mnie typ 1050) 1 opakowanie (8g) drożdży instant 1 łyżeczka soli ½ szklanki ciepłego roślinnego mleka ½ szklanki wody 2 łyżki oleju Cebulowy farsz: 3 średnie cebule 1 łyżka oleju 1 jabłko 2 łyżeczki czarnuszki sól i pieprz do smaku Aby przygotować ciasto, do miski wsyp wszystkie suche składniki wlej mleko, wodę oraz olej i ręcznie lub za pomocą miksera wyrabiaj ciasto(...)ciepłe miejsce na 1 godzinę do wyrośnięcia. W międzyczasie przygotuj farsz. Cebule obierz i pokrój w niezbyt drobną kostkę. Na patelni rozgrzej olej i wrzuć cebulę. Obierz i pokrój jabłko w drobną kosteczkę i dorzuć do cebuli. Całość zamieszaj, dodaj przyprawy i smaż na małym ogniu przez 10-15 minut, co jakiś czas mieszając. Zdejmij z ognia i odstaw
Roślinna - blog wegańskiwarzyw uznawanych co najmniej za mało wartościowe. Składniki: - mąka pszenna - kostki bulionowe - marchewka - cebula - musztarda - mieszanka przypraw do mięsa - olej - "wczorajsze" ugotowane ziemniaki - łodyga brokułu - głąb kapusty - jabłko Wykonanie: Z prawie całej ilości mąki i wody robimy ciasto. Taką zbitą kulę, która zachowuje kształt i nie lepi się do ręki. Wkładamy je do lodówki na godzinę. Umieszczamy nasze(...)głowy trzemy , drobno kroimy lub ugniatamy jeśli było ugotowane, dodajemy trochę mąki i wody, i taką masę umieszczamy w gofrownicy. Czas na surówkę. Łodygę brokułu, głąb od kapusty i jabłko trzemy na drobnej tarce. Dodajemy soli, pieprzu i oleju
Kryzysowa Książka Kucharskatyle żeby utrzymać pierwotną luźną konsystencję. Po 3 lub 4 dniach, gdy już widać że są bąbelki i zwiększyła się objętość a z naczynia czuć zapach podobny do fermentowanych jabłek, zakwas jest gotowy. [1/3 zostawiamy w naczyniu i wstawiamy do lodówki do następnego pieczenia. Następnym razem nie będzie trzeba robić nowego, a tylko aktywować uśpiony zakwas wyciągając
AZgotuj!zdrowa 😋 Składniki (2 małe porcje): 60 g płatków owsianych 1 szklanka wody 2 łyżeczki miodu (opcjonalnie) 2 miarki mleka migdałowego w proszku (Justorganic) owocowe puree z jabłek i rokitnika (Justorganic) Przygotowanie: Płatki zmiel przez chwilę w malakserze, aby je rozdrobnić. Następnie przełóż do garnka, zalej wodą i gotuj do momentu uzyskania gęstej konsystencji. Po ostygnięciu, kiedy
Zdrowie na języku :Pziołami. Składniki: 5 szkl. ugotowanej białej fasoli (u mnie Jaś karłowy) lub fasola z puszki 500 ml przecieru pomidorowego 1 czubata łyżeczka koncentratu pomidorowego 1 duża marchewka 1 małe jabłko 2 szalotki lub 1 średnia cebula 2 ząbki czosnku 1 łyżeczka cukru 1 szkl. wody 1 łyżka oleju do smażenia 1 łyżeczka suszonego tymianku 1 łyżeczka suszonego cząbru 1/2 łyżeczki(...)utartego świeżego imbiru 1/3 łyżeczki mielonego kuminu sól, pieprz czarny do smaku Przygotowanie: Cebule i czosnek obrać, pokroić i podsmażyć na oleju . Następnie dodać marchew pokrojoną w półplasterki i jabłko utarte na tarce i jeszcze chwilę smażyć. Dodać przecier pomidorowy, wodę, koncentrat pomidorowy, kumin, cukier i dużą szczyptę soli. Dusić pod przykryciem na średnim ogniu ok. 20 minut do czasu
Codziennik KuchennyGRUSZKĄ I TYMIANKIEM Składniki: 1 szklanka ryżu do risotto 1 szklanka soku jabłkowo-gruszkowego lub jabłkowego 1 szklanka wody szczypta cynamonu 1 garść świeżego tymianku 1 gruszka 1 jabłko sok z 1/2 cytryny 1 łyżka masła Przygotowanie: Masło roztapiamy na patelni, wsypujemy na nie ryż i smażymy, aż ryż się zeszkli. Sok jabłkowo-gruszkowy lub jabłkowy mieszamy(...)sklejał. Resztę soku dolewamy na patelnię w miarę wchłaniania go przez ryż. Pod koniec smażenia, na patelnię wrzucamy garść świeżego tymianku (same listki bez gałązek) i mieszamy z ryżem. Jabłko i gruszkę obieramy i kroimy w kostkę, skrapiamy sokiem z cytryny, dodajemy cynamon i całość dodajemy do ryżu kiedy ten będzie już usmażony al dente
Bon appetit mon amiemojego bloga wiedzą, że na śniadanie pijamy zielony sok z jarmużu, a później zazwyczaj domowej roboty jogurt z orzechów. Dziś było troszkę inaczej: sok, tym razem, z kiełków słonecznika, jabłka, selera (pycha!), a na drugie śniadanko surowy chlebek z siemienia lnianego (przepis w jednym z poprzednich postów) z pastą z awokado, suszonymi pomidorkami i dużą ilością kiełków alfalfa. Moja
Jeść, by żyć w zdrowiumałymi zmianami. Świąteczne ciasto bakaliowe 200 g masła w temperaturze pokojowej 100 g daktyli 50 g suszonych śliwek 300 g rodzynek, suszonej żurawiny, moreli i kandyzowanej skórki pomarańczowej 1 jabłko 1 mandarynka 100 ml piwa stout 200 g cukru trzcinowego 4 jajka 200 ml mleka 300 g mąki pszennej 1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia 3 łyżki ciemnego kakao(...)Blaszkę, u mnie tortownica, wykładamy papierem do pieczenia. Do malaksera wsypujemy wszystkie suszone owoce i siekamy je na grube kawałki. Przesypujemy bakalie do miski, dodajemy starte na grubych oczkach jabłko (ze skórką), skórkę oraz sok z mandarynki. Dolewamy piwo i mieszamy, odstawiamy na 15 minut. Do misy miksera wkładamy masło i cukier. Miksujemy na puszysta masę. Dodajemy po jednym jajku
Dzieje kuchennej Wiewióryżywności Jeśli chcesz jeść i gotować oszczędniej to naucz się, żeby nie kupować za dużo, nie przesadzać z terminami ważności dobrego jeszcze jedzenia, wykorzystywać całe warzywa (np. nie obierać jabłek czy robić placki z liści rzodkiewki). Gotowanie “na bogato”, które kończy się marnowaniem żywności wyszło już z mody. Ucieczka od nudnych śniadań Ile można jeść kanapki i jajecznice
Ugotowane pozamiataneplasterkiem szynki i jajka gotowane na galette, znany we Francji jako galette complète . Wróćmy jednak do ciasta, to wersją prostej, szybkiej rustykalnej tarty, można użyć dowolnych owoców, śliwek, jabłek, jeżyn, wiśni, moreli, lub przygotować galette w wersji wytrawnej, świetnie nada się cukinia, grzyby, pomidory, szparagi czy pokrojone w cieniutkie plasterki ziemniaki w towarzystwie sera. Możliwości są niezliczone
Słodki Kompromisszklanki płatków owsianych górskich (nie błyskawicznych) 3/4 szklanki wody 1/4 łyżeczki soli 2 -3 łyżeczek miodu 1 laska wanilii 1/4 szklanki mleka (może być roślinne) 1 banan 1 jabłko 1 łyżka orzechów laskowych 1 łyżka amarantusa ekspandowanego 4 łyżeczki brązowego cukru 1 łyżka masła 1/4 łyżeczki mielonego cynamonu Przygotowanie: 1. Płatki zalewamy wodą, dodajemy sól, wyłuskane z laski wanilii nasiona(...)mleko, odstawiamy 3. Na patelnię wysypujemy równomiernie brązowy cukier, czekamy aż zacznie się karmelizować, ostrożnie żeby nie przypalić karmelu, kiedy stanie się płynny o bursztynowej barwie, dodajemy masło 4. Jabłko obieramy, usuwamy gniazdo nasienne i kroimy w kostkę, niezbyt małą, wrzucamy na patelnię, po chwili dodajemy banana pokrojonego w plastry, karmelizujemy całość ok 4 minut, mieszamy od czasu
Słodki Kompromistakie awokado ma kremową konsystencję i uwalnia aromat, inne będą mdłe i gorzkawe. Jeśli nie uda nam się kupić dojrzałego awokado, wkładamy je do papierowej torebki razem z jabłkami lub bananami i pozostawiamy na 2-3 dni w temperaturze pokojowej, owoce te przyspieszają proces dojrzewania. Pamiętajmy, że awokado nie znosi temperatur poniżej 6 stopni C oraz
Słodki Kompromissię nieswojo, Klasyczna granola wymaga wypiekania w piekarniku, przepis omija ten etap przenosząc granolę na patelnię, przygotowanie zabiera jakieś 10 minut waszego cennego czasu. Ja dodaję do miseczki karmelizowane jabłka, ale banany i pomarańcze sprawdzają się równie dobrze. Waszej uwadze polecam również owsiankę lub klasyczną wersję granoli . Składniki Czas przygotowania: 10 min 2 łyżki masła 3 łyżki
Słodki Kompromiswarzyw i owoców. Celem dobrego smoothie bowl jest łączenie ze sobą pasujących warzyw i owoców. Przy tworzeniu możemy dać upust naszej wyobraźni jednak warto stosować zasadę: 1 szklanka owoców ( jabłka, jagody, mango, pomarańcze, ananas, maliny, brzoskwinie itp.), 1/2 szklanki warzyw (jarmuż, szpinak, marchew, awokado,buraki), 1/2 szklanki płynu (mleko, woda, sok) oraz ok 2 łyżek protein (masło orzechowe, jogurt
Słodki Kompromisdodatkiem rodzynek, które powinny być wymoczone i odsączone. - 350 g mąki - 500 ml kwaśnego mleka lub kefiru - 3 jajka - 1 łyżeczka proszku do pieczenia - cukier do posypania - 300 g jabłek lub gruszek - olej do smażenia Mleko wymieszaj z jajkami i mąką, ucieraj drewnianą łyżką do uzyskania gładkiej , pulchnej masy. Dodaj proszek do pieczenia. Obierz owoce i drobno je pokrój
Pasje Jolki