jak zrobić wodę z cytryna - 3778 przepisów (strona:184/252)

Sernik ananasowo kokosowy 180

ananasy w puszce (puszka 570g) - szczypta soli waniliowej - ekstrakt waniliowy - żółty barwnik (opcjonalnie) Spód: - 250g herbatników - 110g masła - 100g wiórków kokosowych Dodatkowo: - lukier (cukier puder + sok ananasowy + sok z cytryny) - kwiaty z ananasa ( sposób wykonania na blogu ) Na spód sernika miksujemy wiórki kokosowe z herbatnikami. Przesypujemy do miski, dodajemy rozpuszczone masło. Ręką łączymy składniki. Przekładamy do tortownicy, ugniatamy tworząc równy(...)blaszki. Masę wlewamy na środek podpieczonego spodu – na przemian (jasną - żółtą). Oczywiście jeżeli został użyty barwnik. Po wyczerpaniu składników masy do blaszki, w której umieściliśmy tortownicę wlewamy wrzącą wodę – do połowy wysokości tortownicy. Całość ostrożnie wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 175°C na 15 minut. Po tym czasie zmniejszamy temperaturę piekarnika do 120°C i pieczemy przez 90 minut

mojewypiekiinietylko
Konfitura z owoców pigwy. 115

rondla, zalać wodą i postawić na małym ogniu. Gotować, aż pigwa będzie miękka, mieszając co pewien czas. Następnie dodać cukier i dalej gotować, mieszając, aż cukier się rozpuści. Gorącą konfiturą napełnić czyste, małe słoiczki i szczelnie zamknąć pokrywkami. Pasteryzować 10 minut w temperaturze 85 C.  Owoce pigwy zawierają bardzo dużo witaminy C, więcej niż cytryna. Nazywana bywa "polską cytryną

Przepisy i porady kulinarne
Rolada ze schabu i sos cebulowy 159

łyżka soku z cytryny Przygotowanie Cebulę kroimy w drobną kostkę, zalewamy pół szklanki gorącego bulionu i dusimy w rondelku aż cebula się rozgotuje. W razie potrzeby podlewamy jeszcze bulionem. Z masła i mąki robimy zasmażkę, dodajemy do niej cebulę, podsmażamy przez minutę i dodajemy resztę przestudzonego bulionu. Cukier zrumieniamy w rondelku, mieszamy z dwoma łyżkami wody i karmelem zabarwiamy

e-PrzepisyKulinarne
Cytrynowiec z żurawiną bez pieczenia 1854

łyżeczka soku cytryny 3 łyżki gęstego jogurtu naturalnego 2 łyżki suszonej lub liofilizowanej żurawiny  polewa: 3 łyżki mleka 100 g białej czekolady odrobina ekstraktu lub aromatu cytrynowego dowolna posypka do dekoracji Przygotowanie: CIASTO: Blaszkę wyłożyć papierem do pieczenia. Spód wyłożyć herbatnikami tak aby ściśle do siebie przylegały. Galaretkę dobrze rozmieszać w niepełnej szklance gorącej wody. Wystudzić. Aby galaretka szybko

Ze smakiem i z pasją
Szparagi z szynką parmeńską i sosem holenderskim 126

Inspiracje do moich potraw czerpię z różnych źródeł. Chyba moim ulubionym jest podpatrywanie różnych dań w restauracjach:-)Kilka dni temu miałam ogromną przyjemność być w restauracji

Kulinarna rozmowa
Kremowy sernik cytrynowy (205 kcal / 100 g) 2357

cytrynę, ścieramy skórkę z cytryny i wyciskamy sok.2. Wszystkie składniki na masę serową łączymy, nie miksujemy zbyt długo, tylko tak aby składniki się połączyły. 3. Na spodzie formy układamy herbatniki.4. Wylewamy na nie masę serową.Pieczenie:5. Formę wstawiamy na środkowy poziom piekarnika, na poziomie o jeden niżej ustawiamy drugą, większą formę wypełnioną wrzącą wodą.6. Wstawiamy do piekarnika nagrzanego

Malowane smakiem
Ciasto krówka na cytrynowym ponczu 690

Post Ciasto krówka na cytrynowym ponczu pojawił się poraz pierwszy w KulinarnePrzeboje.pl.

Kulinarne Przeboje
Dorsz atlantycki w cytrynie 155

plasterki cytryną. Na cytrynie ułożyć filety z dorsza, zalać marynatą, można jeszcze trochę posypać rybę pieprzem cytrynowym. Włożyć naczynie żaroodporne do piekarnika nagrzanego do temperatury 180°C i piec 30 min. (pod koniec pieczenia można na 5 min. ściągnąć pokrywę naczynia). Ziemniaki: Ilość oczywiście wedle uznania. Najpierw ziemniaki umyć i włożyć do garnka z lekko osoloną wodą. Gotować

Passions hobbies life
Ciasto z masą śmietankową i owocami 164

składnikibiszkopt* 2 jajka* 1/4 szklanki cukru* 1/4 szklanki mąki pszennej* 1/4 łyżeczki proszku do pieczenia* 1 łyżeczka soku z cytrynymasa i dodatki* 500 ml śmietany kremówki

Mix smaku
Zielona sałatka z jajkiem i soczewicą 158

kolorze będzie dzisiejsza sałatka z jajkiem. Sałatka z dodatkiem zielonej soczewicy, zielonego groszku, awokado i ogórka. Podstawą sosu do sałatki jest olej Kujawski z czosnkiem z dodatkiem soku z cytryny i pieprzu.Niniejszą sałatką rozpoczynam cykl przepisów przygotowanych przy współpracy z Zakładami Tłuszczowymi „Kruszwica”, producentem rzepakowego oleju Kujawskiego z pierwszego tłoczenia. Przepisy znajdą się w Wielkanocnej Książce Kucharskiej(...)pół plasterki ogórka. Posypać pokrojonym szczypiorkiem i/lub rzeżuchą. Na wierzch ułożyć połówki jajka.Wszystkie składniki na sos wymieszać i polać sałatkę.Porada:Soczewicę włożyć do rondelka – do zimnej wody – i gotować na większym ogniu około 10 minut a następnie zmniejszyć ogień na mały i pod przykryciem gotować jeszcze 15-20 minut do miękkości.Przepis znajdziecie również w e-booku

UgotujmyTo.pl
Zielone placuszki z brokułem i pietruszką w roli głównej 147

osolonej wodzie do miękkości, około 10 minut. Następnie studzimy. W tym czasie kroimy drobno cebulę, pietruszkę, ścieramy na grubej tarce ser, dajemy do jednego naczynia, dodajemy jajka, przyprawiamy solą i pieprzem. Zanim brokuł wystygnie możemy zrobić sos czosnkowy: 3 łyżki majonezu (najlepiej WINIARY) 3 łyżki jogurtu naturalnego 4 ząbki czosnku kilka kropel soku z cytryny Gdy brokuł wystygnie mieszamy

Kuchnia moimi oczami
Cytrynowo-koperkowa zapiekanka z kurczakiem i makaronem orzo 178

widelcem), koperek bardzo drobno siekamy. Mieszamy wszystkie posiekane i pokrojone rzeczy z makaronem. Na gazie doprowadzamy bulion do wrzenia. Dodajemy do niego masło, sól, pieprz, sok i skórkę z cytryny oraz pełną łyżkę musztardy. Całość dokładnie mieszamy i przygotowaną miksturą zalewamy makaron z dodatkami. Całość dokładnie mieszamy, po czym wstawiamy do nagrzanego piekarnika. Pieczemy około 45-60 minut, aż makaron(...)zrobicie danie obiadowe dla 4 osób, lub posiłek dla 2 dorosłych osób na dwa dni. Na drugi dzień łatwo odgrzać zapiekankę w rondlu lub na patelni, podlewając ją odrobiną wody lub bulionu. Zapiekankę z powodzeniem możecie zmontować na wieczór, nie piec jej, tylko wszystkie wymieszane składniki zalane bulionem kompletnie ostudzić, przykryć całość folią i wstawić do lodówki, a upiec dopiero

Karo in the Kitchen
szczupak faszerowany drobną rybką 221

leszcz, krąp, sielawka itp. ( ja dodałem sielawkę i płoć) 4-6 ziaren ziela angielskiego 3 liście laurowe 3 łyżki masła 1 łyżka bułki tartej 1 jajko sok z połowy cytryny 1 marchewka 2 cebule 3-4 łyżeczki żelatyny 1 korzeń pietruszki kawałek selera pieprz, sól 1/2 pęczka natki pietruszki sposób przygotowania Z całego ( nie patroszonego) szczupaka za pomocą noża zeskrobujemy(...)wnętrznościami. Szczupaka znów myjemy,  oprószamy pieprzem oraz solą i odstawiamy w chłodne miejsce na dwie, trzy godziny. Drobne rybki ( oczyszczone i umyte) wkładamy do garnka, zalewamy zimną wodą dodając jedną cebule, marchew, seler, korzeń pietruszki, ziela angielskie, liść laurowy, sól, oraz pieprz. Garnek z zawartością doprowadzamy do wrzenia, a  następnie zmniejszamy ogień, aby płyn tylko „mrugał”, gotując dalej

Miód i pieprz
Sernik japoński - sufletowy, lekki 254

soku z cytryny 150 g cukru pudru lub białego miałkiego 60 g maki (405) 30 g mąki kukurydzianej Wykonanie: Nagrzać piekarnik do 160*C Przygotować okrągłą formę lub szczelną tortownicę wykładając ją nasmarowanym papierem do pieczenia lub 2-3 warstwami folii aluminiowej. Sernik będzie pieczony w kąpieli wodnej, czyli tortownica zostanie umieszczona w większej formie z wodą. Serek kremowy, masło

Sztuka gotowania w/g Samiry
KOKTAJL- RZEŚKO OD RANA 170

sobie dużo wody, dzięki czemu jest owocem pożądanym na upały. Bez obaw mogą zajadać się nim osoby na diecie, ze względu na jego wartość kaloryczną :) Ja dzisiaj połączyłam go z tak samo rześkim melonem, smak wzbogaciłam naparem mięty Posti i wyszedł koktajl poskramiający każdy upał.   Składniki: 1/2 kg arbuza 1/2 kg melona żółtego łyżka soku z cytryny 1 szklanka

Z Majeczką w kuchni