okien, zachęca do wyjścia na dwór. W kuchni unoszą się cudne zapachy. To w piekarniku siedzi sobie w ciepełku jesienna tarta orzechowa. Jeszcze przed pieczeniem kusiła swym wyglądem. Zapowiada się wspaniałe popołudnie. Tarta orzechowa składniki przepis na ciasto do ciasta dodałam łyżkę cukru masa: 3 jajka 150g orzechów włoskich - posiekanych 150g brązowego cukru Muscovado 50g miękkiego masła 3 łyżki miodu
Przysmaki Karolkipyszna, aromatyczna, mocno owocowa o intensywnym czerwonym kolorze. W ofercie znajdziecie również inne herbatki o różnym smaku i taką na jesienne chłodne wieczory i poranki. O nowościach będziecie się dowiadywać jeśli polubicie ich profil na fb klik. Składniki: 2 ciasta francuskie 1 jajko powidła śliwkowe cukier puder 3 łyżki soku z cytryny Przygotowanie: Rozwinąć ciasta. Pierwsze ciasto podzielić
Ala piecze i gotujeSzarlotka kojarzy mi się z jesienią. Z pysznymi jabłkami, cynamonowym aromatem i kruchym ciastem. Do tego filiżanka herbaty...i jestem w raju :) Składniki: Ciasto: 30 dkg
Pasja Smakusię do dzisiaj, tym bardziej ze dopóki trwa jesień i na drzewach jeszcze są późno jesienne jabłka warto porozpieszczać się trochę i zrobić sobie pyszne śniadanie lub kolacje np placuszki z jabłkami w pysznym chrupiącym cieście naleśnikowym. Ale było pysznie. Czytaj więcej
Bernika - moj kulinarny pamietnikbędzie tego warte. Przepisy na potrawy słone, obiadowe, desery, ciasta, przetwory i wiele innych, nic nas nie ogranicza (cóż... może czasem dostępność produktów i pieniądze ;)) uwieńczone mnóstwem zdjęć. Ale do rzeczy! Wielkimi krokami przyszła jesień. Wręcz przybiegła! Dając nam niezliczoną ilość świeżych sezonowych warzyw i owoców. Bohaterką dzisiejszego wpisu będzie jesienna, cudownie okrągła, pomarańczowa z niezliczoną ilością pestek DYNIA! Dynia
Symfonia Smakówmąką do momentu, gdy masa będzie aksamitna - cukier musi się całkowicie rozpuścić. Zalewamy mieszanką podpieczone ciasto i wkładamy do piekarnika na kolejne 35 minut. Tarta jest nieziemska w połączeniu z łyżką kwaśnej, gęstej śmietany i listków świeżej mięty. Zdecydowanie odgania jesienne smutki! insertCookd("6d505a976ab19398774767fc8926d143
sama złodyczminut w 180 stopniach, "dźgając" je uprzednio widelcem. Na podpieczone ciasto wyłożyłam jabłka, pokruszyłam resztę ciasta i wstawiłam z powrotem do piekarnika. Piekłam 50 minut w 180 stopniach, aż kruszonka ładnie zezłocieje. Kiedy wystygło, polałam lukrem. Smacznego! Pozdrawiam mgliście i jesiennie, Karmel-itka
W kuchni Karmel-itkirana za oknem mam prawdziwy kalejdoskop pogodowy, w calym zestawie brakuje tylko upalnego lata. Poranek byl calkiem mily, ale zaraz zaczal padac jesienny deszcz, ktory zmienil sie w zimowe opady sniegu. Gdy wychodzilam z domu byla prawie wiosna, swiecilo piekne slonko, robilo sie coraz cieplej. Jednak gdy w niedlugim czasie wrocilam do domu z nienacka zaczal padac snieg. Platki wirowaly(...)lubie wlaczyc piekarnik i poczuc rozchodzace sie poczatkowo po kuchni, a potem po salonie przyjemne cieplo. Zeby nie bylo, ze gaz sie tak marnuje, w piekarniku wyladowalo pyszne, aromatyczne ciasto. Razem z cieplem po mieszkaniu rozchodzil sie zapach cynamonu. Ja zas z niecierpliwoscia czekalam na chwile gdy zasiade sobie na kanapie z filizanka pysznej, cieplej herbatki i kawalkiem ciasta. Szarlotka
Przysmaki KarolkiBardzo smaczny, jesienny placek drożdżowy ze śliwkami. Upieczony na dużej blaszce, nie za gruby, pokrojony w kwadraty. Obowiązkowo z kruszonką! Propozycja na idealną przekąskę na drugie śniadanie do pracy/szkoły, ciasto świetnie też się sprawdza na wypadach za miasto np. na grzyby (placek jest bardzo podzielny). Co ja tu mogę jeszcze powiedzieć, takie ciasto mogłabym jeść codziennie. :) Placek drożdżowy
coolinarnastrefa.blogspot.comsię sama zaskoczyłam, ze jeszcze ich nie ma na blogu. Są to rogaliki nietypowe, bo ciasto swój etap wyrastania przechodzi w lodowatej wodzie. I dzięki temu są one niezwykle delikatne i kruche. Ta metoda jest rewelacyjna, a rogaliki idealne, jako male co nieco na jesienne dni. A nadzienie można sobie każdemu skomponować wg własnego uznania i smaku. Z tej porcji
Bernika - moj kulinarny pamietnikresztkami sił powstrzymując się, żeby nie wyjeść wszystkiego z miski - ciasto jeszcze przed włożeniem do piekarnika pachnie obezwładniająco :) Masę przelewamy do blaszki i pieczemy w piekarniku nagrzanym do 170 stopni przez 30 minut. Wcinamy jeszcze ciepłe ze szklanką mleka. Koniecznie. Lekko jesienna piosenka, która mimo że ma już swoje lata to tekst
sama złodyczSzaro-buro za oknem, jesień w pełni więc trzeba sobie poprawić humor. Postanowiłam tym razem powalczyć z ciastem ptysiowym. Zdecydowanie jest ono najbardziej nieopanowane w mojej kuchni, raz przepis mi wychodzi raz nie. nie wiem od czego to zależy ale daje to lekką adrenalinę w kuchni czy tym razem nie ugoszczę swoich znajomych jakiś zakalcem. Tym razem się udało. Bardzo(...)lubię ptysiowe wypieki, wiem, że są bardzo kaloryczne ale jak dla mnie śmietanowy wsad nie jest w nich najważniejszy. Na poprawę humoru aby nie dopadła nas jesienna chandra:) Składniki na 15 sztuk: szklanka wody 125 g masła 4 jajka 1 szklanka mąki pszennej 200 ml śmietany 30% łyżka cukru pudru Wykonanie: W rondelku podgrzewamy wodę i dodajemy
ciastkarnia na kruchym spodziePogodę, jaka jest w Wielkiej Brytanii, bardzo ciężko jest nazwać zimową. Jest bardziej jesiennie. Idąc wczoraj do pracy zauważyłam bazie! Najprawdziwsze bazie w styczniu :). Pogoda płata nam niezłe psikusy - parę dni temu mieliśmy pierwszą prawdziwą burzę! Dwa tygodnie temu niebo nad Liverpoolem stroiła cudowna tęcza :). Dzisiejsze ciasto ma z zimą niewiele wspólnego. Jeśli będzie podane na ciepło, na pewno rozgrzeje
Przepisy Aleksandrysmaczny. Zapraszam i jednocześnie życzę Wam cudnego pierwszego dnia lata, które mimo jesiennej aury zacznie się już jutro.. Knedle twarogowo-migdałowe z truskawkami składniki: 200 g mielonego twarogu 200 g mąki migdałowej 1 żółtko szczypta soli około 0,5 szklanki mleka mąka krupczatka do rozwałkowania ciasta małe truskawki wykonanie: Składniki zagniatamy ze sobą i wyrabiamy ciasto. Mleka ma być
Przysmaki Karolkistrasznie by się przydała,zwłaszcza po takim lecie. Na osłodzenie jesiennej pluchy mam przepis, który gdzieś dziwnym trafem mi się zapodział w kolejce do publikacji. W okresie dostępności owoców wszelkich postanowiłam zrobić tartaletki. Nie typowe bo biszkoptowe, akurat piekłam spody pod tort i zostało mi trochę ciasta więc stwierdziłam, że marnować się nie może. Zazwyczaj tego typu wypieki robiłam
ciastkarnia na kruchym spodzieNasz sad w tym roku mocno obrodził późno-jesiennymi jabłkami, których nazwy odmiany niestety nie znam, ale wiem, ze są soczyste, twarde i lekko kwaskowate. Idealnie za to nadaje się na szarlotkę bo ich kwaskowaty smak w musie cudownie komponuje się ze słodkim kruchym ciastem. I tak popełniłam swoja pierwsza w życiu prawdziwa szarlotkę. Wzorowałam się na przepisie znalezionym
Bernika - moj kulinarny pamietnik