ananasy w puszce (puszka 570g) - szczypta soli waniliowej - ekstrakt waniliowy - żółty barwnik (opcjonalnie) Spód: - 250g herbatników - 110g masła - 100g wiórków kokosowych Dodatkowo: - lukier (cukier puder + sok ananasowy + sok z cytryny) - kwiaty z ananasa ( sposób wykonania na blogu ) Na spód sernika miksujemy wiórki kokosowe z herbatnikami. Przesypujemy do miski, dodajemy rozpuszczone masło. Ręką łączymy składniki. Przekładamy do tortownicy, ugniatamy tworząc równy(...)blaszki. Masę wlewamy na środek podpieczonego spodu – na przemian (jasną - żółtą). Oczywiście jeżeli został użyty barwnik. Po wyczerpaniu składników masy do blaszki, w której umieściliśmy tortownicę wlewamy wrzącą wodę – do połowy wysokości tortownicy. Całość ostrożnie wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 175°C na 15 minut. Po tym czasie zmniejszamy temperaturę piekarnika do 120°C i pieczemy przez 90 minut
mojewypiekiinietylkorondla, zalać wodą i postawić na małym ogniu. Gotować, aż pigwa będzie miękka, mieszając co pewien czas. Następnie dodać cukier i dalej gotować, mieszając, aż cukier się rozpuści. Gorącą konfiturą napełnić czyste, małe słoiczki i szczelnie zamknąć pokrywkami. Pasteryzować 10 minut w temperaturze 85 C. Owoce pigwy zawierają bardzo dużo witaminy C, więcej niż cytryna. Nazywana bywa "polską cytryną
Przepisy i porady kulinarnełyżka soku z cytryny Przygotowanie Cebulę kroimy w drobną kostkę, zalewamy pół szklanki gorącego bulionu i dusimy w rondelku aż cebula się rozgotuje. W razie potrzeby podlewamy jeszcze bulionem. Z masła i mąki robimy zasmażkę, dodajemy do niej cebulę, podsmażamy przez minutę i dodajemy resztę przestudzonego bulionu. Cukier zrumieniamy w rondelku, mieszamy z dwoma łyżkami wody i karmelem zabarwiamy
e-PrzepisyKulinarnełyżeczka soku cytryny 3 łyżki gęstego jogurtu naturalnego 2 łyżki suszonej lub liofilizowanej żurawiny polewa: 3 łyżki mleka 100 g białej czekolady odrobina ekstraktu lub aromatu cytrynowego dowolna posypka do dekoracji Przygotowanie: CIASTO: Blaszkę wyłożyć papierem do pieczenia. Spód wyłożyć herbatnikami tak aby ściśle do siebie przylegały. Galaretkę dobrze rozmieszać w niepełnej szklance gorącej wody. Wystudzić. Aby galaretka szybko
Ze smakiem i z pasjąInspiracje do moich potraw czerpię z różnych źródeł. Chyba moim ulubionym jest podpatrywanie różnych dań w restauracjach:-)Kilka dni temu miałam ogromną przyjemność być w restauracji
Kulinarna rozmowacytrynę, ścieramy skórkę z cytryny i wyciskamy sok.2. Wszystkie składniki na masę serową łączymy, nie miksujemy zbyt długo, tylko tak aby składniki się połączyły. 3. Na spodzie formy układamy herbatniki.4. Wylewamy na nie masę serową.Pieczenie:5. Formę wstawiamy na środkowy poziom piekarnika, na poziomie o jeden niżej ustawiamy drugą, większą formę wypełnioną wrzącą wodą.6. Wstawiamy do piekarnika nagrzanego
Malowane smakiemPost Ciasto krówka na cytrynowym ponczu pojawił się poraz pierwszy w KulinarnePrzeboje.pl.
Kulinarne Przebojeplasterki cytryną. Na cytrynie ułożyć filety z dorsza, zalać marynatą, można jeszcze trochę posypać rybę pieprzem cytrynowym. Włożyć naczynie żaroodporne do piekarnika nagrzanego do temperatury 180°C i piec 30 min. (pod koniec pieczenia można na 5 min. ściągnąć pokrywę naczynia). Ziemniaki: Ilość oczywiście wedle uznania. Najpierw ziemniaki umyć i włożyć do garnka z lekko osoloną wodą. Gotować
Passions hobbies lifeskładnikibiszkopt* 2 jajka* 1/4 szklanki cukru* 1/4 szklanki mąki pszennej* 1/4 łyżeczki proszku do pieczenia* 1 łyżeczka soku z cytrynymasa i dodatki* 500 ml śmietany kremówki
Mix smakukolorze będzie dzisiejsza sałatka z jajkiem. Sałatka z dodatkiem zielonej soczewicy, zielonego groszku, awokado i ogórka. Podstawą sosu do sałatki jest olej Kujawski z czosnkiem z dodatkiem soku z cytryny i pieprzu.Niniejszą sałatką rozpoczynam cykl przepisów przygotowanych przy współpracy z Zakładami Tłuszczowymi „Kruszwica”, producentem rzepakowego oleju Kujawskiego z pierwszego tłoczenia. Przepisy znajdą się w Wielkanocnej Książce Kucharskiej(...)pół plasterki ogórka. Posypać pokrojonym szczypiorkiem i/lub rzeżuchą. Na wierzch ułożyć połówki jajka.Wszystkie składniki na sos wymieszać i polać sałatkę.Porada:Soczewicę włożyć do rondelka – do zimnej wody – i gotować na większym ogniu około 10 minut a następnie zmniejszyć ogień na mały i pod przykryciem gotować jeszcze 15-20 minut do miękkości.Przepis znajdziecie również w e-booku
UgotujmyTo.plosolonej wodzie do miękkości, około 10 minut. Następnie studzimy. W tym czasie kroimy drobno cebulę, pietruszkę, ścieramy na grubej tarce ser, dajemy do jednego naczynia, dodajemy jajka, przyprawiamy solą i pieprzem. Zanim brokuł wystygnie możemy zrobić sos czosnkowy: 3 łyżki majonezu (najlepiej WINIARY) 3 łyżki jogurtu naturalnego 4 ząbki czosnku kilka kropel soku z cytryny Gdy brokuł wystygnie mieszamy
Kuchnia moimi oczamiwidelcem), koperek bardzo drobno siekamy. Mieszamy wszystkie posiekane i pokrojone rzeczy z makaronem. Na gazie doprowadzamy bulion do wrzenia. Dodajemy do niego masło, sól, pieprz, sok i skórkę z cytryny oraz pełną łyżkę musztardy. Całość dokładnie mieszamy i przygotowaną miksturą zalewamy makaron z dodatkami. Całość dokładnie mieszamy, po czym wstawiamy do nagrzanego piekarnika. Pieczemy około 45-60 minut, aż makaron(...)zrobicie danie obiadowe dla 4 osób, lub posiłek dla 2 dorosłych osób na dwa dni. Na drugi dzień łatwo odgrzać zapiekankę w rondlu lub na patelni, podlewając ją odrobiną wody lub bulionu. Zapiekankę z powodzeniem możecie zmontować na wieczór, nie piec jej, tylko wszystkie wymieszane składniki zalane bulionem kompletnie ostudzić, przykryć całość folią i wstawić do lodówki, a upiec dopiero
Karo in the Kitchenleszcz, krąp, sielawka itp. ( ja dodałem sielawkę i płoć) 4-6 ziaren ziela angielskiego 3 liście laurowe 3 łyżki masła 1 łyżka bułki tartej 1 jajko sok z połowy cytryny 1 marchewka 2 cebule 3-4 łyżeczki żelatyny 1 korzeń pietruszki kawałek selera pieprz, sól 1/2 pęczka natki pietruszki sposób przygotowania Z całego ( nie patroszonego) szczupaka za pomocą noża zeskrobujemy(...)wnętrznościami. Szczupaka znów myjemy, oprószamy pieprzem oraz solą i odstawiamy w chłodne miejsce na dwie, trzy godziny. Drobne rybki ( oczyszczone i umyte) wkładamy do garnka, zalewamy zimną wodą dodając jedną cebule, marchew, seler, korzeń pietruszki, ziela angielskie, liść laurowy, sól, oraz pieprz. Garnek z zawartością doprowadzamy do wrzenia, a następnie zmniejszamy ogień, aby płyn tylko „mrugał”, gotując dalej
Miód i pieprzsoku z cytryny 150 g cukru pudru lub białego miałkiego 60 g maki (405) 30 g mąki kukurydzianej Wykonanie: Nagrzać piekarnik do 160*C Przygotować okrągłą formę lub szczelną tortownicę wykładając ją nasmarowanym papierem do pieczenia lub 2-3 warstwami folii aluminiowej. Sernik będzie pieczony w kąpieli wodnej, czyli tortownica zostanie umieszczona w większej formie z wodą. Serek kremowy, masło
Sztuka gotowania w/g Samirysobie dużo wody, dzięki czemu jest owocem pożądanym na upały. Bez obaw mogą zajadać się nim osoby na diecie, ze względu na jego wartość kaloryczną :) Ja dzisiaj połączyłam go z tak samo rześkim melonem, smak wzbogaciłam naparem mięty Posti i wyszedł koktajl poskramiający każdy upał. Składniki: 1/2 kg arbuza 1/2 kg melona żółtego łyżka soku z cytryny 1 szklanka
Z Majeczką w kuchni