jajko - 22300 przepisów (strona:827/1487)

Chlebek watykański, u mnie słodkie ciasto 346

szklankę cukru - ale nie mieszamyDzień 6 ; mieszamy całość, dzielimy na 4 części i 3 rozdajemy, a do 4 części dodajemy :250 ml oleju, 2 szklanki mąki, 4 całe małe jajka, 1 łyżeczkę proszku do pieczenia, szczyptę soli i cynamonu oraz bakalie. Mieszamy dobrze i pieczemy w temp. 180 stopni C przez około 45 min. Ja dodałam 2 jabłka drobno pokrojone

Proste Potrawy
Domowe lody bananowo-malinowe 202

końcu można poczuć, że jest lato w Polsce. Upały powróciły, a najlepsze na ochłodę są lody. Ostatnio natrafiłam na świetny przepis, bez użycia jajek, mleka czy śmietanki...czy da radę takie zrobić? Czy będą smaczne? MOŻNA, wychodzą przepyszne! Głównym składnikiem jest mrożony banan (nadaje on gęstości lodom) + dowolne dodatki. Czytaj więcej

Ana Mari's world
Chrupiące pierogi z kurczakiem 286

Pierogi ruskie, z serem, kapustą i grzybami, z zasmażką, a może polane śmietaną ? ... Tyle rodzajów farszów i sposobu ich podania, że można nabawić się o zawrót

kulinarnyJa
Kremowy deser mascarpone z powidłami i sasankami 183

Pora osłodzić ten ponury klimat panujący wokół. Nic tak nie poprawia humoru jak odrobina słodkości. Dziś kremowy deser, który pobudzi Wasze kubki smakowy, a jednoczenie nie

kulinarnyJa
Babka cytrynowa z lukrem 188

przygotowania: 70 min. Składniki na formę o śr. 21 cm. Koszt przygotowania: 9,00 zł SKŁADNIKI na ciasto: 250 g mąki pszennej 250 g cukru 250 g margaryny 4 jajka 1/2 szklanki mleka 1 łyżeczka proszku do pieczenia 1 cytryna bułka tarta SKŁADNIKI na lukier 1 szklanka cukru pudru 1 cytryna posypka dekoracyjna PRZYGOTOWANIE ciasta: Żółtka oddzielamy od białek, ucieramy

kulinarnyJa
Tiramisu z truskawkami 184

osób Koszt przygotowania: 19,00 zł SKŁADNIKI: 2 szklanki świeżych truskawek 12-16 szt. biszkoptów podłużnych 1 saszetka zielonej herbaty 500 g serka mascarpone 4 żółtka z jajek 4 łyżki cukru pudru PRZYGOTOWANIE: Na początku zaparzamy mocny napar z zielonej herbaty i odstawiamy do wystudzenia. Do miski wbijamy żółtka i dodajemy cukier puder. Ubijamy na jasną kremową masę. Do masy

kulinarnyJa
Ciasto z gruszkami w cynamonie 262

często mieszając. Na koniec dodajemy kisiel i odstawiamy do wystygnięcia.PRZYGOTOWANIE ciasta:Do dużej miski przesiewamy mąkę i proszek do pieczenia, mieszamy składniki. Dodajemy cukier, pokruszony twaróg, olej, mleko, jajka i szczyptę soli. Ciasto dokładnie zagniatamy. Przekładamy na blat oprószony mąką i rozwałkowujemy na prostokąt ok. 45x30 cm.Farsz rozkładamy na całej powierzchni rozwałkowanego ciasta zostawiając ok. 5 cm od góry

kulinarnyJa
Pulpety w białym sosie chrzanowym 214

warzywa zmiękną, a bulion nabierze aromatu warzyw i ziół. Na koniec wyławiamy warzywa i przecedzamy bulion.W między czasie zabieramy się za przygotowanie pulpetów.Mięso mielone przekładamy do miski. Dodajemy jajko, posiekaną w kostkę cebulę, bułkę tartą, odrobinę mąki, mleko. Doprawiamy solą, pieprzem, papryką i drobno posikanym koperkiem. Wszystkie składniki zagniatamy i wyrabiamy na jednolitą masę.Z mięsnej masy formujemy niewielkie

kulinarnyJa
Muffiny z czekoladą w towarzystwie motyli 149

czekolady lub groszków czekoladowych (ilość wedle uznania i tego co znajdziecie w szafce)300g śmietany 30% do ubiciałyżeczka cukru waniliowegoSposób przygotowania:Mikserem utrzeć margarynę z cukrem.Dodać jajka, jogurt i mleko, wymieszać na gładką masę.Dodać sodę i mąkę, wymieszać na gładką masę.Dodać czekoladę i wymieszać.Piec w temperaturze 190 stopni ok. 20 minut aż włożony drewniany patyczek będzie

W kuchni wieczorem
Tort czekoladowy z pomarańczami 159

śmietany kremówki2 łyżki rozpuszczonej w 3 łyżkach wody żelatynydo dekoracjiplasterki obranych pomarańczy (ok. 2 pomarańczy)100g ubitej śmietanySposób przygotowania:ciastoUbijamy masło z cukrem na puszystą masę. Dalej mieszając dodajemy jajka, mąkę z kakao i proszkiem do pieczenia, a na koniec czekoladę.Całość wylewamy do wysmarowanej masłem i wyłożonej papierem do pieczenia okrągłej formy (20-24cm).Pieczemy

W kuchni wieczorem
Murzynek - ciasto z dzieciństwa 185

łyżeczki sody4 łyżki kakao1/2 szklanki śmietany 18%polewa1 tabliczka gorzkiej czekolady1 szklanka cukru pudru70g masła2 łyżki mleka1 łyżeczka mioduSposób przygotowania:W mikserze utrzeć miękkie masło z cukrem pudrem. Dodać jajka. Następnie wszystkie sypkie składniki: kakao, mąkę, proszek do pieczenia i sodę. Na koniec śmietanę. Wymieszać na gładką masę.Formę do pieczenia posmarować masłem i wyłożyć papierem do pieczenia. Przelać

W kuchni wieczorem
Sernik wiedeński 179

ziemniaczanej1 łyżka mąki pszennej1 szklanka białego cukru1 łyżka ekstraktu śmietankowego50g rodzynekpolewa100g czekolady mlecznej50g masłaSposób przygotowania:Składniki wyjmujemy wcześniej, żeby były w temperaturze pokojowej.Ucieramy masło z cukrem. Dalej mieszając dodajemy jajka, następnie twaróg, mąki, ekstrakt waniliowy i na końcu rodzynki.Okrągłą formę wyłożyć papierem do pieczenia.Wylać masę. Piekarnik rozgrzać do 170 stopni. Piec 90 minut w 150 stopniach (po włożeniu

W kuchni wieczorem
Puszysta babka migdałowa 145

Błyskawiczna, niezwykle delikatna i puszysta babka do porannej kawy i nie tylko.   Składniki:-6 jajek-szklanka mąki-szklanka mielonych migdałów-3/4 szklanki cukru-garść suszonej żurawiny-płaska łyżeczka proszku do pieczenia-aromat rumowyŻurawinę drobniutko kroimy.   Przesiewamy mąkę z proszkiem do pieczenia, dodajemy migdały i mieszamy.   Oddzielamy żółtka od białek. Białka ubijamy na sztywną

Maminek kulinarny
Najlepsze tiramisu z pierniczkami 271

nawet ja, największa kawomaniaczka, nie miałam nic przeciwko temu. Deser wyszedł po prostu bajeczny, i gwarantuję, że nikt mu się nie oprze.Jeśli nie używacie w kuchni surowych jajek, można je zastąpić pasteryzowanymi. Można też przygotować krem z mascarpone i bitej śmietany - też będzie pyszny, ale to już jednak nie to samo...To tiramisu zrobiło u nas furorę, i choć

Pożeraczka, czyli raz adobrze