Dynia w gulaszu jednym, dynia w gulaszu drugim i jeszcze zostało pół dyni, więc dziś - ZUPA KREM Z DYNI. Jak to u mnie, obiad musi robić się w miarę szybko, żeby więcej czasu na życie starczyło ;) Przepis będzie więc łatwy, a przy okazji znowu ze wskazówkami, co po kolei dodawać wg 5 przemian. Zaczynamy od rozgrzania 2 łyżek oleju kokosowego
Wegański blog WSZYSTKO JEST W GŁOWIEŻeby nie było, nie jemy tylko ciastek tylko takie oto obiady jak „gulasz” z żółtych i czerwonych pomidorków (z własnej uprawy), bakłażana, czerwonej soczewicy …. Bardzo aromatyczny, podałam z chlebem, który upiekł Misiek. Składniki na 4 porcje: około kilograma pomidorków żółtych i czerwonych 1 bakłażan szklanka soczewicy 2-3 cebule 3 ząbki czosnku 1 dorodna papryczka chili pół(...)minut), dodać obrany i posiekany czosnek, podsmażyć minutkę, dorzucić pokrojoną, wypestkowaną papryczkę i pomidorki. Bakłażana umyć i pokroić i 1 cm kostkę i dodać do gotującego się gulaszu. Dorzucić resztę składników, czyli rodzynki, soczewicę i przyprawy, dolać 3 szklani wody i dusić pod przykryciem około 15 minut aż soczewica zmięknie- sprawdzać czy nie trzeba dolać wody. Smacznego! ps. My jedliśmy
greenscarfaromatu. Do tego passata ze słodkich, włoskich pomidorów, odrobinę bulionu, sporo cebuli i wychodzi pyszne danie. Będzie jeszcze pyszniej, a na pewno bardziej wytwornie i elegancko, gdy miseczki z gulaszem przykryjemy czapeczką z francuskiego ciasta. W dziesięć minut ze zwykłego dania powstanie prawdziwy rarytas. Składniki na 4 porcje: 2 piersi z kurczaka(...)słodką i ostrą oraz sól, posmażyć jeszcze chwilę i przełożyć do garnka. Dodać passatę, wszystko dobrze wymieszać i gotować 20 minut. Doprawić solą i pieprzem. Do żaroodpornych miseczek nałożyć gulasz. Z ciasta francuskiego wyciąć kółka ok 1 cm większe niż średnica miseczek. Przykryć miski ciastem dokładnie dociskając do brzegów. Posmarować masłem lub oliwa, można posypać czarnuszką lub czarnym sezamem. Wstawić
Kulinarne Inspiracjegóry i pomimo lata, z zawsze ośnieżonymi szczytami. Tam też po raz pierwszy zajadałam się polentą, pod każdą postacią- przypominającą tłuczone ziemniaki, bądz krojoną w kostki i wrzucaną do gulaszu- pycha! I nie wyobrażam sobie piemonckiego gulaszu bez polenty! Kiedy piszę ten post, już od ponad godziny, przeglądam foldery ze zdjęciami z tamtych okolic. Ściska mnie za serce, i ryczę
Z Kuchni Do Kuchnijuż "sprasowaną" w prostokąt i tylko pokroić w kawałeczki, ale po co , skoro jest taka "prosta w obsłudze" i można ją samemu zrobić? Najbardziej klasycznym dodatkiem do polenty jest gulasz na ostro. Do pokrojonej w kostki polenty dodaje się gulasz, miesza i gotowe. Obowiązkowo wino, obowiązkowo!Może to być VALPOLICELLA SUPERIORE lub RIPASSO , jeśli podajecie z dziczyzną to idealnym winem
Z Kuchni Do KuchniDzisiaj przepis na szybko. Najczęściej przygotowanie leczo, gulaszu, czy ratatouille trwa dość długo, warzywa i mięso muszą się długo dusić, my pokażemy jak można zrobić je szybciej, wzbogacając do tego smak serem i orzeszkami. Długo zastanawialiśmy się jak nazwać tą potrawę. Gulasz jest cięższy i główną rolę odgrywa w nim mięso, leczo to głównie duszona cebula z papryką i dodatkiem
KasiaiKrzysiu.plDanie powstało z potrzeby chwili. Po pierwsze zostały wnętrza pomidorów użytych do faszerowania, a po drugie robiłam czystki w lodówce. Gulasz może być samodzielnym daniem albo dodatkiem do kasz czy ryżu. Można podać je też do suchych tart lub zapiekanek. Dodatek grzybów wywołał późniejszy dobór przypraw i wyszło danie na miarę człowieka lasu, więc tak je nazwałam. Aczkolwiek proszę(...)ogniu aż pomidory się rozpadną. Wyłączyć palnik i dodać rozdrobnioną natkę pietruszki. Wyjąć i wyrzucić trawę żubrową. Doprawić do smaku solą i pieprzem. ------------ Podobne: Szybkie danie z kaszy jaglanej Gulasz z ciecierzycy Ogórkowa z kaszą jaglaną
Weekendy w domu i ogrodzieSkładniki: Gulasz: 700g wołowiny, 2 średnie cebule, 350g pieczarek, 2 świeże papryki (żółta i czerwona), 3 ząbki czosnku, sól, pieprz, vegeta (niekoniecznie), papryka słodka czerwona, 4 czubate łyżki mąki, olej. Placki ziemniaczane: Przepis znajduje się tu . Przygotowanie: Wołowinę pokroić w paski (można również w kostkę), podsmażyć - tak by dość mocno się zarumieniła. Dodać soli, pieprzu i czerwonej słodkiej papryki(...)połowie szklanki zimnej wody rozrobić mąkę. Zawiesinę dodawać powoli, cały czas mieszając. Zagotować i zdjąć z ognia, ewentualnie doprawić jeszcze do smaku. Placki ziemniaczane podawać razem z gulaszem. Można na wierzch polać łyżką śmietany. Smacznego
W kuchni u Monikipomidorami i natką pietruszki Duszone warzywa śródziemnomorskie Warzywa śródziemnomorskie z kuskusem posypane szczypiorkiem Chrupiące grzanki czosnkowe ze świeżym pomidorem, cukinią i papryką Duszone warzywa z włoskim serem mozzarella Gulasz warzywny z cukinią, papryką, cebulą i pomidorami Brokułowe pesto na sałatce z zielonej soczewicy, mozzarelli i pomidorków Ser pleśniowy le Coutances podany z bukietem sałat i pomidorkami cherry z dodatkiem malinowego(...)pesto rosso, serem Capri i pomidorkami Kurczak z cukinią i zieloną papryką w pomidorach Leczo Ciecierzyca z kalafiorem w pomidorach Cukinia zapiekana z pomidorową passatą i mozzarellą Gulasz z żółtej fasolki szparagowej w pomidorach Zielona soczewica w pomidorach pelati Razowa grzanka z pomidorem, bobem i świeżymi ziołami z czosnkiem Sałatka z kolorowych warzyw, bogactwo lata Sałatka z kolorowymi pomidorkami
Moja smaczna kuchniaGulasz według tego przepisu przygotowuje już od kilku lat ... w oryginale był to Boeuf Stroganow, ale ja trochę zmodyfikowałam przepis i wyszedł taki gulasz po mojemu. Świetnie smakuje z makaronem. Polecam :) Składniki na 6 porcji : około 1 kg polędwiczki wieprzowej 1 duża cebula 0,5 l bulionu warzywnego 3 łyżki koncentratu pomidorowego 2 łyżki musztardy 500 g pieczarek
cucinareBlueberry Corner by "jagodzianka" Najważniejszym zabiegiem podczas gotowania węgierskiego gulaszu jest usmażenie sproszkowanej papryki na smalcu. To połowa sukcesu tego wyśmienitego dania. Drugą połową … Przeczytaj cały artykuł Post Gulasz węgierski – pörkölt pojawił się poraz pierwszy w My Blueberry Corner
My Blueberry Cornerpewno je znacie. Leczo (po węgiersku – lecsó) to gulasz warzywny, przygotowywany z papryki (duszonej i suszonej, sproszkowanej), świeżych pomidorów, cukinii, czosnku i cebuli. W mojej letniej wersji – z dodatkiem kabaczka. Leczo to jednogarnkowa potrawa idealna na lato i wczesną jesień. Historia leczo jest bogata i sięga do przodków dzisiejszych Węgrów – do kuchni Madziarów. Te koczownicze plemiona, które przywędrowały na teren(...)leczo – i papryka, i kabaczek, i pomidory, mają w sobie naturalnie dużo wody. Podczas podgrzewania jeszcze ją uwolnią i nie ma potrzeby zalewania ich nad poziom. Leczo to gulasz warzywny, nie zupa (chociaż w Polsce częściej zjecie je właśnie w bardziej płynnej postaci). Mieszamy całość, doprawiamy mocno paprykami w proszku, solą i pieprzem. Przeciskamy przez praskę czosnek. Dusimy całość
Karo in the Kitchendwoma przyciśnięciami guzika – w melakserze. Gremolatę wkładamy do lodówki i tam ją trzymamy aż do czasu podania mięsa. A z czym zjeść ten delikatny, ale niezwykle wykwintny i wyrazisty gulasz? Na pewno nie z chlebem i raczej nie z ziemniakami. Włosi jedzą osso bucco na szafranowym risotto. Jeśli macie czas, spróbujcie tej wersji, jest obłędna. A jeśli nie macie(...)całości gremolatą wyjętą prosto z lodówki. Proporcje z przepisu, razem z porcją ziemniaczanych kluseczek lub risotto, to 4 obiadowe porcje dla dwóch dorosłych osób. SKŁADNIKI 500g mięsa wołowego na gulasz 200g szalotek (po obraniu) 200g marchwii (po obraniu) 200g selera naciowego (po obraniu) 200ml bulionu drobiowego lub cielęcego, u mnie z kostki 200ml białego półwytrawnego wina 2 duże ząbki czosnku
Karo in the Kitchenciągle mam ochotę na mięso. Zajadałam go już pieczone, smażone, gotowane i uparowane. Nadszedł czas na mięso duszone, w towarzystwie warzyw i oczywiście poznańskich pyz. Naprawdę warto zrobić ten gulasz, bo smak jest nieziemski. Delikatne mięsko z pysznymi warzywami, mniam po prostu :) Czas przygotowania: 15 minut + 2h duszenia Ilość porcji: 6 Składniki: 800g szynki wieprzowej (fantastyczną promocję 25% taniej(...)Esencje do duszonych mięs, przykrywamy i zostawiamy na około 2 godz. Mięso powinno się dusić na małym ogniu. Raz na jakiś czas mieszamy zawartość garnka. Kiedy mięso będzie miękkie, gulasz jest gotowy. Podajemy z podgrzanymi pyzami i posypane natką pietruszki. Smacznego
Kolizje Smakówwariatka, ale co to był za ubaw! Mogłabym się gdzieś zatrudnić jako człowiek od obierania kalmarów, serio. Potem przyszedł czas rozterki, jak kalmara zjeść. Wykombinowałam coś w rodzaju gulaszu (starałam się szukać w głowie jakichś śródziemnomorskich smaków). Było to pyszne! Już żałuję, że kalmary w Polsce są dostępne tak rzadko i w tak wysokich cenach. Jeżeli jednak będziecie mieli kiedyś(...)okazję i możliwość kupienia kalmara, nie wahajcie się ani chwili - gwarantuję niesamowite przeżycia! KALMAR W POMIDOROWO-TYMIANKOWYM GULASZU JAK OBRAĆ/PRZYRZĄDZIĆ/SPRAWIĆ KALMARA? Po pierwsze nie ma się czego bać. Jest znacznie łatwiejsze niż mogłoby się na pierwszy rzut oka wydawać. 1. Przytrzymujemy kalmara mocno, chwytamy za "głowę" z mackami i zdecydowanie nią pociągamy. W ten sposób
Życie zamknięte w smaku