Witajcie moi Najmilsi! Dzisiaj kolejne 7 dni z planem od oxy! To był naprawdę udany tydzień! Udało mi się zrobić 4 treningi siłowe, 3 treningi biegowe
fitolarun.blogspot.comszarlotkach czy też jabłecznikach to się u nas znamy. To jedna z najlepszych szarlotek, a bez wątpienia najlepsza na cieście krucho-drożdżowym. Przepyszna! To ciasto z gatunków tych, dla których łamię swoją dietę i nie żałuję Bardzo aromatyczne, nic nie tracące ze swojego smaku nawet po 2-3 dniach. W smaku nie czuć drożdży, który to smak niektórym osobom przeszkadza(...)jesień to dla mnie czas ciast z jabłkami, śliwkami i dynią. I co tydzień mam poważny dylemat, jakie ciasto brać właśnie na warsztat. Bywa, że ciasto wychodzi tak dobre, że za tydzień robię je ponownie i dodatkowo drugie. No i pytanie, kto to zjada, bo mamy z tym nie lada problem? Nie ja, a reszta będziecie moją tajemnicą
Mieszam w GarnkuMój trening? Często dostaje o to pytania i od razu chce zaznaczyć, że to nie jest typowy miesiąc. Dlaczego? Każdy jest inny. Wszystko zależy od mojego
fitolarun.blogspot.comNormal 0 21 false false false PL X-NONE X-NONE v\:* {behavior:url(#default#VML);} o\:* {behavior:url(#default#VML);} w\:* {behavior:url(#default#VML
fitolarun.blogspot.comPrzesadziłam :D Siedzę i patrzę na te zdjęcia i tak żałuję, że już zjadłam. Było nieziemsko pyszne! Co? Babeczki/ciasteczka/ciasto (?) nie wiem wszystko zależy od was! Ja
fitolarun.blogspot.comłyżeczki cukru waniliowego 1 łyżeczka cynamonu szczypta soli 3 łyżki soku z cytryny oraz 800 g jabłek (przed obraniem) (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Link do filmiku z przepisem: Ekspresowy Jabłecznik Przygotowanie: Najpierw przygotuję jabłka: Jabłka obieram, usuwam gniazda nasienne i kroję na mniejsze kawałki. Przekładam do miski i polewam sokiem z cytryny. Przygotowanie ciasta: Do miski wsypuję cukier dodaję cynamon(...)Ciasto wykładam do foremki i równo rozprowadzam. (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Pieczenie ciasta jabłkowego: Foremkę z ciastem wstawiam do nagrzanego piekarnika do 180°C, na drugą od dołu półkę, piekarnik mam ustawiony na grzanie góra dół, bez używania termoobiegu. Ciasto piekę około 35 minut do suchego patyczka. Długość pieczenia może się różnić w zależności od piekarnika oraz od tego jak dużą
Uwaga Babcia GotujeKażdy z Nas piecze szarlotkę i powiem Wam, że często o ile się da modyfikuję, każdy przepis. Tą szarlotkę również zmieniłam i wyszła pysznie. SKŁADNIKI 400
harrisamascarpone- pychotka. Dla wszystkich wielbicieli jabłek, śmietanki i ciast biszkoptowych. Potrójna rozkosz dla podniebienia. Ciasto, które ubóstwia moja Rodzinka, a w szczególności jej najmłodsza część. W zamyśle miał być jabłecznik na biszkopcie, ale ponieważ dawno nie piekłam biszkoptów, trochę się zakręciłam i upiekłam za niski spód... Widać tak miało być, dzięki temu powstało ciasto zupełnie inne, może nawet smaczniejsze, bardziej(...)mąkę i delikatnie mieszamy, na najniższych obrotach miksera lub łopatką. Wylewamy do formy wyłożonej papierem do pieczenia i wstawiamy do piekarnika. Ja swoje biszkopty wstawiam do zimnego piekarnika (takie mam zalecenia producenta) i piekę 25-30 minut, w temp.170*C, na programie do pieczenia biszkoptów (można piec na programie góra-dół, bez termoobiegu). Można wstawić do nagrzanego piekarnika, wówczas pieczemy
Smaczne Zdrowewielopokoleniowym. Babcia rządziła twardą ręką i uczyła Nas wielu rzeczy. Dziadek był masarzem, choć go nie pamiętam bo zmarł młodo, jak miałam ponad dwa lata. Ale nauczył babcię i mamę, że świeże mięso i świeże dobre wędliny to podstawa. Nauczył też je samemu je przygotowywać i wędzić. Mieliśmy w tamtych czasach własną domowej roboty wędzarnię. Pamiętam zapach szynki w przedsionku(...)się zupę, najczęściej pomidorową, lub inną np. warzywną czy żurek. Jeśli obrodziły jabłonki zazwyczaj co drugi rok to z jabłek przygotowywaliśmy do słoików dżemy ale też gotowe nadzienie do jabłeczników na zimę. Jeśli coś zostawało to resztki jedzenia babcia zanosiła Pani, która miała gospodarstwo. Ale babcia do dzisiaj każdą resztkę jedzenia, które jej zostanie rozdaje ulicznym kotom czy psom, dokarmia
SMYKWKUCHNIpowinno mnie kusić. Mam ochotę na coś, ale sama nie wiem na co.Szlajam się po kuchni, ciągnąc za sobą pasek od porannika. Zaspane oczy kleją się jeszcze, nie mam energii. Potrzebuję porządnego śniadania. Owsianki są naprawdę świetną śniadaniową propozycją. Jeśli nie ma się czasu tak, jak ja, wystarczą płatki owsiane błyskawiczne. Dodają energii niezbędnej na cały poranek przez wolne uwalnianie(...)Dodaję do płatków płynny miód, mieszam. Przekładam do szklanki / szklanek. Na wierzch wykładam ciepłe jabłka, wszystko posypuję obficie cynamonem. PS: Mus jabłkowy można wykorzystać gotowy ze słoika (taki do jabłecznika). SMACZNEGO! Pozdrawiam, Karmel-itka
W kuchni Karmel-itkiminimalnie wyższy od poziomu kaszy. Na niewielkim ogniu ugotuj kaszę do miękkości. Gdyby wody było zbyt mało, dolej odrobinę. Właśnie w taki sposób gotuję kasze i nie mam kłopotu z ich zbrylaniem oraz ze zbędną kleistością. Są naprawdę sypkie i łatwe do wymieszania z dodatkami, przyprawami i ziołami. Polecam Wam ten sposób :) Prażenie kasz dodaje im smaku(...)lubią zioła i aromatyczne dodatki, a niektóre z nich mogą być zdrową podstawą deserów. Pokazywałam Wam kokosowy deser z kaszy jaglanej , pamiętacie? A kasza manna dodana do błyskawicznego "sypanego" jabłecznika okazała się strzałem w dziesiątkę. Wyrzućcie z głów przekonanie, że to, co zdrowe MUSI być niesmaczne, a smaczne jest to, co niezdrowe. Bzdura. To, czy coś będzie smaczne
Codzienna kuchnia niecodziennaDziękuję wszystkim, którzy wzięli udział w konkursie- Słodki prezent na Dzień Matki. Nie spodziewałam się, aż takiego odzewu z Waszej strony. Jestem bardzo miło zaskoczona! Słodkości na Dzień Mamy nadesłano równo 30! Długo zastawiałam się jak wybrać zwycięzce i wpadł mi do głowy pewien pomysł. Ja nominuje trzy miejsca (I miejsce 15 pkt, II miejsce 10 pkt, III miejsce(...)Deser malinowy z nutką cytryny 9. Sernik na zimno z owocami 10. Drożdżówki z serem i marmoladą 11. Galaretki 12. Jabłecznik z bezą 13. Jajko sadzone- ciastko 14. Kawa mrożona z pian ą 15. Kuleczki słodkie i zdrowe 16. Lody 17. Łabędzi puch 18. Mini serniczki waniliowe w sosie wiśniowym 19. Muffinki
Tradycyjna Kuchniacałość staje się pełnoprawną szarlotką. A może jabłecznikiem...? Chyba nigdy nie rozwikłam tajemnicy nazewnictwa ciast z jabłkami. Słodkości z jabłkami znajdziecie również u Ani , Mirabelki i Panny Malwinny . Jabłecznik z marcepanem Składniki: (na tortownicę o średnicy 22 cm) 200 g miękkiego masła 200 g cukru 3 łyżki soku z cytryny 4 jajka 300 g mąki pszennej 1 łyżeczka proszku(...)jabłka. Piec w 180 st. C. przez 50-60 minut, pod koniec przykrywając wierzch folią, gdyby ciasto za bardzo się rumieniło. Ostudzić. Smacznego! Jesień jesienią, a żyć trzeba. Jutro mam zamiar upiec w domu swój pierwszy chleb na zakwasie. Bardzo Was proszę: trzymajcie kciuki
Pożeraczka, czyli raz adobrzeThe English version is available below. To stary przepis, przechodzi w naszej rodzinie z pokolenia na pokolenie. Ciasto jest wyśmienite i delikatne. Długo pozostaje w smakowej
Przepisy BabciPyszny jabłecznik lub jak inni go nazywają szarlotka na kruchym cieście z duszonymi jabłkami ,bezą i delikatną kruszonką. Składniki - mąka pszenna 300 g (ja użyłam typ 650 ) - masło 170 g (min 82 % ) - śmietana 18 % 2 duże łyżki - cukier 100 g - żółtka 3 szt - olejek waniliowy 1 łyżeczka - proszek do pieczenia 1 łyżeczka Masa z jabłek - jabłka 1 kg ( najlepsze(...)zimniejsze tym po upieczeniu smaczniejsze. W tym czasie obieramy jabłka i kroimy na kostkę,wrzucamy na patelnię z masłem ,cynamonem i cukrem i dusimy ok 15 min, jak mamy miękką odmianę jabłek to skracamy czas żeby się nie rozgotowały za bardzo . Studzimy . Ciasto wyjmujemy z lodówki wykładamy na blaszce , ja użyłam tortownicy 28 cm ,wkładamy jeszcze na chwilę
Wypieki Rene