bardzo smaczny i szybki pomysł na bardzo dobrą sałatkę, która sprawdzi się nie tylko jako danie głównie np. na kolację, ale również będzie hitem nie jednej imprezy ze znajomymi, imienin czy jako dodatek na grillu. Sałatka sprawdzi się również doskonale w roli lunch boxa. Sałatka makaronowa ma w sobie wszystkie składniki, które lubię: dobrej jakości włoski makaron, oliwki, mozzarrellę
SMYKWKUCHNIpowietrzu, przyszedł czas na małą domówkę. W tym roku zdecydowałam się na motyw lodów, ponieważ moja córeczka uwielbia ten deser. Pokażę Wam dekoracje, oraz podam kilka przepisów idealnych na imprezę dla najmłodszych. Jeśli macie ochotę zapraszam do przejrzenia menu i dekoracji z wcześniejszych lat. Motywem przewodnim były pompony —>KLIK, letnie owoce —>KLIK oraz balony
Mienta blogZupełnie zapomniane ciasto, ale zdecydowanie warte odświeżenia. Pamiętam jeszcze czasy, kiedy w moich rodzinnych stronach bez tego ciasta nie mogła się odbyć żadna impreza. Na każdych imieninach, urodzinach, chrzcinach i innych tego typu spotkaniach królował metrowiec. Jesień zbliża się wielkimi krokami, a wraz z nią wzmaga się mój apetyt na te „cięższe” ciasta. Wszystkie letnie tarty i biszkopty
Pieguskowa KuchniaRoladki z karkówki są świetnym daniem nie tylko na obiad. Ja podałam je na imprezie imieninowej i stąd skąpa ilość zdjęć, szczególnie gotowego dania. Wybaczcie mi, nie miałam niezbyt wiele czasu na robienie fotek. Wszystkie zostały zjedzone ze smakiem i to chyba najlepsza rekomendacja. Świadomie nie podaję ilości składników, dopasujcie sobie ich ilość do wagi mięsa. Roladki wyszły fantastyczne, mięso
Pieguskowa KuchniaTortille pszenne to świetna przekąska na imprezę. Karnawał sprzyja towarzyskim spotkaniom i zazwyczaj są to tzw domówki. W moim otoczeniu nie spotkałam się jeszcze z nikim, kto nie lubi tortilli. Te pszenne placki przebojem zdobyły popularność w moim domu. Ja osobiście uwielbiam serwować moim gościom każdą część dania osobno. Każdy nakłada sobie dodatki wedle uznania. Jest to uwielbiana przez
Pieguskowa KuchniaKoreczki z mozzarellą i salami to bardzo prosta i efektowna przystawka. Sprawdzi się na wszelakich imprezach. Niewątpliwą zaletą jest fakt, że składniki koreczków można nadziać na wykałaczki wcześniej, a przed samym podaniem polać winegretem. Taka przekąska na jeden kęs zawsze cieszy się powodzeniem:) KORECZKI Z MOZZARELLĄ I SALAMI KORECZKI 20 kulek mini mozzarelli 20 plasterków salami 20 szt małych pomidorków
Pieguskowa KuchniaSałatka z tortellini i pomidorem to lekka i sycąca sałatka makaronowa. Błyskawiczna w przygotowaniu i bardzo smaczna. Doskonale sprawdzi się na każdej imprezie, w przypadku niespodziewanych gości, na wielkanocnym stole jak i na co dzień. Wystarczy ugotować tortellini, zrobić sos czosnkowy i pokroić pomidory i szczypiorek. Z praktycznych porad mogę dodać, że makaron łączę z sosem nieco wcześniej, a pomidory
Pieguskowa Kuchniazapiekany pod pierzynką z marchewki i pieczarek . Przepis na to danie ze schabu mam już od dawna i nie raz gościł on na moim stole. Często przyrządzam go na imprezy rodzinne, bo nie wymaga nakładu pracy. Gdy przygotuję sobie farsz wcześniej, to danie robi się prawie samo. Bardzo lubimy tak przygotowane mięso. Schab jest soczysty, a połączenie marchewki i pieczarek
Pieguskowa Kuchniadomownikom bardzo smakuje. Uwielbiam wszelakie sałatki i ta jest jedną z moich szybkich i ulubionych. Polecam każdemu kto lubi tuńczyka. Dzisiejsza propozycja sałatkowa fajnie sprawdza się również na zakrapianych imprezach. Ostatnio cały czas „chodzą za mną” wszelakie sałatki. Chyba wiosna robi swoje. Młode ziemniaczki coraz lepiej smakują, więc z ochotą zrobię w najbliższym czasie sałatkę ziemniaczaną z salami
Pieguskowa Kuchniaefekt mojego udziału na Seebloggers. Z wielką ochotą podjęłam wyzwanie Carrefour – Carrefood Cahallenge i przygotowałam idealną przekąskę na letni wieczór, spotkanie w gronie przyjaciół czy też na imprezę. W przepisie użyłam bardzo aromatycznego pesto z przepisu prowansalskiego z serii Reflets de France. Rogaliki z pesto, szynką i camembertem ciasto francuskie pesto szynka dojrzewająca ser camembert 1 jajko czarny sezam
Pieguskowa KuchniaSurówka, która doskonale sprawdzi się zarówno do obiadu jak i na kolację czy imprezę. Potrzebujemy główkę młodej kapusty ~1,5 kg, świeże ogórki 0,5-0,8 kg, trochę kolorowych dodatków: papryka, fasola, groszek, zielenina. Do przyprawienia przygotowujemy: 1 łyżeczkę soli , 1 łyżeczkę płaską pieprzu, łyżkę cukru, 1/3 szklanki oleju, 3 łyżki octu. Kapustę i ogórki ucieramy
chleba naszegoDziś propozycja, która świetnie nada się na imprezę. To taka sałatka, którą zjemy bez konieczności używania sztućców czy brudzenia talerzyków;) Wystarczą dwa kęsy i zjedzone;) Dodatkowo ładnie się prezentuje i przyciąga wzrok. Smak tuńczyka nie jest mocno wyczuwalny, podobnie jak smak białego sera. 1/2 op. makaronowych muszli conchiglioni czerwona papryka czerwona cebula 1/2 puszki kukurydzy 4 korniszony 4 jajka puszka
Smaki Na TalerzuOrganizujesz urodziny, parapetówkę czy inną imprezę w domu? Wpadają goście i nie chcesz podać kolejny raz zwykłych jajek na twardo z majonezem? Sprawdź koniecznie przepis na faszerowane jajka wędzonym łososiem, które przygotujesz w kilka chwil, a efekt będzie niesamowity. Ciekawe połączenie sprawia, że jest to przystawka, na którą każdy zwróci uwagę. Ja osobiście gorąco polecam, ponieważ uwielbiam zarówno jajka gotowane
Programista w kuchninoworocznej imprezy zostało już kilka godzin, a nie mam pomysłu na przekąskę. Co zrobić? Otwieram lodówkę, a tam gotowe ciasto francuskie. Choć raczej nie korzystam na co dzień z takich rozwiązań zbyt często, bo lepiej zrobić je samemu, dziś akurat przez brak czasu idealnie się sprawdzi. Postanowiłem przygotować bardzo szybkie mini pizze. W połączeniu z keczupem smakują rewelacyjnie (już sprawdzałem
Programista w kuchniPożegnania nadszedł czas. Nie nie z blogiem, ale z rokiem 2016. My w tym roku, jak co roku teraz w domu z Miśką mamy imprezę. Nie narzekamy, a czas mile spędzamy. Pomimo tego, że jesteśmy sami, zawsze przygotowuję jakąś małą przekąskę. W tym roku poza sałatkami będą przekąski z ciasta francuskiego. Wykonanie banalnie proste i jeszcze z pomocą Miśki
Gotowanie z pasją