cukinii jakie kiedykolwiek robiłam, dlatego z czystym sumieniem mogę je wam polecić :) Składniki : Na placki : - 2 szklanki startej na tarce cukini - 1 szklanka startej marchewki - 3 jajka - 5 łyżek mąki (ja użyłam owsianej, ale może być dowolna) - 5 łyżek fety rozgniecionej widelcem ja użyłam arla apetina feta - 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia - szczypta ostrej papryki
zdrowa vege kuchniazawiedziecie się. Składniki na tortownicę o średnicy 25 cm: 170 g miękkiego masła , 170 g brązowego cukru , 1 dojrzały banan - lepiej użyć 2, wtedy ciasto jest bardziej wilgotne, 4 jajka , 6 łyżek kwaśnej gęstej śmietany , 1 łyżka esencji waniliowej >klik<, 2 czubate łyżki maku - użyłam maku mielonego BackMit, szczypta soli , 340 g mąki pszennej , 2 lekko czubate łyżeczki
Codzienna kuchnia niecodziennapomysł na urozmaicenie sobie porannej codzienności. Placuszki z serem ricotta uwiodły mnie bez reszty. Zdecydowanie trafią do mojej listy ulubionych. Składniki: 100 gram mąki 200 gram ricotty 2 jajka 2 łyżki masła 50 gram cukru 50 ml mleka 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia Wykonanie: Żółtka oddzielamy od białek, masło rozpuszczamy na patelni. W misce mieszamy ser, żółtka, cukier
Mój Smak na ŻycieDziś na obiad tradycyjne pulpeciki w towarzystwie gotowanych kalarepek. Składniki: 6 szt. Kalarepek 1 woreczek ryżu 25 dag mielonego mięsa 1 jajo 1 łyżka masła 5 łyżek śmietany 1 łyżka mąki Sól, pieprz Mielona papryka Koperek Wykonanie: Kalarepki opłukać, pokroić w kostkę zalać wrzątkiem , dodać tłuszcz, lekko posolić i ugotować na półmiękko. Również na półmiękko ugotować ryż. Mielone mięso wymieszać
Tradycyjna KuchniaSpożywane podczas kolacji wigilijnej pomagały w zjednaniu sobie przychylności tych, którzy odeszli. Jednocześnie dania z grzybami miały przynosić szczęście, pomyślność, jednocześnie zapewniając dostatek. Składniki: 10 szt. grzybków suszonych 1 jajo 1 dag mąki 250 ml mleka 2 dag bułki tartej Olej lub masło klarowane do smażenia Wykonanie: Grzyby umyć, moczyć kilka godzin w mleku, następnie w nim je ugotować . Potem
Tradycyjna Kuchniaśmiesznymi wróżbami. Polecam :) Składniki: 20 dag masła 30 dag mąki 20 dag twarożek homogenizowany 1 aromat cytrynowy 2 łyżki cukru pudru 10 dag daktyli drylowanych lub moreli 1 jajo do smarowania ciastek Cukierki ozdobne na posypkę Sól do smaku Wykonanie: Masło utrzeć z twarożkiem, dodać mąkę, sól i aromat. Ciasto wyrobić dokładnie i odstawić w chłodne miejsce na godzinę. Następnie
Tradycyjna Kuchniamargaryny ½ szklanki śmietany 2 dag drożdży Sól i gałka muszkatołowa do smaku Nadzienie: ½ kg kapusty ½ szklanki grzybów suszonych 1 cebula 2 łyżki tłuszczu 4 łyżki mąki 1 jajo Sól Pieprz ziołowy Wykonanie: Grzyby namoczyć i ugotować w tej samej wodzie. Kapustę poszatkować i również ugotować w osolonej wodzie. Cebulę obrać, drobno pokroić, podsmażyć, wymieszać z mąką, zrumienić i połączyć
Tradycyjna KuchniaDomowy przepis na pyszną roladkę. Składniki: 1 kg mięsa z kurczaka 1 jajo ½ szklanki kaszy manny 5 dag żurawiny Przyprawa typu Vegeta Papryka słodka Pieprz biały do smaku 2 litry drobiowego rosołu 2 łyżki żelatyny Wykonanie: Mięso opłukać i zmielić. Dodać jajko, kaszę mannę, żurawinę i przyprawy do smaku. Tak przygotowane składniki wyłożyć na (wcześnie wygotowaną) ściereczkę lnianą. Zwijać tworząc
Tradycyjna Kuchniakibiny zostawiłam tylko ciasto. Farsz przyrządziłam z pysznej i zdrowej soczewicy. Polecam dla wegetarian i nie tylko :) Składniki na ciasto: 4 szklanki mąki 1 i ½ kostki margaryny 1 jajo 2 żółtka 2 dag drożdży 1 szklanka śmietany szczypta soli 2 łyżeczki cukru Składniki na farsz: ½ kg soczewicy 2 cebule 2 ząbki czosnku Sól i pieprz Wykonanie farszu: ½ kg soczewicy ugotować
Tradycyjna Kuchniaczasu często przerzedzam je w domu. Poniżej przepis na masełko - w smacznym połączeniu z małymi zakąskami. Składniki: 10 dag masła 10 szt. filetów z anchois 1 łyżka oleju 1 jajo 1 opakowanie mini sucharków pieprz, gałka muszkatołowa Wykonanie: Filety utrzeć, dodać olej, masło, jajko, gałkę i pieprz do smaku. Smarować mini sucharki pszenne lub krakersy. Ozdobić kawałkiem łososia lub pastą
Tradycyjna KuchniaKotleciki mielone w wersji pieczonej w formie szaszłyków, przekładane pomidorkami koktajlowymi. Składniki: 40 dag mięsa mielonego 30 dag pomidorków koktajlowych 1 cebula 1 jajo 2 łyżki bułki tartej 2 łyżki mleka 2 ząbki czosnku chilli mielona papryka Wykonanie: Bułkę tartą zalać mlekiem i 2 łyżkami oleju. Cebulę obrać, pokroić i wszystko razem włożyć do mielonego mięsa. Masę doprawić zmiażdżonym czosnkiem
Tradycyjna KuchniaNietypowe połączenie... ale jakie smaczne! Składniki: ½ kg wątróbki drobiowej, 1 szklanka mleka, 2 serki camembert, 4 łyżki masła, 1 cebula, 1 jajo, 2 łyżki mąki, 2 łyżki bułki tartej, sól, pieprz, natka pietruszki. Wykonanie: Wątróbkę zalać mlekiem na pół godziny. Na patelni rozgrzać 2 łyżki masła, zeszklić cebulę, dodać odsączoną wątróbkę, posypać 1 łyżką mąki i obsmażyć na złoto
Tradycyjna KuchniaUwielbiam warzywa faszerowane, ale przyznam szczerze że to mój debiut z faszerowanymi ogórkami. Wyszły pyszne! Składniki: 3 szklarniowe ogórki, 20 dag mięsa mielonego, 1 czerstwa bułka, 1 jajo, ½ szklanki śmietany, sól do smaku, pieprz, koperek, 1 łyżeczka mąki, 1 łyżka masła. Wykonanie: Ogórki umyć, obrać ze skórki, przekroić na pół i wydrążyć nasiona. Mięso mielone zmieszać z namoczoną
Tradycyjna Kuchniazapalonym wędkarzem, przez co ja na brak ryb nie narzekam. Dziś u mnie na obiad pyszne, delikatne klopsiki rybne. Składniki: 40 dag mięsa z karpia, 1 czerstwa bułka, 1 jajo, 1 białko, 1 łyżka posiekanej natki pietruszki, sól, pieprz, gałka muszkatołowa do smaku, 1 ½ szklanki wywaru warzywnego, liść laurowy. Składniki na sos: 2 łyżki masła, 2 łyżki mąki, ¾ szklanki mleka
Tradycyjna Kuchniażurawiną na słodko Fasolka szparagowa Marynowana Gruszka W occie Grzyby Grzyby z papryką Kurki z papryką Puree grzybowe W przecierze pomidorowym Jabłka Na szarlotkę Nutella z jabłkiem Tarte Jajka W marynacie Kalarepa Marynowana Kalafior Z marchewką Kapusta Kapusta czerwona kwaszona z borówkami Koper Z solą Morela Dżem Nasturcje A’la kapary Ogórki Konserwowe – przepis babci Kiszone / kwaszone Mizeria Mizeria
Tradycyjna Kuchnia