gofry w zdrowszej, do tego bezglutenowej odsłonie. Do przygotowania moich gofrów używam dwóch mąk – kukurydzianej i ryżowej. Taki posiłek idealnie smakuje w towarzystwie naturalnego soku o smaku jabłka i żurawiny z Ogrodów Sabinu . Polecam Wam to połączenie. Do tego garść jagód lub innych ulubionych owoców i… w kilka chwil mamy wspaniałe zdrowe gofry. A wielbicielą słodkości – polecam(...)wanilia i aromat rumu / lub innych ulubionych 1/3 szklanki mleka 1/3 szklanki wody gazowanej szczypta soli propozycja podania: jagody, cukier puder i ulubiony sok owocowy - polecam sok o smaku jabłka i żurawiny z Ogrodów Sabinu Przygotowanie W jednej misce ubijamy białka wraz ze szczyptą soli. Smacznego Do drugiej miski wsypujemy obie mąki i przyprawę, wstępnie mieszamy łyżką. Następnie dodajemy mleko
Słodkie okruszkiziarnisty 2 łyżki, ząbki czosnku 1 sztuka, majeranek 1 łyżka, sól ziołowa 1 łyżeczka, papryka słodka mielona 1 łyżeczka, olej rzepakowy 4 łyżki, cebula 4 sztuki, śliwki 6 sztuk, jabłka 3 sztuki, masło do smażenia 1 łyżka, przyprawa do zup i potraw w płynie 1 łyżka, woda 3 szklanki pieprz kolorowy z olejem, solą, majerankiem, papryką, czosnkiem utrzeć w moździerzu(...)mocno natrzeć piersi kaczki, włożyć do miski z cebulą, jabłkami, śliwkami, schować do lodówki na 3 godziny na maśle zrumienić w garnku szybkowara piersi na złoty kolor następnie wsypać cebule i owocem wlać wodę, przyprawę w płynie i zamknąć szybkowar, po zasyczeniu ciśnienia na mniejszym ogniu gotować z 45 minut, spuścić ciśnienie, wyjąć piersi i blenderem zmiksować wywar z cebulą
W Mojej Kuchni Lubięlook wrong? Składniki (na 1 porcję) 1 szklanka mleka 7 łyżek owsianych płatków błyskawicznych 1 łyżka nasion chia 2 łyżki melasy z chleba świętojańskiego 1/2 kiwi 1/4 małego, soczystego jabłka opcjonalnie 1 łyżeczka ulubionego musli* * dodatek musli pomijamy, jeżeli zależy nam na jak najzdrowszej wersji śniadania lub wybieramy musli np. bez cukru. Przygotowanie Do garnuszka z grubszym dnem wlewamy mleko(...)melasę, mieszamy. Po czym wsypujemy owsiane płatki błyskawiczne. Gotujemy, aż do zgęstnienia owsianki, mieszając. Owsiankę przelewamy do miseczki. Gdy lekko przestygnie układamy na niej pocięte w plastry kiwi oraz jabłko. Podajemy od razu. Tak przygotowana owsianka smakuje dobrze zarówno na ciepło, jak i na zimno. Opcjonalnie wierzch owsianki możemy posypać ulubionym musli. U mnie dziś chrupiące musli truskawkowe z dodatkami
Słodkie okruszkiSkładniki: 300 g mąki 50 g otrąb owsianych 1 jabłko 3 jajka szczypta soli 1 łyżeczka proszku do pieczenia 2 łyżki cukru waniliowego 1 i 1/2 szklanki mleka olej do smażenia Mąkę, otręby, jajka, sól, proszek do pieczenia, cukier waniliowy i mleko zmiksować. Jabłko obrać i pokroić w kosteczkę. Zmieszać dokładnie z ciastem. Placuszki smażyć na rozgrzanym oleju, aż będą
Ewusiowe Smakimięciutkie racuchy drożdżowe, które przygotowałam z myślą o moim alergiku. Na ciepłej wodzie i żółtkach, przepis podobny do tego , ale porcja mniejsza. Do środka racuchów można dodać pokrojonych jabłek lub bananów, u nas dzisiaj wersja podstawowa. Obowiązkowo posypane cukrem pudrem, zniknęły w okamgnieniu. 2 szklanki mąki 40 g. drożdży 1,5 szklanki ciepłej wody 2 łyżki cukru
Wilczkowy Świat - nasze codzienne gotowanieTakie musli na wypasie ;) Pełne tego, co najbardziej lubicie. Wystarczą płatki owsiane, żytnie, pszenne, Wasze ulubione ziarenka (słonecznik, sezam, pestki dyni, orzechy wszelakiego rodzaju) oraz suszone owoce (rodzynki, morele, jabłka, żurawina) i trochę miodu. 100 g domowej granoli dostarcza około 328,5 kalorii, 6,75 g białka, 13 g tłuszczu, 50,4 g węglowodanów oraz 5,3 g błonnika
W kuchni Katiepozostaje na dłużej. Owocowe soki są zdrowe, bo zawierają dużo witamin…kolejny mit! Tak, dużo witaminy C i mnóóóóóóstwo cukru. W jednej szklance soku z pomarańczy lub z jabłek znajduje się tyle samo cukru, co w jednej szklance gazowanego napoju. Witaminę C znajdziecie w brokułach i innych warzywach kapustnych, więc opijanie się sokami z zamiarem polepszenia zdrowia
codojedzeniaSkładniki serwatki 20g serwatki 100ml wody Składniki musu: 1/2 grejpfrut 1/2 pomarańcza 1 jabłko Wykonanie serwatka Połączyć wodą z serwatkę .Całość zmiksować -ja to robię w speedcook- mus owocowy Grejpfrut ,pomarańcze obrać, pokroić na cząstki .Jabłko umyć, usunąć gniazdo nasienne,pokroić. Wszystkie owoce zmiksować. Serwatkę połączyć z musem i ponownie wszystko zmiksować
w mojej kuchniżelatyny rozpuścić w 1/2 szklance wrzątku 1 kostkę masła rozpuścić z 1 szklanką cukru 100 g orzechów, migdałów posiekać dodać garść rodzynek 1 dużą paczkę ciastek petitek pokruszyć 2 jabłka pokroić w kostkę 2-3 łyżki kakao Wszystkie składniki dokładnie wymieszać i masę wyłożyć na 2 zwilżone wafle ułożone obok siebie i zawinąć w rulon. Owinąć folią i schłodzić
Jadło i czytadłowszystkiego. Fajnie sprawdza się i na grillu i w towarzystwie tradycyjnego, niedzielnego schabowego. Na surówkę z młodej kapusty potrzebujemy: 1 główkę młodej kapusty 3 młode marchewki 1 kalarepkę 1 jabłko ½ pęczka koperku 1 cebula dymka (wraz z białą częścią) ½ szklanki (125 ml) oleju (oliwa jest za intensywna w smaku) 1 łyżeczka musztardy sól, pieprz Kapustę bardzo drobno siekamy. Ja użyłam(...)ostry nóż też wystarczy. Nie trzyjcie kapusty na tarce, puści za dużo wody i będzie papka. Kapustę lekko solimy i odstawiamy na chwilę, żeby zmiękła. Marchewki, kalarepkę i jabłko trzemy na grubych oczkach tarki. Kapustę lekko odciskamy z wody i dodajemy do startych warzyw. Dorzucamy drobno posiekany koperek i dymkę. Mieszamy olej z musztardą. Zrobi się emulsja. Polewamy surówkę
ladykitchenSkładniki: 1/2 grejpfrut 1 łyżka miodu 1/2 pomarańcza 1 jabłko 1 łyżka ziarna konopi jogurt grecki Wykonanie: Grejpfrut ,pomarańcze obrać, pokroić na cząstki .Jabłko umyć, usunąć gniazdo nasienne,pokroić.Wszystkie owoce i ziarno,oraz miod zmiksować -u mnie w speedcook. Dodać jogurt grecki i ziarna konopi. Wszystko ponownie zmiksować
w mojej kuchniBył to pierwszy nóż jaki miałam w rękach, ale jakieś 3 lata temu zaginął bez śladu. Niepowetowana strata, bardzo mi go brakowało, bo był niezwykle podręczny, idealny do obierania jabłek, małych owoców, usuwania szypułek z truskawek i kiedyś jak nie używaliśmy obieraczki do warzyw właśnie tym nożykiem obieraliśmy wszystkie warzywa, skrobaliśmy młode ziemniaczki. Teraz już możecie się domyśleć jaka
Blondynka Gotujedodaje się do dań z kurczaka, pasztetów, sałatek, makaronów. Można również przygotować masło szałwiowe. Gałka muszkatołowa – ta przyprawa nadaje lekko pikantny i ostry smak deserom (np. piernikowi), wypiekom z jabłkami (szarlotka), napojom (kompot, poncz, grzane wino lub piwo itp.). Można ją dodać również do pasztetów, bigosu czy flaków. Imbir – można go wykorzystywać w suszonej startej formie jak i jako
WojnaNaSmaki.plktóra na pewno przeniesie was w ciepłe letnie dni, spędzane na balkonie lub w ogródku, możecie użyć mrożonych owoców leśnych tak jak ja lub wybrać inne ulubione owoce nawet jabłka do wyboru do koloru, tarta jest w 100% zrobiona z mąki orkiszowej, nie zawiera rafinowanego cukru, który został zastąpiony kokosowym, a mimo ta nie straciła nic ze swojego
zdrowa vege kuchniabrykiecie który daje nam wyższą temperaturę grillowania. Wpierw grillujemy od strony goździków następnie obracamy. W międzyczasie rozpuszczamy i podgrzewamy gorzką czekoladę, przygotowujemy ajerkoniak a na grilla dokładamy kawałeczki jabłka. Gotowe banany przekładamy na talerze, chwytamy za nacięcia i pociągamy do góry wyciągając tym samym goździki (zob. film). Dzieciom polewamy czekoladą i posypujemy zsiekanymi orzechami a dorosłym polewamy ajerkoniakiem
Mechanik w kuchni