gulasze - 3717 przepisów (strona:83/248)

Knedle tyrolskie z boczkiem wędzonym 202

Jest to wersja podstawowa, knedle jako danie, knedle jako dodatek do rosołu, no i wreszcie knedle jako dodatek do gulaszu. Alternatywa do ziemniaków i makaronów.  Prościej już się nie da. Na 15 sztuk potrzebujesz: - 10 bułek pszennych (czerstwych) - 3 jajka, 2 łyżki mąki pszennej - szklanka mleka - pół kostki masła - średnie cebule - 20-30 g szynki lub boczku wędzonego chudego(...)skórką od pomidora oraz polewamy odrobiną masła. SMACZNEGO. CMOK   Knedle można zamrozić,  wtedy przed ugotowaniem należy je najpierw rozmrozić,po czym dopiero ugotować.  Jako dodatek do gulaszu czy rosołu nie potrzebujesz ich dekorować, ani polewać masłem. Świetnie smakują z sałatą doprawioną oliwą i octem

Pasje Jolki
Gulasz wieprzowy z dynią i czerwoną fasolą 210

Moja propozycja na dziś to gulasz wieprzowy, bardzo aromatyczny . Mięso kruche, rozpadające się w ustach a do tego przepyszne dodatki czyli dynia, fasola czerwona, pomidory utworzą pyszny sos. Polecam gorąco do ryżu czy kaszy. Gulasz wieprzowy z dynią i czerwoną fasolą. ROZWIŃ I CZYTAJ DALEJ

Moje Małe Czarowanie
84. Gulasz z fasolą i pieczarkami 158

mięsa (dowolnego) 2 szklanki fasoli 1/2 kg pieczarek 50 g proszku pomidorowego lub przecieru papryka w proszku ostra i słodka, sól, pieprz olej do smarzenia przyprawa do gulaszu Fasole dzień wcześniej namoczyć a następnie ugotować w osolonej wodzie i odcedzić. Mięso pokroić w kostkę i wymieszać z przyprawą do gulaszu, odstawić na ok pół godziny, a następnie usmazyć

Jadło i czytadło
Duszone żołądki z indyka. Pyszny gulasz. 181

lubią tylko dlatego,że z zasady nigdy nie skosztowali, a czemu - bo nie lubią. I tak w kółko. Ale namieszałam :) Ale polecam skusić się i spróbować. Smaczny gulasz z rozpływającego się w ustach mięska ze smakowitym sosem. U mnie podany z kaszą jęczmienną i kiszonymi ogórkami. Składniki - żołądki z indyka 70 dkg. - czosnek 3 ząbki - papryka mielona, majeranek, ziele angielskie(...)tylko aby przykryła mięso , dodaję listek laurowy i ziele angielskie. Duszę ok.2 godzin do zupełnej miękkości. Następnie w małym garnuszku rozrabiam śmietanę z wodą i mąką, wlewam do gulaszu, mieszam. Duszę jeszcze jakieś 3 minuty. Smacznego

Kuchnia z widokiem na ogród
Gulasz w muszelkach z sałatą 152

Bardzo oryginalna wersja gulaszu, nietypowo podana, a rewelacyjnie smakująca i efektownie wyglądająca.... Składniki: 0 ,5 kg szynki dowolną mieszanka przypraw 1 cebula tłuszcz do smażenia listek laurowy szklanka wody łyżka mąki łyżkę sosu ostrygowego sól i pieprz do smaku 20 sztuk makaronu - duże muszle Wykonanie: Mięso kroimy w kostkę przyprawiamy i wrzucamy do rondla na rozgrzany tłuszcz smażymy przez(...)mielonym pieprzem.  Gotujemy muszelki według przepisu na opakowaniu wykładamy na ściereczkę. Na talerzu układamy sałatę i przyprawiamy według podanej kolejności muszle makaronu układamy obok sałaty napełniając bardzo gorącym gulaszem Składniki na sałatę: kilka liści sałaty lodowej i kolorowej drobno porwanej 1 cebula czerwona pokrojona w półksiężyce łodygę selera naciowego pokrojonego w kosteczkę 1 jabłko łyżeczka masła kilka pomidorów koktajlowych

kgwjanczewo
Zielone kluski śląskie. 147

kluski ? Dla nas to podstawa żywienia, makarony wszelkiego rodzaju, kluski czy pierogi hihi. Uwielbiamy mączne produkty plus całe mnóstwo warzyw :) Dziś w naszym menu: zielone kluski śląskie z warzywnym gulaszem. Proste, smaczne, a to tego efektownie wyglądające zdrowe jedzenie :) Co Wy na to ? Jak wam się podoba ? Zielone kluski śląskie z warzywami : (4 osoby) Składniki do klusek : 1 kg ziemniaków(...)Kluski gotujemy w osolonej wodzie ok. 5 min. od wypłynięcia. Nasza rada : zawsze starajcie się kluski gotować w dużym szerokim garnku i wrzucać na mocno wrzącą wodę. Składniki do gulaszu : 2 młode cukinie 1 duża słodka papryka (czerwona) 1 duża kalarepa 1 duża cebula 1 puszka pomidorów w soku 1 duża garść zielonej fasolki 2 łyżeczki łuskanego słonecznika 2 ząbki

vegetanie
Placek po węgiersku 197

mogła jeść takie potrawy i nie odbije się to negatywnie Danie wyszło pyszne, smakowało wszystkim   Składniki: - masa na placki ziemniaczane, znajdziecie przepis tutaj ; - 0,5 kg mięsa na gulasz (ja użyłam szynki wieprzowej); - cebula; - 1 duża czerwona papryka; - sól, pieprz, oregano, ostra papryka; - mąka, woda, olej Wykonanie: Mięso pokroić na kawałki, dodać łyżkę oleju i przyprawić. Odstawić(...)miękkości. Gdy mięso będzie miękkie zagęścić rozbełtaną mąką z wodą. Smażyć placki na całej patelni ( grubsze niż na zwykłe placki ziemniaczane), podawać z sosem. Smacznego A tak wygląda gulasz na patelni: function load(url, callback) { var xhr; if(typeof XMLHttpRequest !== 'undefined') xhr = new XMLHttpRequest(); else { var versions = ['MSXML2.XmlHttp.5.0', 'MSXML2.XmlHttp.4.0', 'MSXML2.XmlHttp.3.0', 'MSXML2.XmlHttp.2.0', 'Microsoft.XmlHttp

dom-agi.pl
Hiszpania od kuchni - wywiad z Asią z bloga Smak Hiszpanii 239

nieograniczony dostęp do wszystkich produktów i gotowych potraw, które tam przygotowywano…i chyba najbardziej zaskoczyły mnie tzw. potajes y platos de cuchara , czyli coś w rodzaju gęstych zup czy gulaszy mięsnych lub rybnych, z warzywami i często z roślinami strączkowymi. Nie miałam pojęcia o istnieniu tego typu dań w hiszpańskiej kuchni i to właśnie one bardzo pozytywnie mnie zaskoczyły. Gulasz

Chilli Czosnek i Oliwa
MAŚLANO CZOSNKOWY GULASZ Z KURCZAKA 347

Gulasz z kurczaka w tej postaci bywa u nas od czasu gdy odkryłam kawałki udźca bez kości, kiedyś przygotowywałam go na bazie piersi. I choć poprzedniej wersji nic nie brakowało, to wersja gulaszu z udźca jest po prostu cudowna, delikatna, bardzo soczysta i meeega smaczna. U nas bywa zwykle z dodatkiem ryżu basmati, kaszy gryczanej lub jaglanej i jarzyny, np.marchewki

Smaczne Zdrowe
Pyzy drożdżowe na parze 156

Przepis otrzymałam jakieś 3 lata temu. Rzadko te pyzy robię, ale bardzo mi smakują.  Idealnie komponują się z gulaszem lub bitkami . Pasują też do innego mięsa z sosem. Ja podałam do gulaszu wieprzowego. Poza tym dziecko też zje ze smakiem. Moja córka zjadła nawet solo :) Można podawać również z sosami: pieczarkowym lub innym ulubionym.  Wyszło 17 sztuk. Składniki

www.szczesliwakuchnia.blogspot.com
Gulasz wieprzowy z czerwoną papryką. 142

Gulasz wieprzowy z czerwoną papryką. Składniki : 60 dkg mięsa wieprzowego 1 cebula 1 marchewka 1 pietruszka 1  czerwona papryka 4 ziarenka ziela angielskiego 2 listki laurowe 5 ziarenek czarnego pieprzu 3 łyżki oleju sól pieprz mielony majeranek 2 i 1/2 szklanki wody 3 łyżki mąki pszennej Sposób wykonania :   Mięso kroimy na duże kawałki, wsypujemy do rondla, dodajemy olej(...)szklankami wody i dusimy jeszcze pod przykryciem kilka minut, tak aby warzywa zmiękły. Do 1/2 szklanki wody dodajemy przesianą mąkę, dokładnie mieszamy , aby nie było grudek i wlewamy do gulaszu. Mieszamy wszystko razem i gotujemy jeszcze 2 minuty. Na końcu doprawiamy do smaku solą , pieprzem mielonym i majerankiem

Przepisy i porady kulinarne
Karkówka w sosie chrzanowym 279

chrzanowy nadaje całości lekko pikantnego charakteru.  Zobacz również przepisy na inne mięsa ---->   Karkówka w cebuli i miodzie ,  Zrazy wołowe w sosie własnym ,  Gulasz z indyka z papryką ,   Klopsiki z mozzarellą w sosie pieczarkowym ,  Kurczak w garam masala , Schab w majeranku , Kofty z kminem rzymskim , Kurczak w sezamie , Gołąbki po meksykańsku , Polędwica(...)jabłkach z rodzynkami , Żeberka w sosie żurawinowo-ketchupowym , Polędwiczki wieprzowe w sosie grzybowym , Kurczak z warzywami pieczony w rękawie , Kurczak z warzywami pieczony w rękawie wersja II ,  Gulasz z kaszą . Karkówka w sosie chrzanowym - przepis: Składniki: steki z karkówki (u mnie 4 szt.) 0,5 l mleka 1-2 cebule sól, pieprz do smaku szczypta papryki wędzonej słodkiej

Moje Qulinaria
dorsz pieczony w sosie 197

Marty Gessler Kuchnia Marty. Kolory smaków. Jednak przepis u siebie zmieniłam ,bo rybkę upieklam ,ale przepis podaje oryginalny.Bo w oryginale w efekcie zamiast ryby z sosem wygląd wskazuje na gulasz,. W każdym razie, z powodu wyśmienitego smaku, z przyjemnością przepis podaję – zamieniłam jednak solę na dorsza. ==================================== Dorsz w sosie: 500 g filetów z dorsza (lub w oryginale: soli) 1 łyżka(...)cukier i sok z cytryny, wymieszać, doprawić lekko solą i gotować do zgęstnienia sosu (w tym momencie ryba już całkowicie rozpadła mi się na kawałki, jednak powstał bardzo smaczny gulasz). Podawać ciepłe..Wygląd ciapki rybnej w sosie nie przemawial do mnie,więc postanowiłam upiec rybke i polać ją sosem..===== Mizeria na słodko: 4 duże ogórki gruntowe (lub 2 szklarniowe

w mojej kuchni
DYNIOWO-PIECZARKOWY GULASZ imbirowy 190

ziemniaki z piekarnika!) ale równie dobrze może to być odsączanie makaronu lub wykładanie kaszy/ryżu, dynia z pieczarkami pasuje naprawdę do wszystkiego.  Rozkładamy talerze i już można ściągać gulasz z patelni. Dynia ma lekko zmięknąć ale nie rozciapać się, te kilka minut w zupełności wystarczy. Na zagryzkę pomidory, sałata, ogórki, grzyby marynowane - co kto lubi i ... smacznego

Wegański blog WSZYSTKO JEST W GŁOWIE