truskawek i kremowej masy jogurtowej. Efekt szybkiego przeglądu zawartości kuchennych szafek oraz lodówki, pustoszejącej niebezpiecznie. Zapraszam, częstujecie się. TRUSKAWKOWA NIBY-LEGUMINKA. (autorski;) 500g truskawek 2 galaretki truskawkowe 500g jogurtu naturalnego łyżeczka soku z cytryny Galaretki przygotowałam zgodnie z recepturą na opakowaniu, ale rozpuściłam ją w 1/4 podanej ilości wody. Odstawiłam do wystygnięcia. Truskawki umyłam, pozbawiłam szypułek. Zmiksowałam(...)dodatkiem soku z cytryny. Dodałam jogurt, wymieszałam razem. Kiedy galaretka ostygła i zaczęła tężeć, dodałam do masy jogurtowo-truskawkowej, wymieszałam dokładnie, przelałam w miseczki. Ozdobiłam truskawkami i wstawiłam do lodówki, aż odrobinę się "ściągnie". SMACZNEGO
W kuchni Karmel-itkipropozycje, obrazki, smaki... Zdecydowały, że będzie sernik. Przepadłam z kretesem. SERNIK Z CZEKOLADĄ TOFFIE. (autorski;) 1/2 kostki masła 250g cukru aromat waniliowy 5 jajek sok z 1 cytryny 150g jogurtu naturalnego (mały kubeczek) 1 kg sera białego (niekoniecznie zmielony) 1 budyń waniliowy bez cukru 3 łyżki mąki krupczatki (ew. pszennej) tabliczka czekolady toffie biszkopty okrągłe tabliczka gorzkiej czekolady 3 łyżki(...)mleka Masła utarłam z cukrem. Ciągle ucierając, dodaję kolejno jajka. Ser miksuję z jogurtem naturalnym. Mąkę mieszam z budyniem, połączyłam dokładnie z masą jajeczną. Następnie dodaję ser, aromat waniliowy, sok z cytryny. Miksuje na gładką masę. Czekoladę siekam w małą kostkę, delikatnie wmieszałam do ciasta. Tortownicę o średnicy 28 cm wysmarowałam tłuszczem i wysypałam bułką na dnie
W kuchni Karmel-itkimelisy (u mnie suszona) miód do osłody Maliny zblendowałam z melisą, dodałam maślankę i dosłodziłam miodem. Idealna dawka pozytywnej energii. Pyszny w wersji schłodzonej. ******************************************************************** MALINOWO-KOKOSOWY KOKTAJL. (autorski;) 250ml jogurtu kokosowego (rzadkiego; najlepiej pitny) 200g świeżych malin Maliny blenduję na miazgę, dolewam jogurt i razem miksuję. Najlepiej smakuje schłodzony. Pozdrawiam! Karmel-itka
W kuchni Karmel-itkiciągłe opady deszczu. Po liściach na drzewach ślad po woli ginie. Dopadają coraz częściej małe smuteczki. Więc trzeba im jakoś zaradzić. OWOCOWE SERNICZKI JOGURTOWE. /autorski;/ 500ml jogurtu owocowego (u mnie jagodowy) 2 galaretki w tym samym smaku (u mnie jagodowa) 1 inna galaretka (u mnie pomarańczowa) owoce (u mnie mandarynki) Galaretki jagodowe rozpuściłam w ok. 350 ml wody(...)Ostudziłam, a kiedy lekko zaczęły tężeć, wymieszałam z jogurtem, wlałam do szklaneczek i wstawiłam do lodówki. Pomarańczową galaretkę rozpuściłam w 3/4 ilości wody sugerowanej na opakowaniu. Cząstki mandarynek ułożyłam na wierzchu masy w szklaneczkach, zalałam galaretką. SMACZNEGO! Pozdrawiam serdecznie, Karmel-itka
W kuchni Karmel-itkiNajlepiej smakuje na drugi dzień.W lodówce może być przechowywany w zakręconym słoiczku nawet do 3 tygodni. PASTA SEROWA Z SUSZONYCH POMIDORÓW . /autorski;/ 1/2 kostka białego sera 150g jogurtu naturalnego (gęstego) słoiczek suszonych pomidorów z ziołami (u mnie Ole!) Pomidory wyjmuję ze słoiczka i odsączam na ręczniczku papierowym z oleju. Ser, pomidory oraz jogurt miksuję za pomocą blendera
W kuchni Karmel-itkibardzo łagodny smak. Oczywiście, można dodatkami go zmienić, np. dodając curry czy paprykę. PASTA Z KURCZAKA DO KANAPEK. /przepis własny, by nie marnować jedzenia;/ 200g ugotowanego kurczaka 2 łyżki jogurtu naturalnego łyżka majonezu szczypta curry łyżka koperku suszonego sól, pieprz Kurczaka rozdrabniam na kawałki, dodaję jogurt, majonez, curry i koperek, miksuję blenderem. W trakcie miksowania próbuję, ewentualnie doprawiam solą
W kuchni Karmel-itkisię u mnie stało. Gdyby nie zapach czosnku, familia dałaby się nabrać! CZOSNKOWY "MAJONEZ" RZEPAKOWY /zmodyfikowany przepis klik ;/* na 2 słoiczki po 250 ml 4 łyżki oleju rzepakowego 150g jogurtu naturalnego 200g naturalnego serka twarogowego ** łyżka czubata musztardy sarepskiej 3 - 4 przetarte przez praskę ząbki czosnku sól, pieprz do smaku Olej wraz z jogurtem i serkiem miksuję
W kuchni Karmel-itkidużych naleśników naleśniki: 2 szklanki mąki 3 jajka szklanka mleka szklanka wody gazowanej 1/2 łyżeczki soli pęczek mięty pieprz ziołowy twarożek: 1/2 kostki chudego twarogu 200g jogurtu greckiego (1/2 dużego kubka) pęczek szczypiorku pęczek mięty pieprz ziołowy, sól olej rzepakowy do smażenia Jajka roztrzepuję z mlekiem i solą. Mąkę przesiewam i porcjami wsypuję do jajek, mieszając co jakiś czas. Następnie(...)Powinno mieć ono konsystencję niezbyt gęstego ciasta naleśnikowego. Jeśli jest zbyt gęste, dodać gazowanej wody. Odstawiam na chwilę, aby odpoczęło. W tym czasie przyrządzam twarożek. Ucieram ser z jogurtem. Siekam miętę i szczypiorek, dodaję. Przyprawiam solą i pieprzem ziołowym, mieszam i schładzam w lodówce. Na małej patelni (wielkości jednego naleśnika) rozgrzewam niewielką ilość oleju, wlewam porcję ciasta
W kuchni Karmel-itkiową słodyczą. Są delikatne, niczym pianka,a jednocześnie zwarte i trwałe. SERNICZKI ŚMIETANKOWE Z BORÓWKAMI. /przepis całkowicie własny;/ na małych 8 serniczków 250g świeżych borówek 2 duże greckie jogurty 2/3 szklanki drobnego cukru 2 paczki budyniu śmietankowego 2 jajka ekologiczne odrobina oliwy do wysmarowania ramekinów kilka łyżek mielonego lnu do wysypania foremek Ubijam jajka z cukrem, by miały konsystencję(...)kogel-mogel. Dodaję jogurty greckie, mieszam. Na końcu wsypuję budynie i miksuję, najpierw na wolnych, później na szybki obrotach do chwili, aż masa będzie idealnie gładka i puszysta (ok.3-4 minuty). Przygotowuję ramekiny/kokilki. Smaruję każdą odrobiną oliwy i obficie wysypuję mielonym lnem, który stanowi bazę (jakby spód). Do każdej foremki wlewam porcję masy, a na wierzchu delikatnie wciskam umyte
W kuchni Karmel-itkijedzenie? A skąd? Z jakiego kraju? Jakie składniki? Jak smakuje? Już spieszę z odpowiedziami. DUGH jest to arabski napój dla orzeźwienia i zaspokojenia pragnienia, składa się z wody mineralnej, jogurtu, mięty, doprawionych solą i pieprzem . Przepis znalazłam w nowo zakupionej książce autorstwa Marshy Mehran "ZUPA Z GRANATÓW" . Kolejny raz, wchodząc do księgarni, nie wszyłam z pustymi rękoma. Tak samo(...)przepisy. Polecam, warto ja przeczytać, by co nieco liznąć kuchni tamtych rejonów świata. A teraz przepis. DUGH - NAPÓJ JOGURTOWY. /ź ródło: M.Mehran "Zupa z granatów", s.76/ 2 szklanki jogurtu naturalnego 3 szklanki wody mineralnej 3 łyżki siekanej drobno mięty 1/2 łyżeczki mielonego pieprzu 1 łyżeczka soli Składniki dokładnie mieszam, w dużym dzbanku, zostawiam w lodówce, by się schłodziło. Przed
W kuchni Karmel-itkiSAŁATA Z KURCZAKIEM I GORGONZOLĄ ORAZ DRESSINGIEM JOGURTOWYM. dla 2-3 osób 1/3 główki sałaty 2 małe pomidory 100-150 g pieczonej piersi kurczaka 100g sera gorgonzola dressing: 200g jogurtu naturalnego sól, pieprz, ulubione zioła (u mnie: bazylia, oregano) ew. kilka kropel oliwy aromatyzowanej Składniki dressingu wstrząsam razem, bardzo dokładnie. Jeśli jogurt jest zbyt gęsty, można dodać nieco słodkiej
W kuchni Karmel-itkiKOPYTKA Z TWAROŻKIEM I CYNAMONEM. /autorski;/ 500 g ugotowanych ziemniaków 2 szklanki puree z dyni 2 - 2,5 szklanki mąki 2 jajka szczypta soli 250 g twarogu mały jogurt naturalny łyżka cukru pudru cynamon (wedle upodobania) sól do osolenia wody mąka do posypania blatu Ziemniaki muszą być wystudzone, a najlepiej jak są z poprzedniego dnia. Miażdżę(...)wypłyną, raz czy dwa mieszając, by nie przywarły do dna garnka. Kopytka, które wypłynęły, wyławiam łyżką cedzakową i wrzucam kolejną porcję, gotuję w ten sam sposób. Twaróg, jogurt naturalny, cukier puder i cynamon mieszam ze sobą. Podaję z ugotowanymi, ciepłymi kopytkami. SMACZNEGO! Pozdrawiam, Karmel-itka
W kuchni Karmel-itkicałkowicie spontaniczny;/ 3 marchewki 2 pietruszki 4 małe ziemniaki liść laurowy, pieprz, ziele angielskie 1 mały seler 1 por 200g suszonych grzybów jarzynka lub / i kostka bulionu grzybowego 150g jogurtu naturalnego (mały kubeczek) 150g kwaśnej śmietany Cebulę obieram, drobno siekam, wrzucam na patelnię i podsmażam na maśle. W garnku zagotowuję 1 litr wody, wrzucam suszone grzyby i gotuję je jakieś(...)seler przekrojony na pół, zawartość patelni (cebulę wraz z masełkiem). Wsypuję odrobinę jarzynki (lub dodaję kostkę grzybową) i gotuję całość do miękkości warzyw. Na samym końcu dodaję jogurt naturalny ze śmietaną, uprzednio hartując je wrzątkiem. Ewentualnie doprawiam do smaku. SMACZNEGO! Pozdrawiam świątecznie, Karmel-itka
W kuchni Karmel-itkikonserwowej puszka zielonego groszku konserwowego 6 jajek ugotowanych na twardo 6 ogórków konserwowych 12 pieczarek marynowanych pęczek posiekanej pietruszki łyżka musztardy 5 łyżek majonezu dekoracyjnego Winiary 2-3 łyżki jogurtu naturalnego Paluszki surimi kroję w drobną kostkę tak, jak i pozostałe składniki. Kukurydzę i groszek odcedzam z zalewy, dodaję do pokrojonych warzyw. Wszystko mieszam ze sobą, dodając natkę, musztardę, majonez(...)jogurtu. Dokładnie łączę ze sobą. SMACZNEGO! Pozdrawiam sylwestrowo, Karmel-itka
W kuchni Karmel-itkiLubię być dobrze poinformowana. SAŁATKA ŁASUCHA. /własny;/ 1/2 opakowania makaronu ryżowego 6 jajek 200g szynki drobiowej puszka kukurydzy słoik marchewki z groszkiem 5 łyżek majonezu 3 łyżki jogurtu naturalnego 6 ogórków konserwowych słoiczek pieczarek marynowanych posiekany pęczek pietruszki 1 por sól, pieprz 2 - 3 łyżeczki musztardy Jajka gotuję na twardo, studzę, po czym obieram ze skorupek. Kroję(...)sałatka była wilgotna. Czyli nie zwiększymy kaloryczności. Pozostawiam na kwadrans. Pietruszkę drobno siekam, dodaję wraz z jajkami do pozostałych składników, mieszam, dodaję majonez, musztardę i jogurt. Doprawiam. Mieszam. Podaję. Sałatka najlepiej smakuje na drugi dzień. SMACZNEGO! Pozdrawiam, Karmel-itka
W kuchni Karmel-itki