mąki tortowej 0,5 kubka mąki krupczatki 2 łyżki zimnej wody 2 jajka 0,5 kubka cukru masa serowo- makowa: 1 kg mielonego twarogu 1 małe opakowanie serka mascarpone (250 g) 0,5 kostki masła 0,5 opakowania masy makowej 3 jajka 4 łyżki mleka sok z 0,5 cytryny 3 łyżki mąki ziemniaczanej 2 łyżki mąki pszennej 1 cukier
Luźna KuchniaWmieszać cukier, niech się rozpuści. Wlać wino i wodę. Przyprawić. Dusić , mieszając co jakiś czas ponad godzinę. Po ok 45 min wyjąć czosnek. Doprawić do smaku w razie potrzeby. Konfitura powinna mieć lekką konsystencję, ceb ula musi rozpływać się w ustach. Na końcu doprawić sokiem z połowy cytryny i octem balsamicznym. Po 2 - 3 min wyłączyć ogień. Włożyć
Gaździnka warzykolejne 15-20 minut. Pod koniec dodać sok z cytryny - do smaku. Zdjąć z ognia i przecedzić przez gęste sito. Natychmiast przelewać do wyparzonych suchych słoików. Słoik z jeżynową galaretką zdobi serwetka haftowana przez Amber - jeszcze raz dziękuję:) JEŻYNOWY CREME CARAMEL /na 6 porcji/ Na karmel 125 ml wody 200 g cukru Na masę 350 ml śmietany kremówki
KUCHARNIADoprawiamy solą, pieprzem , papryką i gałką muszkatołową.Dodajemy łyżeczkę soku z cytryny i szczyptę cukru.Zagotowujemy ciągle mieszając , studzimy.Dodajemy żółtko. , dokładnie mieszamy. , odstawiamy w ciepłe miejsce.MIĘSO :Na rozgrzanym oleju podsmażamy posiekaną w kostkę cebulkę i wyciśnięty czosnek.Dodajemy oczyszczone i pokrojone w półplasterki pieczarki i dusimy aż puszczą wodę.Dodajemy mięso mielone , dokładnie mieszamy.Doprawiamy solą, pieprzem, chili i papryką.Gdy mięso
Ostra na SłodkoPorcja dla 4 osób (12 bułeczek)Składniki: pół kubka ciepłej wody łyżeczka drożdży instant lub dwie łyżeczki drożdży świeżych pół łyżeczki cukru 2 szklanki mąki łyżka oleju czubata łyżeczka oregano czubata łyżeczka bazylii łyżeczka soli pół łyżeczki pieprzu jajko (można pominąć) na nadzienie: 300g łososia, sól, pieprz, natka pietruszki, cytryna, Zobacz cały przepis
w kuchni i w ogrodzieżeby ten dzień spędzić na leżaku z dużą szklanką wody z lodem i cytrynką. Dlatego dzisiaj zaproponuję szybką i pyszną sałatkę z dodatkiem pestek dyni. Składniki :* dowolny mix sałat* zielona papryka* czerwona papryka* kilka rzodkiewek * garść pestek dyni* łyżka oleju z pestek dyni* sól, pieprz* łyżeczka soku z cytryny Przygotowanie :Wszystkie składniki sałatki pokroić, ułożyć na talerzu
Magiczne Życie Martykoniec dodać sok z cytryny i otartą skórkę z cytryny. Liście bazylii posiekać bardzo drobno. Ciągle ucierając, dodać do masy serowej mąkę ziemniaczaną i posiekaną bazylię- dokładnie wymieszać. Ubić białka na sztywno. Pianę delikatnie połączyć z masą serową. Wyłoży na kakaowy spód. Na dno piekarnika wstawić blachę z wodą. Sernik wstawić do nagrzanego piekarnika, od razu zmniejszyć temperaturę
kolorowotorcikowogotuję buraki 40 minut i razem z tą wodą w której się gotowały, zostawiam do całkowitego wystygnięcia. To sposób od mojej mamy. Składniki :* słoiczek buraków startych na tarce o grubych oczkach lub 5 ugotowanych buraków* pół cebuli * sól , pieprz , cukier* 4 łyżki oleju rzepakowego* łyżka soku z cytryny Przygotowanie :Buraczki przełożyć do miski, dodać pokrojoną w drobną kostkę cebulę
Magiczne Życie MartyCześć :)Dzisiaj zapraszam Was do zrobienia soku, idealnego do picia razem z herbatą w chłodne jesienne i zimowe wieczory, czy też podawania na zimno, rozcieńczonego wodą
Pora coś zjeśćpołówki cytryny 1 mały pęczek drobnego szczypiorku 2 łyżki masła 2 ząbki czosnku 1 łyżeczka mąki 3/4 szklanki śmietany 36% szczypta chili w proszku sól morska, świeżo mielony pieprz listonic_type='fooddrink';listonic_theme='addToShoppingList7';listonic_content=''; document.write(" "); Gnocchi: Ziemniaki (lepsze będą „stare”, niż „młode”) myjemy i nieobrane gotujemy w całości, w osolonej wodzie, do miękkości(...)szafranowy: Szalotki obieramy i kroimy w drobną kostkę. W rondelku rozgrzewamy masło. Smażymy szalotki do zeszklenia, wyciskamy dwa ząbki czosnku. Posypujemy mąką i wlewamy wyciśnięty sok z połowy cytryny, jednocześnie ciągle mieszając. Wlewamy śmietanę kremówkę. Dodajemy posiekany szczypiorek, szczyptę chili i szafran. Przyprawiamy solą i pieprzem. Podgrzewamy aż do zagotowania. Sos łączymy z gnocchi. Łosoś: Łososia przyprawiamy solą i pieprzem
Poezja smakugrubości około 3 cm (około 250 gram), 20 gram masła, ząbka czosnku, 4 małych ziemniaków, 6 pomidorków koktajlowych, garści rukoli, oliwy, soli, świeżo mielonego czarnego pieprzu, soku z 1/2 cytryny, odrobiny suszonego rozmarynu. Klucz do przygotowania dobrego steak'a to solidny kawałek dobrej wołowiny. Ja osobiście najbardziej lubię rostbef, ale można przygotować steak'a również z antrykotu czy polędwicy wołowej(...)wodzie. Po tym czasie odcedziłem je i umieściłem w piekarniku z włączoną funkcją grilla w temperaturze 180 stopni na 20 minut. Następnie obniżyłem temperaturę w piekarniku do 90 stopni. 20 gram masła dokładnie wymieszałem z odrobiną soli, czarnego świeżo mielonego pieprzu, odrobiną suszonego rozmarynu i przeciśniętym przez praskę ząbkiem czosnku. 2 łyżki oliwy wymieszałem dokładnie z sokiem z połowy cytryny
Wyprawy kulinarnekoktajlowych 100g zielonej fasoli szparagowej (świeżej lub mrożonej) garść (ok. 20 sztuk) czarnych oliwek 100-150g lub kilka porwanych liści ulubionej sałaty gałązka koperku 3 łyżki soku z cytryny 7 łyżek oliwy sól świeżo mielony czarny pieprz Do podania lekko przypieczona, chrupiąca pszenna bułka/bagietka Instrukcje Jeśli używamy świeżej fasolki, obieramy ją z łykowatych części i kroimy na kilku(...)kawałki. Pomidorki kroimy na pół. Ziemniaki, jeśli są młode, albo oskrobujemy, albo tylko dokładnie myjemy; starsze obieramy. Ziemniaki gotujemy jako pierwsze, do miękkości (ale nie rozgotowujemy!), w dobrze osolonej wodzie. Po częściowym przestygnięciu kroimy na mniejsze kawałki. Jajka gotujemy na średnio twardo (6-8 minut), po przestygnięciu obieramy i dzielimy na pół. Fasolkę gotujemy al dente w średnio osolonej wodzie
Kulinarna Pokusapaseczki grubości ok 5 cm, skrapiamy sokiem z cytryny, oprószamy solą i pieprzem. Zawijamy ją w folię aluminiową i pieczemy w piekarniku nagrzanym do 250 C przez 20 minut. Cebulę i por siekamy w drobną kostkę, podsmażamy na oleju. Dodajemy starte na tarce pozostałe warzywa. Podlewamy pół szklanki wody i dusimy do miękkości, od czasu do czasu mieszając. W razie
e-PrzepisyKulinarnePołówki białek odstawiamy na talerz (lub przedtem lekko przemywamy wodą, jeśli upaćkaliśmy je podczas wyjmowania żółtek ;)). 5. FARSZ (3 min) Awokado wraz z żółtkami rozgniatamy widelcem na pastę. Do miski z awokado oraz żółtkami dodajemy przeciśnięty przez praskę ząbek czosnku, 2 łyżeczki musztardy, 3 łyżki soku z limonki lub cytryny, garść posiekanej natki pietruszki lub kolendry, szczyptę pieprzu cayenne
Nerds Kitchenodpowiedniej wielkości. Do sosu teriyaki dodać miód, sok z cytryny i drobno starty imbir. Dokładnie wymieszać i zalać nim rybę włożoną do naczynia, tak, by sos dokładnie ją pokrył. Naczynie przykryć i wstawić do lodówki na co najmniej 1 godzinę. Kaszę jaglaną przesypać na sito i umyć w zimnej wodzie, po czym przelać wrzątkiem (dzięki temu nie będzie miała gorzkiego
W SMAK