Gulasz wołowy jest znakomitym dodatkiem do makaronu, pieczonych ziemniaków..jest również pyszny da solo z chlebem.Składniki* ok. 60-70 dkg mięsa wołowego b/k* 4 cebule* 1 czubata łyżka mielonej słodkiej papryki* 1/2 łyżeczki pieprzu mielonego kolorowego* 3 łyżki oleju* 1 czubata łyżka masłaestragon Skworcuprzyprawa do wołowiny-mąka pszenna graham 1850 Młyn KopytowaEtapy przygotowaniaMięso umyć, pokroić w dość dużą kostkę(...)wołowiny i dusimy dalej jeszcze ok. 1 godz. aż mięso będzie mięciutkie. Na koniec doprawiamy solą. Duża ilość cebuli . Możemy zagęścić mąką razową. Dodajemy śmietany jeśli lubimy. I gulasz gotowy
Z Kuchni Do Kuchnidodatki warzywne do obiadu. Bakłażany faszerowane mięsemMakaron z sosem a'la ratatouillePieczone bakłażany z tzatzikiPieczone pomidory z ProwansjiPlacki z pomidorów z SantoriniGemistaBriami, pieczone warzywaPlacki z cukinii i fetySaksuka, gulasz z TurcjiGulasz z bobu z szynką SerranoPaella z warzywamiZiemniaki z zielonym sosemPilaw ze szparagami i bobemMarchewka duszona w oliwieFasulye pilaki, TurcjaLasagne wegetariańskaKalafiorowe gratinParmigiana z patisonówGigantes plaki, GrecjaWarzywa duszone po hiszpańskuKorzenny pilaw
Chilli Czosnek i OliwaKtóż z nas nie lubi placków ziemniaczanych?Jedni uwielbiają ta po węgiersku – z gulaszem …. inni solo …. inni z sosem np. pieczarkowym … a jeszcze inni ze śmietaną i cukrem.Te po węgiersku – z gulaszem to moje ulubione , a dobrze zrobione zachwalam przez kilka następnych godzin.Dziś mam dla Was przepis na moje placki ziemniaczane.Grubo tarte i niesamowicie
Ostra na Słodkoznaleźliśmy jadłodajnie, chociaż na zewnątrz było już ciemno. W środku tłoczno, kelnerzy uwijali się z zamówieniami, a my skierowaliśmy swoje kroki na piętro, gdzie był jeszcze wolny stolik. Zamówiliśmy gulasz na czerwonym winie (729 Ft) oraz paprykarz z kurczakiem (729 Ft). Dodatki domówić trzeba oddzielnie, więc oboje zdecydowaliśmy się na frytki (259 Ft) oraz piwo: Gösser (399 Ft) i bezalkoholowe(...)miejsca. Obsługa kontaktowa i pomocna, chociaż brakowało mi serwetek. Z pewnością jest to miejsce, gdzie można najeść się i spróbować tradycyjnych potraw węgierskich.1. przed restauracją Frici Papa, 2. gulasz na czerwonym winie, 3. paprykarz z kurczakiem, 4. bezalkoholowe piwo SoproniW drodze powrotnej do metra podziwialiśmy iluminacje świąteczne w okolicach Opery (Andrássy út 22). Wszędzie widać już świąteczne dekoracje
Pasja Smakuwystarczy odrobina płynu do naczyń i kilka ruchów gąbką. Powłoka garnka jest nieprzywieralna, więc odpada nam namaczanie i szorowanie, co raczej jest koniecznością przy standardowych garnkach po ugotowaniu np. gulaszu. Mamy więc kolejne oszczędności: czasu, wody i środków myjących. Polerować ich też nie trzeba, gdyż nie pozostają zacieki z wody.Ważną cechą tego garnka jest odporność(...)chowam go do szafki. Stoi na kuchence i właściwie korzystam z niego codziennie. A oto lista potraw, jakie przygotowałam razem z zestawem WOLL Concept Plus:wszystkie zupy,gulasze,dania jednogarnkowe,mięsa duszone w ciemnym sosie,kaczka,bitki wołowe,gołąbki,warzywa na parze,warzywa gotowane na parze z duszonego mięsa,jajecznica,bigos,makarony i pierogi,chleby.Jednakże jak wszystko, także
Codzienna kuchnia niecodziennaPlacki ziemniaczane zna chyba każdy. Są idealne jako ciepła przekąska bądź kolacja. Doskonale smakują zarówno same, z gęstym sosem grzybowym, jak i z aromatycznym gulaszem. Ja osobiście preferuję takie z keczupem lub meksykańską salsą. Potrzebne nam:- 1 kg ziemniaków- 180-200 g wędzonego boczku- 1 duża cebula- 2 jajka- 4 łyżki mąki (jeśli ziemniaki są mączyste, wystarczą(...)mocno rozgrzanym olejem i smażymy na złotobrązowy kolor. Gotowe placki układamy na papierowych ręczniczkach, by usunąć nadmiar oleju. Placki podajemy z keczupem, cukrem i śmietaną, sosem grzybowym lub z gulaszem
W poszukiwaniu inspiracjiUwielbiam drobiowe żołądki!Moja mam robi z ich pyszny gulasz, ja gulasz robię bardzo rzadko... ponieważ, niestety muszę go potem jeść sama :( Najczęściej na żołądkach gotuję zupki. Dawno nie było krupniku, i chociaż nie jest to uwielbiana w mojej rodzinie zupa - od czasu do czasu serwuję na obiad tłumacząc się walorami hmm... zdrowotnymi kaszy :) Bo przecież
Walijskie PichceniePlacek po zbójnicku to pyszne i sycące danie (z typu jesienno-zimowych). Zestawienie ulubionych chyba przez wszystkich placków ziemniaczanych z warzywno-paprykowym sosem genialnie się komponuje. Oczywiście do gulaszu możemy użyć dowolnych składników i przypraw - tu rządzi całkowicie swoboda i nie stresujmy się, że nasz placek po zbójnicku będzie odbiegał od "oryginału" :)) Ma on nam po prostu(...)smakować :) Składniki na gulasz : 0,8 kg mięsa wieprzowego- może być łopatka,szynka 1 cebula, 2 ogórki konserwowe, kilka pieczarek, 1 czerwona papryka 3 łyżki mąki pszennej, sól, pieprz, liść laurowy, ziele angielskie, majeranek papryka słodka papryka ostra Wykonanie:Mięso kroimy w kostkę .Pieczarki obieramy i kroimy w plasterki, tak samo robimy z ogórkami. Paprykę
Walijskie PichcenieSkładniki: udziec z indyka 1,5 kg, przyprawa do gulaszu 1 opakowanie, oliwa 8 łyżek, marchew 10 sztuk, ząbki czosnku 6 sztuk, cebula 2 sztuki, papryka 3 sztuki, papryczka chilli 1 średnia, woda 1,5 szklanki, seler nać 3 łodygi udziec z kością i skórą umyć, osuszyć i dobrze natrzeć przyprawą do gulaszu, do lodówki na kilka godzin lub całą
W Mojej Kuchni LubięCiecierzyca z kalafiorem w pomidorachDuszone warzywa śródziemnomorskieDuszone warzywa z włoskim serem mozzarellaGulasz warzywny z cukinią, papryką, cebulą i pomidoramiGulasz z żółtej fasolki szparagowej w pomidorachKalafior z
Moja smaczna kuchniamoim blogu nie zobaczycie na razie potraw z dyni i grzybów! Będzie za to więcej przepisów z pomidorów, papryki i bakłażanów. Takich, jak moja dzisiejsza propozycja - briami, czyli grecki gulasz warzywny. Wiele krajów śródziemnomorskich ma w swoim repertuarze podobne dania. Najsławniejszym z nich jest francuski ratatouille, Turcy przygotowują szakszukę, Hiszpanie mają gulasz o nazwie pisto, a Włosi ciambottę
Chilli Czosnek i Oliwawykorzystanie kiszonych cytryn: Jak już pisałam, kiszone cytryny możemy wykorzystać we wszystkich przepisach, w których występuje sok lub skórka z cytryny - dodać do sałatkowego dressingu, dipu, kuskusu, warzywnego gulaszu, czy pieczonej ryby. Z ich pomocą możemy przygotować fantastyczne dania marokańskie i północno-afrykańskie, a nawet indyjskie. Ze względu na swój marokański rodowód, kiszone cytryny idealnie nadają się do wszelkich(...)tażinów i gulaszy - na bazie kurczaka, jagnięciny, czy warzyw (np. ciecierzycy). Wykorzystuje się je również do doprawiania kuskusu oraz ryżu. Kiszona cytryna i ryba to idealne zestawienie. Zmiksuj kiszoną cytrynę z oliwą i ziołami lub z jogurtem naturalnym, a otrzymasz pyszny sos z pieczonej/grillowanej ryby. Sos z kiszonych cytryn będzie również świetny do dań z owoców morza (grillowanych krewetek
Chilli Czosnek i OliwaStąd moje pytanie - może ktoś z Was spotkał się już z przepisem na chleb andaluzyjski?:) Tym niemniej połączenie chorizo i ciecierzycy jest popularne w kuchni hiszpańskiej, w zupach i gulaszach np. w daniu Cocido de Garbanzo y Chorizo (rodzaj gulaszu). Smaki tych dwóch składników pasują do siebie wyśmienicie, sami spróbujcie!:) Chleb andaluzyjski - przepis przepis z książki Tapas. Zakąski
Chilli Czosnek i OliwaCiecierzyca z kalafiorem w pomidorachDuszone warzywa śródziemnomorskieDuszone warzywa z włoskim serem mozzarellaGulasz warzywny z cukinią, papryką, cebulą i pomidoramiGulasz z żółtej fasolki szparagowej w pomidorachKalafior z
Moja smaczna kuchniapomidorami i natką pietruszki Duszone warzywa śródziemnomorskie Warzywa śródziemnomorskie z kuskusem posypane szczypiorkiem Chrupiące grzanki czosnkowe ze świeżym pomidorem, cukinią i papryką Duszone warzywa z włoskim serem mozzarella Gulasz warzywny z cukinią, papryką, cebulą i pomidorami Brokułowe pesto na sałatce z zielonej soczewicy, mozzarelli i pomidorków Ser pleśniowy le Coutances podany z bukietem sałat i pomidorkami cherry z dodatkiem malinowego(...)doskonałej oliwy z pierwszego tłoczenia i świeżego koperku Kurczak z cukinią i zieloną papryką w pomidorach Leczo Ciecierzyca z kalafiorem w pomidorach Cukinia zapiekana z pomidorową passatą i mozzarellą Gulasz z żółtej fasolki szparagowej w pomidorach Zielona soczewica w pomidorach pelati Razowa grzanka z pomidorem, bobem i świeżymi ziołami z czosnkiem Sałatka z kolorowych warzyw, bogactwo lata
Moja smaczna kuchnia