jajko - 22300 przepisów (strona:810/1487)

orzechowe BISZKOPCIKI 187

Składniki: 1 kubek kandyzowanych owoców 6 jajek szczypta soli 2 szkl mąki 0,5 kubka posiekanych orzeszków włoskich 0,5 kubka cukru pudru 2 łyżki mleka płatki migdałowe Przygotowanie: białka oddzielamy od żółtek ubijamy z cukrem i solą na pianę.  Piekarnik nagrzewamy do temp 200'C żółtka ucieramy z masłem na puszystą masę, dosypujemy owoce i orzech stopniowo przesiewamy

Luźna Kuchnia
Tarta z piaNką Bezową 258

kubka maki krupczatki 1 kubek cukru 4 żółtka 0,5 kostki masła 2 łyżeczki proszku do pieczenia    Nadzienie: 4 białka (te które pozostały z jajek wykorzystanych do ciasta) 0,5 kubka cukru 1 cukier wanilinowy 2 opakowania budyniu waniliowego lub śmietankowego bez cukru 0,5 kubka oleju słonecznikowego 500 g jabłek (mogą być mrożone) cukier puder

Luźna Kuchnia
Tarta LimOnkowa 196

Składniki: 2 op ciastek owsianych lub pełnoziarnistych 0,5 kostki masła 1 mała puszka słodzonego mleka skondensowanego 4 jajka łyżka mąki kukurydzianej 2 łyżki cukru trzcinowego 3 limonki  Przygotowanie: ciastka kruszymy- wałkiem, widelcem, pałką czy mikserem, masło roztapiamy i zalewamy nim ciastka, masę o konsystencji mokrego piasku przekładamy do foremki na tartę, zapiekamy 15 minut w temp

Luźna Kuchnia
Tarteletki toffi 231

Składniki: 3/4 kostki masła 1/2 szkl brązowego cukru 1 jajko 1 żółtko 2 szkl mąki tortowej 1 łyżka wina musującego lub rumu skórka z limonki 1 łyżeczka cynamonu masa krówkowa: 500 ml mleka kondensowanego 0,5 szkl wina musującego 0,5 szkl brązowego cukru 2 łyżki śmietany 1 laska wanilii do dekoracji: 2 banany wiórki czekoladowe 200 ml śmietany kremówki

Luźna Kuchnia
Tarta mocnoCytrynowa 259

Składniki: Ciasto: 1,5 szklanki mąki krupczatki 2 łyżki cukru pudru 0,5 kostki masła 1 żółtko 1 łyżka soku z cytryny Krem: 3 jajka 1 szklanka cukru 1 kubek śmietany 36% 2 łyżki mąki kukurydzianej skórka z dwóch cytryn sok wyciśnięty z 2 cytryn Przygotowanie: 1.) Składniki na ciasto szybko zagniatamy. Wstawiamy do lodówki na 15- 20 minut

Luźna Kuchnia
CZEKOLADOWE ciasto RETRO 201

Składniki: 2 tabliczki gorzkiej czekolady z zawartością min 85% kakao 4 jajka 0,5 kostki masła 4 łyżki mąki tortowej 2 łyżki mąki ziemniaczanej 1 budyń czekoladowy 1 łyżeczka proszku do pieczenia 0,5 kubka cukru muscovado 1 kubek białego cukru 2 kubeczki śmietany 30%(400ml) szczypta soli 1 op orzeszków pecan Przygotowanie: masło rozpuszczamy, dodajemy połamaną czekoladę, mieszamy

Luźna Kuchnia
Jabłkowo- twarożkowa zapiekanka z rodzynkami 279

Składniki: 0,5 kg jabłek sok z 1 cytryny 2 jajka 0,5 kostki masła szczypta soli 0,5 kubka cukru 0,5 kubka rodzynek cynamon 1 op budyniu waniliowego 1 op cukru waniliowego 2 op twarożku półtłustego ( 500g) 4 łyżki kaszki manny Przygotowanie: piekarnik włączamy i nagrzewamy do temp 200'C jabłka myjemy, osuszamy, kroimy w kosteczki, wrzucamy

Luźna Kuchnia
Naleśniki ze sŁodkiM sosem brandy 213

Składniki: ciasto naleśnikowe : 1 kubek mąki 1 kubek gazowanej wody mineralnej 0,5 kubka mleka 3,2% 2 jajka szczypta soli 2 łyżki oleju Sos: 1 duży kieliszek wiśniowej brandy (100ml) 1 kubek soku pomarańczowego 1 op kisielu cytrynowego sok z 1 cytryny skórka z 1 cytryny 1 duża pomarańcza 4 łyżki brązowego cukru Przygotowanie: składniki na ciasto mieszamy, zaczynając

Luźna Kuchnia
Mus podwójnie czekoLAdOVY z galaretką truskawkową 200

Składniki: na 4 porcje 4 jajka 1 op śmietany kremówki (200ml) 1 laska wanilii 0,5 kubka cukru 3 łyżki cukru pudru 1 tabliczka białej czekolady 5 łyżek kakao 1 kubek truskawek 4 łyżeczki żelatyny 0,5 kubka wody Przygotowanie: czekoladę roztapiamy w kąpieli wodnej truskawki myjemy, kroimy w kosteczki, wrzucamy do rondelka, zasypujemy cukrem, 2 łyżeczki żelatyny namaczamy

Luźna Kuchnia
FALE DUNAJU. BEZGLUTENOWE - OWSIANE. 223

wystarczą.  SKŁADNIKI: Ciasto - owsiane zwykłe i owsiane kakaowe. Obie części bezglutenowe:  /Naszym "miernikiem" była szklaneczka po Nutelli: Mąka owsiana bezglutenowa, 1 szklaneczka, Mąka razowa bezglutenowa, 1 szklaneczka, Jajka, 4 kurze/8 przepiórczych, Cukier, szklaneczka (my dałyśmy trzcinowy), Mleko, 2 szklaneczki (+ później 2 łyżki) Olej, 3/4 szklaneczki Proszek do pieczenia (bezglutenowy), 3 łyżeczki, Laska Wanilii, 1 + Kakao, 4 łyżeczki + Wiśnie

Wypisz Wymaluj
Biszkoptowa Rolada z Serduszkami (z Bitą Śmietaną, Truskawkami i Pokruszonymi Bezami) 215

Składniki: Ciasto na serduszkowy wzorek: białko jaja 15 g masła 1/4 szklanki mąki tortowej 2 łyżki cukru pudru 2 łyżki soku malinowego  czerwony barwnik (opcjonalnie) Biszkopt:  6 jajek 10 łyżek cukru 1 szklanka mąki tortowej 2 łyżki mąki ziemniaczanej 1 łyżeczka proszku do pieczenia cukier cynamonowy (można użyć waniliowego) Krem: 600 ml śmietanki kremówki 30% 2 fixy

Słodka Strona
Tradycyjna polewka 385

smaku solą i cukrem. Ziemniaki ugotować we wrzącej osolonej wodzie. Cebulę pokroić usmażyć na zloty kolor. Ugotowane ziemniaki odcedzić, podusić dolewając mleko i cebulę z tłuszczem, Dokładnie wymieszać . Usmażyć jajko sadzone

Garnkowe fanaberie
Placuszki z serka homogenizowanego 277

Miękkie i delikatne, po prostu rozpływają się w ustach. A do tego przygotowanie ich zajmuje kilka minut. SKŁADNIKI: (na ok 6 placuszków) 1 serek homogenizowany waniliowy (ok. 175g) 1 jajko 3 łyżki mąki szczypta proszku do pieczenia Wszystkie składniki rozbełtać w dużym kubku (ja robię to widelcem), kłaść łyżką na rozgrzany olej i usmażyć na niezbyt dużym ogniu. Podawać

Kto ugości moich gości?
Pomidory faszerowane fetą 368

fetą. Te ze zdjęcia przygotowałam specjalnie na Sylwestra, ale na co dzień też takie przygotowuję, często zamiast sera feta, który jest dosyć kaloryczny wykorzystuję twarożek lub wędzoną makrelę z jajkiem . Takie pomidorki na mojej diecie są idealne. Podobne podano nam uroczystej kolacji w GACA SPA. Pomidory faszerowane fetą na co dzień i od święta. Składniki: pomidory koktajlowe, 1op. sera feta

Damsko-męskie spojrzenie na kuchnię
Szarlotka japońska 221

Składniki na blaszkę 35*30 cm kostka margaryny puszka masy makowej 5 soczystych jabłek  7 jajek 9 łyżek kaszy mannej 4 łyżki jogurtu naturalnego kilka kropel aromatu migdałowego łyżeczka proszku do pieczenia 100 g cukru 100 g rodzynek 150 g posiekanych orzechów włoskich Skórka z pomarańczy 50 g suszonej żurawiny polewa czekoladowa garść wiórek kokosowych Wykonanie: Margarynę ucieramy

ciastkarnia na kruchym spodzie

Proponowane wyszukiwania