których swoją drogą mam słabość! Dziś przygotowałam dla Was deser - Panna Cotta z trawą cytrynową i jagodami. Lekka wariacja przepisu podstawowego prezentowanego już na blogu. Jeżeli lubicie smak cytryny i nie macie nic przeciwko jagodom, to ten deser jest dla Was! Częstujcie się!"Składniki:360 ml śmietanki kremówki120 ml mleka + 1 łyżka3 łyżki cukru pudru z prawdziwą wanilią3 łyżeczki(...)przelewamy do foremek – najlepiej silikonowych – odstawiamy na około 2-3 godziny do lodówki. W tym czasie przygotowujemy sos jagodowy.Do rondelka wrzucamy umyte i osuszone jagody. Posypujemy cukrem i zalewamy wodą, mieszamy. Dusimy pod przykryciem co jakiś czas mieszając przez około 10-15 minut.Studzimy.Gotową Panna Cottę wykładamy na talerz i polewamy jagodami.Smacznego!*Aby masa wyszła łatwo z foremek, warto
Słodkie Przyjemnościgłowy karpia, włoszczyzny ,przypraw, wody ugotować wywar, pod koniec osolić. Do ciepłego, przecedzonego wywaru włożyć porcje ryby i gotować na maleńkim ogniu przynajmniej 20 min. Pozostawić rybę w wywarze do ostygnięcia. Wyjąć, wybrać ości, ułożyć na półmisku. Sklarować galaretę i krzepnącą zalać dwukrotnie przybrane porcje karpia. Podawać z zimnym sosem chrzanowym, cytryną ,a ja lubię z sosem tatarskim. Przypominam klarowanie
Kulinarny karnet Christopherałyżeczki żelatyny 1 łyżeczka soku z cytryny listki mięty skórka pomarańczowa Wykonanie. Pomarańczę przekroić na połówki. Wykroić miąższ i przetrzeć przez sitko, aby otrzymać sok. Wydrążone połówki wstawić do zamrażarki. Listki mięty umyć, posiekać. Żelatynę rozpuścić w soku pomarańczy. Żółtka utrzeć z cukrem w kąpieli wodnej. Zdjąć i ubijać w misce z lodowata wodą ,aż do oziębienia. Dodać 2 łyżki
Kulinarny karnet ChristopheraImieninowy torcik na półkruchym, daktylowym spodzie. Jego dekoracja jest prosta do wykonania, a efekt zachwycił solenizantkę :) Składniki: Ciasto:margaryna bezmleczna 100 g mąka bezglutenowa mix
głodny alergikchili sól, pieprz sok z cytryny Wykonanie: Kurczaka pokroić w dużą kostkę, dodać przyprawy i wymieszać. Odstawić na 30 minut lub dłużej jeśli ktoś ma taką możliwość. Pieczarki obrać, przekroić na pół lub pozostawić w całości jeśli są mniejsze. Paprykę umyć, usunąć gniazda nasienne i pokroić w dużą kostkę. Na namoczone w wodzie patyczki do szaszłyków nadziewać
Pasja Smakuponadto: 2 bataty, ok. 370 g tołpygi (1 filet), 2 łyżki masła klarownego, masło do smarowania foli, 1 łyżka cukru brązowego, pieprz czarny świeżo mielony do smaku, 1 cytryna, sól himalajska do smaku. Przygotowanie: Bataty myjemy i suszymy. Folię do pieczenia smarujemy masłem, posypujemy cukrem, pieprzem i zawijamy bataty w folię (każdy oddzielnie). Pieczemy ok. 45 min w piekarniku(...)grubości. Następnie odwracamy ja na drugą str. i pozostawiamy na ok. 30 sek. Tołpygę przekładamy na blachę do pieczenia, skórą do góry. W małym rondelku zagotowujemy 100 ml wody, dodajemy groszek, posiekany ząbek czosnku, 1 łyżkę masła i gotujemy do miękkości. Groszek doprawiamy solą, pieprzem i dodajemy koperek. Całość miksujemy za pomocą blendera i przecieramy przez sitko. Dzięki temu nasze
Moniki Smakołykiprzechowywania żywności, tylko dla nas GRATIS! w komplecie z odpowiednim odkurzaczo-zasysaczem ! Gdybym tak wtedy wyskoczyła do niego (choć nie ukrywam, że chętnie także na niego) z miotłą pełną cytryn ! Cóż by to była za konfrontacja! Już widzę zdumione miny mojej Babci czy Prabaci, gdyby przyszło im uczestniczyć w takiej prezentacji. W ich czasach gadżety były zjawiskiem kosmicznym, niewystępującym(...)vintage czy też old-school . Wiem, wiem, pewne gadżety są nieuchronne, pomocne czy po prostu naprawdę fajne. Wiem też, że nie przechowujemy już jajek w glinianych naczyniach wypełnionych wapienną wodą , bo mamy do tego lodówki, i nie trzeba już dwóch osób do trzymania nad ogniem cienkiego papieru, który się smaruje woskiem i suszy w powietrzu, by kłaść go później
KUCHARNIADodać cukier i sok z cytryny i utrzeć na puszystą masę. Dodać śmietankę i miksować jeszcze 5-10 minut. Tartę napełnić kremem i wstawić do piekarnika (180°C) i piec 20min, do momentu, kiedy środek ciasta będzie lekko drżący a brzegi będą miał konsystencje stałą. Ostudzić. Polewa malinowa: Do garnuszka wlać tylko tyle wody, aby jedynie przykryła dno. Włożyć maliny
CookYourselfzmiksuj blenderem. Dodaj śmietanę, jajka, cytrynę, sól, pieprz i odrobinę cukru i zmiksuj wszystko dokładnie przy pomocy miksera. Kokilki posmaruj masłem i wlej do nich masę buraczkową. Wstaw do piekarnika. Piec: około 30-45 min w temperaturze 180 stopni. Uwaga: Jeśli chcesz by pianki były delikatniejsze: kokilki ustaw na blasze do połowy wypełnionej wodą (gorąca kąpiel). Smacznego
KreatywnePinyrybie. Następnie kładziemy półplasterki cytryny i pomarańczy oraz koperek. Folię smarujemy niewielką ilością oleju, aby nie przywarła do pieczonej ryby. Zawijamy w nią naszego łososia, każdy kawałek oddzielnie. Piekarnik nagrzewamy do 180 stopni. Łososia pieczemy ok. 40 minut w dowolnym naczyniu żaroodpornym. Ja często podaję rybę z brokułami tradycyjnie ugotowanymi w osolonej wodzie, do których robię szybki sos koperkowy (jogurt
Sagneska - gotowanie i lifestylepieprzem oraz skrapiamy sokiem z cytryny. Odstawiamy w chłodne miejsce. Warzywa obieramy i trzemy na tarce o grubych oczkach. Cebule obieramy i kroimy w pół talarki. Na połowie oleju smażymy rybę, aż będzie chrupiąca. Na drugiej połowie oleju podsmażamy cebulę, a następnie dorzucamy do niej warzywa. Przesmażamy aż warzywa zmiękną. Dolewamy pół szklanki wody, dorzucamy koncentrat pomidorowy i pomidory. Smażymy
Kolizje Smakówfot.1). Obie masy serowe wstawić na chwilę do lodówki, aby dobrze stężały.Herbatniki wyjąć z paczki i ułożyć na pergaminie tak jak na zdjęciu 2 (fot.2). Przygotować herbatę z cytryną i 2 łyżkami cukru. Całkowicie wystudzić - a następnie nasączyć nią herbatniki. Na tak przygotowane podłoże, kładziemy białą część sera i równo rozprowadzamy. Następnie przykrywamy go następną warstwą herbatników, ułożonych identycznie(...)zawsze wkładam całość do formy keksówki, żeby boki nam się nie "rozjechały" (fot.5). Tak przygotowane ciasto wstawić do lodówki.W tym czasie przygotować polewę kakaową. Kakao wymieszać z wodą, a następnie dodać resztę składników. Zagotować w rondelku, intensywnie mieszając łyżką drewnianą, do momentu aż masa ładnie zgęstenieje. Przestudzić. Polać nią ciasto (fot.6)i całość ponownie wstawić do lodówki
Świat Ciastaczubata łyżeczka kakao 1 jajko 2 łyżek mleka 1/2 torebki cukru waniliowego szczypta soli Na lukier:1 białka 25 dag cukru pudru sok z 1/3 cytryny 1 łyżki kakaoJeżeli sądzimy, że duży piernikowy domek jest dla nas zbyt dużym wyzwaniem - jest alternatywa - mini domki na kubek.Któż nie uśmiechnie się na widok kubka gorącej czekolady(...)miód. Chwilę pogotować. Zamieszać, dodać cukier i pokrojoną na kawałki margarynę. Mieszać, aż cukier całkiem się rozpuści. Wystudzić. Dodać mąkę, cukier waniliowy, kakao, sodę rozpuszczoną w jednej łyżce wody, sól i przyprawę do pierników. Następnie wbić jajko i wlać mleko. Zagnieść ciasto, owinąć folią aluminiową i włożyć na całą noc do lodówki. Na drugi dzień rozwałkować na grubość około
Świat Ciastaupieczeniu. 2/ Skrapiamy mięso pstrąga cytryną, dodajemy przyprawy i zamykamy (odstawiamy do przegryzienia się lub przygotowujemy od razu). Z dodaną odrobiną masełka w środku wkładamy ryby do piekarnika nagrzanego do ok 170 stopni i pieczemy na folii aluminiowej do miękkości (ok. 15 minut) 3/ Wyjmujemy z piekarnika i podajemy na talerzu z ziemniakami z wody z pietruszką oraz kiścią świeżych
Kuchnia PROzdrowotnaBaba ghanosh danie kuchni arabskiej,popularne na bliskim wschodzie (Liban,Syria) i w Egipcie.To potrawa w formie pasty lub dipu,ktorej podstawowym skladnikiem sa: baklazany i
Gotuj zdrowo!Guten Appetit!