Gulasz z wolnowaru...prosto i bez zaglądania w garnki, mieszania i bez obawy , że coś wykipi lub się przypali..mięso wieprzowemarchewcebulaczosneksól, pieprzmajeranekpomidory suszone Piątnicaziele angielskie, listek laurowyMięso pokroić w kostkę i podsmażyć na patelni .Przełożyć do wolnowaru , dodać cebulę,czosnek, marchewkę , przyprawy.Dolać bulion lub wodę i włączyć wolnowar. Gotować 4-5 godzin na poziomie "2" lub 7-8 godzin
Moje domowe kucharzeniesobie wczoraj krótki spacer po Parku Ujazdowskim. Te wszystkie kolory i kupki suchych liści pod drzewami. Jest pięknie :) Kiedy już wracam przemarznięta, lubię zjeść coś smakowitego i treściwego. Taki gulasz na przykład. Raz ugotujesz garnek i jesz przez trzy dni, a po każdym odgrzaniu on staje się jeszcze lepszy. Gorąco go Wam polecam. Przepis wydawał mi się niepozorny, ale danie
W kuchni wieczoremTrudno potrawę nazwać tak do końca gulaszem bo przecież to pierś z kurczaka i warzywa, a polenta to też nie polenta a kaszka manna na gęsto :). Ale pomysł się liczy i smaczne jest. Polecam.Czytaj więcej
Buniabaje w kuchniborówkami … , a my później chodziliśmy z wysmarowanymi na fioletowo buziami!Nic nie dorówna tym babcinym , ale moje wyszły równie niezłe!Tym razem w wersji na ostro … z gulaszem. Składniki :- drożdże świeże – 50 g– mąka pszenna – 500 g– ciepłe mleko – 3/4 szklanki– jajk0 – 2 szt– cukier – 1 łyżeczka
Ostra na Słodkoaromatycznych ziół , z pajdą świeżego , chrupiącego chleba jest świetnym pomysłem nie tylko na letni obiad.Papryka , kiełbaska , pyszny sos i przyprawy tworzą wspaniałą całość , która jest fajną alternatywą dla mięsnego gulaszu . SKŁADNIKI* Papryka czerwona – 3 szt* Cukinia – 1 szt* Kiełbasa cienka np. śląska / zwyczajna – 3 szt* Czosnek – 2 ząbki* Ogórek kiszony – 2 szt* Natka pietruszki – 0,5 pęczka* Koncentrat pomidorowy
Ostra na Słodkozasadzie to moja wariacja na temat gulaszu… Chudziutkie mięso z szynki wieprzowej w sosie pomidorowym, podane z kaszą kuskus. Prosty i smaczny pomysł na obiad Składniki:600 g szynki wieprzowej1 duża cebula3 ząbki czosnku1/2 łyżeczki kminu rzymskiego1 łyżeczka oregano1 łyżeczka pieprzu ziołowego1/2 łyżeczki bazylii1/2 łyżeczki tymianku1/2 papryczki chilli2 puszki pomidorów (po 400 g)1,5 łyżki koncentratu pomidorowego
Oryginalny smakPyszny gulasz z piersi kurczaka, pieczarek i dyni..polecam.. pierś z kurczaka lub mięso gulaszowe z kurczaka 1 średnia cebula marchewka kawałek dyni 20 dkg pieczarek sos sojowy sól,pieprz wegeta listek, ziele Kurczaka pokroić w kostkę, zamarynować w sosie sojowym i przyprawach. Marchewkę i cebulę pokroić w kostkę ,dynię
Moje domowe kucharzenieJuż mówiłam, że bardzo lubię tego typu dania. Są sycące i rozgrzewające, a poza tym proste w przygotowaniu. Być może moje chilli nie jest tradycyjnym, meksykańskim
Ratunku obiadTo był dla mnie powrót do smaków dzieciństwa i babcinej kuchni. Oj tak. Mój prywatny hit nad hitami, który kiedyś mogłam jeść non stop i to
Ratunku obiadserca, dosłownie.. nie tylko ze przygotowana dla najbliższych których się kocha, ale dlatego ze składa się głównie z serc indyczych, zdrowego i pysznego mięsa Do przygotowania tego gulaszu użyłam Pomysłu na zupę gulaszowa Winiar, ale to nie jest konieczne. Można taka sama pyszna zupę przygotować bez tego dodatku wykorzystując bulion i przyprawy. Poniżej podaje oba sposoby przygotowania zupy
Bernika - moj kulinarny pamietnikprzepisami "Francuski szef kuchni", którą serdecznie polecam na długie, zimowe wieczory jako uzupełnienie naszej smakowitej kuchni, zapraszając do wspólnego gotowania. Pierwszy przepis z tej książki to smakowity gulasz na wieprzowinie z winem. Obiad był obłędny. Czytaj więcej
Bernika - moj kulinarny pamietnikGulasze są bardzo często podstawą naszych obiadów, dlatego i w diecie nie może ich zabraknąć. A idealne na takie danie jest mięso indycze pierś albo udziec. Ja tym razem wybrałam mięso gulaszowe z udźca i zrobiłam indyczą wersje strogonowa. I jak się wam podoba? Czytaj więcej
Bernika - moj kulinarny pamietnikszafkach zachomikowane puszki warzyw. Ja miałam i nie bardzo wiedziałam co z nimi zrobić, bo rzadko używam. Tymczasem takie warzywa razem z zalewą można świetnie wykorzystać do szybkiego gulaszu z kurczaka, gdzie powstanie nam lekkie, przyjemne i szybkie danie jednogarnkowe dla 4 osób. Polecam. Czytaj więcej
Bernika - moj kulinarny pamietnikAromat i zapach limonki, trawy cytrynowej, Kafiru połączone ze smakiem mleka kokosowego, pasty curry ( lub przypraw na nią się składających). I ta różnorodność potraw- od zupy przez sos do gulaszu. Z ryb, drobiu, mięs do wegetariańskich. Z ryżem , plackami , ziemniakami ( te o dziwo traktowane są jako warzywny składnik dań a nie osobny dodatek do potrawy). Czytaj więcej
Buniabaje w kuchnismażyć na złocistobrązowy kolor z obu stron. Usmażone placki ziemniaczane osączyć z nadmiaru tłuszczu na papierowym ręczniku. Gotowe placki ziemniaczane podajemy posypane cukrem i polane śmietaną. Świetnie smakują z gulaszem z karkówki albo sosem pieczarkowym . Smacznego :) Domowe, najlepsze placki ziemniaczane
Moja Książka Kucharska