Pieczarkowy tydzień trwa ...więc są zrazy..z mielonego mięsa...z dodatkiem oczywiście pieczarek..pycha.. 50 dkg mielonego mięsa 1 jajko cebula pieprz, sól 30 dkg pieczarek bułka tarta Pieczarki pokroić w kostkę, podsmażyć, pod koniec dodać odrobinę bułki tartej. Doprawić solą i pieprzem.Mięso wymieszać z jajkiem, cebulą, doprawić.Mięso podzielić części, każdą rozpłaszczyć, na środek
Moje domowe kucharzenieNaleśniki na wytrawnie: ze szpinakiem, mozzarellą, pieczarkami, serem żółtym, szynką i jajkiem z sosem czosnkowo-koperkowym Składniki i przygotowanie (ok. 8 naleśników): Ciasto naleśnikowe 2 szklanki mąki pszennej typ 650 1 szklanka mleka 1 szklanka wody gazowanej 2 jajka szczypta soli Wszystkie składniki wkładamy do miski i miksujemy kilka minut do uzyskania jednolitej konsystencji i powstania pęcherzyków powietrza. Odstawiamy(...)jedna chochla na sztukę. Każdy usmażony naleśnik posmaruj cienko szpinakiem. Na jednej ćwiartce ułóż 2 plastry jajka i 1 plaster mozzarelli. Obok połóż plaster szynki. Na jajko i szynkę rozłóż trochę pieczarek. Posyp odrobiną sera żółtego. Złóż naleśnik na pół. Nad częścią z jajkiem posyp jeszcze trochę sera żółtego i przykryj ćwiartką z szynką, czyli jeszcze raz na pół
Anioszek w kuchniczerwonym, choć dodatki w postaci wyciętej w serduszko szynki na pewno będą miłym akcentem ;) Składniki: 1 woreczek kolorowego ryżu 1 mały słoiczek marynowanego selera 1 mały słoiczek marynowanych pieczarek 7 jajek 1/2 dużego słoika marynowanej papryki 200g szynki konserwowej 4 łyżki majonezu 2 łyżki pikantnego ketchupu 2 łyżki jogurtu naturalnego sól, pieprz do smaku Sposób przygotowania: Ryż gotujemy we wrzącej(...)osolonej wodzie ok 20 minut- do miękkości. Jajka gotujemy na twardo. Przelewamy zimną wodą, obieramy i kroimy w kostkę. Dodajemy przestudzony i odcedzony ryż, posiekanego selera, pokrojoną w kostkę paprykę oraz pieczarki oraz pokrojoną w cieniutkie, drobne paseczki szynkę konserwową. Z majonezu, ketchupu oraz jogurtu przygotowujemy sos, dodajemy do sałatki, mieszamy. Doprawiamy do smaku solą i pieprzem. Smacznego
Kuchnia w czekoladzieszklanki surowej kaszy jaglanej 1 /3 łyżeczki kurkumy 1 kolba kukurydzy lub 3/4 puszki kukurydzy 1 duża cebula 20 dag fasolki szparagowej 20 dag brukselki 20 dag pieczarek 2 jajka 2 łyżki oliwy 1/4 szklanki wody 1 papryczka chili Sól, pieprz 2 łyżki posiekanej natki pietruszki Przygotowanie: Kaszę wcześniej podprażoną na suchej patelni (ja zawsze robię to zaraz po zakupie(...)lekko posól, dodaj kurkumę, zagotuj i gotuj na małym ogniu około 8 minut. Po tym czasie zamieszaj łyżką i zostaw do wystudzenia. Przygotuj warzywa: cebulę pokrój w kostkę, pieczarki w grube plasterki, fasolkę na kawałki, brukselkę obierz z wierzchnich listków i pokrój na ćwiartki lub połówki (w zależności od wielkości). Na łyżce rozgrzanej oliwy zeszklij cebulę a po chwili dodaj
Moja Mama GotujeChyba każdy je zna. Idealna przystawka na wszelkie przyjęcia, święta i na co dzień. Farsz, który nam pozostał idealnie nadaje się na kanapki. Składniki: 1/2 kg pieczarek pęczek natki pietruszki 10 jajek 3-4 łyżki majonezu 2 łyżki oleju sól pieprz Sposób wykonania: Pieczarki umyć, pokroić w kostkę, obsmażyć na oleju. Wystudzić. Jajka ugotować na twardo. Obrać. Przekroić(...)pół, wyjąć żółtka. Żółtka rozgnieść widelcem, dodać wystudzone pieczarki, pokrojoną natkę pietruszki, majonez, sól i pieprz do smaku. Farszem napełnić połówki jajek
Cukiernia Pychotkiłyżki, mirin (słodka sake do gotowania), tofu wakame, siekana zielona cebulka, świeża kapusta pekińska pokrojona w 05-centymetrowe paski pokrojone w plastry grzyby shiitake lub ciemne pieczarki, połówki jajek, ugotowanych na półtwardo, spora ilość kolendry (koniecznie!) U mnie obsmażana kapusta pak choi, świeża ciemna pieczarka, blanszowane słupki marchewki i selera, obsmażany filet z kurczaka, marynowany bambus, kiełki, kolendra. SPOSÓB
Kuchnia Prezydentowejziemniaków mamy podwójną korzyść Skrawki nie zmarnują się . Po drugie lekki obiadek zapewniony. Składniki na 6 szt. 3 duże ziemniaki 2 łyżki skrawków weliny chudej 1 jajko gotowane na twardo 1 pieczarka 1 łyżeczka pokrojonej rzeżuchy sól,pieprz(...)smaku 1 łyżka jogurtu gęstego trochę sera żółtego do posypania Wykonanie - Ziemniaki ugotować na półtwardo . Przekroić na połówki . Łyżeczką wydrążyć środki . - Do miseczki włożyć pokrojoną drobno wędlinę, posiekane jajko i drobno pieczarkę , rzeżuchę, doprawić solą i pieprzem ,dokładnie wymieszać , dodać jogurt jeszcze raz wymieszać . - Łyżeczką nakładać farsz do ziemniaków ,lekko ugnieść , posypać z tartym serem żółtym zapiekać
Eli Gotowaniebył bardzo trafiony :) Składniki: Naleśniki: 3 szkl. mąki 1 litr wody 2 jajka 1 łyżeczka soli 2 łyżki oleju Farsz: 1/2 kg mielonego mięsa wieprzowego 1/4 kg pieczarek 2 cebule 1 jajko 1 łyżeczka pieprzu ziołowego 1 łyżeczka papryki słodkiej 1/2 łyżeczki papryki ostrej 1 łyżeczka bazylii 1/2 łyżeczka rozmarynu 1/2 litra ogórków kiszonych 1 łyżeczka soli Dodatkowo: 1 jajko(...)usmażone (około 10 minut). Dodajemy przyprawy i 1/2 łyżeczki soli, studzimy. Na niewielkiej ilości tłuszczu dusimy pieczarki, pod koniec solimy 1/2 łyżeczki. Studzimy Przestudzone mięso i pieczarki przekładamy do miski, wbijamy jajko, dodajemy starte na grubych oczkach ogórki. Całość dokładnie wyrabiamy rękami na jednolitą masę. Powierzchnię każdego naleśnika smarujemy farszem tak, aby brzegi pozostały wolne. Składamy brzegi z dwóch
Kolorowy Przepisownikwersję z nietypowym farszem - z soczewicą i grzybami. Ja użyłam zamrożonych podgrzybków, ale możecie użyć pieczarek. Ze względu na brak mięsa pierogi śmiało można podać na piątkowy obiad albo na kolację wigilijną jeśli ktoś lubi małe urozmaicenia;)Ciasto: 400g mąki pszennej, jajko, łyżeczka soli, ok. 1/2 szklanki przegotowanej bardzo ciepłej wody.Mąkę przesiać, dodać sól, zrobić(...)Przykryć ściereczką i odstawić na około godzinę, by ciasto przestygło. Następnie ciasto rozwałkować, szklanką wycinać kółka. Farsz: 100g zielonej soczewicy użyłam Piątnica, 100g podgrzybków lub pieczarek, cebula, jajko, sól, pieprz, łyżka sosu sojowego, 2 łyżki bułki tartej, olej do smażenia.Soczewicę zalać wodą i odstawić na całą noc. Następnie ugotować
Z miłości do słodkościcebuli i natki pietruszki sprawia że kotleciki mają niepowtarzalny smak i aromat. składniki na około 15 sztuk 1 średni kalafior 3 małe czerwone cebule 5-6 małych pieczarek pęczek natki pietruszki 2 jajka 1 szklanka bułki tartej + bułka tarta do panierowania olej do smażenia 1 płaska łyżeczka czosnku granulowanego czarny pieprz sól przepis Umyty kalafior dzielimy na mniejsze różyczki(...)czasu do czasu mieszając. Następnie ugotowany, wystudzony i odsączony z wody kalafior przekładamy na płaski talerz i rozgniatamy widelcem po czym wrzucamy do miski, dodajemy podsmażoną cebulę z pieczarkami i natką, jajka i całość doprawiamy solą, czarnym pieprzem oraz czosnkiem granulowanym i wszystko razem łączymy, na końcu wsypujemy bułkę tartą i jeszcze raz całość mieszamy. Z przygotowanej masy formujemy
Smakowite Daniatego za dużo mniejsze pieniądze. W słoiku taka sałatka pięknie się prezentuje, jest kolorowa i mamy gwarancję, że będzie smaczna. Dzisiaj w słoiku wylądowała rukola, pieczarki z czerwoną cebulą, jajko i kiełki . Salad in a jar / Sałatka w słoiku do pracy w wersji light: Składniki na 1 słoik: garść rukoli 2 pieczarki 1/2 czerwonej cebuli 1 pokrojony w kostkę pomidor(...)oliwy dusimy pokrojone pieczarki i cebulę, doprawiamy je solą ziołową i kolorowym pieprzem. Pomidor układamy na dnie słoika, układamy kiełki słonecznika, dokładamy duszone pieczarki z cebulą i oliwą, układamy garść rukoli, na wierzchu układamy ćwiartki jajek, posypujemy je prażonym słonecznikiem. Tak przygotowaną sałatę zakręcamy i zabieramy ze sobą do pracy. Przed konsumpcją potrząsamy słoikiem, aby oliwa na której dusiły się
Damsko-męskie spojrzenie na kuchniętego za dużo mniejsze pieniądze. W słoiku taka sałatka pięknie się prezentuje, jest kolorowa i mamy gwarancję, że będzie smaczna. Dzisiaj w słoiku wylądowała rukola, pieczarki z czerwoną cebulą, jajko i kiełki . Salad in a jar / Sałatka w słoiku do pracy w wersji light: Składniki na 1 słoik: garść rukoli 2 pieczarki 1/2 czerwonej cebuli 1 pokrojony w kostkę pomidor(...)oliwy dusimy pokrojone pieczarki i cebulę, doprawiamy je solą ziołową i kolorowym pieprzem. Pomidor układamy na dnie słoika, układamy kiełki słonecznika, dokładamy duszone pieczarki z cebulą i oliwą, układamy garść rukoli, na wierzchu układamy ćwiartki jajek, posypujemy je prażonym słonecznikiem. Tak przygotowaną sałatę zakręcamy i zabieramy ze sobą do pracy. Przed konsumpcją potrząsamy słoikiem, aby oliwa na której dusiły się
Damsko-męskie spojrzenie na kuchnięSkładniki: 1 kg ziemniaków 4-5 suszonych grzybów lub 25 dag pieczarek 5 jajek ugotowanych na twardo 2 duże cebule sól, pieprz szklanka śmietany lub śmietany pół na pół wymieszanej z kefirem 1 surowe jajko 2 - 3 łyżki startego ostrego sera łyżka mąki 3 łyżki tłuszczu Sposób przygotowania: Grzyby namoczyć poprzedniego dnia, a nazajutrz ugotować w tej samej wodzie(...)czym pokroić w paski. Jeśli zapiekankę przyrządzamy z pieczarek, należy je umyć, pokrajać w paski i zrumienić w łyżce tłuszczu, dodając sól i pieprz. Wyszorować ziemniaki ugotować w skórkach obrać i pokroić w plasterki. Cebulę obrać pokroić w krążki i zeszklić na łyżce tłuszczu. Jajka ugotować na twardo obrać i pokroić w plasterki. W płaskim wysmarowanym tłuszczem rondelku lub żaroodpornym
Z notatnikaniej dołożyć szynkę pokrojoną w kostkę. Zamiast pieczarek i papryki można dodać ugotowane ziemniaki, wtedy będzie bardziej przypominała paelle. Kombinacji jest nieskończenie wiele... Składniki: 6 jajek 1 cebula 1/2 papryki garść pieczarek pęczek pietruszki(...)kilka pomidorków koktajlowych Wykonanie: Cebulę i paprykę kroimy w drobną kostkę, zaś pieczarki w talarki. Podsmażamy na patelni tak aby warzywa były al-dente, a z pieczarek wyparowała woda Jajka roztrzepujemy w osobnej miseczce, dodajemy pokrojoną piepruszkę i doprawiamy solą i pieprzem Do silikonowej formy przekładamy warzywa i zalewamy jajkami. Na samej górze układamy pomidorki koktajlowe. Wkładamy
IMPRESJA SMAKUniespodziewanych gości. Składniki: 40 dag pieczarek, 2 cebule, 1 pęczek szczypiorku, 1 czerwona papryka, sól do smaku, pieprz do smaku, cukier do smaku, sok z ½ cytryny, 5 jajek, majonez. Wykonanie: Pieczarki oczyścić, pokroić w plasterki i ugotować w lekko osolonej wodzie, następnie odcedzić, wystudzić i pokropić sokiem z cytryny. Jajka ugotować na twardo. Cebulę obrać, pokroić w plastry i sparzyć(...)wrzątkiem i odsączyć. Pieczarki wymieszać z cebulą i posiekanym drobno szczypiorkiem oraz papryką. Przyprawić do smaku, wymieszać z majonezem i obłożyć ćwiartkami jajek
Tradycyjna Kuchnia