smaku. Bardzo polecam szczególnie tym, którzy lubią nowe doznania smakowe :) Przepis znalazłam tu ( klik ). Autorka dodała jeszcze lukier na wierzch ciasta, ale ja z niego zrezygnowałam. Składniki: 250 g jogurtu naturalnego 5 jajek 1i 1/2 szklanki cukru 2 łyżeczki cukru waniliowego 250 ml oleju skórka starta z 3 limonek sok wyciśnięty z 3 limonek 3 szklanki mąki 2-3 łyżeczki(...)proszku do pieczenia Jajka utrzeć z cukrem i cukrem waniliowym na puszystą masę. Następnie dodać jogurt i wlać olej. Ciągle mieszając wsypać mąkę z proszkiem do pieczenia. Na końcu wsypać skórkę i sok z limonki. Całość dokładnie wymieszać. Ciasto przelać do natłuszczonej i wysypanej mąką formy i piec przez około 1 godzinę w temperaturze 180 stopni (aż do suchego patyczka
My simple kitchenMizerię lubimy najzwyklejszą na świecie ;) Potrzebujemy: 4 ogórki pęczek szczypiorku pół kubka jogurtu naturalnego łyżka soli pieprz Ogórki obieramy i kroimy na plasterki. Plasterki zasypujemy solą, aby szybciej puściły wodę. Wodę tę odcedzamy i plasterki zalewamy jogurtem naturalnym i posypujemy posiekanym szczypiorkiem i świeżo mielonym pieprzem. Skomentuj
MamaOskarkaSzybkie śniadanie z truskawek i owsianki Składniki (porcja na 1 osobę): 30 dkg truskawek ( usunąć szypułki) 2 łyżeczki syropu klonowego 2 łyżeczki nasion chia ½ szklanki płatków owsianych ¼ szklanki pełnotłustego jogurtu naturalny Zebrać razem wszystkie składniki. Umieść truskawki w blenderze , dodać 1 łyżeczkę syropu klonowego i zmiksować na gładką, półpłynną masę ( około 1 minuty) . Umieścić mus truskawkowy w ulubionym, śniadaniowym naczyniu(...)udekorować jogurtem, dodać płatki owsiane i nasiona Chia ; polać pozostałą 1 łyżka stołowa syropu klonowego . Smacznego. Smacznego. To read this in English, click here: „Rise and shine. Try this 5 minutes strawberry filled breakfast recipe” . KLIKNIJ
Jem więc Jestemmąki (ja użyłam 100 g pełnoziarnistej żytniej i 50 g pszennej) - opakowanie budyniu truskawkowego - 100 g cukru - 2 jajka - 2 łyżeczki proszku do pieczenia - kubek jogurtu naturalnego - ok. 200 g truskawek umytych i odszypułkowanych tyle właśnie użyłam, ale radzę dać mniej, by ciasto lepiej wyrosło krem - 100 g kaszy jaglanej - szklanka mleka - 50 g wiórków(...)kokosowych - tabliczka białej czekolady - cukier waniliowy dodatkowo kilka truskawek Przygotowanie: Składniki powinny mieć temperaturę pokojową. Jajka zmiksować z cukrem na puszystą masę, dodać jogurt i ponownie zmiksować. Przesiane mąki, budyń i proszek do pieczenia stopniowo dodawać do masy. Truskawki drobno pokroić, dokładnie osuszyć i delikatnie wmieszać w ciasto. Formę do pieczenia babeczek wyłożyć papilotkami i wypełnić
Kuchnia Elliemożna maślankę zastąpić kefirem, ważne, aby drobno pokroić ogórki - będą lekko chrupały przy jedzeniu. Polecam! składniki 4 porcje ok 500 g zielonych ogórków 400 g maślanki 500 g jogurtu greckiego pęczek koperku 1 - 2 starte ząbki czosnku sól, pieprz 3 łyżki oliwy z oliwek + do polania przygotowanie Zielone ogórki obrać, przekroić wzdłuż , wyciąć pestki. Pokroić ogórki w bardzo(...)drobną kostkę (3 do 5 mm). Można zetrzeć na tarce ale efekt będzie nieco inny. Dodać maślankę i jogurt, starty czosnek, posiekany koperek, oliwę z oliwek, wymieszać. Doprawić solą i pieprzem. Wymieszać. Przed podaniem schłodzić w lodówce. Podawać przybrane koperkiem, i polane oliwą, Smacznego
Stare Garypieprz Składniki na 'sałatkę': pęczek mięty 1 papryczka chilli, pokrojona w krążki, bez pestek sok z 1/4 limonki 1 łyżka oliwy z oliwek 1 ząbek czosnku, drobno posiekany Dodatkowo: jogurt grecki do podania CZAS PRZYGOTOWANIA: 120 MIN POZIOM TRUDNOŚCI: ŚREDNI 1. Wszystkie składniki na wywar umieszczamy w dużym garnku, doprowadzamy do wrzenia, zmniejszamy ogień i gotujemy bez przykrycia przez(...)drobno siekamy, dodajemy 1 posiekany ząbek czosnku i papryczkę. Całość skrapiamy sokiem z limonki i oliwą. Dokładnie mieszamy. 5. Zupę przelewamy do miseczek, na wierzch wykładamy 'sałatkę' i łyżeczkę jogurtu greckiego. Smacznego
My Culinary Artpuszki) 1 łyżka koncentratu pomidorowego (opcjonalnie) 2 liście laurowe 4 - 5 ziarenek ziela angielskiego 6 - 8 ziarenek pieprzu 1 łyżka słodkiej papryki sól, pieprz do smaku 4 łyżki jogurtu naturalnego (do podania) 1 pęczek drobno posiekanego szczypiorku (do podania) SPOSÓB PRZYGOTOWANIA: 1. Nasiona soczewicy zalewamy zimną wodą i odstawiamy na około 2 godziny, aby wchłonęły wodę i napęczniały. 2. Czosnek(...)ogniu do czasu, aż soczewica i warzywa będą miękkie. 5. Na koniec doprawiamy zupę koncentratem pomidorowym (opcjonalnie), słodką papryką, solą i pieprzem. Zupę z soczewicy podajemy z kleksem z jogurtu naturalnego, obficie posypaną szczypiorkiem. Smacznego
W kuchni Katiejogurtowo - truskawkowe. Bardzo proste do przygotowania, a taaaakie dobre :) Polecam z całego serca! Składniki: 250 g truskawek 150 g śmietany kremówki 30% 10 łyżek cukru 400 g jogurtu naturalnego typu greckiego Truskawki umyć i oczyścić, włożyć do pojemnika blendera, dodać cukier i całość dobrze zmiksować na gładką masę. Tak przygotowane truskawki przełożyć do miski, dodać jogurt naturalny
Plate of Joydużo mocno schłodzonych lemoniad! Mam dla Was dzisiaj pyszne lody jagodowe, mocno jagodowe! Składniki: 300 g jagód, 10-12 łyżek cukru, 200 g + 50 g śmietanki kremówki, 200 g jogurtu typu greckiego, 100 g mascarpone Umyte i oczyszczone jagody umieszczamy w pojemniku blendera, dodajemy cukier i całość dokładnie miksujemy. W misce mieszamy za pomocą trzepaczki jogurt, mascarpone
Plate of Joymały ząbek czosnku, oliwa z oliwek Natkę pietruszki i kolendrę umyć i osuszyć. Zmiksować w pojemniku blendera lub utrzeć w moździerzu, dodać czosnek, sól, pieprz i oliwę. dodatkowo : jogurt naturalny, limonka, świeża kolendra, ew. pieczywo Krewetki podajemy na kleksie z jogurt naturalnego, najlepiej gęstego. Polewając ziołowym sosem i skrapiając sokiem z limonki. Idealnie smakuje z chrupiącym pieczywem
Plate of Joyspecjalnej maszynerii - jedyne co nam potrzebne to blender z zamykanym pojemnikiem. Pyszne, zdrowe i szybkie - deser idealny! Składniki: (2 - 3 porcje) 300 g mrożonych owoców,* 4 łyżki gęstszego jogurtu naturalnego, miód/ syrop z agawy** Owoce wrzucamy do pojemnika blendera, dodajemy trochę jogurtu naturalnego oraz miód / syrop z agawy, miksujemy aż uzyskamy gładką konsystencję. Przekładamy do miseczek, podajemy z owocami
Plate of Joyostrej papryki, 1 łyżka margaryny Optima Cardio, 3 marchewki, 3 ogórki gruntowe, 1 czerwona papryka, 4 duże lub 8 średnich liści jarmużu Sos jogurtowo - ziołowy: 6 łyżek jogurtu naturalnego, 1/2 pęczka natki pietruszki, 1 ząbek czosnku, pieprz do smaku Łososia doprawić do smaku pieprzem oraz papryką. Rybę przyrumień na rozgrzanej margarynie z dwóch stron. Marchewkę, ogórka oraz paprykę(...)należy pokroić na cienkie, podłużne paseczki. Liście jarmużu należy umyć i osuszyć, a duże przekroić na pół. W miseczce wymieszać ze sobą jogurt naturalny, posiekaną natkę pietruszki, przeciśnięty przez praskę czosnek i doprawić całą pieprzem do smaku. Łososia podzielić na porcje, następnie każdą z nich ułożyć na jarmużu, dołożyć paseczki warzyw i całość zwinąć dokładnie w rulonik. Podawać
Plate of JoyChłodnik o tej porze roku, przygotowany z młodych warzyw smakuje wybornie. Zachwyca orzeźwiającym smakiem oraz kusi cudownymi kolorami, nie można przejść obok niego obojętnie :) SKŁADNIKI 400 ml jogurtu naturalnego 1 pęczek botwinki 1 duży ogórek 1 pęczek rzodkiewek szczypior koperek sól pieprz 1 łyżka soku z cytryny jajka ugotowane na twardo SPOSÓB PRZYGOTOWANIA Umyte buraczki z botwinki obieram, a następnie(...)botwinki dodaję sok z cytryny. Ogórek oraz rzodkiewkę, trę na tarce o grubych oczkach. szczypior,i koperek , drobno kroje. Wszystkie składniki przekładam do jednego naczynia dodaje jogurt doprawiam solą i pieprzem, całości należy dokładnie wymieszać, i wstawić do lodówki. Podawać schłodzone z kawałkiem jajka. rrarossa@gmail.com
RAROSSAszklanka cukru 3 jajka 1/3 szklanki wody 1 łyżeczka proszku do pieczenia szczypta soli 1 łyżeczka margaryny do posmarowania papieru 2 łyżki kakao Składniki na masę: 400 g jogurtu greckiego 2 galaretki truskawkowe( u mnie Winiary) Truskawki Składniki na górną warstwę: 1 galaretka truskawkowa truskawki 400 ml śmietanki 30% 2 łyżeczki żelatyny 1 łyżka cukru pudru Przygotowanie biszkoptu: Białka jajek(...)minut. Biszkopt studzimy przy otwartych drzwiczkach piekarnika. Przygotowanie: 2 galaretki truskawkowe rozpuszczamy w 400 ml wrzącej wody. Studzimy, gdy galaretka zacznie delikatnie tężec, łączymy ją z jogurtem greckim, oraz truskawkami pokrojonymi w drobną kostkę mieszając silikonową łyżką. Masę jogurtową z galaretką i truskawkami przekładamy na zimny biszkopt, wyrównujemy powierzchnię, na której układamy ozdobnie ćwiartki truskawek. Galaretkę truskawkową rozpuszczamy
Damsko-męskie spojrzenie na kuchnię