Chrupiąca kukurydza z soczystym mięsem dzika to idealne połączenie. Polecam mięso dzika bo jest naprawdę delikatne i soczyste. Taki gulasz idealnie pasuje do kaszy czy ryżu ale i z ziemniakami brzmi smakowicie. Gulasz z dzika z kukurydzą. ROZWIŃ I CZYTAJ DALEJ
Moje Małe Czarowaniedomagał się ciepłych, rozgrzewających posiłków. Dlatego też lepiej zaplanować tę dietę podczas cieplejszej pory roku. A jeśli zimą, to przygotować sobie dania na ciepło, zupy, potrawki, gulasze, musy, kremy. Moje propozycje ciepłych potraw: Krem z dyni Składniki: – 3 łyżki pasty curry zielonego – 3 marchewki – 1 pietruszka – 1 por – 1/2 małej dyni Hokkaido – sól, pieprz(...)półplasterki i poddusić przez ok. 10 minut w niewielkiej ilości wody. – Dodać pokrojoną kapustę kiszoną i przyprawy, gotować jeszcze przez 30 minut. Gulasz z zielonych warzyw Składniki: – 2 cebule – 2 cukinie – 1/2 kalarepki – 2 łodygi selera naciowego i zielone listki, sól czarna, pieprz do smaku Wykonanie: – Cebulę
To co kochamDo trochę innego smaku chciałabym Was przekonać. Ja osobiście bardzo lubię indyjską kuchnię. Mięso wołowe pociąć na cienkie paski, odciąć wszystkie włókna. Imbir i ząbki czosnku
Kuchnia Pokoleńktóry można przygotować w 20-25 min :) Kupiłem schab żeby zrobić wędlinę i jak rozpakowałem okazało się, że nie zużyję całego... i tak powstał pomysł na szybki gulasz :) Ostrym nożem wykrawamy, to co jest niepotrzebne do peklowania... ... z 1,5 kg schabu wyszło 1/2 kg ścinek :) Mięso kroimy w kostkę i smażymy bez przypraw na patelni(...)zmniejszamy ogień i dusimy... Gdy mrożonka się zagotuje, to przyprawiamy mięso solą, pieprzem... i dodajemy do garnka... Jak się przegotuje... dodajemy paprykę... śmietanę i już :) ...nakładamy gorący, smaczny gulasz i jest obiad :) Okrojony schab przewiązałem sznurkiem, przyprawiłem... ...i teraz w lodówce się pekluje
chleba naszegozrobić miseczki wykorzystałam tortille pełnoziarniste. Jest to ciekawy pomysł na podanie ulubionej sałatki lub np. w tym przypadku gulaszu meksykańskiego. Ciasto tortilli zachowuje swój kształt i nie nasiąka gulaszem dlatego nie musimy się obawiać, że nasze miseczki pękną lub się rozkruszą. Cała potrawa jest niskokaloryczna, pełna witamin, minerałów oraz dobrego dla naszego przewodu pokarmowego – błonnika. Składniki: 6 tortilli pełnoziarnistych (przepis
wysmienitypieczarki oraz ogórki kiszone. U mnie wersja odchudzona ale równie smaczna oraz bardzo aromatyczna. Super danie na chłodne jesienne lub zimowe wieczory. Składniki na 8 porcji: kilogram wołowiny na gulasz 2 cebule 500g pomidorów z puszki 2 papryki czerwone 200g pieczarek 2 łyżki oleju rzepakowego łyżka przecieru pomidorowego 2 łyżki papryki słodkiej łyżka papryki wędzonej pół łyżeczki chilli sól, pieprz(...)ogniu około godziny. Na patelni na łyżce oleju podsmaż pokrojoną w piórka cebulę. Następnie dodaj pokrojoną w paski paprykę oraz pieczarki. Podsmażaj do momentu gdy warzywa zmiękną. Dodaj do gulaszu, dokładnie wymieszaj. Dopraw Strogonowa papryką słodką, papryką wędzoną, chilli, miodem, musztardą oraz solą i pieprzem. Gotuj jeszcze około godziny do momentu gdy mięso będzie miękkie
wysmienityDzisiaj na blogu aromatyczny gulasz wołowy z ciecierzycą. Podałam go z pęczakiem. Składniki: 800 g łopatki wołowej 1 duża cebula kilka ząbków czosnku 1 duża marchew 1 duży korzeń pietruszki 1,5 szklanki ciecierzycy szklanka suszonych grzybów ok. 120 g suszonych śliwek pęczek natki pietruszki po 2 łyżki sosu sojowego i worcestershire po 2 łyżki słodkiej i wędzonej papryki(...)gotowaniu. Kiedy warzywa i mięso będą miękkie dodać posiekaną natkę pietruszki, suszony czosnek, suszony kminek, papryki oraz sos sojowy i worcestershire. Doprawić solą i pieprzem. Gulasz podawać z pęczakiem
Czerwień i błękitDziś proponuje gulasz z jelenia z dynią, delikatne mięso jelenia i kremowa dynia idealnie do siebie pasują tworząc idealne danie. Dynia do nabycia w marketach lub u zaprzyjaźnionego rolnika, poszukajcie. Gulasz z jelenia z dynią. ROZWIŃ I CZYTAJ DALEJ
Moje Małe CzarowanieGulasz pyszny i znakomicie smakuje z kaszą. Dyni mam jeszcze zapas z jesieni ale w sklepach jeszcze dostaniecie więc zachęcam do gotowania. Danie bardzo zdrowe i i pożywne, zaspokoi niejeden głód mały czy duży. Gulasz z indyka, dyni i pieczarek. ROZWIŃ I CZYTAJ DALEJ
Moje Małe Czarowaniemoim koszyku z niechybnym przeznaczeniem: będzie leczo! Ta tradycyjnie wywodząca się z Węgier potrawa doczekała się tylu wariacji, że przyjęło się leczem nazywać większość wegetariańskich bądź warzywno-mięsnych gulaszy, w których składzie przeważa papryka. I ja tak nazywam swoje danie, choć jest ono raczej luźną interpretacją oryginału, wzbogaconą o dodatek marchewek, pieczarek oraz… kiszone ogórki. Te ostatnie odgrywają zresztą niebagatelną(...)samym czasie na dużej patelni rozgrzać łyżkę tłuszczu, wrzucić plasterki pieczarek i usmażyć tak, by grzyby były lekko zrumienione i pozostały jędrne – pod koniec smażenia pieczarki delikatnie posolić. Do gulaszu dodać ogórki i pieczarki, kontynuować smażenie przez dalsze 4 – 5 minut. Następnie dodać passatę pomidorową i majeranek – dusić całość przez 3 – 4 minuty. W razie potrzeby dosolić lub doprawić
Even Better FoodZapraszam na błyskawiczny a zarazem bardzo smaczny gulasz z piersi kurczaka. Taki gulasz to danie uniwersalne, jego wykonanie zajmuje zaledwie kilkanaście minut, a można go podać na wiele sposobów. Najszybciej i najprościej to tak jak dziś u mnie w towarzystwie świeżego pieczywa a konkretnie bagietki. Doskonale pasuje z ryżem, makaronem, kaszą, kluskami czy plackami. Polecam :) Składniki - 1 podwójna pierś
Kuchnia z widokiem na ogródGulasz + kasza + buraczki domowej roboty = połączenie idealne i przepyszne. Gulasz ten można przygotować z ulubionymi przyprawami, doprawiać wg własnego gustu. Składniki: 500g mięsa gulaszowego 1 średnia cebula zioła prowansalskie odrobina gałki muszkatołowej sól pieprz mąka do zagęszczenia sosu olej do smażenia woda do podlewania mięsa kasza jęczmienna Przygotowanie: Na patelni rozgrzać olej. Obrać cebulę i drobno ją posiekać
Motylkowa KuchniaKolejne jednogarnkowe danie obiadowe pełne zdrowych składników, zaliczanych do tzw. „superfoods”. Wegetariański gulasz z batatami i czerwoną fasolą . Danie bez mięsa, bez glutenu, bez nabiału. Świetne dla wegan. http://www.mojadelicja.pl/wp-content/uploads/2017/01/wegetarianski-gulasz-batatami-czerwona-fasola-healthy-one-pot-dish-superfood-1170x874.jpg The post Wegetariański gulasz z batatami i czerwoną fasolą appeared first on Moja Delicja - Przepisy kulinarne
Moja Delicjaczosnkiem, papryką słodką i ostrą. 4. Mięso zalewamy wodą i dusimy do miękkości (ok. 2 h). 5. Pod koniec gotowania dodajemy podsmażoną na łyżeczce oleju paprykę i sól. 6. Gulasz podajemy z kaszą i ogórkiem kwaszonym Gulasz jest bogaty w: - żelazo (pochodzące z wołowiny), które jest składnikiem krwi. - witaminę C (pochodzącą z papryki), która jest antyoksydantem, działa przeciwnowotworowo. Wartość odżywcza
Zdrowe odżywianie w pięciu smakachMożna kombinować na rożne sposoby, zamiast marchewki można dodać paprykę czerwoną, ogórek kiszony czy pieczarki. Nie ważne co, to i tak zawsze wyjdzie pysznie. Ja taki gulasz uwielbiam z kaszą, a Wy? Składniki: 700 g serc indyczych 2 marchewki 1 duża cebula 300 ml bulionu 2 ząbki czosnku olej do smażenia majeranek sól, pieprz Wykonanie; Serca umyć(...)miękkie ok 20 minut. Na koniec zdjąć pokrywkę, posolić, zwiększyć płomień i odparować wodę, ew. można zagęścić dodając mąkę z wodą. Gulasz podałam z kaszą. Smacznego
magiczna kuchnia Kasi