Dzisiaj postanowiłam przete stowac tytułowe naczynie "Tagin", jest ono używane w kuchni Marokańskiej, mięso które powinno w nim się przyrządzać, to jagnięcina lub baranina. Mięsa przygotowane w tym naczyniu są bardzo soczyste, zatrzymany jest w nich cały aromat i właściwości. Naczynie działa w ten sposób, że para która wytwarza się podczas pieczenia, nie ulatnia się, tylko
Zainspiruj się kuchniąnarodowe święto obchodzone w ostatni czwartek września, w trakcie którego Norwegowie sporządzają tradycyjną potrawę zwaną f årikål. Sklepy pękają w szwach nie tylko od kapusty, ale także od baraniny (jagnięciny), bowiem f årikål to nic innego jak barani gulasz na kapuście ( f åre - baranina, kål - kapusta). Potrawa sama w sobie nie jest specjalnie trudna do wykonania. Nie wymaga wcześniejszego przygotowania
bastalenaKiedyś codziennie dane mi było mijać pewną chińską restaurację gdzie serwowano min. szaszłyki z baraniny mocno pachnące kuminem. Lubię to wspomnienie. Dlatego gdy teraz po latach zabieram się za jagnięcinę kuminu nie może zabraknąć. Polecam także karmelizowane warzywa. Są cudowne – miękkie i słodkie. Wbrew pozorom to danie robi się sprawnie i łatwo. SKŁADNIKI (porcja na 4 osoby) Mięso
OstryKęsSteki marynowane w winie Ćevapčići Jagnięcina duszona w winie z figami Roladki z indyka ze śliwką Polędwiczki wieprzowe w sosie kurkowym Schab gotowany Kurczę nabite w butelkę Skrzydełka po diabelsku Steki Pierś faszerowana oliwkami i serem Roladki drobiowe z pieczarkami Bataty, karkówka i pomarańcza Zrazy z kurczaka w sosie pomidorowym Odwrócona rolada Burgery z pieczarkami Piersi nadziewane suszonymi pomidorami
Gotuj z MisiemSmażone kalmary Chutney mango Ćevapčići Leczo Jagnięcina duszona w winie z figami Dżem z fig i pomarańczy Risotto ze szpinakiem i kurczakiem Morskie robale z makaronem Quesadillas Tortilla z kurczakiem i mango Tiroler Gröstl Sushi Smażone kalmary Mule Sajgonki Zupa orientalna
Gotuj z Misiemkraju pochodzenia szefa kuchni, czyli Indii. Jak danie główne otrzymaliśmy Lamb care, czyli comber jagnięcy podawany z sosem rozmarynowym i żurawiną. Jagnięcina była naprawdę wyśmienita! Dla mnie nr 1 całego setu degustacyjnego :) Drugim głównym daniem, które osobiście i z dumą zaprezentował nam sam szef kuchni Roop Lal Balu była langusta z sosem
Damsko-męskie spojrzenie na kuchnięMoussaka to danie kojarzące się ze słoneczną Grecją. Spróbować tej zapiekanki można też w Turcji, Cyprze i na Bałkanach. Samo wykonanie tej potrawy jest dość pracochłonne
Przepisy Aleksandrypowyżej polędwiczka - mój absolutny hit! Potrawa idealna. Jeśli dobrze zapamiętałam została przygotowana metodą sous vide, niestety raczej nie do odtworzenia w warunkach domowych. Hit numer 2 to jagnięcina. Przepis pojawi się wkrótce na blogu :) Przy każdej potrawie było słychać pełne zachwytu "ochy i achy" :) Równie pyszne były: Następnego dnia przygotowywaliśmy podobne potrawy sami. Niestety, jeśli chodzi
Kraina Tysiąca SmakówMoja ulubiona potrawa z warsztatów kulinarnych, na których byłam ostatnio :) Przyznam się szczerze, że było to moje pierwsze w życiu starcie z jagnięciną i teraz już wiem, że na pewno nie ostatnie ;) W trakcie warsztatów podawaliśmy danie z warzywami na patelnię z suszonymi pomidorami i chlebkiem pita, a także z sosem tzatziki z warzywami. Możecie użyć dowolnej, gotowej warzywnej
Kraina Tysiąca SmakówNajsztuba - pstrągiem z kiełbasą - stekami z wołowiny - risotto z grzybami leśnymi Było naprawdę smacznie ! Na tzw. Dużej Scenie Smaku mogliśmy podziwiać pokazy: - Ojców Oblatów z Kodnia, którzy serwowali pyszną jagnięcinę - Jean Bos przygotował "Królewską dziczyznę" - Pensjonat Uroczysko serwował "Przysmaki The Rolling Stones” Podczas Festiwalu, na Zamku w Lublinie odbył się Benefis Roberta Makłowicza. Robert Makłowicz jest mocno związany
kolorowotorcikowoLublina zjechały się blogerki z całej Polski. Uczestniczyłyśmy w pokazie kulinarnym, w restauracji Auriga prowadzonej przez mistrza kuchni włoskiej Ivo Violante . Ivo pokazał jak przyrządzić jagnięcinę. Dzięki producentowi wody „Cisowianka” mieliśmy możliwość spotkania z Andrzejem Polanem. Wspólna pogadanka na tematy kulinarne i te mniej związane z kulinariami pozwoliła otworzyć się
kolorowotorcikowokotleciki jagnięce na szpinaku, z humusem i soczewicą, kolbą kukurydzy, sałatką szopską, frytkami z cukinii, sosem tzatziki i ajwarem. Nie wiedziałam od czego zacząć :) Zabrałam się jednak za mięso. Jagnięcina średnio wysmażona, ciepła - idealna! Z humusem nigdy nie jadałam, ale uważam to za bardzo trafne połączenie. Bardzo smakowały mi panierowane kawałki cukinii, które z ajwarem i tzatzikami mogłabym jeść
Sajkofanka smakuDzisiaj na obiad kuchnia hinduska Skladniki: 4 cebule pokrojone w pol talarki 3 zabki czosnku 2.5 cm swiezego imbiry- ginger 1 lyzeczka ground coriander 1 lyzeczka
Smaki EdytyZapiekanka pasterza-jest daniem pochodzącym z kuchni angielskiej- z jagnięciny lub mięsa baraniego. Amerykanie robia zapiekankę z wolowiny. Zapiekanka pasterza jest też nazywana wiejską zapiekanką. Co ja mogę powiedzieć- jest sycąca- I któż z nas nie kocha zapiekanek? Zapraszam na zapiekanke pasterza. Składniki: ok 500 gr mięsa wolowego- mielonego 1 cebula pokrojona w kostke 2-3 marchewki pokrojne
Smaki EdytyBardzo lubię dania typu pilaw. Oryginału to nie przypomina indyk to nie jagnięcina czy baranina. Przypraw niektórych brak. Ale ważne , ze zasada przygotowania jest podobna- ryż obsmażany , a potem duszony na bulionie z dodatkami. Robię często w wersji wegetariańskiej jak i z mięsem. Podaje sam lub nadziewam nim warzywa i takie gotuję na parze lub zapiekam. Potrawa idealna na wykorzystanie
Buniabaje w kuchni