zeby lato trwalo jak najdluzej. Nieublagalnie jednak zbliza sie jesien. Dzis za oknem jest piekne slonce, ktore grzeje z calej mocy, ale jeszcze kilka dni temu aura byla prawdziwie jesienna. Wychodzac z domu trzebabylo ubrac sie cieplej i koniecznie zaopatrzyc sie w parasol. W taki wlasnie ponury dzien pomyslalam jak bardzo zal mi, ze lato sie juz konczy. Chcialam jeszcze(...)glupia! Cukinia to w tej chwili jedno z moich ulubionych warzyw. Do tego daje tyle mozliwosci. Chce sie wiec cieszyc nia jak najdluzej. Tarteletki z cukinia skladniki: 1 opakowanie ciasta francuskiego 1 duza cukinia 1 zabek czosnku 1 cebula 1 pomidor 1 jajko 50g sera gouda - startego na duzych oczkach sol, pieprz okolo 0,5 lyzeczki chili tymianek oregano wykonanie
Przysmaki KarolkiJabłeczniki często goszczą w moim domu i to nie tylko w okresie jesiennym, ta propozycja to połączenie miękkiego biszkopta, słodkich a równocześnie kwaskowych jabłek i puszystej bitej śmietany. Składniki: - 7 jajek - 1 szklanka mąki - 3/4 szklanki cukru - 1 cukier waniliowy - 1 łyżeczka proszku do pieczenia - 2 kg przesmażonych jabłek - 2 śmietany śnieżki - 2 galaretki cytrynowe - 400 ml mleka Przygotowanie(...)rodzaje cukrów i żółtka miksując wszystko na puszystą masę. Do masy dodajemy przesianą mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia, mieszamy i pieczemy 25 minut w 175 C. Ciasto studzimy a na nie przekładamy przygotowane wcześniej jabłka. Drugą galaretkę rozpuszczamy w 1/2 l wrzątku i odstawiamy do lekkiego stężenia. Śnieżki ubijamy z mlekiem i miksujemy z tężejącą galaretką. Masę wykładamy
Zainspirowana w kuchnitakim podejście i to nie raz). Bardziej narzekam w tym momencie na brak światła pod względem zdjęć. Niestety jeśli przychodzą pochmurne dni a tych jest bardzo dużo w okresie jesiennym, że o zimowych nie wspomnę to zdjęcia wypadają strasznie. Nie wiem jeszcze jak przeskoczyć ten problem. W wakacje zawsze mogę zrobić zdjęcia na zewnątrz i są one dobrze doświetlone(...)mąki 200 g borówek cukier puder do posypania białko do posmarowania drożdżówek Wykonanie: Drożdże rozpuszczamy w ciepłym mleku i przelewamy do wysokiego naczynia. Dodajemy resztę składników i wyrabiamy ciasto aż do momentu gdy będzie elastyczne i nie będzie się kleić do ścianek naczynia. Wyrobione ciasto przykrywamy ściereczką i zostawiamy do wyrośnięcia na 1,5 do 2 godziny
ciastkarnia na kruchym spodzieJesienny chłód przenikliwy tak, że nie wystarcza już ulubiona bluza z naddartą kieszenią. Musisz uzbroić się w ciepły szal, gdy drepcząc w jesiennych botkach podążasz w stronę uczelni. Studia. Jesień. I gdzieś z tyłu głowy potrzeba miłości. Prognoza na najbliższe dni. MUFFINKI MARMURKOWE Z GRUSZKĄ. /inspiracja: Tak sobie pichcę ;/ na 12 sztuk suche: 1 2/3 szklanki mąki pszennej(...)składam dwie papilotki razem, aby je usztywnić) i napełnią porcją - łyżką - masy białej i ciemnej. Gruszkę obieram, usuwam gniazdo nasienne i kroję w kostkę. Wciskam po kilka sztuk w ciasto. Wstawiam do pieca nagrzanego do 180 stopni i piekę 20-22 minuty, do tzw. "suchego" patyczka. Studzę poza piekarnikiem. Można przyozdobić lukrem lub cukrem pudrem. SMACZNEGO! Pozdrawiam, Karmel-itka
W kuchni Karmel-itkiWprawdzie za oknami nadal jesienna aura, ale zima zbliża się już wielkimi krokami. A jak zima to i pierniki :) Dzisiaj propozycja na pyszne muffinki piernikowe. Bardzo szybkie i proste w wykonaniu. Mają klasyczny piernikowy posmak, a całość dopełniają bakalie w środku. Przepis, niestety nie nasz autorski, pochodzi ze strony kotlet.tv Czas: ok. 30 minut ( w tym 20 minut pieczenia(...)pieczenia. Mieszamy łyżką. Dodajemy mleko, jajka, miód oraz roztopione masło. Ponownie mieszamy składniki dorzucając bakalie. Nagrzewamy piekarnik na 200 stopni. Układamy foremki do muffinek (najlepiej podwójnie) i wykładamy ciasto (nam wyszło mniej więcej 2 łyżki ciasta na jedną papilotke). Babeczki urosną podczas pieczenia, dlatego proponujemy wykładać ciasto mniej więcej do 2/3 wysokości papierków. Pieczemy około 20-25 minut do suchego
Kolizje SmakówPełnoziarniste naleśniki z karmelizowanymi gruszkami to moja propozycja na jesienne, słodkie śniadanie, podwieczorek lub kolację. Dodatek razowej mąki daje im lekko orzechowy posmak, który świetnie łączy się ze słodkim syropem z gruszek. Jeśli nie lubicie tych owoców można użyć także dużych, twardych jabłek. Nie przypuszczałam, że te naleśniki posmakują nam tak bardzo. Teraz muszę kupić kolejną porcję gruszek, bo mąż(...)type='fooddrink';listonic_theme='addToShoppingList7';listonic_content=''; document.write(" "); Miksujemy jajka wraz ze szczyptą soli. Dodajemy do nich mleko, stopione masło, cukier i na końcu miksujemy z obiema mąkami. Odstawiamy ciasto na pół godziny do odpoczęcia – nie ruszamy w tym czasie miski. Na patelni mocno rozgrzewamy olej – w ilości nie większej niż ok. 1 łyżeczki, którą najlepiej rozprowadzić pędzelkiem po całej
Poezja smakuLedwie początek września, a za oknem zrobiło się tak jakoś jesiennie. Mam jednak nadzieję na piękną i ciepłą jesień, w kolorze złota. Taką właśnie uwielbiam. Pewnie już kiedyś pisałam, że ja lobię każdą porę roku, w każdej z nich potrafię doszukać się czegoś fajnego, nawet w zimie spędzanej w mieście. Jedynie listopad odstrasza mnie na kilometr i szczerze(...)Viki zaś stwierdziła, że Ona nie jest królikiem żeby jeść takie coś. A jednak wszyscy tartę zjedli i w rezultacie pochwalili jej groszkowy smak. Tarta z zielonego groszku składniki ciasto składniki i sposób wykonania farsz: 450g mrożonego groszku 1 cebula 1 opakowanie serka typu Feta kilka gałązek mięty sol, pieprz 2 jajka wykonanie: Groszek wrzucamy do wrzątku i gotujemy około
Przysmaki KarolkiDzien przywital nas piekna pogoda. Ostatni pazdziernikowy weekend byl pod znakiem slonca. Slonca, ktore swymi promieniami zalalo cale nasze mieszkanie, slonca ktore sprawilo, ze z checia
Przysmaki Karolkioknem zaczyna się robić szaro, deszczowo i zimno. Typowa jesienna pogoda... Wtedy też staram się przygotowywać kolorowe i sycące dania, które jednocześnie świetnie rozgrzewają. Dlatego dzisiaj mam dla Was pyszny gulasz, który zawiera w sobie wszystkie te cechy. Niezwykłym dodatkiem są kluseczki, które sprawiają, że gulasz jest o wiele bardziej sycący i można go podawać bez żadnych ziemniaków, kaszy(...)minut. Kluseczki: 500g mąki pszennej, jajko, sól, zimna woda. Mąkę przesiać, dodać sól. Zrobić dołeczek, wbić jajko i wlać trochę wody, wymieszać końcówką noża. Zagnieść ciasto, dolać tyle wody, by ciasto było gładkie i elastyczne. Odrywać małe porcje ciasta tworząc malutkie kluseczki. Wrzucać porcjami na osolony wrzątek. Gotować około 1 minuty od momentu wypłynięcia. Odcedzić
Z miłości do słodkościrobiłam. W ogóle zauważyłam, że odkąd prowadzę bloga, gotuję więcej, coraz to inne potrawy, poznaję nowe smaki i dania... Cieszy mnie to. A knedle to takie letnio-jesienne danie, dobre z każdymi owocami. Mam w planach zrobić je jeszcze z jabłkami. /* Style Definitions */ table.MsoNormalTable {mso-style-name:Standardowy; mso-tstyle-rowband-size:0; mso-tstyle-colband-size(...)przepołowić, usunąć pestki. Ziemniaki obrać, ugotować, przepuścić przez praskę. Wyłożyć na stolnicę posypaną mąką. Zostawić do ostudzenia. Do ziemniaków dodać przesianą mąkę, jajko i sól. Szybko zagnieść ciasto. Odrywać z niego kawałki, formować małe placuszki, na ich środku kłaść połówki śliwek, zlepiać dokładnie brzegi i formować kulki. Knedle wrzucać partiami na wrzącą wodę. Gdy się zagotują, gotować
Pasja SmakuDzień dobry, Nie mogę uwierzyć w to, że minął już miesiąc od mojego powrotu z wakacji w Grecji. Za oknem jesienne chłody i szaruga, a urlopowe odprężenie odeszło gdzieś razem w opalenizną. W taki dzień przyjemnie jest obejrzeć pełne słońca zdjęcia i inne pamiątki przywiezione z podróży . Mogę w każdej chwili przenieść się do Grecji, wystarczy tylko, że otworzę(...)migdały, cukier, mastyks - żywica pistacjowa i woda), nazywany soumada , to produkt pochodzący z wyspy Nissiros, ale powszechnie dostępny w sklepach na Kos. Według mnie smakuje jak aromat migdałowy do ciast i nie przypadł mi do gustu. Za to syrop cynamonowy - kanelada (skład to woda, cukier, cynamon i goździki) jest bardzo smaczny, słodki, niczym cynamonowy sos do szarlotki ( hmmm... to może
Chilli Czosnek i Oliwa