także toster. Bataty potrzebują dużo więcej czasu niż chleb, ja trzymałam swoje z 10 minut przynajmniej – ciągle kontrolując jak wyglądają. Mają być miękkie – sprawdzam widelcem. Jeśli nie mamy ani tostera, ani opiekacza, wrzućmy połówki batata do piekarnika (180 st.) na 20 minut. Ugotujmy dwa jajka na twardo lub zróbmy jajka sadzone – jak lubimy. Jeśli decydujemy się(...)godziny, po godzinie sprawdzając, co 10 minut stan chipsów. Najlepiej jeść od razu po wyjęciu lub – jeśli jemy je dużo później – podpiec je przed zjedzeniem. SŁODKOŚCI Dietetyczny jabłecznik Składniki: 200 gram mąki pełnoziarnistej żytniej 500 gram jabłek, najlepiej kwaśnych 200 gram masła 0,5 szklanki ksylitolu lub erytrolu, albo innego zdrowego słodzika 50 gram płatków migdałów 1 łyżeczka proszku
DajetJabłeczniki i wszelkie ciasta z jabłkami to wypieki jesienne ,niestety jesień się zapodziała i jest zima :) ale jabłka są więc rozgrzejmy się drożdżowym ciastem mocno cynamonowym . Z podanej porcji wyjdzie jedna duża porcja lub dwie mniejsze ,ja zrobiłam dwie mniejsze bo lubię farsz w cieńszym cieście :) Składniki : Ciasto : - 460 g mąki pszennej u mnie(...)cytryny Na patelnie wrzucamy masło , jabłka , cynamon i miód ,dusimy 10 - 15 minut ,odstawiamy ,dajemy sok z cytryny mieszamy ,posypujemy mąką ziemniaczaną ,mieszamy i odstawiamy do ostygnięcia. Jeśli mamy odmianę jabłek bardzo miękką to nie musimy ich dusić ,wystarczy zetrzeć na tarce ,dodać miód, mąkę i cynamon, wymieszać i skropić sokiem z cytryny. Mąkę przesiewamy do miski
Wypieki ReneSkładniki: 5-6 szklanej musu jabłkowego (2 duże słoiki) lub 1,5 kg jabłek świeżych 2 galaretki wiśniowe (suche) lub inny smak (uwaga zabarwią nam jabłka
Kocham Czekoladęamerykańską. Co mogę powiedzieć o cieście… nie jest suche, jak często ciasta ucierane. To bez wątpienia jedno z najszybciej znikających ciast w naszym domu Nie wiem dlaczego, ale mam duży sentyment do słowa „placek”. W zasadzie może być placek drożdżowy, placek z owocami. Brzmi jakoś bardziej swojsko niż ciasto drożdżowe czy ciasto z owocami. Swoją drogą(...)Krakowa, wynajmowaliśmy tutaj naprawdę malutkie mieszkanko, z jeszcze bardziej mikrą kuchnią. I tak w piątek mąż wracał z pracy a na dole witał go zapach pieczonej szarlotki vel jabłecznika. Tym się chyba wyróżnia moje wyobrażenie do domu? Takim ciepłym i pachnącym ciastem. Potem oczywiście problem, kto zje taką ilość ciasta… Ale warto piec jakieś mikre blaszki? Chyba
Mieszam w Garnkuwiem, że teraz królują: rabarbar i truskawki, ale nie mogłam się oprzeć, musiałam je upiec i podzielić się z Wami przepisem na to ciasto. Robiłam ostatnio porządki w przepisach (mam kilka zeszytów i mnóstwo karteczek poukładanych w jednej dużej szufladzie w kuchni, jak również powtykanych we wszystkie możliwe książki kucharskie). Czasami mi się wydaje, że pomimo tego, że korzystam(...)znów nie upiec, zastępując jabłka rabarbarem. Co sądzicie o takim połączeniu? Pewnie złamałyby słodycz, nadając odświeżającej kwaskowatości. Mniam! A miałam już nic nie piec w ten weekend :) Składniki na jabłecznik z masą śmietanowo-jajeczną: na tortownicę o średnicy 26-28 cm, lub formę o wymiarach 24x28 cm KRUCHY SPÓD: 160 g miękkiego masła 1/2 szklanki cukru pudru 2 szklanki mąki
Rozpustne gotowanieskładniki na ciasto kruche: 600 g mąki 220 g cukru 250 g margaryny 4 żółtka 3 łyżki śmietany 2 łyżeczki proszku do pieczenia wykonanie: Z podanych
Domowy Smak Jedzeniaznam nikogo kto nie lubi ciast z jabłkami . Teraz mamy wysyp papierówek , więc warto takowe ciasto po prostu zrobić. Smakuje zawsze najlepiej...nazajutrz! Zróbcie na niedzielę i delektujcie się zdrowym nadzieniem! Składniki 260 g mąki 1 jajko 80 g cukru pudru torebka cukru wanilinowego 1 łyżeczka proszku do pieczenia 130 g masła Nadzienie jabłka prażone w słoiku lub konfitura(...)piecz w nagrzanym do 190 stopni piekarniku 45 minut. Sprawdzaj od czasu do czasu , czas pieczenia może ulec zmianie ze względu na różne rodzaje piekarników. Gorący i upieczony jabłecznik zostawić jeszcze w wyłączonym piekarniku 5 minut, a następnie wyjąć i kroić zupełnie schłodzony. Smacznego
Z Kuchni Do KuchniJabłecznik z rodzynkami i cynamonem, to jedno z moich pierwszych ciast jakie piekłam lata temu, gdy byłam jeszcze dzieckiem. Uwielbiam jabłeczniki, zwłaszcza takie z kwaśnych jabłek, co dla mnie jest poezją. Ciasto: 50dag mąki 20dag cukru 2 łyżeczki cukru waniliowego 20dag margaryny 3 jajka 1 ½ łyżeczki proszku do pieczenia Nadzienie: 1kg jabłek (świeżych* lub musu jabłkowego domowej roboty ze słoika(...)ciasteczek różne kształty. Kruche ciasto z jabłkami pieczemy około godziny w piekarniku rozgrzanym do 180°C . Zimne ciasto posypujemy cukrem pudrem, co najlepiej zrobić przed samym podaniem, gdyż wtedy mamy gwarancję, że cukier nam się nie rozpuści. R E K L A M A google_ad_client = "ca-pub-5566741004431373"; /* video */ google_ad_slot = "1319547379"; google_ad_width
Smakowy RajJabłecznik… zapach jabłek prażonych z cynamonem… od razu ślinka mi cieknie z ust :D Uwielbiam to ciasto. W każdej postaci. A sama trochę poeksperymentowałam i dorzuciłam do tego jeszcze smak i zapach orzeszków ziemnych. I wiecie co? PYCHOTA! Dobrze że spróbowałam zaraz przed wyjściem z domu, bo pewnie sama zjadłabym całe ;P a i tak trudno było mi się(...)jednak nie chciałam pozbywać się ich najbardziej wartościowej części i skórkę starłam na tarce. Resztę jabłek pokroiłam niedbale na kawałki – nie za duże, nie za małe, i tak mamy zamiar je prażyć ;) Przygotowane jabłka wrzucamy do garnka i stawiamy na małym ogniu. Od czasu do czasu trzeba zamieszać naszą masę, a jabłuszka powoli będą się rozpadać. UWAGA: nie można
Jak gotować i nie zwariowaćJesienią robimy szarlotki, dużo szarlotek Zamówienie przyjęte i zrealizowane Kto zamawiał ten wie. Składniki na ciasto 3 szklanki mąki pszennej typ 500 5 żółtek masło 250
Kocham CzekoladęMoim ulubionym ciastem jesienią jest szarlotka. To chyba najlepsze ciasto, które można piec na różne sposoby. Jest tak wiele wersji szarlotek, jabłeczników, tartaletek z jabłkami, że na samo wspomnienie ślinka cieknie. Moje dzisiejsze ciasto z jabłkami to słynna „szarlotka tatrzańska spod samiuśkich Tater” Piekłam ją kilka razy, ale dopiero teraz zdecydowałam się, że pokażę tym, którzy jej nie piekli albo(...)wierzch się zrumienił. Po wyjęciu z piekarnika odstawiłam do wystudzenia. Wierzch oprószyłam cukrem pudrem. Wystudzone ciasto pokroiłam i już mogłam poczęstować moich gości. Pierwszy kawałek do spróbowania dla mnie... Mam nadzieję, że zachęciłam Was do upieczenia tej smacznej i ładnie się prezentującej szarlotki. Życzę udanego wypieku i ... SMACZNEGO!!! Krys Dziękuję za odwiedziny na moim blogu. Będzie mi miło
Kuchnia u KrysiMam w domu tak, że nie każdy wszystko lubi, więc jak przychodzi jakiś dzień wolny to muszę coś szybko wymyślać, aby smakowało wszystkim. Ale nie zawsze się udaje. Miałam w lodówce jeszcze jedną porcję maku, którą robiłam na święta, więc matulka bardzo ochoczo powiedziała mi, żebym zrobiła makowca. Oczywiście nie miałam nic przeciw, ale jedna siostra maku nie lubi, więc(...)wyrośnięcia. Kiedy wyrośnie smarujemy rozmąconym białkiem. Piekarnika nastawiamy na 180 stopni i pieczemy 40-45 minut. Studzimy."Drożdżowiec z jabłkiem i budyniem"Tą jedną części naszego ciasta przeznaczamy na jabłecznik. Dużą brytfankę smarujemy masłem. Ciasto rozwałkować i dać na dno brytfanki.Jabłka pokroić w plasterki i wymieszać z cynamonem i cukrem (jak ktoś lubi słodkie ciasto to dać
Moje pyszne gotowaniePamiętacie przepis na jabłecznik pod twarożkową kołderką? W listopadzie wszelkiego rodzaju jabłeczniki były bohaterami comiesięcznego (jak ustaliłyśmy) Wyzwania Blogerek. Na czym takie wyzwanie polega? Otóż umawiamy się na określony dzień na wspólne (każda w swojej kuchni) przygotowywanie określonej potrawy. Podczas przygotowywania jej znajdujemy jednak chwilkę na ploteczki ;) Musze Wam powiedzieć, że to świetna zabawa :)W grudniu tematem naszych harców(...)kilka minut do lekkiego zrumienienia.Ciasteczka ozdabiamy według własnego pomysłu i fantazji. Może to być wspaniała zabawa z dzieciaczkami, które uwielbiają przecież uczestniczyć w przygotowaniach do świąt :) a jeśli nie mamy w domu małych dzieci, to spróbujmy namówić starsze, może się uda ;)Smacznego
Codzienna kuchnia niecodziennaDla mnie ten przepis na szarlotkę z cukinią był naprawdę odkryciem. Ktoś, kto nie będzie przyglądał się zawartości ciasta, nigdy w smaku nie rozpozna cukinii. Ja
Mieszam w GarnkuKońcówka wakacji to początek zbiorów pysznych, polskich jabłek. A pyszne polskie jabłka przywodzą na myśl jabłecznik, szarlotkę czy apple pie... niby coś innego, ale wszystko ma wspólny mianownik - smakowite jabłuszka. Ja dziś zapraszam na swoją wariację na temat szarlotki, czyli kruche ciacho z budyniem waniliowym, prażonymi jabłkami i chrupiącą kratką. Pyszności! Do wypieku tarty użyłam kamionkowej formy do tarty(...)cieście ciężko, by kawałki kruchego ciasta się nie porwały. Wobec tego układam je tylko na sobie. Moje ciasta są nieidealne, ale domowe i pyszne. Od perfekcji i powtarzalności mam pracę, w domu lubię gotować i piec na luzie, dla czystej przyjemności. Nie miejcie mi tego za złe! 😉 Po ułożeniu pasków ciasto ponownie trafia do piekarnika. Pieczenie: Temperatura - 180ºC
Cooking Monster