dopisze - udać się na spacer, a także upiec pierwszy z serników na Wielkanoc. Od przyszłego tygodnia bowiem mam zamiar wkroczyć w iście wielkanocny nastrój, sprawdzić, jak się mają moje jajka (porcelanowe), może kupić jakiegoś nowego kurczaczka...? No i napiec całe mnóstwo ciast w temacie. Będą przynajmniej dwie babki, mazurek, serniki i pascha. Chyba. Bo nie wiem, czy czasu mi starczy
Pożeraczka, czyli raz adobrzeprzepis na bajaderkę pochodzi z serwisu Mojeciasto.pl czyli z margaryny Kasi. Wychodzi naprawdę smaczne. Polecam ciasto: 250 g margaryny 200 g cukru 2 jajka 2 1/2 szklanki mąki 1 łyżeczka proszku do pieczenia masa: 1 szklanka mleka 2 szklanki bakalii 5 łyżek kakao 400 g marmolady polewa: 1 gorzka czekolada, 1/2 szklanki kremówki Wszystkie składniki na ciasto szybko
Jadło i czytadłojajek 1 kostka margaryny 1 szklanka mąki pszennej 1 szklanka mąki ziemniaczanej 1 szklanka cukru 2 łyżeczki proszku do pieczenia 1 olejek waniliowy (cały) Margarynę utrzeć z cukrem i żółtkami. Mąkę przesiać z proszkiem do pieczenia. Białka ubić na sztywno. Do margaryny naprzemiennie dodawać białka i mąkę. Dokładnie wymieszać i wylać do formy. Formę włożyć do wrzącej wody
Jadło i czytadłociasto 2 szklanki mąki 1 szkl. mleka 1 szkl. wody 4 jajka pół łyżeczki soli olej do smażenia Na farsz 400g mrożonego szpinaku 200 g sera feta 4 ząbki czosnku sól, pieprz 15 dag sera żółtego. Składniki na ciasto miksujemy i odstawiamy na 30 minut, po czym smażymy cienkie placki na patelni (24 cm). Masło roztapiamy, dodajemy czosnek
Jadło i czytadłojajek 1 1/2 szklanki cukru 2 1/2 szklanki mąki + 2 łyżki 1 szklanka wody 1 szklanka oleju kakao 2 łyżeczki proszku. Białka ubić na sztywno dodać powoli cukier i nadal ubijać, następnie dodać żółtka, wymieszać, dodawać małymi porcjami przesianą mąkę z proszkiem i delikatnie wymieszać. Na samym końcu olej i wodę. Podzielić ciasto na dwie części, do jednej dodać kakao
Jadło i czytadłoBiszkopt: 4 jajka 3/4 szklanki cukru 1 szklanka mąki 1 łyżeczka proszku do pieczenia Masa porzeczkowa: 250 ml. kremówki 1 galaretka Pink Margarita 1 szklanka dżemu z czarnej porzeczki Masa biała kremowa: 250 ml kremówki 2 łyżki cukru pudru 2 łyżeczki żelatyny Masa do wypełnienia przestrzeni miedzy kółkami: 1 szklanka niezbyt gęstego jogurty 1 łyżka cukru pudru 1 łyżeczka żelatyny
Jadło i czytadłoleśnych owoców, które można już zbierać lub też kupić. Wybrałam to pierwsze. Niestraszne mi były komary i kleszcze, dziś w nagrodę delektuję się pysznym, leśnym ciastem. Biszkopt: 4 jajka 1 szklanka cukru 1 szklanka mąki 1 łyżeczka proszku do pieczenia Masa jagodowa: 1 litr jagód 2 budynie śmietankowe 2 galaretki o smaku owoców leśnych ok. 2/3 szklanki cukru
Jadło i czytadłoCiasto biszkoptowe: 4 jajka 1 szklanka cukru 1 szklanka mąki tortowej 1 łyżeczka proszku do pieczenia 3 łyżki oleju Masa kubusiowa: 750 ml. soku typu Kubuś marchwiowy - pomarańczowy 3 łyżki cukru 3 budynie śmietankowe 2 łyżki mąki ziemniaczanej Masa kremowa: 0,5 litra kremówki 30% 3-4 łyżki cukru pudru 3 łyżeczki żelatyny Czekolada do posypania Upiec biszkopt
Jadło i czytadłoBiszkopt na średnią blachę: 4 jajka 3/4 szklanki mąki tortowej 1/4 szklanki kakao 1 szklanka miałkiego cukru 1 łyżeczka proszku do pieczenia 3 łyżki oleju Masa kokosowa 300 g wiórek kokosowych 3 szklanki mleka 1 szklanka cukru (może być trochę więcej) 3 łyżeczki żelatyny ciastka pepitki - 3 paczki czekolada 1/2 tabliczki 4-5 łyżki mleka Białka ubijamy na sztywno
Jadło i czytadłogłówki kalarepy 1 świeży długi ogórek 2 jajka ugotowane na twardo 2 pomidory szczypiorek sól, pieprz majonez Kalarepę obrać i ugotować w osolonej wodzie. Wszystkie składniki pokroić w kostkę, doprawić do smaku solą i pieprzem, dodać majonez, wymieszać i schłodzić w lodówce
Jadło i czytadłoMalinowy sezon zachęca do wypieków z tychże owoców, tak więc proponuję roladę, wilgotną i pachnącą malinkami. Ciasto biszkoptowe 4 jajka 1 szklanka cukru 1 szklanka mąki tortowej 1 łyżeczka proszku do pieczenia 2 łyżki oliwy czerwony barwnik Mus malinowy 1 szklanka przecieru z malin 1 galaretka malinowa 1 szklanka jogurtu 2 łyżeczki żelatyny 2 łyżki cukru Przygotowujemy ciasto biszkoptowe
Jadło i czytadłoBiszkopt: 3 jajka 3/4 szklanki cukru 3/4 szklanki mąki tortowej 1 łyżeczka proszku do pieczenia 2 łyżki oleju Masa 1 słoik dżemu ananasowego 2 galaretki o smaku ananasowym 350 g kremówki 2 paczki ciastek pepitek cukier puder do lukru 1 1/2 szklanka soku z ananasa Przygotowujemy biszkopt: Białka ubijamy na sztywno, dodajemy powoli cukier i żółtka, na samym
Jadło i czytadłopuszystym biszkoptem. Najsmaczniejsza jest na 2-3 dzień, gdy biszkopt przejdzie wilgocią i aromatem jabłek. No ale któż chciałby tak długo czekać... ok. 6-7 jabłek cynamon 4 jajka 1 szklanka cukru miałkiego 1 szklanka mąki pszennej 1 łyżeczka proszku do pieczenia 2 łyżki oleju cukier puder do posypania rolady Jabłka obrać i pokroić w nieduże ćwiartki. Dużą blachę wyłożyć
Jadło i czytadłorazem z dodatkiem mleczka kokosowego. Co ciekawe mleczko to doskonale utrzymuje konsystencję masy, tak więc nie potrzebujemy żelatyny, ani innego zagęstnika. Ciasto: 1 kostka masła 3 jajka 7 łyżek wody 1 1/2 szklanki cukru 2 1/2 szklanka mąki 2 łyżki kakao 1 łyżeczka proszku do pieczenia Masa: 600 g dyni piżmowej (masłowej) 1 puszka mleka kokosowego
Jadło i czytadłoprzekąska i materiał na wszelkiego rodzaju kanapki. Proporcje na bardzo dużą blachę (może być nawet ta duża z wyposażenia piekarnika) 400 g mąki pszennej 1/3 kostki drożdży 1 jajko 1 szklanka mleka 1/4 szklanki oleju płaska łyżeczka soli olej do posmarowanie ulubione zioła np. prowansalskie, bazylia, oregano, tymianek ..... lub też suszone pomidory, oliwki... co tylko chcecie. Drożdże rozpuścić
Jadło i czytadło