razem z ogórkiem, czosnkiem i mnóstwem koperku. Jestem pewna że Wam bardzo posmakuje! Składniki : * kg ogórków gruntowych * 2 cebule dymki ze szczypiorkiem * pół pęczka koperku * litr maślanki * pół szklanki jogurtu greckiego * sól, pieprz do smaku * natka pietruszki Przygotowanie : Ogórki obrać, zetrzeć na tarce o grubych oczkach. Przyprawić. Dodać posiekaną cebulkę razem ze szczypiorkiem i koperkiem. Wymieszać z maślanką(...)jogurtem. Spróbować, ewentualnie doprawić do smaku. Chłodnik podawać zimny, posypany natką pietruszki
Magiczne Życie Martyzalewy - łyżka suszonej mięty - 2 ząbki czosnku - 2cm korzeń imbiru - świeżo mielony pieprz -sok z połowy cytryny - sól - łyżeczka pasty harrisy Dodatkowo na sos: - puszka pomidorów krojonych - jogurt naturalny 100g - bazylia, tymianek, oregano - 2 ząbki czosnku Liście wyjmujemy ze słoiczka i umieszczamy w misce, do której wlewamy gorącą wodę. Liście moczymy około godziny, żeby pozbyć się słonego smaku(...)gołąbki przykrywamy dodatkową warstwą liści. Wstawiamy do nagrzanego do 180 stopni C piekarnika na 30-35 minut i pieczemy. Dodatkowo możecie przygotować sos: puszkę pomidorów wrzucamy do rondelka, dodajemy jogurt, posiekany czosnek, przyprawy i zagotowujemy. Możecie zalać pomidory tuż przed pieczeniem albo polać sosem tuż po wyjęciu z piekarnika. Ja wybrałam pierwszą opcję, gdyż lubię kiedy gołąbki pieką się
Sajkofanka smakukurczaka: - 2 łyżki oliwy - ząbek czosnku - sól, pieprz - 4 łyżki sosu sojowego Puree: - 2 buraki - łyżka masła Dodatki: - pół cukinii - 50g twarogu wędzonego - 50ml jogurtu naturalnego - łyżka miodu Przygotowanie: Kurczak: Piersi myjemy, oczyszczamy, osuszamy, po czym marynujemy w oliwie, sosie sojowym i drobno posiekanym czosnku (najlepiej przez noc). Pieczemy w nagrzanym do 175 stopni(...)Cukinię myjemy, po czym obieraczką do warzyw wycinamy paski (oczywiście najpierw należy je sparzyć delikatnie we wrzątku, po czym szybko zahartować :) , które później zawijamy w ruloniki Twaróg wędzony kruszymy, jogurt naturalny łączymy z miodem. Układamy klasycznie, bądź fantazyjnie na talerze
Sajkofanka smakuCzekolada i truskawki to moje ulubione smaki.Dlatego dzisiaj zapraszam Was na pyszny torcik. Składniki: 180 g jogurtu naturalnego 200 g serka śmietankowego z wiaderka 6 łyżek cukru brązowego 1,5 łyżki kakao 1,5 łyżeczki żelatyny 50 ml wody 250 ml kremówki 30 % truskawki świeże Przygotowanie: Serek, jogurt, cukier, kakao dokładnie wymieszać. Żelatynę namoczyć w wodzie, podgrzać do rozpuszczenia , letnią
Ala piecze i gotujeBardzo smaczny i błyskawicznie się robi.Jedyny minus to taki , że trzeba trzymać w lodówce kilka godzin. Najlepiej zrobić wieczorem a rano już mamy pyszny deserek. Składniki: 400 g jogurt grecki 150 g cukru pudru 400 g truskawek 150 g cukru pudru 1 szt żelatyna-fix deserowa Przygotowanie: Żelatynę przygotować wg przepisu na opakowaniu. Jogurt grecki zmiksować z cukrem
Ala piecze i gotujelubię więc i sernik przypadł mi do gustu. Składniki: Spód 250 g herbatniki szkolne 150 g masła 3 łyżeczki kakao Masa serowa 1kg twaróg sernikowy w wiaderku 180 g jogurt naturalny 200 g cukru 2 łyżki soku z cytryny 3 łyżki kopiaste żelatyny 1/3 szk wody 350 g czarnej porzeczki 200 g cukru Góra 250 ml kremówki 1 łyżka cukru(...)Spód: Herbatniki rozkruszyć w blenderze dodać ciepłe roztopione masło i zagnieść. Wyłożyć na spód tortownicy o średnicy 28 cm,dociskając i wyrównując powierzchnię.Odłożyć . Masa serowa; Ser,jogurt naturalny,cukier (200 g),sok z cytryny zmiksować.Dodawać małym strumieniem rozpuszczoną w wodzie letnią żelatynę i cały czas miksować.Połowę białej masy wylać na spód z herbatników i włożyć
Ala piecze i gotujeowoców robi się bardzo szybko. Kompozycja owoców dowolna. Składniki: 4 szt brzoskwinie dojrzałe 100 ml bardzo zimnej wody 2 łyżki golden syrup 2 szk borówki amerykańskiej 150 ml jogurtu naturalnego 3 łyżki golden syrup Przygotowanie: Wszystkie składniki powinny być bardzo zimne. Brzoskwinie obrać z skórki pokroić i przełożyć do naczynia z blendera. Dodać golden syrup oraz zimną wodę(...)zmiksować na jednolitą konsystencję. Rozlać do szklanek. Borówki umyć przełożyć do naczynia z blendera dodać jogurt naturalny, golden syrup i również zmiksować na jednolitą konsystencję. Za pomocą łyżki rozlać na masę brzoskwiniową. Udekorować i od razu podawać do konsumpcji. Masa z borówek z czasem zmienia kolor
Ala piecze i gotujetakie chrupiące dodatki. Wyszło smacznie. Składniki: 200 g startej cukinii 5 dkg świeżych drożdży 400 g mąki pszennej 200 g mąki żytniej 125 ml oleju rzepakowego Rapso 250 g jogurtu naturalnego 1 łyżeczka soli 1 łyżeczka cukru 4 łyżki ziaren słonecznika Kresto 2 łyżki siemienia lnianego Kresto 0,5 szk ciepłej wody Przygotowanie: Drożdże rozkruszyć, zalać ciepłą wodą(...)wrzątkiem), rozmieszać i odstawić do wyrośnięcia. Cukinię umyć, razem z skórką zetrzeć na tarce i odsączyć z nadmiaru sok. Do zaczynu drożdżowego dodać jogurt, cukinię, olej rzepakowy, przesianą mąkę, sól i cukier . wymieszać i zagnieść ciasto. Dodać słonecznik, siemię lniane i ponownie zagniatać. Ciasto powinno być dość zwarte, lekko klejące. Ciasto przełożyć do formy wysmarowanej olejem i odstawić do wyrośnięcia
Ala piecze i gotujezrobienia odwracane ciasto z tymi małymi żółtymi śliweczkami. Składniki: 180 g margaryny 340 g mąki 4 szt jajka 300 g cukru 2,5 łyżeczki proszku do pieczenia 230 g jogurtu greckiego 2 łyżeczki esencji waniliowej 2 łyżki cukru mirabelki Przygotowanie: Jajka, cukier i esencję waniliową zmiksować. Dodać przesianą mąkę z proszkiem do pieczenia, jogurt grecki i zimną rozpuszczoną margarynę
Ala piecze i gotujepyszne i delikatne placki z brzoskwiniową salsą. Wykorzystałam do nich domowe brzoskwinie w syropie klik . Składniki: 2 szk mąki pszennej 0,5 szk cukru 2 jajka 1,5 szk jogurtu waniliowego 2 łyżeczki proszku do pieczenia 1 łyżka oleju rzepakowego Rapso 6-8 połówek brzoskwiń w syropie 3 łyżki soku pomarańczowego do smażenia olej rzepakowy Rapso Przygotowanie: Żółtka zmiksować(...)cukrem, dodać przesianą mąkę z proszkiem do pieczenia, jogurt waniliowy i całość zmiksować. Białka ubić na sztywno dodać do masy i delikatnie wymieszać do uzyskania jednolitego ciasta. Smażyć na niewielkiej ilość oleju rzepakowego z dwóch stron. Brzoskwinie pokroić w kosteczkę dodać sok pomarańczowy i wymieszać. Placki rozłożyć na talerz i nałożyć salsę brzoskwiniowa. Przed podaniem oprószyć cukrem pudrem
Ala piecze i gotujejabłek. Na górze kakaowa kruszonka. Składniki: 200 g margaryny 350 g mąka pszenna 150 g mąki krupczatki 2 żółtka 150 g cukru 1 łyżeczka proszku do pieczenia 1 łyżka jogurtu naturalnego Nadzienie 1 kg jabłek (po obraniu) 2 łyżeczki cynamonu 1 łyżka bułki tartej 2 łyżeczki cukru waniliowego 1 łyżeczka kakao Przygotowanie: Mąki, margarynę,żółtka,cukier,proszek do pieczenia(...)jogurt naturalny włożyć do naczynia z miksera. Zmiksować na wolnych obrotach. Powinna powstać alla kruszonka. Wyjąć przełożyć do miski lekko docisnąć i schładzać z 2-3 godziny w lodówce. Ciasto podzielić na 3 części. Pierwszą część wyłożyć na wysmarowaną i wysypaną bułką tartą tortownicę o średnicy 24 cm. Włożyć do nagrzanego piekarnika na 170 st na 15 min. Wyjąć
Ala piecze i gotujeSkładniki: 6 pałek z kurczaka 1 marchewka 1 pietruszka 1 jabłko 10 cm pora 6 ziemniaków 0,5 cukinii( u mnie większa) 50 g żurawiny Marynata 150 g jogurtu naturalnego 2 łyżki majonezu 1 łyżka musztardy grillowej Kamis 1 cebula 3 ząbki czosnku w łupinach 1 łyżeczka octu balsamicznego z modeny Kamis 0,5 łyżeczki pieprzu mielonego Kamis(...)Kamis Do smaku sól morska prowansalska w młynku Kamis przyprawa do ziemniaków olej do posmarowania Przygotowanie: Pałki kurczaka oczyścić, umyć i osuszyć. Marynata: w misce wymieszać jogurt z majonezem i przyprawami. Dodać obraną i pokrojoną w większe kawałki cebulę, czosnek i wymieszać. Do marynaty włożyć pałki, wymieszać żeby pokryły się marynatą. Przykryć i włożyć
Ala piecze i gotujeokresie wielkanocnym. Składniki: 8 jajek 100 g pieczarek marynowanych 100 g papryki konserwowej 100 g ogórków konserwowych 1 malutka biała cebula 2 łyżeczki chrzanu 3 łyżki majonezu 2 łyżki jogurtu naturalnego sól pieprz do smaku Przygotowanie: Jajka ugotować na twardo, ostudzić, obrać z skorupki i przekroić na pół. Paprykę, pieczarki, ogórki i cebule pokroić w drobniutką kosteczkę. Do warzyw(...)dodać chrzan, majonez, jogurt naturalny i całość wymieszać. Doprawić solą i pieprzem. Odłożyć na 2-3 godziny do lodówki żeby smaki się przegryzły. Na półmiski ułożyć przekrojone jajka i nałożyć sałatkę
Ala piecze i gotujeSkładniki - jednocześnie proporcje : majonez - 3 łyżki jogurt naturalny - 2 łyżki czosnek - 2 średniej wielkości ząbki sól pieprz - ale tylko świeżo mielony Zapewne Was zaskoczę co robię z czosnkiem ale nie używam żadnej praski ani nie miażdżę nożem bo wtedy czosnek trzeba troszeczkę posolić aby nie zgorzkniał a i tak gorzknieje, mój sposób i sprawdza się on świetnie to : ŚCIERAM CZOSNEK(...)TARCE NA MAŁYCH OCZKACH. Nie trzeba solić a smak, aromat i zapach czosnku jest nieporównywalny do niczego innego. Przygotowanie : Ścieram czosnek na małych oczkach tarki, dodaję majonez z jogurtem i wstępnie mieszam, dodaję szczyptę soli i troszeczkę pieprzu - tylko do smaku. Dokładnie mieszam, przykrywam i wstawiam do lodówki. Przygotować najlepiej wykonać minimum 3 godziny przed podaniem, choć gotowy
Mechanik w kuchniSkładniki: 25 dkg mąki przennej szklanka mleka szklanka wody przegotowanej ostudzonej 2 jajka cukier, sól 40dkg sera białego półtłustego cukier waniliowy jogurt naturalny Przygotowanie ciasta na naleśniki : Do wyższego naczynia, u mnie to misa z miksera dodaję wszystkie składniki czyli : mąkę, mleko, wodę, jajka, łyżkę cukru, łyżeczkę cukry waniliowego i szczypta soli. Całość mieszam mikserem do uzyskania jednolitej konsystencji(...)spiralnymi. Naleśniki szybko się smażą więc ostrożnie. Najlepsze są gdy mają złocisty kolor. Przygotowanie masy twarogowej: Twaróg przekładamy do misy, dodajemy łyżkę cukru, łyżeczkę cukru waniliowego, 2 -3 łyżeczki jogurtu naturalnego, całość dokładnie mieszam, ugniatam widelcem. Gotową masę cienko smaruję gotowe naleśniki i zwijam w rulony. Do tych naleśników polecam jeszcze sos pomarańczowy
Mechanik w kuchni