jajka z pieczarkami - 3000 przepisów (strona:17/200)

Sadzona focaccia na bogato 109

bogato z ulubionymi dodatkami. Na 2 porcje: 2 kawałki ziołowej focaccii, (przepis tutaj),  przygotowanej wcześniej - odgrzana np. w mikrofali smakuje jak świeża  4 jajka 2 pieczarki 1/4 szklanki mrożonego groszku 2 plasterki szynki lub boczku 2 kawałki żółtego sera w plasterkach 2 kawałki suszonych pomidorów z oleju pęczek szczypiorku sól, pieprz 1 łyżka masła Przygotować foremki(...)Masło roztapiamy na patelni, wkładamy formy a do każdej z nich wbijamy po dwa jajka, żółtka przekłuwamy, solimy i pieprzymy, na to układamy po suszonym pomidorze, pieczarki pokrojone w plasterki, szynkę i groszek. Jajka smażymy na bardzo wolnym ogniu, tak aby całość się ścięła. Na focacci układamy plasterki sera i podgrzewamy w piekarniku lub w kuchence mikrofalowej

Jadło i czytadło
Pieczarki. Boczek. Parmezan. Terrina. 178

lodowce wykorzystalam to co mialam pod reka, tym samym zmienilam nieco oryginalna recepture, i tak oto powstala moja terrina. Smaczna, ciepla, doskonala na przystawke.Terrina z pieczarkamiskladniki: 500g pieczarek 100g startego parmezanu 2 jajka 1 cebula 2 zabki czosnku 2 bulki 200ml mleka 1 lyzeczka suszonej szalwi 150g wedzonego boczku w plasterkach peczek pietruszki sol, pieprz maslo do smazenia wykonanie:Pieczarki(...)podsmazamy. Pod koniec smazenia dodajemy posiekany czosnek.Bulke kroimy na dosc spore kawalki i zalewamy mlekiem. Mozemy smialo wykorzystac czerstwe pieczywo. Gdy bulki wchlonia cale mleko dodajemy do nich pieczarki, parmezan, jajka, pietruszke i szalwie. Doprawiamy do smaku sola i pieprzem. Radze nie solic zbyt mocno gdyz parmezan doda potrawie smaku, do tego boczek bedzie juz dosc slony.Foremke keksowke (10cmx24cm) wykladamy

Przysmaki Karolki
Pieczone kotlety mielone z pieczarkami, serem i szpinakiem 354

garści świeżego szpinaku 1 jajko sól, pieprz, papryka słodka, papryka ostra 1. Pieczarki i ser ścieramy na dużych oczkach tarki. Szpinak drobno siekamy.  2. Mięso mielone, ser, pieczarki, szpinak, jajko i przyprawy umieszczamy w misce i zagniatamy na gładką masę. 3. Formujemy kule dowolnej wielkości, spłaszczamy i układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Pieczemy w 180 stopniach, przez

Szefowa kuchni
Tarta serowa z kurczakiem i pieczarkami 370

pieczarkami Składniki na ciasto: - 200 g mąki - 100 g masła - 1 jajko - 1 łyżka śmietany - szczypta soli Składniki na nadzienie: - 1 filet z kurczaka - 1 cebula - 300 g pieczarek - 3 jajka - 2 łyżki masła - sól, pieprz - 150g śmietanki - 100g jogurtu naturalnego - 100g sera żółtego - 1/2 pęczka szczypiorku Forma na tarte 24 cm. Najpierw robimy ciasto. Do robota wrzucamy przesianą mąkę(...)sól, jajko, masło z lodówki oraz śmietanę i wszystko razem wyrabiamy na jednolitą masę. Gotowe ciasto wkładamy do lodówki na ok. 30 min. Kiedy ciasto chłodzi nam się w lodówce przygotowujemy pieczarki i kurczaka. W jednym garnku topimy łyżkę masła, wrzucamy pokrojoną w piórka cebulę i kiedy nam się zeszkli dodajemy pokrojonego w kostkę kurczaka, doprawiamy i dusimy. W drugim

Kuchenne Wariacje
Sałatka z kalafiorem i oliwkami 141

Składniki: * 1 mały kalafior * 1 słoik oliwek ciemnych * 1 słoik marynowanych pieczarek * 4 jajka * 6 dużych ogórków kiszonych * 3 duże pomidory * pęczek natki pietruszki * 5 łyżek majonezu * 5 łyżek ketchupu * pieprz, sól Sposób przyrządzenia: Kalafior dzielimy na różyczki i gotujemy na półtwardo w osolonej wodzie. Studzimy.  Oliwki przekrawamy na pół. Pieczarki kroimy w plasterki a jajka, ogórki i pomidory

Pobite gary Barbary
Bułeczki nadziewane pieczarkami + film 229

może również stanowić sycące danie obiadowe. Bułeczki najlepiej smakują  podane na gorąco z czerwonym barszczem lub bulionem . składniki na 4 porcje 8 małych bułek kajzerek 40 dag pieczarek 3 jajka 1 duża cebula 1 szklanka bułki tartej natka pietruszki olej do smażenia czarny pieprz sól przepis Oczyszczone pieczarki kroimy w kostkę, cebulę i opłukaną natkę pietruszki drobno siekamy(...)doprawiamy solą oraz czarnym pieprzem do smaku. W bułeczkach wydrążamy małą dziurkę i przez nią wyciągamy zawartość bułki, która będzie nam potrzebna do farszu. Do przestudzonych pieczarek dodajemy miąższ z bułek 1 jajko i posiekaną natkę pietruszki, wszystkie składniki razem łączymy. Przygotowanym farszem napełniamy każdą z bułek przez wydrążoną wcześniej dziurkę. Na głęboki talerz wbijamy pozostałe 2 jajka i roztrzepujemy

Smakowite Dania
LEŚNA SAŁATKA MOJEJ SIOSTRY 808

smak rekompensuje cały wysiłek. Zapraszam :) i SMACZNEGO  SKŁADNIKI: 1 podwójny filet z kurczaka 2 marchewki 10 dag sera żółtego tartego 5 ogórków konserwowych 3 jajka słoik pieczarek konserwowych natka pietruszki majonez sól i pieprz do smaku 1 łyżka papryki czerwonej olej do smażenia SPOSÓB PRZYGOTOWANIA:    Jajka gotuję, obieram i kroję drobno. Marchewkę gotuję a następnie obieram(...)przygotowania dużej miski. Na dno kładziemy tarty ser żółty. Każdą warstwę smarujemy majonezem i doprawiamy solą i pieprzem do smaku. Kolejna warstwa to ogórki, kurczak, marchewka, jajko. Następnie smarujemy majonezem i układamy pieczarki konserwowe. Szczeliny między pieczarkami wypełniamy natką pietruszki. Smacznego

Gotowanie Patki
Jajecznica „ na bogato” 116

sztandarowy składnik śniadania. Dzisiaj w wersji wzbogaconej o kiełbasę, pieczarki i pomidory, tak dla odmiany. Składniki: Dowolna ilość jajek Kiełbasa typu śląska Pomidor lub pomidory Kilka pieczarek Sól Pieprz Wykonanie: Jajka przyprawiamy solą i pieprzem, roztrzepujemy widelcem. Kiełbasę, pieczarki drobno kroimy. Smażymy na rozgrzanej patelni. Po chwili dodajemy pokrojonego pomidora i dalej chwile smażymy. Na koniec dodajemy jajka. Jajka „ścinamy

Smaki Ewy
Pieczarki faszerowane z szynką szwarcwaldzką 220

smażeniabułka tarta do panierki2 jajka do panierkiPieczarki czyścimy szczoteczką pod bieżącą wodą, następnie urywamy ogonki (ogonki dodamy do farszu) blanszujemy przez chwilę we wrzątku. Pieczarki studzimy a następnie obtaczamy w mące, w rozkłóconych jajkach a następnie w bułce tartej. Czynność tą powtarzamy by uzyskać grubszą panierkę (aby pieczarki podczas pieczenia nie skurczyły się). Tak przygotowane pieczarki(...)drobną kostkę, por kroimy w piórka, szynkę kroimy w drobne paseczki. Wszystko podsmażamy na oleju. 3 jajka gotujemy na twardo, następnie ścieramy je na tarce. Do jajek dodajemy podsmażone pieczarki, szynkę i por, wszystko mieszamy z dodatkiem majonezu oraz szczypiorku. Doprawiamy solą i pieprzem. Takim farszem nadziewamy upieczone w panierce pieczarki. Dekorujemy szczypiorkiem. faszerowane pieczarki

Bon Appetit Małgorzaty
Sałatka z tuńczykiem, pieczarkami, groszkiem, jajkiem, kukurydzą i papryką 374

deszcz :(. Jesień, nic tylko ciepła kawusia i jakie dobre ciacho. No ciacha dziś u mnie nie ma, ale dobrą sałatkę mam :-). Tak na smaka, na szybko, na śniadanie. Pieczarki marynowane, jajka, marynowana papryka, groszek, kukurydza, tuńczyk i cebulka dymka razem zieloną częścią. No dla mnie rewelacja, bo takie sałatki lubię, no prawie wszystkie lubię he he :-). Udanego dnia Wam życzę(...)słoiczek 1/2 słoika papryki marynowanej 1/2 puszki kukurydzy 1/2 puszki groszku 1 puszka tuńczyka w sosie własnym 2 cebulki dymki z zieloną częścią 5 jajek M sól pieprz 1 łyżka majonezu 1 łyżka jogurtu naturalnego Pieczarki, paprykę kroję na drobniej, kukurydzę i groszek odsączam. Wszystko daje do większej miski. Jajka gotuję na twardo, również kroję. Tuńczyka odsączam, trochę rozdrabniam, dodaję

kruche babeczki
Sałatka pieczarkowa z porem 2397

Sałatka z pieczarek w moim domu jest bardzo lubiana, a przygotowuje się ją można powiedzieć w między czasie. Gotuję pieczarki i jajka wcześniej, daję im wystygnąć, a sama zajmuję się innymi rzeczami. Krojenie produktów zajmuje nieco czasu, ale jeśli mamy w domu wolne ręce chętne do pomocy, to już pozostanie nam tylko wymieszanie i doprawienie. Taka sałatka jest smaczna sama(...)sobie, ja lubię ją również jako dodatek do sznycla drobiowego lub schabowego. Składniki: 60 dag pieczarek 1 duży por 4 średnie ogórki kiszone 4 jajka 2 - 3 łyżki majonezu sól pieprz 1 łyżeczka soku z cytryny (opcjonalnie do gotowania pieczarek) Przygotowanie: Pieczarki jeśli są małe to tylko umyć, większe przed umyciem oczyścić z pierścieni pod kapeluszem. Włożyć do garnka

Kuchcik gotuje
Soczyste mielone 201

wieprzowego* 300 g mięsa mielonego wołowego* 2 średnie cebule* 1 ząbek czosnku* 2 łyżki sosu sojowego ciemnego lub jasnego* 6 płaskich łyżek kaszy manny błyskawicznej* 3-4 średnie pieczarki* 1 jajko* sól, pieprz* bułka tartaSposób wykonaniaJedna cebulę pokroić w kostkę, czosnek przecisnąć przez praskę i razem z cebulka lekko podsmażyć na oliwie.Przestudzić, a  następnie razem z surową cebulą(...)zmiksować na papkę.Pieczarki obrać i zetrzeć na tarce do jarzyn ze średnimi oczkami.Do mięsa mielonego dodać cebulę, jajko, kaszę mannę, 4 łyżki wody, sos sojowy, pieczarki, doprawić solą, pieprzem i wymieszać dokładnie.Z powstałej masy formować kotleciki, odtaczać w bułce tartej i smażyć na rozgrzanym oleju

Mix smaku
Devolay ze schabu 176

Składniki: Devolay: Plastry schabu (grubość jak na zwykłe kotlety) - 8szt. ogórek kiszony, 2-3 plasterki sera żółtego, cebula, 4 pieczarki, 3 jajka, bułka tarta, mąka pszenna, olej do smażenia, sól, pieprz. Ponadto: 350-400g pieczarek, cebula, sól, pieprz, olej do smażenia. Przygotowanie: Schab rozbić na cienkie plastry, posolić i popieprzyć. Cebulę, pieczarki , ogórek i ser żółty pokroić(...)zdjęciu). Na każdy plaster schabu położyć po plasterku cebuli, pieczarki, ogórka i sera żółtego. Zawinąć. Obtoczyć w roztrzepanym jajku, mące i bułce tartej. Smażyć na rozgrzanym tłuszczu do zarumienienia z każdej strony. Nie smażyć na dużym ogniu, gdyż kotlety zbyt szybko się zrumienią, a w środku będą surowe. Pieczarki i cebulę pokroić i razem podsmażyć. Podczas smażenia posolić i popieprzyć

W kuchni u Moniki
Ćwiartki kurczaka faszerowane mięsem mielonym i pieczarkami 2450

kaczkę, ale ten sposób jest według mnie znacznie lepszy, każdy dostaje swoją porcję faszerowanego mięsa, bez bawienia się w jego krojenie. 6 ćwiartek z kurczaka 25 dag pieczarek ½ kg mięsa wieprzowego 1 jajko 1 cebula ¾ szkl. bułki tartej zalanej zimnym mlekiem po sam rant ostra papryka w proszku sól, pieprz 2 łyżki majeranku 1 łyżka oleju do glazurowania: 1 łyżka(...)przeszło smakiem. Przygotowujemy farsz: Cebulkę obieramy i kroimy w kostkę, dodajemy pokrojone w kostkę pieczarki i podsmażamy na oleju. Odparowujemy pieczarki, doprawiamy do smaku. Łączymy surowe mięso z pieczarkami. Dodajemy jajko, namoczoną w mleku bułkę tartą, doprawiamy farsz do smaku solą, pieprzem i majerankiem. Nadziewamy ćwiartki kurczaka dokładnie farszem, aby nie było wolnej powierzchni, możemy spiąć ćwiartki wykałaczkami, ale wystarczy

Damsko-męskie spojrzenie na kuchnię
Sałatka warstwowa z kurczakiem i sosem czosnkowym 475

Dzisiaj mam dla Was przepis na pyszną sałatkę warstwową z kurczakiem i sosem czosnkowym. Do tego brokuł, kukurydza, czerwona fasolka, jajka i pieczarki marynowane. Przepis na dużą porcję :)) Miłego dnia :) Składniki: 1 puszka czerwonej fasolki 1 puszka kukurydzy duży słoik pieczarek marynowanych 3 filety z kurczaka 6 jajek 1,5 brokuła sól  pieprz Sos czosnkowy: 1 łyżka majonezu(...)kosteczkę, smażymy, doprawiamy solą i pieprzem. Studzimy. Na spód dużej miski dajemy fasolkę czerwoną, na nią starte na tarce (na grubych oczkach) jajka, następnie filet z kurczaka, na filety dajemy połowę sosu czosnkowego, połowę brokuła, pokrojone pieczarki, kukurydzę, drugą połowę sosu i na koniec drugą połowę brokuła. Wstawiamy na chwilę do lodówki

kruche babeczki
Kotlety ryżowe 307

kroimy w kostkę.Ryż gotujemy wg instrukcji na opakowaniu do miękkości.Pieczarki myjemy, kroimy w plasterki, cebulę kroimy w półplasterki - podsmażamy na oleju z pestek winogron.Ryż, pieczarki, cebulę, jajka wrzucamy do dużej miski. Dodajemy surowe jajko, przeciśnięty przez praskę czosnek, posiekany koperek i przyprawy :) Całość mieszamy, aż do uzyskania jednolitej masy.Z masy formujemy małe kotleciki, obtaczamy

Lawendowe Niebo