jajko - 22300 przepisów (strona:788/1487)

Sernik czekoladowy na zimno z malinami 500

sernik wykwintny, mało słodki, gdyż oprócz czekolady nie dodałam ani grama cukru więcej. Jeżeli jesteś słodziakiem, to dodaj do przepisu szklankę cukru pudru, podczas ubijania żółtek i sera. - 3 jajka - 900 g sera mielonego na twaróg - 2 łyżki żelatyny - 100 g czekolady gorzkiej - 100 g czekolady mlecznej - pół szklanki mleka - szklanka malin świeżych lub mrożonych - 1 galaretka malinowa lub wiśniowa

Pasje Jolki
Domowe paluszki rybne czyli Srodowe Rybki odc.57 215

zblendowane płatki kukurydziane. Płatki mieszamy z koperkiem, solą i pieprzem. Rybę kroimy w grube paski i osuszamy papierowym ręcznikiem. Każdy kawałek obtaczamy najpierw w mące, potem zanurzamy w jaju a na końcu obtaczamy płatkami. Kawałki ryby układamy na blasze. Całość pieczemy ok 12 minut by stały się chrupiące ale ryba nie przesuszyła się. Do tych paluszków idealnie pasuje sos tzatziki

Dzieje kuchennej Wiewióry
ekspresowe lody truskawkowe bez jajek 1467

składniki: 500 g mrożonych truskawek 170 g śmietany kremówki 30% 65 g cukru pudru wykonanie: Zamrożone truskawki miksujemy z cukrem na najwyższych obrotach przy pomocy np

Domowy Smak Jedzenia
Wegeburgery z plackami z fety cukini i marchewki 186

cukinii jakie kiedykolwiek robiłam, dlatego z czystym sumieniem mogę je wam polecić :) Składniki : Na placki :  - 2 szklanki startej na tarce cukini  - 1 szklanka startej marchewki - 3 jajka - 5 łyżek mąki (ja użyłam owsianej, ale może być dowolna) - 5 łyżek fety rozgniecionej widelcem ja użyłam arla apetina feta - 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia  - szczypta ostrej papryki

zdrowa vege kuchnia
Piegowaty bananowiec, czyli bananowe ciasto Jamie Olivera 196

zawiedziecie się. Składniki na tortownicę o średnicy 25 cm: 170 g miękkiego masła , 170 g brązowego cukru , 1 dojrzały banan - lepiej użyć 2, wtedy ciasto jest bardziej wilgotne, 4 jajka , 6 łyżek kwaśnej gęstej śmietany , 1 łyżka esencji waniliowej >klik<, 2 czubate łyżki maku - użyłam maku mielonego BackMit, szczypta soli , 340 g mąki pszennej , 2 lekko czubate łyżeczki

Codzienna kuchnia niecodzienna
Placuszki z ricotty uwiodą smakiem każdego, kto ich skosztuje 150

pomysł na urozmaicenie sobie porannej codzienności. Placuszki z serem ricotta uwiodły mnie bez reszty. Zdecydowanie trafią do mojej listy ulubionych.   Składniki: 100 gram mąki 200 gram ricotty 2 jajka 2 łyżki masła 50 gram cukru 50 ml mleka 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia Wykonanie: Żółtka oddzielamy od białek, masło rozpuszczamy na patelni. W misce mieszamy ser, żółtka, cukier

Mój Smak na Życie
Pulpety w kalarepce 170

Dziś na obiad tradycyjne pulpeciki w towarzystwie gotowanych kalarepek. Składniki: 6 szt. Kalarepek 1 woreczek ryżu 25 dag mielonego mięsa 1 jajo 1 łyżka masła 5 łyżek śmietany 1 łyżka mąki Sól, pieprz Mielona papryka Koperek Wykonanie: Kalarepki opłukać, pokroić w kostkę zalać wrzątkiem , dodać tłuszcz, lekko posolić i ugotować na półmiękko. Również na półmiękko ugotować ryż. Mielone mięso wymieszać

Tradycyjna Kuchnia
Grzyby suszone w panierce 134

Spożywane podczas kolacji wigilijnej pomagały w zjednaniu sobie przychylności tych, którzy odeszli. Jednocześnie dania z grzybami miały przynosić szczęście, pomyślność, jednocześnie zapewniając dostatek. Składniki: 10 szt. grzybków suszonych 1 jajo 1 dag mąki 250 ml mleka 2 dag bułki tartej Olej lub masło klarowane do smażenia Wykonanie: Grzyby umyć, moczyć kilka godzin w mleku, następnie w nim je ugotować . Potem

Tradycyjna Kuchnia
Ciasteczka z wróżbą- Andrzejkowe zabawy 198

śmiesznymi wróżbami. Polecam :) Składniki: 20 dag masła 30 dag mąki 20 dag twarożek homogenizowany 1 aromat cytrynowy 2 łyżki cukru pudru 10 dag daktyli drylowanych lub moreli 1 jajo do smarowania ciastek Cukierki ozdobne na posypkę Sól do smaku Wykonanie: Masło utrzeć z twarożkiem, dodać mąkę, sól i aromat. Ciasto wyrobić dokładnie i odstawić w chłodne miejsce na godzinę. Następnie

Tradycyjna Kuchnia
Ślimaczki drożdżowe z kapustą i grzybami do barszczu 138

margaryny ½ szklanki śmietany 2 dag drożdży Sól i gałka muszkatołowa do smaku Nadzienie: ½ kg kapusty ½ szklanki grzybów suszonych 1 cebula 2 łyżki tłuszczu 4 łyżki mąki 1 jajo Sól Pieprz ziołowy Wykonanie: Grzyby namoczyć i ugotować w tej samej wodzie. Kapustę poszatkować i również ugotować w osolonej wodzie. Cebulę obrać, drobno pokroić, podsmażyć, wymieszać z mąką, zrumienić i połączyć

Tradycyjna Kuchnia
Rolada drobiowa z żurawiną w galarecie 164

Domowy przepis na pyszną roladkę. Składniki: 1 kg mięsa z kurczaka 1 jajo ½ szklanki kaszy manny 5 dag żurawiny Przyprawa typu Vegeta Papryka słodka Pieprz biały do smaku 2 litry drobiowego rosołu 2 łyżki żelatyny Wykonanie: Mięso opłukać i zmielić. Dodać jajko, kaszę mannę, żurawinę i przyprawy do smaku. Tak przygotowane składniki wyłożyć na (wcześnie wygotowaną) ściereczkę lnianą. Zwijać tworząc

Tradycyjna Kuchnia
Drożdżowe pierożki pieczone z soczewicą- wegetariański kibiny 197

kibiny zostawiłam tylko ciasto. Farsz przyrządziłam z pysznej i zdrowej soczewicy. Polecam dla wegetarian i nie tylko :) Składniki na ciasto: 4 szklanki mąki 1 i ½ kostki margaryny 1 jajo 2 żółtka 2 dag drożdży 1 szklanka śmietany szczypta soli 2 łyżeczki cukru Składniki na farsz: ½ kg soczewicy 2 cebule 2 ząbki czosnku Sól i pieprz Wykonanie farszu: ½ kg soczewicy ugotować

Tradycyjna Kuchnia
Masło sardelowe anchois- Sardellen Butter 153

czasu często przerzedzam je w domu. Poniżej przepis na masełko - w smacznym połączeniu z małymi zakąskami. Składniki: 10 dag masła 10 szt. filetów z anchois 1 łyżka oleju 1 jajo 1 opakowanie mini sucharków pieprz, gałka muszkatołowa Wykonanie: Filety utrzeć, dodać olej, masło, jajko, gałkę i pieprz do smaku. Smarować mini sucharki pszenne lub krakersy. Ozdobić kawałkiem łososia lub pastą

Tradycyjna Kuchnia
Koktajlowe szaszłyki z mięsnymi kuleczkami 116

Kotleciki mielone w wersji pieczonej w formie szaszłyków, przekładane pomidorkami koktajlowymi. Składniki: 40 dag mięsa mielonego 30 dag pomidorków koktajlowych 1 cebula 1 jajo 2 łyżki bułki tartej 2 łyżki mleka 2 ząbki czosnku chilli mielona papryka Wykonanie: Bułkę tartą zalać mlekiem i 2 łyżkami oleju. Cebulę obrać, pokroić i wszystko razem włożyć do mielonego mięsa. Masę doprawić zmiażdżonym czosnkiem

Tradycyjna Kuchnia
Camembert z wątróbką 142

Nietypowe połączenie... ale jakie smaczne! Składniki: ½ kg wątróbki drobiowej, 1 szklanka mleka, 2 serki camembert, 4 łyżki masła, 1 cebula, 1 jajo, 2 łyżki mąki, 2 łyżki bułki tartej, sól, pieprz, natka pietruszki. Wykonanie: Wątróbkę zalać mlekiem na pół godziny.  Na patelni rozgrzać 2 łyżki masła, zeszklić cebulę, dodać odsączoną wątróbkę, posypać 1 łyżką mąki i obsmażyć na złoto

Tradycyjna Kuchnia