jabłecznik mamy - 241 przepisów (strona:14/17)

Szarlotka z budyniową pianką 209

Jesienią robimy szarlotki, dużo szarlotek Zamówienie przyjęte i zrealizowane Kto zamawiał ten wie. Składniki na ciasto 3 szklanki mąki pszennej typ 500 5 żółtek masło 250

Kocham Czekoladę
Szarlotka tatrzańska 174

Moim ulubionym ciastem jesienią jest szarlotka. To chyba najlepsze ciasto, które można piec na różne sposoby. Jest tak wiele wersji szarlotek, jabłeczników, tartaletek z jabłkami, że na samo wspomnienie ślinka cieknie. Moje dzisiejsze ciasto z jabłkami to słynna „szarlotka tatrzańska spod samiuśkich Tater” Piekłam ją kilka razy, ale dopiero teraz zdecydowałam się, że pokażę tym, którzy jej nie piekli albo(...)wierzch się zrumienił. Po wyjęciu z piekarnika odstawiłam do wystudzenia. Wierzch oprószyłam cukrem pudrem. Wystudzone ciasto pokroiłam i już mogłam poczęstować moich gości. Pierwszy kawałek do spróbowania dla mnie... Mam nadzieję, że zachęciłam Was do upieczenia tej smacznej i ładnie się prezentującej   szarlotki. Życzę udanego wypieku i ... SMACZNEGO!!! Krys Dziękuję za odwiedziny na moim blogu. Będzie mi miło

Kuchnia u Krysi
Podwójna porcja słodyczy - czyli dwa za jednym zamachem 228

Mam w domu tak, że nie każdy wszystko lubi, więc jak przychodzi jakiś dzień wolny to muszę coś szybko wymyślać, aby smakowało wszystkim. Ale nie zawsze się udaje. Miałam w lodówce jeszcze jedną porcję maku, którą robiłam na święta, więc matulka bardzo ochoczo powiedziała mi, żebym zrobiła makowca. Oczywiście nie miałam nic przeciw, ale jedna siostra maku nie lubi, więc(...)wyrośnięcia. Kiedy wyrośnie smarujemy rozmąconym białkiem. Piekarnika nastawiamy na 180 stopni i pieczemy 40-45 minut. Studzimy."Drożdżowiec z jabłkiem i budyniem"Tą jedną części naszego ciasta przeznaczamy na jabłecznik. Dużą brytfankę smarujemy masłem. Ciasto rozwałkować i dać na dno brytfanki.Jabłka pokroić w plasterki i wymieszać z cynamonem i cukrem (jak ktoś lubi słodkie ciasto to dać

Moje pyszne gotowanie
Świąteczne ciasteczka - amoniaczki: Grudniowe Wyzwanie Blogerek 264

Pamiętacie przepis na jabłecznik pod twarożkową kołderką? W listopadzie wszelkiego rodzaju jabłeczniki były bohaterami comiesięcznego (jak ustaliłyśmy) Wyzwania Blogerek. Na czym takie wyzwanie polega? Otóż umawiamy się na określony dzień na wspólne (każda w swojej kuchni) przygotowywanie określonej potrawy. Podczas przygotowywania jej znajdujemy jednak chwilkę na ploteczki ;) Musze Wam powiedzieć, że to świetna zabawa :)W grudniu tematem naszych harców(...)kilka minut do lekkiego zrumienienia.Ciasteczka ozdabiamy według własnego pomysłu i fantazji. Może to być wspaniała zabawa z dzieciaczkami, które uwielbiają przecież uczestniczyć w przygotowaniach do świąt :) a jeśli nie mamy w domu małych dzieci, to spróbujmy namówić starsze,  może się uda ;)Smacznego

Codzienna kuchnia niecodzienna
Szarlotka z cukinią na pysznym kruchym cieście 215

Dla mnie ten przepis na szarlotkę z cukinią był naprawdę odkryciem. Ktoś, kto nie będzie przyglądał się zawartości ciasta, nigdy w smaku nie rozpozna cukinii. Ja

Mieszam w Garnku
Szarlotka z budyniem waniliowym i prażonymi jabłkami 166

Końcówka wakacji to początek zbiorów pysznych, polskich jabłek. A pyszne polskie jabłka przywodzą na myśl jabłecznik, szarlotkę czy apple pie... niby coś innego, ale wszystko ma wspólny mianownik - smakowite jabłuszka. Ja dziś zapraszam na swoją wariację na temat szarlotki, czyli kruche ciacho z budyniem waniliowym, prażonymi jabłkami i chrupiącą kratką. Pyszności! Do wypieku tarty użyłam kamionkowej formy do tarty(...)cieście ciężko, by kawałki kruchego ciasta się nie porwały. Wobec tego układam je tylko na sobie.   Moje ciasta są nieidealne, ale domowe i pyszne. Od perfekcji i powtarzalności mam pracę, w domu lubię gotować i piec na luzie, dla czystej przyjemności. Nie miejcie mi tego za złe! 😉 Po ułożeniu pasków ciasto ponownie trafia do piekarnika. Pieczenie: Temperatura - 180ºC

Cooking Monster
97.Jabłka lecą z drzew, czyli jesienna, pijana szarlotka z różaną konfiturą 235

Jesień kusi jabłkami, nie da się obok nich przejść obojętnie. Wszyscy doskonale wiemy, że najlepsze jabłka to te nasze, polskie... więc korzystajmy! Korzystajmy ile się da

Symfonia Smaków