wyłożone papierem do pieczenia Odmierzam odpowiednią ilość wszystkich składników na ciasteczka. Cukier puder i migdały przesiewam do oddzielnych miseczek. 90 gram białek to mniej więcej białka z trzech średnich jajek. Jeżeli białek będzie więcej można ich nadmiar odsączyć ręcznikiem papierowym. Białka przekładam do sporej miski, dodaję szczyptę soli i ubijam na sztywną pianę. Aby dobrze napowietrzyć pianę najlepiej rozpocząć ubijanie
Magiczna kuchnia Dariikremem serowym. Tym razem z okazji walentynek pojawił się w wersji beczkowej:)SKŁADNIKI (na 12 sztuk)100 gram miękkiego masła1/2 szk. cukru1 i 1/2 szk. mąki1/2 szk. maślanki1 jajko 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia1/2 sody oczyszczonej1 łyżeczka kakao1 łyżeczka czerwonego barwnikaSzczypta soliKrem100 gram masła300 gram kremowego serka1/2 szk. cukru pudru1 łyżeczka ekstraktu z waniliiPRZYGOTOWANIEMieszam czerwony barwnik z maślanką, w misce
Magiczna kuchnia Dariitego cudownie się prezentuje. Przepis poniżej: Składniki: 2 szklanki mąki orkiszowej (u mnie typ 1100) 2/3 szklanki brązowego cukru (nierafinowanego) – można śmiało zastąpić np. ksylitolem lub miodem 1 jajko 3/4 szklanki jogurtu… Czytaj więcej
Głodni Wrażeń - fit przepisyWami wersja na naleślniki z mąki orkiszowej. Zapewniam, że smakują fantastycznie! Składniki na ciasto naleśnikowe: 1 szklanka mąki orkiszowej (u mnie typ 1100) 1 szklanka mleka lub wody 1 jajko 1… Czytaj więcej
Głodni Wrażeń - fit przepisymodra kapusta " idealnie pasuje na niedzielny obiad..Składniki :1 kg ziemniaków1 szkl. mąki ziemniaczanejsólZiemniaki ugotować w mundurkach, obrać, przecisnąć przez praskę. Ostudzić.Ziemniaki połączyć z mąką i jajkami doprawić do smaku solą. Formować kulki większe niż orzech włoski, spłaszczając je delikatnie i robiąc palcem nie za głęboką dziurkę. Gotować we wrzącej osolonej wodzie
Garnkowe fanaberiepapierem do pieczenia formę o wymiarach 26×26 cm.Mleko podgrzej razem z masłem, aż do jego rozpuszczenia, następnie wmieszaj drożdże i odstaw na 5 minut.W misce miksera ubij jajka z cukrem i wanilią, dolej mleko z drożdżami i dokładnie zmiksuj.Mąkę wymieszaj z solą i kardamonem, po czym dodaj do masy jajecznej i zmiksuj do otrzymania jednolitego ciasta. Przykryj
karmelowywstawiacie na mały ogień i cały czas mieszając dajecie mu 2-3 minuty, żeby się mąka zaparzyła. Ciasto przekładacie do miski i studzicie. Jak już będzie ostudzone, wbijacie po jajku i mikserem wkręcacie je w ciasto. Robi się fajne, gęste ciasto. Do niego wrzucacie ser i mieszacie. I zaczynacie zabawę w formowanie ptysi. Jeśli macie rękaw cukierniczy to sprawa prosta
ladykitchenszklanki mąki1 czubata łyżeczka proszku do pieczeniaskórka z pomarańczy i sok z jej połowy 1 łyżeczka spirytusu , wódki lub rumuOlej do głębokiego smażeniapół szklanki cukru pudrupół łyżeczki cynamonu Wykonanie :Jajka zmiksować z serkiem.Dodać pozostałe składniki . utrzec na jednolita masę.W garnku rozgrzać olej. Łyżką nabierać porcje ciasta wielkości orzecha włoskiego i kłaść na tłuszcz.Smażyć do zrumienieniaOsączyć
Malinowa Kawiarenkapracochłonne. Można je upiec z większej ilości warstw, a wtedy otrzymamy ciekawy torcik :)Ciasto:3 szklanki mąki pszennej,1/2 szklanki cukru,2 łyżki płynnego miodu,1 łyżka sody,1 jajko,120 g miękkiego masła,150 ml kwaśnej śmietany.Wszystkie składniki zagnieść razem na gładkie ciasto. Podzielić na cztery części i schłodzić w lodówce przez około godzinę.Po schłodzeniu każdą
Codzienna kuchnia niecodziennaJednak składniki podane w przepisie, oprócz mleka kokosowego, nie przekonały mnie do końca. Mam na myśli przede wszystkim drożdże instant, do których nie umiem się przekonać oraz brak jajek. przecież żółtka to baza tradycyjnych pączków...Chcąc połączyć jedno i drugie, mogę z całą odpowiedzialnością powiedzieć, że wyszła mi pyszna polska wersja afrykańskich pączków ;)Czytaj więcej
bistro mamajadamy zwykle takich śniadań. W niedzielę zazwyczaj na stole ląduje jajecznica albo jajka na miękko i obowiązkowo na kanapce pomidor. I to jest zawsze popis mojego męża, który ma monopol na jajecznicę i przyznaję, że moja mi tak nie smakuje. W soboty wszystko zależy od tego jak Franek długo pozwoli nam pospać. Jeśli do 6 rano, to najczęściej kończy się
bistro mamasólcie, fileciki anchois nadadzą im wystarczająco słonego smaku.Pissaladiere przygotowałam na klasycznym drożdżowym cieście do pizzy, choć spotkałam się także z wersjami z ciastem z dodatkiem drożdży i jajka. Jeżeli nie macie ochoty na zagniatanie (ja zawsze mam), sięgnijcie po gotowe ciasto francuskie - otrzymacie coś w rodzaju cebulowej tarty. Z tego co się zorientowałam przeglądając różne przepisy, w pissaladiere liczy się
Chilli Czosnek i Oliwamigdałowych45 dag margaryny3 szklanki mąki1,5 łyżeczki proszku do pieczenia5 żółtekZ podanych składników (bez płatków migdałowych) zagniatamy ciasto i dzielimy na trzy części. Ciasto schładzamy w lodówce. Z pozostałych jajek, jednej szklanki cukru i jednego opakowania cukru waniliowego ubijamy pianę. Jedną część ciasta rozwałkowujemy, kładziemy na nią 1/3 część piany i część migdałów. Taki placek pieczemy w średnio nagrzanym piekarniku
Salonik smakówSernik jest takim ciastem, które można również robić na wiele sposób. Polecam sernik na kruchym spodzie puszysty i smaczny. SKŁADNIKI: Na ciasto 2 szkl. mąki pszennej 1 jajko 1 łyżka kwaśnej śmietany kostka masła 1,1/2 łyżeczki proszku do pieczenia 1 łyżka cukru pudru Masa serowa: 1 kg białego sera dwukrotnie zmielonego 100 g masła 250 g cukru pudru
W kuchennym oknie Ewydobra na każdą okazję ;) Składniki na blaszkę z kominem o średnicy 22 cm:niecałe 1,5 szklanki mąki tortowej1 łyżeczka proszku do pieczenia1 łyżeczka sody2 łyżki kakao2 jajka M/L3/4 szklanki cukru3/4 szklanki kwaśnej śmietany1/2 szklanki oleju1 opakowanie przyprawy do piernika1-2 łyżeczki cynamonu1/2-3/4 szklanki posiekanych orzechów, rodzynek i skórki pomarańczowej kandyzowanejPolewa: tabliczka gorzkiej lub mlecznej czekolady4 łyżki
Ze smakiem i z pasją