jajka - 5040 przepisów (strona:82/336)

Drożdżowe pierożki z wiśniami 240

słodkie - na prawdę ciężko się od nich oderwać!   SKŁADNIKI: 150 g twarogu (u mnie z wiaderka) 1/4 szkl lekko ciepłego mleka 1/4 szkl oleju 1/4 szkl cukru 1 jajko szczypta soli 2 szkl mąki  5 dag drożdży gęsty dżem wiśniowy lub drylowane wiśnie z kompotu cukier puder do posypania 1. Twaróg zmiksować z mlekiem i olejem. Dodać cukier(...)sól i jajko.  2. Dodać mąkę i wkruszyć drożdże, wyrobić ręką lub mikserem z hakami. Ciasto odstawić do wyrośnięcia. 3. Wyrośnięte ciasto przełożyć na deseczkę lub stolnicę, rozwałkować, wyciąć szklanką kółka, nadziewać i sklejać jak pierogi. 4. Piec ok 25 minut w 180*C. Gotowe posypać cukrem pudrem. Inspiracja: Wyborne smaki

Kto ugości moich gości?
Pulpeciki zapiekane z mozarellą i warzywami 249

ilością warzyw. Całość pokrywa kołderka z mozarelli. Naprawdę pyszne! Składniki:  300g mięsa mielonego, por,  cukinia,  marchewka,  1/2 bakłażana,  czerwona papryka, puszka pomidorów krojonych,  jajko,  łyżka musztardy,  2 czubate łyżki otrębów owsianych,  sól, pieprz,  czosnek,  ostra papryka,  świeża bazylia,  200g mozarelli. Wykonanie Pora dokładnie umyć i pokroić(...)półtalarki. 2 łyżki dodać do mięsa wraz z odrobiną suszonego czosnku, jajkiem, otrębami, łyżka posiekanej bazylii, łyżką wody oraz solą i pieprzem do smaku. Wyrobić i formować pulpeciki. Bakłażana, cukinię i paprykę pokroić w kostkę, marchewkę obrać i zetrzeć na tarce o dużych oczkach. Podsmażyć na odrobinie oliwy z oliwek (około 10minut), doprawić do smaku solą i pieprzem, ostrą papryką

Z miłości do słodkości
Muffinki z rabarbarem 130

skończył to zrobiłam z nim muffinki. Bardzo mi one posmakowały i robię je co roku, za każdym razem kiedy tylko natrafię na rabarbar – moje ulubione Składniki: - 4 jajka - ½ łyżeczki proszku do pieczenia - ½ łyżeczki sody oczyszczonej - 1 łyżeczka cukru waniliowego - szczypta soli - szklanka cukru - 1,5 szklanki mąki ziemniaczanej - 1,5 szklanki mąki pszennej - 3/4 szklanki oleju lub oliwy może(...)też być masło 150g - 1 opakowanie jogurtu naturalnego 250 ml - 5 łodyg rabarbaru Białka jajek ubić z cukrem na sztywną pianę a potem dodać żółtka i razem zmiksować. Potem kolejno dodajemy resztę składników i cały czas mieszamy aż do uzyskania jednolitej masy (masa nie może być ani za gęsta ani za rzadka). Blaszkę do muffinek wykładamy papilotkami i wypełniamy papilotki

Kuchenne Wariacje
Babeczki marchewkowe 175

konkursie. Przepis pochodzi ze strony www.slodkiefantazje.pl .   Ciasto: 1,5 szklanki mąki pszennej 3/4 łyżeczki sody oczyszczonej 1/4 łyżeczki proszku do pieczenia 3/4 szklanki oleju 1/2 szklanki cukru 2 jajka 1 łyżeczka cynamonu 1 łyżeczka przyprawy do piernika szczypta soli 2 szklanki startej na drobnych oczkach marchewki   Polewa: 160 g serka naturalnego lub śmietankowego 1,5 szklanki cukru pudru(...)łyżka soku z cytryny   Najpierw miksujemy cukier z olejem i dodajemy po 1 jajku. Potem stopniowo dodajemy mąkę i resztę składników. Na końcu dodajemy startą marchewkę. Dobrze jest odcisnąć trochę soku z marchewki żeby babeczki nie były za mokre. Ciasto nakładamy do papilotek do 2/3 wysokości i wkładamy do nagrzanego piekarnika do 200 stopni i pieczemy

Kuchenne Wariacje
Tarta z czarnymi malinami 189

marnować tego okresu w roku to mamy dla Was kolejną tartę z czarnymi malinami Składniki na ciasto: - 250 g mąki pszennej - 100 g masła - 80 g cukru pudru - 1 jajko - 1 łyżka śmietany - kilka czarnych malin do koloru Składniki na masę: - 2 serki homogenizowane waniliowe - 80 g cukru pudru - 200 g śmietany 30% - 200 ml gorącej wody - 2 łyżki żelatyny(...)Dekoracja: - 250g malin - cukier puder Zaczynamy od ciasta. Do robota wrzucamy mąkę, cukier, jajko, śmietanę i mieszamy. Następnie dorzucamy maliny – ilość malin zależy od tego jaki kolor ciasta chcemy osiągnąć. Na końcu dodajemy masło i wyrabiamy. Gotowe ciasto zawijamy w folię i wkładamy do lodówki na 1 godzinę. Po wyjęciu cista z lodówki wałkujemy go i wykładamy nim formę

Kuchenne Wariacje
.813. ryżowe! do piekarnika! 118

radę, przecież w wakacje byłam na stażu i przepracowałam miesiąc, a tam to dopiero było ciężko :) PRZEPIS /1 porcja/ ~60g płatków ryżowych Piątnica ~15g mąki kokosowej ~50g jogurtu naturalnego ~jajko ~cukier/stevia/ksylitol ~1/2 łyżeczki proszku do pieczenia ~50g ziarenek granatu Mieszamy płatki, mąkę, cukier/stevię/ksylitol i proszek do pieczenia. Następnie dodajemy jogurt i jajko, mieszamy. Dodajemy ziarenka granatu i łączymy

breakfast of dreams
.856. pieczony czy gotowany? 149

swoim pokoju konspekt i nieco mi się zapomniało o serniku...Jednak pomijając tę jedną jedyną wadę był bardzo dobry - kremowy w środku ♥ PRZEPIS /1 porcja/ ~300g sera mielonego ~jajko ~40ml mleka + 20g budyniu waniliowego, rozmieszać ~cukier/stevia do smaku W garnku wymieszać ser i jajko, ciągle mieszając doprowadzić do wrzenia. Następnie dodać rozmieszany budyń i gotować do zgęstnienia. Dosłodzić do smaku

breakfast of dreams
Tarta z bzem i rabarbarem 145

rabarbarem, kremem z białej czekolady i konfiturą lilakową Składniki: (na formę do tarty 34x9 cm) spód: 160 g mąki pszennej 30 g cukru pudru 60 g zimnego masła 1 jajko krem: 250 ml śmietany kremówki (38%) 80 g białej czekolady 1 listek żelatyny dodatkowo: 115 g konfitury z bzu lilaka wierzch: 400 g rabarbaru 400 ml wody(...)cytryny 50 g cukru Mąkę przesiać z cukrem pudrem, posiekać z masłem, następnie rozetrzeć palcami. Wbić jajko, szybko zagnieść gładkie ciasto. Uformować z niego kulę, zawinąć w folię spożywczą i schłodzić w lodówce przez 1 godzinę.  Schłodzone ciasto rozwałkować na prostokąt nieco większy od formy. Ułożyć ciasto w formie, formując brzegi. Gęsto nakłuć widelcem, przykryć papierem do pieczenia

Pożeraczka, czyli raz adobrze
Pulpety w sosie chrzanowym 237

swoje pulpety podałam z kaszą oraz z surówką z jabłek, marchewki i pora. Porcja na 4 osoby Składniki: Pulpety: 500 g mięsa mielonego 5 łyżek bułki tartej 1 jajko 1 cebula sól, pieprz, słodka papryka, opcjonalnie przyprawa do mięsa mielonego Sos chrzanowy: 1 łyżka masła 2 płaskie łyżki mąki niepełna szklanka bulionu 1/2 szklanki mleka 3 łyżeczki chrzanu 1 łyżeczka(...)bardziej aromatyczne. Jeśli jednak ktoś nie przepada za "sztucznym" bulionem może wodę tylko trochę posolić). Mięso przekładamy do miski. Dodajemy jedną posiekaną w kostkę cebulę, wsypujemy bułkę tartą, wbijamy jajko i dodajemy przyprawy. Wszystko dokładnie mieszamy (najlepiej rękami). Nabieramy porcję mięsa w dłonie i formujemy klopsiki dowolnej wielkości. Pulpety wrzucamy do garnka z wrzącą wodą i gotujemy na małym ogniu

My simple kitchen
Babka jogurtowo-limonkowa 181

szczególnie tym, którzy lubią nowe doznania smakowe :) Przepis znalazłam tu ( klik ). Autorka dodała jeszcze lukier na wierzch ciasta, ale ja z niego zrezygnowałam. Składniki: 250 g jogurtu naturalnego 5 jajek 1i 1/2 szklanki cukru 2 łyżeczki cukru waniliowego 250 ml oleju skórka starta z 3 limonek sok wyciśnięty z 3 limonek 3 szklanki mąki 2-3 łyżeczki proszku do pieczenia(...)Jajka utrzeć z cukrem i cukrem waniliowym na puszystą masę. Następnie dodać jogurt i wlać olej. Ciągle mieszając wsypać mąkę z proszkiem do pieczenia. Na końcu wsypać skórkę i sok z limonki. Całość dokładnie wymieszać. Ciasto przelać do natłuszczonej i wysypanej mąką formy i piec przez około 1 godzinę w temperaturze 180 stopni (aż do suchego patyczka

My simple kitchen
RAbaRBARowa FAntazJa 193

Składniki: ciasto: 3 łodygi rabarbaru 2 szklanki cukru trzcinowego 1 kostka masła 2 kubki mąki 5 jajek szczypta soli 1 łyżeczka proszku do pieczenia 1 budyń waniliowy 1 laska wanilii kruszonka: 0,5 kubka mąki 0,5 kubka cukru 0,5 kostki masła Przygotowanie: mąkę przesiewamy razem z proszkiem do pieczenia i budyniem masło ucieramy z cukrem trzcinowym na puch(...)wbijamy jajka, dodajemy szczyptę soli, nasionka wanilii, ucieramy dosypujemy po łyżce mąki ciasto przekałdamy do wyłożonej papierem formy składaniki na kruszonkę energicznie mieszamy rabarbar kroimy w kosteczki, układamy na cieście posypujemy kruszonką pieczemy w temp 175"C około 40- 45 minut po ostygnięciu oprószamy cukrem pudrem, SMACZNEGO! P.S rabarbar możecie oczywiście zastąpić wiśniami, jagodami lub truskawkami nawet w wersji mrożonej

Luźna Kuchnia
Babeczki z rabarbarem i orzechami 205

prostu pyszne! Składniki:   1/2 szklanki mąki pszennej,  1/2 szklanki mąki żytniej,  szklanka jogurtu naturalnego,  3/4 szklanki brązowego cukru,  1/3 szklanki oleju rzepakowego,  jajko,  łyżeczka proszku do pieczenia (użyłam Master Cook) ,  łyżeczka sody oczyszczonej,  100g orzechów włoskich,  3 łyżki otrębów pszennych,  3 łodygi rabarbaru,  łyżka przyprawy do piernika (użyłam(...)Master Cook) ,  brązowy cukier do posypania. Wykonanie Mąkę przesiać wraz z proszkiem do pieczenia i soda oczyszczoną. Dodać cukier i otręby pszenne, wymieszać. Dodać jogurt naturalny, rozkłócone jajko oraz olej rzepakowy. Wymieszać. Orzechy posiekać, dodać do ciasta. Rabarbar oczyścić, umyć i pokroić w kostkę, również dodać do ciasta, wymieszać. Masą napełniać babeczki do 3/4 wysokości. Każdą babeczkę posypać delikatnie

Z miłości do słodkości
Klopsiki a'la gołąbki 225

tradycyjnej potrawie ale przygotowanie znacznie szybsze i łatwiejsze ;) Składniki: 6-8 dużych liści młodej kapusty (poza sezonem białej) 500g mięsa mielonego z łopatki czerwona cebula por (biała część) jajko 3 łyżki bułki tartej oliwa do smażenia sól czarny pieprz, zioła prowansalskie 1l domowego przecieru pomidorowego lub 2 puszki pelatti Sposób przygotowania: Kapustę obieramy i myjemy. Liście wkładamy do osolonego wrzątku(...)gotujemy około 3 minut. Odsączamy i zalewamy zimną wodą. Drobniutko siekamy.    Cebule i por drobno siekamy. Szklimy na rozgrzanej oliwie. Mięso mielone łączymy z cebulka i porem, jajkiem, buka tarta oraz przyprawami. Dodajemy posiekaną kapustę. Z masy mięsnej formujemy kulki nieco większe od orzecha włoskiego.  Przesmażamy na rozgrzanym oleju na złoto ze wszystkich stron. Podlewamy przecierem

Pyry na Gaz
Gniazdka z mięsa mielonego ze szpinakiem 151

ulubionym farszem. :-) Padło na szpinak, który w sezonie kupuję bardzo często. Mrożony chowa się przy świeżym, który jest moim zdaniem dużo smaczniejszy. Zapraszam na obiad. 500g mięsa mielonego 1 jajko 2 łyżki bułki tartej sól, pieprz ziołowy, papryka ostra, czosnek granulowany 1 pęczek szpinaku 1 duża cebula olej 1 pomidor sól, pieprz 1. Na odrobinie rozgrzanego oleju podsmażamy cebulę. Kiedy(...)się zeszkli dodajemy posiekany szpinak. Dusimy do momentu aż szpinak zmniejszy objętość a woda wyparuje. Doprawiamy do smaku solą i pieprzem. 2. Mięso mielone łączymy z jajkiem, bułką tartą, solą, pieprzem, papryką i czosnkiem. Zagniatamy na gładką masę. Z mięsa formujemy kulki, które rozpłaszczamy. Palcem robimy na środku dziurkę, którą poszerzamy aż do otworzenia ścianek po boku. Staramy się

Szefowa kuchni
Weselne inspiracje – Babeczki Różane 214

inspiracji :) Składniki na babeczki: 1,5 szklanki mąki 0,5 szklanki cukru 2 łyżeczki cukru waniliowego 1 łyżeczka proszku do pieczenia 1 szklanka mleka 0,5 szklanki oleju 1 jajko Składniki na krem: 200 ml śmietany kremówki 250 g serka mascarpone 2 łyżki cukru pudru 1 opakowanie ŚmietanFix +konfitura różana, płatki róż do dekoracji Suche składniki mieszamy razem w misce(...)Jajko, olej oraz mleko dodajemy do masy i dokładnie mieszamy. Nastawiamy piekarnik na temperaturę 180 stopni. Metalową formę do muffinek wykładamy papierowymi papilotkami. Wypełniamy foremki ciastem do wysokości około 1 cm od brzegu zostawiając miejsce babeczkom, żeby wyrosły. Foremkę wstawiamy do nagrzanego piekarnika, pieczemy około 25 min. Czas, kiedy babeczki są w piecu, możemy wykorzystać na przygotowanie kremu. Mocno schłodzoną

Ciastkozercy