dodaję proszek do pieczenia, masło zimne pokrojone, sól, żółtka, puder. Całość kroję nożem(...)Wsypuję 1 i 1/2 opakowania budyniu, mieszam. Jagody umyte i odsączone obtaczam w połowie opakowania budyniu. Na podpieczony spód wykładam jagody, na nie wykładam pianę jogurtową, i na nią ścieram pozostałe ciasto. Blaszkę wstawiam do nagrzanego piekarnika temp 180 stopni i piekę 40 minut.Przed podaniem posypuję pudrem i jagodami
wesoła kuchniaZachęcam do wypróbowania innych przepisów z letnimi owocami: A'la malakoff z truskawkami Ciasto ucierane z rabarbarem , Ciasto z sokiem porzeczkowym, Cudaczek z truskawkami, Deser z truskawkami , Jogurtowe placuszki z truskawkami , Kruche ciasto z truskawkami, Maślankowe ciasto z porzeczkami, Ryż na mleku z truskawkami, Śmietankowiec z truskawkami, Śniadanie z truskawkami i serkiem wiejskim , Tarta bez pieczenia z jagodami i białą
paapilotkaajogurtowe z borówkami pieczone w słoikach Jak upiec i przechowywać ciasto w słoiku? Oto kilka praktycznych wskazówek: 1. Słoiki, pokrywki, gumka powinny być wysterylizowane (wyparzone). 2. Słoiki wypełniamy ciastem maksymalnie do 2/3 wysokości. Ciasto podczas pieczenia rośnie, więc musimy zostawić wystarczająco dużo miejsca, aby potem móc zamknąć słoik. 3. Ciasto pieczemy bez pokrywki. 4. Czas pieczenia zależy od pojemności słoików(...)dłużej. Aby sprawdzić czy ciasto się upiekło warto przeprowadzić test suchego patyczka (drewniany patyczek do szaszłyków). Jeśli patyczek wbity w środek ciasta, w jego najwyższą część jest po wyjęciu suchy znaczy, że ciasto się upiekło. 5. Jeżeli sprawnie i szybko zamkniemy słoiki z ciastem od razu po upieczeniu powstanie w środku próżnia i wówczas ciasto można przechowywać (w lodówce
Tajemnice SmakuTruskawkowiec bez pieczenia – to pyszne ciasto na herbatnikach, składające się z 3 warstw, w tym dwóch na bazie truskawek. Gorąco je polecam ze świeżymi truskawkami w sezonie, chociaż i poza nim można je wykonać z truskawkami mrożonymi, które wcześniej należy rozmrozić i odsączyć na sitku. Podane składniki dotyczą blaszki o wymiarach 23×23 cm. (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Truskawkowiec(...)masę na kilka minut do lodówki aż delikatnie zacznie tężeć, a następnie przelać ją na dno blaszki wyłożone herbatnikami, a na wierzchu ułożyć kolejną warstwę ciasteczek. Wstawić ciasto do lodówki. WARSTWA JOGURTOWA: Jogurt powinien być w temperaturze pokojowej, by uniknąć ewentualnych grudek w masie. W 200 ml gorącej wody rozprowadzić galaretkę cytrynową, dodać 2 łyżki cukru, wymieszać i pozostawić
Kulinarne PrzebojePuszysty aromatyczy piernik pokryty delikatną jogurtową chmurką ... Dlaczego chmurką? 😎 Bo warstwa jogurtowa jest niesamowicie delikatna, nieprzesłodzona wręcz piankowa. Bardzo fajne zestawienie smaków. Ciasto jest proste do zrobienia, i nie zabierze Wam dużo czasu 😉 Składniki na ciasto: (u mnie foremka 21cmx31cm) 4 jajka 1 i 3/4 szklanki mąki 3/4 szklanki cukru 250 g masła/margaryny 2 łyżki kakao(...)miksera, przy użyciu rózgi. Na koniec dodajemy ubitą z pianą z białek i delikatnie mieszamy. Blachę do ciasta wykładamy papierem do pieczenia. Wylewamy ciasto i wyrównujemy łyżką. Teraz zabieramy się za wykonanie masy z jogurtów: Składniki na masę jogurtową: 1100 g jogurtu greckiego 3 łyżki mąki ziemniaczanej 2 łyżka mąki pszennej 4 płaskie łyżki cukru 1 cukier
Walijskie Pichcenieprzy wielkich upałach nie chce się jeść, a co za tym idzie gotować, dlatego doszukujemy się szybkich przepisów. I taki właśnie przygotowałam. Dzisiaj przygotowałam szybkie tarty z ciasta francuskiego z musem jogurtowym na bazie budyniu. Owoce jako dodatek, jakie chcecie i ile chcecie :) Porcja 12 mini tart lub 1 duża Składniki: 1 opakowanie ciasta francuskiego 400 ml jogurtu greckiego
Niezły Młynekczubate łyżki cukru, galaretka malinowa ( poziomkowa lub truskawkowa). galaretka agrestowa (lub o innym smaku, ale by miała kolor zielony), winogrona. Przygotowanie: Uwaga!!! Moje ciasto jest miękkie. Także jeżeli wolisz bardziej sztywne do masy jogurtowej i musu malinowego użyj po półtora paczki galaretki. Masa jogurtowa: Galaretkę i łyżkę cukru rozpuścić w szklance wody, ostudzić. Ostudzoną galaretkę zmiksować z jogurtem na małych(...)Spróbować czy mus nie jest zbyt kwaskawy, w razie potrzeby dodać więcej cukru - według własnego smaku. Mus malinowy wylać na warstwę jogurtową. Włożyć do lodówki. Ostatnią galaretkę rozpuścić w 350ml wody. Winogrona umyć i osuszyć. Poukładać na górze ciasta. Można lekko powciskać w mus malinowy. Gdy galaretka zacznie tężeć można wylać na górę. Pozostawić w lodówce na całą noc. Smacznego
W kuchni u Moniki