masła masa serowa: 500 g ricotty 100 g cukru skórka otarta z 1 limonki sok z 1 limonki 200 ml śmietany kremówki (38%) 1 pęczek bazylii 2 jajka 1 łyżka mąki ziemniaczanej zielony barwnik spożywczy w żelu dodatkowo: 200 g truskawek Listki bazylii porwać, wrzucić do garnuszka, zalać kremówką. Zagotować, odstawić do ostygnięcia pod przykryciem. Odcedzić. Masło rozpuścić, przestudzić. Ciastka(...)wymieszać z masłem. Mieszankę ugnieść na dnie tortownicy wyłożonym papierem do pieczenia. Podpiec w 180 st. C. przez 12 minut. Ostudzić. Ricottę, cukier, skórkę i sok z limonki, kremówkę, jajka i mąkę zmiksować na gładką masę. Ewentualnie dodać barwnik, połączyć. Masę serową wylać na podpieczony spód. Na wierzchu ułożyć przekrojone na pół, pozbawione szypułek truskawki. Formę wstawić do piekarnika razem
Pożeraczka, czyli raz adobrzełyżki posiekanej natki pietruszki 1 ząbek czosnku 1/3 łyżeczki kolendry ¾ łyżeczki kminu rzymskiego ¼ łyżeczki ostrej papryki w proszku ½ łyżeczki słodkiej papryki w proszku 3 łyżki otrąb pszennych 1 jajko opcjonalnie sól pieprz Przygotowanie: Do miski przełożyć mięso. Dodać posiekany czosnek, natkę pietruszki, przyprawy i otręby plus opcjonalnie jajko (ja pominęłam, zależy czy mięso się będzie kleić). Wszystkie składniki dokładnie wymieszać
Fabryka pomysłówspód , dwie śmietanowo-jogurtowe warstwy i kawowa galaretka - która jest tutaj taką kropką nad i . Składniki : Kawowy spód: 12 łyżeczek kawy rozpuszczalnej 1/4 szklanki wrzącego mleka 2 jajka 125 g miękkiego masła 3/4 (170g) szklanki cukru 1 szklanka (170g) maki 1 łyżeczka proszku do pieczenia Posypka okruchowa: Okruchy z ciasta 2 garści posiekanych orzechów ( u mnie włoskie(...)naturalnego (najlepiej typu greckiego ) 7 łyżek cukru pudru 6 łyżeczek żelatyny 1 galaretka pomarańczowa Wykonanie : Spód : Kawę zalać wrzącym mlekiem i odstawić do całkowitego wystudzenia. Masło utrzeć z jajkami , nadal ucierając wsypywać cukier. Wlać kawę i przesiać mąkę z proszkiem do pieczenia Połączyć dokładnie wszystkie składniki i wylać ciasto do foremki wyłożonej papierem do pieczenia. Piec
Malinowa KawiarenkaUpiekła je moja Córka. Składniki : 40 dag płatków owsianych - górskich po 5 dag ziaren słonecznika, dyni, wiórek kokosowych, siemienia lnianego, orzechów włoskich, migdałów w całości garść żurawiny 2 jajka + 3 białka 4 łyżki miodu 4 łyżki oleju kokosowego- rozpuszczonego Przygotowanie : Wszystkie suche składniki umieścić w misce i wymieszać Dodać olej, ubite jajka i białka na pianę, wymieszać dokładnie
Proste Potrawywypieki z ciasta francuskiego. Wystarczy że macie ciasto w lodówce i 20 minut czasu i możecie do kawy cieszyć się cudownie cynamonowymi palmierami. Składniki: opakowanie ciasta francuskiego cynamon cukier jajko Sposób przygotowania: Nagrzewamy piekarnik do 210 stopni C. Ciasto francuskie rozwijamy i posypujemy warstwą cynamonu oraz cukru. Zawijamy z obu stron w rulony aż oba zawinięte boki spotkają się(...)środku. Kroimy ostrym nożem na kawałki o szerokości około 1,5 cm. Każdy kawałek smarujemy z boków roztrzepanym jajkiem. Wierzch posypujemy cukrem. Pieczemy w 210 stopniach C przez około 12-15 minut
Pyry na GazProsta drożdżowa baba. Składniki: -5 dkg drożdży -350 ml ciepłego mleka -5 łyżek cukru -1/2 kg mąki pszennej -7 dkg masła -4 żółtka i jedno całe jajko -szczypta soli i wanilii -2-3 garści żurawiny Drożdże rozcieramy z łyżką cukru. Dolewamy 1/2 szklanki mleka. Dodajemy 3 łyżki mąki, mieszamy i odstawiamy do wyrośnięcia. Żółtka i 4 łyżki(...)wyrabiamy. Przykrywamy ściereczką i odstawiamy do wyrośnięcia. Ciasto wyrosło: Przekładamy do natłuszczonej formy babowej z kominem o pojemności ok. 2,5 l i odstawiamy do wyrośnięcia. Nacinamy, smarujemy roztrzepanym jajkiem i wstawiamy do piekarnika nagrzanego do temperatury 150 st. C, zwiększamy temperaturę do 170 st. C i pieczemy 30-40 minut. Wyjmujemy z formy i gotowe. Po wystudzeniu babę można
Maminek kulinarnysię zarumieni, przewracamy na drugą stronę, chwilę smażymy i gotowe :) SKŁADNIKI: Porcja dla 2 - 3 osób. 1 szklanka mąki orkiszowej 1 ½ łyżeczki proszku do pieczenia szczypta soli 1 jajko 1 ½ łyżki cukru 1 szklanka mleka 3 łyżki wiórków kokosowych 40 g roztopionego i przestudzonego masła 2 kostki gorzkiej czekolady kilka truskawek (lub innych ulubionych owoców do dekoracji) kilka listków mięty(...)proszkiem do pieczenia, dodajemy sól. 2. Do rondelka wlewamy mleko, dodajemy do niego wiórki kokosowe: podgrzewamy, ale nie zagotowujemy. Odstawiamy do wystygnięcia. 3. Do ostudzonego mleka dodajemy cukier i jajko, miksujemy do połączenia składników. 4. Płynne składniki przelewamy do miski ze składnikami sypkimi, przez chwilę miksujemy. Dodajemy rozpuszczone i ostudzone masło - ponownie miksujemy. 5. Na patelni na niewielkiej rozgrzanego tłuszczu
W kuchni Katieciasto choć pozbawione tony cukru jest nadal po prostu obłędnie pyszne... Skusicie się? Gorąco polecam! Składniki: 170 g gorzkiej czekolady 150 g masła 100 g cukru trzcinowego 6 dużych jajek (L) 100 g mielonych migdałów 4 łyżeczki ciemnego kakao sok i skórka starta z jednej limonki (umytej i wyszorowanej szczoteczką) oraz: cukier puder do posypania Dno okrągłej lub w kształcie(...)garnka wlać trochę wody, zagotować. Miskę postawić na garnku z wodą. Do miski wrzucić połamaną czekoladą i masło. Podgrzewać mieszając do momentu rozpuszczenia się składników. Zdjąć miskę, odstawić. Jajka ubić z cukrem na bardzo puszystą, jasną masę. Powinny potroić swoją objętość. Kakao przesiać. Mielone migdały wymieszać z kakao i delikatnie wmieszać do masy jajecznej, najlepiej przy pomocy szpatułki. Dodać przestudzoną
maniapieczeniaCiasto SKŁADNIKI --- Ciasto: 450 g mrożonego szpinaku 250 g cukru 3 duże jajka 1 szklanka oleju 1 szklanka mąki tortowej 1 szklanki mąki krupczatki 3 łyżeczki proszku do pieczenia WYKONANIE Szpinak rozmrozić i odcisnąć w dłoniach z nadmiaru wody. Do miski wybić jajka,dodać cukier i miksować na wysokich obrotach do całkowitego rozpuszczenia się cukru. Dodać pomału olej,nie przerywając
w mojej kuchniprzy okazji walentynkowego) deseru. Można ponoć dłużej przechowywać w lodówce, ale według mnie to teoria, której jeszcze nikt nie udowodnił :) Składniki: 130 g masła 150 g cukru 3 duże jajka sok z 3 cytryn skórka z 1 cytryny Przygotowanie: Metalową miskę stawiamy na garnku, w którym gotuje się woda. Do miski na parze dajemy masło, cukier, sok i otartą(...)skórkę z cytryny. Lekko mieszamy do momentu, aż wszystko się dokładnie rozpuści. Jajka ubijamy trzepaczką lub mikserem (przez kilka minut, nie muszą być ubite na puch) i powoli dodajemy do składników na parze. Cały czas mieszamy, aż krem zgęstnieje. Trwa to mniej więcej ok. 15 minut. Gotowy krem przekładamy do słoiczków i przechowujemy w lodówce (myślę
bistro mamaSKŁADNIKI: 4 jajka 120 g cukru 1 łyżeczka cukru wanilinowego 120 g mąki pszennej szczypta soli PRZYGOTOWANIE: Założyć motylek. Do naczynia miksującego włożyć jajka, cukier i cukier wanilinowy, ubijać 6 min/ 37*C/obr. 4. Ubijać kolejne 6 min/obr. 4. Dodać wokół motylka mąkę i sól, wymieszać 4 s/obr. 3. Zdjąć motylek i dokładnie wymieszać kopystką. Masę przelać do natłuszczonej tortownicy
ClauditteMissCookingelegancji. Tort nie jest trudny w wykonaniu. Jest mokry, lekki, nie za słodki, ani też nie za wytrawny. Idealny! J SKŁADNIKI NA CZEKOLADOWE BLATY (WSZYSTKIE W TEMP. POKOJOWEJ): 5 jajek 50 g kakao 140 g jasnego brązowego cukru 100 g mąki pszennej tortowej 1 łyżeczka proszku do pieczenia 4 łyżki oleju słonecznikowego lub rzepakowego SKŁADNIKI NA KREM ŚMIETANKOWY Z MLECZNĄ(...)czekolady, startej na tarce, do oprószenia boków tortu PRZYGOTOWANIE BLATÓW CZEKOLADOWYCH Wszystkie składniki powinny być w temperaturze pokojowej. Mąkę, proszek, kakao – wymieszać, przesiać i odłożyć. W misie miksera umieścić jajka (bez rozdzielania na białka i żółtka) i brązowy cukier. Ustawić prawie najwyższe obroty miksera i ubijać (końcówkami do ubijania białek) do uzyskania puszystej, gęstej pianki. Pianka powinna nawet potroić swoją
Calzonella.comOstatki...i ostatnie smażenie ..tym razem faworków ..ponoć norweskich...pomysł na dodatek kardamonu podpatrzyłam tutaj . 1 50 ml mleka 50 g drożdży 125 g masła 2 duże jajka 50 g cukru 1 łyżka cukru waniliowego 1 łyżeczka mielonego kardamonu 500 g mąki tortowej Młynomag Z drożdży,1 łyżki cukru i letniego mleka zrobić rozczyn. Przykryć odstawić do wyrośnięcia(...)mąki wbić jajka, dodać resztę składników oraz rozczyn.Wyrobić ciasto i odstawić do wyrośnięcia.Następnie rozwałkować na grubość 1/2 cm, pokroić na ukośne pasy , rozciąć wzdłuż przez środek [ oczywiście nie przez całość], i przez otwór przewlec jeden koniec i przeciągnąć.Smażyć w głębokim gorącym oleju.Po wyjęciu posypać cukrem
Moje domowe kucharzeniemylnego. Przepis pochodzi z wycinków z jednej z gazet. Przepis na 20 sztuk. Składniki: 200 g mąki pszennej Szczypta soli 100 g masła lub margaryny 250 ml wody 5 jajek Składniki na lukier : 1 szklanka cukru pudru 2-3 łyżki wody Dodatkowo olej do smażenia i papier do pieczenia Sposób wykonania pączków: Masło lub margarynę rozpuścić na małym ogniu razem(...)wodą dodać mąkę zmieszaną z solą i energicznie mieszać do momentu aż ciasto zacznie odchodzić od ścianek naczynia. Zdjąć z ognia i wystudzić. Do wystudzonego ciasta dodać po jednym jajku cały czas miksując. Papier do pieczenia pociąć na 20 kwadratów o boku 8 – 10 cm. Gotowe ciasto nakładać do szprycy i na każdy wycięty kawałek papieru wyciskać okręgi. Olej podgrzewać
Na słodko lub wytrawniejeszcze raz mogłem sobie przypomnieć te beztroskie chwile. * SKŁADNIKI 4-6 porcji 2 kg ziemniaków o wysokiej zawartości skrobi ok. 2 szklanek mąki pszennej 2 duże wiejskie jajka 2 płaskie łyżeczki soli boczek wędzony, ilość wg uznania półtłusty twaróg, ilość wg uznania natka pietruszki, opcjonalnie * PRZYGOTOWANIE Ziemniaki należy obrać i umyć, a następnie zetrzeć na tartce o drobnych(...)może być aż tak sucha, jak na przykład na pyzy. Ja odlałem 600 ml płynu, jednak wiele zależy od gatunku ziemniaków. Odciśnięte ziemniaki wrzucamy do miski. Wbijamy jajka i wsypujemy mąkę oraz sól. Wodę po ziemniakach odlewamy, zostawiając skrobię, która zebrała się na dnie garnka. Wybieramy ją i dodajemy do ziemniaków. Masę ziemniaczaną dokładnie mieszamy. Powinna przypominać konsystencją ciasto
Food Square