się, że jest to naprawdę wartościowe danie a w dodatku można je łatwo i szybko przygotować. Ciasto na naleśniki 2 szklankimąki pszennej 1 szklankamleka 1 szklanawody, najlepiej gazowanej 4 jajka 1 szczypta soli Farsz ze szpinakiem 300 gramświeżego szpinaku (może być mrożony) 200 grampieczarek starty ser żółty 3 duże ząbki czosnku 1 cebula średniej wielkości sól, pieprz, gałka muszkatołowa Naleśniki
Naleśnikimigdałowego, lub kokosowego, ewentualnie można zastąpić wodą gazowaną 2jajka szczypta soli cukier waniliowy, w wersji „na słodko” olej ryżowy do smażenia Naleśniki bezglutenowe Przygotowanie: Mąkę wsypujemy do miski, dodajemy jajka, mleko, sól, cukier waniliowy, ja dodaję odrobinę oleju do ciasta, wtedy naleśniki nie będą przywierały nam do patelni. Następnie za pomocą trzepaczki lub miksera mieszamy do czasu połączenia składników. Patelnię
NaleśnikiDzisiaj na tapetę bierzemy awokado. Ten nietypowy owoc wzbudza sporo kontrowersji. Jego dużą kaloryczność z pewnością rekompensuje bogactwo cennych składników, lecz nie każdy docenia ten dość
peanutbuttermonsterwyglądające, żółciutkie placuszki kukurydziane. Idealne zarówno dla dzieci, jak i dorosłych Zdrowo, prosto, smacznie i do tego ten słoneczny kolor... Składniki: (około 9 sztuk) 3/4 szklanki mąki kukurydzianej 1 jajko 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia 1/2 szklanki mleka do podania: sos wiśniowy, cukier puder Przygotowanie: Wszystkie składniki umieszczamy w misce i mieszamy do połączenia łyżką. Na rozgrzanej patelni kładziemy
Słodkie okruszkiwersja nawet wyszła bardzo ciekawie. Delikatne ciasto pomarańczowe, konsystencją przypominające piankę. Idealne do popołudniowej kawki. Składniki: - 200 g cukru kryształu - 200 g mąki ziemniaczanej - 2 pomarańcze - 6 jajek Przygotowanie: Pomarańcze sparzamy i ścieramy delikatnie skórkę. Miąższ pomarańczy obieramy z białej skórki i błonek a następnie kroimy je na małe kawałeczki i przekładamy do rondelka, w którym dusimy
Zainspirowana w kuchniŻeby nie było za kolorowo - stało się mi coś z jedną formą do rozetek. Wściekałam się i ciskałam, ale w końcu ją poskromiłam ;) Składniki: szklanka mleka 2 jajka 2 łyżki cukru waniliowego 1 czubata łyżka cukru pudru 1 czubata szklanka mąki pszennej Dodatkowo: cukier puder do oprószenia, olej do smażenia Wszystkie składniki dokładnie wymieszać w misce aż do uzyskania
Ewa Kuchennie - Kuchnia to serce domu!kurczaku ;) Ale żeby tradycja była zachowana to i piernik powinien być, prawda? Składniki: 125 g miękkiego masła 1/2 szklanki cukru (ja dodałam brązowego i białego pół na pół) 3 jajka 1 i 3/4 szklanki mąki pszennej 200g miodu 2 łyżeczki przyprawy do piernika 1,5 łyżeczki sody oczyszczonej 1/2 łyżeczki cynamonu 2 łyżki kakao Polewa: 1 tabliczka gorzkiej czekolady
Ewa Kuchennie - Kuchnia to serce domu!grama mąki! Składniki: 400 g maku 2 szklanki mleka 400 g cukru pudru 8 łyżek kaszy manny (dałam błyskawiczną) 8 łyżek migdałów w płatkach, z grubsza pokruszonych 6 jajek 200 g masła 5 średnich jabłek startych na tarce o grubych oczkach 3 łyżeczki proszku do pieczenia olejek waniliowy Mleko wlać do garnka i mocno zagrzać. Do gotującego się dodać
Ewa Kuchennie - Kuchnia to serce domu!foremka. I to wszystko! Przepis na ciasto znalazłam wieki temu w starych notatkach mojej Babci i piekę je od czasu do czasu :) Składniki : 4 dojrzałe, miękkie banany 1 całe jajo 70 g miękkiego masła 3 płaskie łyżeczki cukru waniliowego 1 łyżka aromatu waniliowego 1/2 szklanki brązowego cukru 170 g mąki 1 łyżeczka sody oczyszczonej szczypta soli Banany rozgnieść dokładnie widelcem
Ewa Kuchennie - Kuchnia to serce domu!drożdży instant 125 ml letniego mleka (1/2 szklanki) 1/2 szklanki mąki 1/2 łyżeczki cukru Ciasto: 1/2 szklanki cukru 125 ml letniego mleka (1/2 szklanki) 50 g rozpuszczonego masła 2 jajka 2 i 3/4 szklanki mąki 1 łyżeczka ekstraktu z wanilii szczypta soli ok. 1 kg rabarbaru 1 łyżka cynamonu 2 łyżki cukru pudru Kruszonka: 30 g roztopionego masła
Ewa Kuchennie - Kuchnia to serce domu!Tarta: 100 g zimnego masła 200 g mąki - ja użyłam tym razem krupczatki 2 łyżki cukru pudru 2 żółtka szczypta soli Masa: 150 g masła 250 g czekolady 1 jajo i 4 żółtka 4 łyżki cukru 100 ml kremówki Do ozdoby: Truskawki lub inne świeże owoce cukier puder do oprószenia - opcjonalnie Tarta Na stolnicy mieszamy mąkę z cukrem pudrem. Dodajemy
Ewa Kuchennie - Kuchnia to serce domu!Mężem do pracy, w związku z dzisiejszym dniem. Robi się je bardzo szybko, nie ma opcji, żeby nie wyrosło, a jest pyszne, puszyste i cudownie wiosenne! :) Składniki: 5 jajek - żółtka i białka osobno 1/2 szklanki cukru 120 ml oleju 1 łyżeczka ekstraktu waniliowego 1 łyżeczka proszku do pieczenia 1 i 3/4 szklanki mąki odrobina soli 1 koszyczek malin
Ewa Kuchennie - Kuchnia to serce domu!może istnieją jeszcze jakieś inne, ale tego niestety nie wiem - na te powyżej udało mi się kiedyś natknąć w internecie ;) Składniki: 3 szklanki mąki 1 kostka miękkiej margaryny 1 jajo 2 płaskie łyżki cukru 5 dkg drożdży 1/2 szklanki mleka szczypta soli ulubiony dżem 1 żółtko gruboziarnisty cukier do obtoczenia Mąkę przesiewamy i lekko zagniatamy z margaryną. Mleko podgrzewamy (musi
Ewa Kuchennie - Kuchnia to serce domu!połączenie dość zaskakujące, ale dobre :) Składniki: Spód: 200 g herbatników maślanych 70 g rozpuszczonego masła 2 łyżki miodu 1/5 łyżeczki imbiru Masa serowa: 1 kg serka ricotta 2 jajka 50 g drobnego cukru 50 g miodu 50 g mąki 2 łyżeczki ekstraktu waniliowego 2 łyżki soku z cytryny 1/4 łyżeczki imbiru Dodatkowo: figi Spód: Herbatniki dokładnie kruszymy, mieszamy
Ewa Kuchennie - Kuchnia to serce domu!masła 250 g mąki 2 czubate łyżki cukru pudru 2 żółtka szczypta soli Nadzienie: 2 szklanki musu z dyni 150 g cukru 200 ml śmietany kremówki 3 jajka 1 czubata łyżka mąki ziemniaczanej 1/2 łyżeczki cynamonu Beza: 3 białka 150 gram drobnego cukru do wypieków szczypta soli 1 łyżka octu winnego lib jabłkowego 1 czubata łyżka mąki ziemniaczanej
Ewa Kuchennie - Kuchnia to serce domu!