ascii-font-family:Calibri; mso-ascii-theme-font:minor-latin; mso-hansi-font-family:Calibri; mso-hansi-theme-font:minor-latin; mso-fareast-language:EN-US;} Składniki: 6 jajek ¾ szklanki cukru ¾ szklanki mąki tortowej ¼ szklanki mąki ziemniaczanej szczypta soli 2 łyżki kakao Oddzielamy białka od żółtek. Do białek dodajemy sól i ubijamy mikserem na sztywną pianę. Stopniowo łyżka po łyżce
kulinarnyswiatdomioleju 400 g cukru kryształu 1,5 łyżeczki ekstraktu z wanilii 225 g mąki pszennej 90 g kakao 1 łyżeczka sody oczyszczonej 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia Jajka roztrzepujemy trzepaczką, dodajemy mleko, olej, cukier, ekstrakt z wanilii i mieszamy do połączenia. W drugim naczyniu mieszamy mąkę, kakao, sodę oczyszczoną, proszek do pieczenia. Wymieszane składniki wsypujemy do mokrych skalników
Made By Mom And Sonbabeczki wyszły ok, są naprawdę mniamuśne, śliczne, różowe, a co najważniejsze wywołały uśmiech na twarzy Ewuni, więc nawet potencjalnie zepsuta część do aparatu nie sprawi, że będzie mi smutno ;). Jajka połączyć trzepaczką w misce z mlekiem, olejem, cukrem i olejkiem waniliowym. Dodać mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia, zamieszać kilka razy łyżką – spokojnie mogą zostać grudki. Truskawki wymieszać
wcinaj toteż jest tym razem. Ciasto jest pyszne, delikatne, puszyste i wilgotne. Polecam :) 225 g mąki pszennej 2 łyżeczki proszku do pieczenia 165 g drobnego cukru 125 miękkiego masła 2 jajka 125 ml mleka małe jabłko pokrojone w cienkie plasterki szklanka mrożonych jagód ( w sezonie świeżych) 3-4 truskawki 2 łyżki cukru demerara Piekarnik nagrzewamy do 160 stopni. Wszystkie składniki
Mienta blogpolskie i sezonowe. Ja serwuję je dzisiaj z rabarbarem. Składniki: 250 g masła 50 g cukru 100 g cukru pudru 100 g mąki 150 g krupczatki 2 jajka 3 łodygi rabarbaru Wykonanie: Co najmniej na godzinę przed przystąpieniem do pracy wyjmujecie masło z lodówki, żeby zmiękło. Rabarbar myjecie pod bieżącą wodą, odcinacie ewentualnej liście i zdrewniałe części u podstawy, kroicie
GRUBY WAŁEKmodyfikacjami. Polecam wszystkim którzy lubią serniczki na zimno. Składniki na spód ciasta: - 1/2 kostki masła - 1 czekolada mleczna - płatki kukurydziane Składniki na masę - 2 serki homogenizowane waniliowe - 2 jajka - 1/2 szklanki cukru - 300 ml gorącej wody - 2 łyżki żelatyny - 200 ml mleka - bita śmietana waniliowa Dodatkowo: - 1 słoiczek dżemu truskawkowego - 3 tabliczki czekolady do tarcia W pierwszej
Kuchenne Wariacjetartowe jesteśmy więc dzisiaj kolejny wypiek z tego „gatunku” czyli tarta z jabłkami i cynamonem Składniki na ciasto: - 2,5 szklanki mąki pszennej - 1/2 kostki masła - 3 jajka - 3/4 szklanki cukru pudru - szczypta soli Nadzienie: - 1,5 kg jabłek - 5 łyżeczek cukru - 2 łyżeczki cynamonu Robienie tarty rozpoczynamy od przygotowania ciasta. Wszystkie składniki po kolei łączymy ze sobą
Kuchenne Wariacjemimo to polecam - zarówno efekt smakowy, jak i wizualny wynagradza wszystkie trudy. Przekładaniec poleca się na święta i inne rodzinne uroczystości, zachwyt gości gwarantowany ;) Składniki: I warstwa (biszkopt): 4 jajka 4 łyżki cukru 4 łyżki mąki płaska łyżeczka proszku do pieczenia mały słoik ulubionego dżemu (u mnie śliwkowy krem czekoladowy ) II warstwa (beza makowo-kokosowa): 6 białek 150 g cukru
Domowa Cookierenka Agidużą ilością czekolady wyszedł naprawdę delikatny, słodycz jest idealnie zrównoważona, po spróbowaniu ma się ochotę na więcej i więcej :) Składniki (na tortownicę o śr. 20 cm): Biszkopt: 4 jajka pół szklanki + 1 łyżka cukru pół szklanki mąki 1/4 szklanki kakao pół łyżeczki proszku do pieczenia (opcjonalnie) Do nasączenia: pół szklanki zaparzonej mocnej herbaty wymieszanej z 3-4 łyżkami likieru
Domowa Cookierenka Agimiałam tylko 200g ;)) ~jajko ~15g budyniu waniliowego/smietankowego ~cukier/stevia do smaku ~40g mąki sezamowej (lub zmielonego sezamu) ~60ml mleka sojowego ~dwie mandarynki - lub inne dodatki ;) Ser, cukier/stevię, jogurt i jajo mieszamy w rondelku i gotujemy aż masa zrzednie. Budyń mieszamy w mleku, dodajemy do masy i gotujemy do uzyskania gęstszej konsystencji. Wyłączamy palnik i dodajemy mąkę sezamową. Przelewamy sernik
breakfast of dreamsczekoladowym ~jajko ~50ml mleka sojowego czekoladowego (lub naturalnego) ~banan ~cukier/stevia ~2 łyżki orzechów ziemnych, posiekanych ~1/2 łyżeczki proszku do pieczenia ~szczypta soli Wymieszać razem wszystkie suche składniki, dodać jajo i mleko, ponownie wymieszać. Banana pokroić w kostkę i delikatnie wmieszać w masę. Przelać masę do naczynia żaroodpornego, posypać orzechami. Piec 30-40 minut w 190*C (do "suchego patyczka
breakfast of dreamspraktyki, miesiąc, 8 godzin dziennie...Dlatego dzisiaj nie robię nic, lenię się na maksa, bo jednodniowy weekend się zdarzył... PRZEPIS /1 porcja/ ~130g ugotowanej fasoli (może być z puszki) ~jajko ~łyżka karobu ~25g mąki pszennej razowej ~łyżka mąki kokosowej (15g) ~1/2 łyżeczki proszku do pieczenia ~cukier/stevia do smaku (ja muszę duzo dosłodzić żeby zniwelować smak fasoli :D) ~1/2 łyżeczki ekstraktu
breakfast of dreamsciasto czekoladowe z masłem orzechowym ; herbata pomarańcza-czekolada ~ Jeden z najlepszych śniadaniowych wypieków! PRZEPIS /1 porcja/ ~55g mąki pszennej razowej ~łyżka kakao ~1/3 - 1/2 szklanki mleka sojowego ~jajko ~1/2 łyżeczki proszku do pieczenia ~szczypta soli ~kilka kropli soku z cytryny ~cukier/stevia/ksylitol ~20g masła orzechowego (ja mam domowe, które ma dość lejącą konsystencję, jesli Wasze jest zbite najlepiej będzie
breakfast of dreamsłyżeczki proszku do pieczenia ~1/3 łyżeczki sody oczyszczonej ~100-150g malin (mrożonych nie rozmrażamy) ~40g groszków z gorzkiej czekolady do wypieków (lub drobno posiekanej czekolady w tabliczce) Mleko, jajo i olej zmiksować. W oddzielnej misce wymieszać mąkę, kakao, cukier, sól, proszek do pieczenia i sodę. Przesiać do miski z mokrymi składniki i ponownie zmiksować. Dodać maliny i delikatnie wmieszać
chili & sugarcukru ~jajko ~szczypta soli ~180ml maślanki/jogurtu naturalnego ~4 łyżki oleju kokosowego, rozpuszczonego (lub rzepakowego albo innego o delikatnym smaku) ~łyżeczka proszku do pieczenia ~100-150g malin Maślankę, jajo i olej zmiksować. W oddzielnej misce wymieszać mąkę, cukier, i proszek do pieczenia. Przesiać do miski z mokrymi składniki i ponownie zmiksować. Dodać maliny i delikatnie wmieszać w masę
chili & sugar