selera. Świetna jako dodatek do mięs. Daję dużo koperku, wtedy jest najsmaczniejsza! składniki 300 g selera pęczek koperku sok z 1 cytryny sól, pieprz 2 ząbki czosnku 250 g jogurtu greckiego 2 łyżki oliwy przygotowanie Seler obrać zetrzeć na tarce o małych oczkach - ścierałam w robocie. Przełożyć do miski wymieszać z sokiem z cytryny aby seler(...)ściemniał. Koperek posiekać dodać do selera. Jogurt wymieszać ze startym czosnkiem doprawić solą i pieprzem. Wymieszać z selerem. Jeżeli surówka wydaje nam się za gęsta, dodać oliwy. Smacznego
Stare Garyjestem zwolenniczką kupnego crunchy, ale od czasu do czasu nikomu nie zaszkodzi. Jeśli mamy dostęp do świeżych owoców, warto je wykorzystać :) Składniki : połówka brzoskwini z syropu, pokrojona kilka łyżek jogurtu naturalnego lub kefiru garść crunchy muesli np. Sante Na spodzie wysokiego kubka umieszczamy trochę crunchy, przylewamy jogurtem i układamy brzoskwinię. Z następnymi warstwami postępujemy podobnie. Podajemy od razu. Smacznego
Chocolate Muffin Blogpodanych składników wyjdą dwie porcje, a każda z nich to tylko 269 kcal (nie licząc ziemniaków). Surówka Składniki: 3 ogórki gruntowe pęczek rzodkiewki 2 łyżki posiekanego koperku łyżka jogurtu naturalnego (o niskiej zawartości tłuszczu) łyżka śmietany 18% łyżeczka soku z cytryny sól, pieprz, cukier, papryka ostra Przygotowanie Ogórki obieramy i kroimy w plasterki, rzodkiewki kroimy w kostkę. Śmietanę, jogurt
e-PrzepisyKulinarneNajprostsze z możliwych i co tu długo pisać. Przepyszne! Idealne nie tylko jako dodatek do grilla. My go uwielbiamy. Składniki: opakowanie gęstego naturalnego jogurtu greckiego (400g) 3 dłuższe ogórki 2-4 ząbki czosnku sól, czarny pieprz Wykonanie: Ogórka dokładnie myjemy. Następnie ścieramy razem ze skórką na tarce o grubych oczkach i solimy. Odstawiamy całość(...)dokładnie odciskamy ogórka z soku, który puścił. Dodajemy jogurt, posiekany/przeciśnięty przez praskę czosnek, sól, pieprz do smaku. Całość dokładnie mieszamy i odstawiamy na ok godz do lodówki. Dip powinien być gęsty. Podajemy schłodzony. Idealny do każdego rodzaju mięs
Malinowe PocałunkiMuffina na jogurcie greckim; z gruszką i płatkami migdałowymi; ciepłe mleko Po ostatnim mega dobry cieście na tym właśnie jogurcie zapragnęło mi się podobnej muffiny ^^ Nie pytajcie o jej kształt, czy coś, bo sama nie rozumiem xd ciasto było gęste, aż nagle przy nakładaniu zaczekało się rozlewać przez co wyszło takie o to bardzo smaczne
More food, love and dreamsksiążki "Jerozolima" Yotam Ottolenghi, Sami Tamimi składniki 500 g upieczonych buraków* 2 ząbki czosnku starte lub przeciśnięte przez praskę 1 mała czerwona chili, bez pestek, posiekana 250 g greckiego jogurtu 1 i 1/2 łyżki syropu daktylowego (użyłam klonowego) 3 łyżki oliwy 1 łyżka za'ataru sól do podania dymki orzechy laskowe, miękki kozi ser pokruszony przygotowanie upieczone buraczki zetrzeć(...)tarce o drobnych oczkach. W misce wymieszać starte buraczki z pozostałymi składnikami. Można też buraczki, czosnek, chili i jogurt zmiksować w robocie na gładką masę a następnie doprawić syropem oliwą za'atarem i solą, Doprawić dip do smaku. Podawać w miseczce posypany dymką orzechami i serem, skropiony oliwą. Smacznego! Uwagi : *Jeżeli nie macie upieczonych buraczków należy podgrzać piekarnik
Stare GaryCześć mam dla Was propozycję na odświeżające ciasto truskawkowo - miętowe. Ciasto jest lekkie za sprawą jogurtu naturalnego i idealnie komponuje się z owocami. Składniki: 500 g truskawek 270 g mąki 2 jajka 6 łyżek cukru brązowego 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia 130 g masła 300 g jogurtu naturalnego (ja użyłam typ grecki) 5-6 gałązek mięty cukier puder
Panda i jej świattortowa i pełnoziarnista żytnia) - 100 g zmielonych płatków orkiszowych lub mąki orkiszowej - 100 g miękkiego masła - 100 g cukru pudru - 3 duże jajka - 2 łyżeczki proszku do pieczenia - kubeczek jogurtu naturalnego ponadto - ok. 400 g rabarbaru (4-5 łodyg) - kilka łyżek płatków orkiszowych - kilka łyżek cukru pudru Przygotowanie: 1. Ugotować budyń: pół szklanki mleka zagotować z połamaną na kostki(...)takiej potrzeby. 3. Masło utrzeć z cukrem na puszystą masę. 4. Stopniowo wbijać po jednym jajku, cały czas miksując. Dodać mąkę, proszek do pieczenia i jogurt. 5. Połowę ciasta wyłożyć do natłuszczonej i oprószonej kaszą manną (lub bułką tartą) tortownicy. Uwaga! Jest dość gęste, więc warto wyrównać je szpatułką. 6. Na to nałożyć krem budyniowy
Kuchnia EllieSchabowy...tym razem dla odmiany w panierce z amarantusa.. 75 dag schabu mąka 2-3 jajka 1 łyżka jogurtu naturalnego sól, pieprz wegeta amarantus Mięso pokroić w plastry,lekko rozbić. Jajka roztrzepać, dodać jogurt i przyprawy. Kotlety panierować w mące, roztrzepanym jajku i amarantusie. Smażyć z obu stron na rumiano
Moje domowe kucharzenielekka sałatka czy przystawka np. do kanapek z wędliną. Składniki (2 duże porcje) : pół niewielkiej kapusty pekińskiej 250 g pieczarek puszka groszku pomidor czerwona cebula sól, pieprz 2 łyżki jogurtu naturalnego Przygotowanie Kapustę pekińską drobno szatkujemy. Pieczarki oczyszczamy i gotujemy w lekko osolonym wrzątku przez 5 minut. Odcedzamy je, ostudzamy i kroimy w plasterki. Następnie mieszamy z kapustą, pokrojonym kostkę(...)pomidorem, drobno pokrojoną cebulą i groszkiem. Do całości dodajemy jogurt, przyprawiamy i mieszamy
e-PrzepisyKulinarnelodówce dwa brokuły, trzeba coś wymyślić, bo zakwitną i tyle :P Potrzebujemy: pół świeżego brokuła, mrożony też może być garść makaronu, u mnie kokardki 3 łyżki jogurtu naturalnego 1 ząbek czosnku szczypta ziół prowansalskich szczypta mielonej słodkiej papryki szczypta soli i pieprzu 3 łyżki ziaren słonecznika. Gotujemy makaron zgodnie ze wskazówkami na opakowaniu. W osobnym garnku gotujemy osoloną wodę(...)wody i czekamy aż nabiorą intensywnego koloru, wtedy są gotowe. Brokuły można przygotować również na parze, wtedy będą jeszcze lepsze. Makaron i brokuły odcedzamy z wody. Przygotowujemy sos z jogurtu, ziół prowansalskich, czosnku, papryki, soli i pieprzu. Mieszamy i odstawiamy na czas prażenia ziaren słonecznika. Na suchą rozgrzaną patelnię wrzucamy ziarna słonecznika i prażymy je na niewielkim ogniu
MamaOskarkaskładniki * 8 jajek * 1 szklanka cukru pudru * 3 kubki jogurtu greckiego (3 x 400 g) * 3 budynie śmietankowe * aromat pomarańczowy lub inny ulubiony * biszkopty podłużne polewa * 1/2 szklanki dżemu pomarańczowego * 2 łyżeczki żelatyny * prażone płatki migdałowe Sposób wykonania Jogurty greckie wymieszać dokładnie z budyniami i 1/2 szklanki cukru pudru. Oddzielić żółtka od białek, żółtka utrzeć z resztą cukru
Mix smakujest sosem skomplikowanym ale za to bardzo dobrym. Pasuje doskonale do ryb, wędlin albo do ziemniaków. Dobrze jest go przygotować kilka godzin przed podaniem, ponieważ przez ten czas jogurt rewelacyjnie przejmuje smak czosnku. Poza tym ostrość czosnku jest odczuwalna jakiś czas po wykonaniu sosu a nie od samego początku. Składniki: 1 szklanka jogurtu naturalnego 3 łyżki śmietany 18% 1 ząbek
Mama Gotujekilka godzin tort się dość mocno chwieje. Składniki: biszkopt: ¾ szklanki mąki pszennej ¼ szklanki mąki ziemniaczanej 1 szklanka cukru pudru 1 łyżeczka proszku do pieczenia ½ łyżeczki octu masa: 1 jogurt naturalny (400g) 2 galaretki o dowolnym smaku do nasączenia: mocna herbata sok z cytryny Wykonanie: Upiec biszkopt: Wszystkie składniki doprowadzić do temperatury pokojowej. Piekarnik nagrzać do temperatury(...)Ciasto studzić w piekarniku. przygotować masę: Galaretki rozpuścić w połowie ilości wody podanej na opakowaniu (u mnie 500 ml). Rozpuszczoną galaretkę studzić do momentu, aż galaretka zacznie się ścinać. Jogurt przełożyć do wysokiego naczynia i zmiksować, żeby był dobrze napowietrzony. Nadal miksując, powoli dodawać galaretkę. Krem zostawić by zgęstniał. Biszkopt przekroić na 2 lub 3 części. Każdą część nasączyć herbatą
Mama GotujeSkładniki : 1/2 szklanki kaszy jaglanej 1 szklanka wody 1/4 łyżeczki cynamonu małe jabłko, starte 1 jajko 1/4 łyżeczki proszku do pieczenia 2 łyżki mąki pełnoziarnistej Dodatkowo: orzechy jabłko jogurt naturalny Kaszę płuczemy na sitku. Wodę solimy i zagotowujemy. Wsypujemy kaszę i gotujemy ok. 20 minut na małym ogniu. Miksujemy kaszę na gładki mus. Rozgrzewamy patelnię. Mieszamy wszystkie składniki(...)przewracamy na drugą stronę i smażymy jeszcze chwilę. Zajmie to więcej czasu niż w przypadku placuszków wyłącznie na mące. Gotowe placuszki przekładamy na talerz, podajemy z jabłkiem, orzechami i jogurtem naturalnym. Smacznego
Chocolate Muffin Blog