Jesień to czas kiedy szukamy rozgrzewających zup i gulaszów, bo brakuje nam słońca i ciepła. Idealnie jest jeśli uda nam się przygotować kolorowy gorący posiłek, bo wtedy dostajemy podwójną dawkę energii. Składniki: - 1 kg szynki wieprzowej - 4 ogórki kiszone - 400 g zielonego groszku Poltino - 2 duże cebule - 1 świeża czerwona papryka - 300 g pieczarek - 1 łyżeczka ostrej wędzonej papryki
Apetyczna babeczkaWitajcie :) zapraszam dzisiaj na gulasz wieprzowy z wyśmienitą czerwoną kapustą Nadwiślicką ORZECH . Jeśli sałatki to tylko firmy ORZECH pyszne i sprawdzone. Zapraszam :) Składniki : jako dodatek sałatka Nadwiślicka Orzech 6oo g szynki 1 cebula 2 duże marchewki kawałeczek papryczki chili bez ziarenek 2 łyżki oliwy 1 kopiasta łyżka czerwonej papryki 1 łyżeczka ziół prowansalskich 1/2 łyżeczki rozmarynu sól, pieprz
Sama słodycz i szczypta chiliSkładniki: ok. 1 kg dyni makaronowej 0,5 kg szynki wieprzowej 1 cebula 1 garść suszonych grzybów zioła Małgosi obsypka maspolanka sól, pieprz kilka ziaren jałowca 1 łyżka smalcu 1 łyżeczka … Czytaj dalej Dynia makaronowa z gulaszem wieprzowym
czarrna od kuchniMiałam straszną ochotę na gulasz, taki z plackami ziemniaczanymi. Cóż było począć? Trzeba było się wziąć do roboty i w niedługim czasie powstał gęsty paprykowo - mięsny sos okalający chrupiące placki ziemniaczane, pycha! Potrzebujemy: 700 g mięsa z szynki wieprzowej 2 łyżki mąki 4 łyżki oleju rzepakowego 3 średnie cebule 3 ząbki czosnku 2 papryki 2 marchewki(...)minut na wolnym ogniu. Podczas gdy mięso jest już w miarę miękkie, dodajemy pomidory i dusimy, aż się nie rozpadną. W międzyczasie przygotowujemy placki ziemniaczane z tego przepisu . Gulasz mamy już prawie gotowy. Dodajemy do niego teraz odpowiednią dla naszych kubków smakowych ilość soli i posypujemy świeżym koperkiem. Podajemy z plackami ziemniaczanymi. Skomentuj
MamaOskarkadzieciństwa. Moja mama nazywała to gulasz "śmietnik". :) A dlaczego? Bo można do niego dodać warzywa jakie tylko chcemy i zawsze będzie smaczny. Idealnie pasuje do ziemniaków, ryżu, makaronu, kaszy czy klusek. Bardzo smaczne i syte danie. Ja zrobiłam z szynką, ale może być również karkówka lub łopatka. Składniki 500 g szynki bez kości (może być karkówka, łopatka(...)podzielonego na różyczki i dusimy jeszcze do jego miękkości. W razie potrzeby mąkę ziemniaczaną rozprowadzić w małej ilości wody, wlać do sosu i zagotować. Doprawić solą, pieprzem, i paprykami. gulasz z warzywami
O kuchni z uczuciemjako dodatek do rosołu, no i wreszcie knedle jako dodatek do gulaszu. Alternatywa do ziemniaków i makaronów. Prościej już się nie da. Na 15 sztuk potrzebujesz: - 10 bułek pszennych (czerstwych) - 3 jajka, 2 łyżki mąki pszennej - szklanka mleka - pół kostki masła - średnie cebule - 20-30 g szynki lub boczku wędzonego chudego - garść natki pietruszki - pieprz mielony (szczypta(...)misce. Po tym czasie wlej do nich mleko i dodaj jajka oraz pieprz i dwie łyżki mąki pszennej. Dokładnie wymieszaj. Cebulę obierz i posiekaj drobno, boczek lub szynkę pokrój na maleńkie kosteczki. Wszystko podduś na maśle przez 10 minut, na małym ogniu. Dodaj do masy z bułek. Poczekaj aż przestygnie. Dosyp posiekaną natkę pietruszki. Wymieszaj bardzo dokładnie, do uzyskania jednolitej
Pasje JolkiWszyscy lubimy gulasz, dlatego też często go przygotowuję. Dla urozmaicenia próbuję różnych dodatków. Tym razem w ruch poszły ogórki kiszone. Połączenie jak najbardziej udane. Bardzo wam polecam! Składniki: 800 g szynki bez kości 1 duża cebula 2 marchewki kilka dużych pieczarek 2 duże ogórki kiszone czosnek granulowany i świeży przyprawa do mięsa (kebab-gyros, a u mnie do grilla
Kuchnia domowa Anidziś!!! Składniki na roladki z wieprzowiny z jajkiem i warzywami 1 kg wieprzowiny (np. szynka, łopatka) 2 jajka ugotowane na twardo 1 papryka czerwona 1 średnia cebula 2 ogórki kiszone musztarda sól pieprz olej 2 ząbki czosnku przyprawa do mięsa duszonego lub gulaszu 1 łyżeczka ulubionych ziół np. tymianku, majeranku mąka do zagęszczenia sosu 4 łyżki śmietany słodkiej
Rozpustne gotowaniepołówka piersi z kurczaka 40 dag. dobrej chudej wołowiny 30 dag surowej szynki wieprzowej 2 łyżki kaparów ze słoiczka 5-6 oliwek czarnych mała garść suszonych grzybów 25 dag. pieczarek 1 cebula pół czerwonej papryki 1 łyżka majeranku przyprawa do gulaszu liść laurowy 1 łyżeczka papryki słodkiej sól, pieprz do smaku 2 łyżki sosu sojowego
W kuchennym oknie EwySkładniki: ok. 70 dkg szynki wieprzowej 1 średnia cukinia, u mnie 1/3 dużej 1 duża cebula 2 łyżki koncentratu pomidorowego sól, pieprz słodka i ostra papryka 1 łyżeczka ziół Małgosi 1 … Czytaj dalej Gulasz wieprzowy z cukinią
czarrna od kuchniGulasz robię rzadko ,bo za długo trwa jego przygotowywanie i to trochę zniechęca. Jeśli jednak chcecie zadowolić męża ,to polecam zdecydowanie. Składniki: 6 porcji 1 kg łopatki wieprzowej lub szynki 1 cebula 2 ząbki czosnku 100 g suszonych pomidorów 1 papryka ,czerwona Kawałek pora Oliwa z oliwek Wino czerwone ,do smaku ,około 100 ml 250 ml bulionu
Ladylaura.Składniki: 1 cukinia 1 bakłażan 1 cebula duża biała 3 ząbki czosnku 3 papryki ( mix ) 1 słoik papryki konserwowej 500 g mięsa wieprzowego z szynki
ClauditteMissCookingWYKONANIE: ŁATWE PRZYBLIŻONY CZAS PRZYGOTOWANIA: 90 MINUT ORIENTACYJNA CENA POTRAWY: 23 ZŁ. ILOŚĆ PORCJI: 3-5 Składniki: 80 dag szynki wieprzowej, duża papryka czerwona, 40 dag pieczarek, większa cebula, 500 ml przecieru pomidorowego, opakowanie pomidorów krojonych w puszce, 1/2 szklanki wody, sól, pieprz, 4 łyżeczki majeranku, 2 łyżeczki słodkiej papryki, 1/2 łyżeczki ostrej papryki, cukier, zioła prowansalskie, odrobina pieprzu(...)czas mieszam. W międzyczasie danie doprawiam do smaku solą, cukrem, ziołami prowansalskimi i pieprzem cayenne. W razie potrzeby zagęszczam sos mąką ziemniaczaną rozrobioną w odrobinie zimnej wody i gorącego gulaszu
JejKuchniaTradycyjny gulasz z marchewką, cebulką i pomidorami. Stosunkowo szybki do wykonania i idealny do kaszy gryczanej i ogórka kiszonego. Składniki: ok. 500 g mięsa wieprzowego - u mnie było ok. 300 g szynki i ok. 200 g schabu 1 duża cebula 1 duża marchewka albo 2 mniejsze 1 puszka pomidorów pelati lub 2 duże pomidory ew. łyżeczka koncentratu pomidorowego
Ze smakiem bez glutenupolany masełkiem 2. Śniadanie: pasty (np. hummus , jajeczna, ziemniaczana) 3. Obiad: kotleciki, zupy, gulasze, puree, pierogi, makarony, risotto. 4. Kolacja: sałatki (np. z jajkami, serem pleśniowym), pesto , pasty do kanapek lub grzanek czosnkowych Z czym łączyć : Z fasolą, szparagami, szpinakiem, czosnkiem, smażonym boczkiem, szynką parmeńską, serem pleśniowym, cebulą, pietruszką, tahini, kminem rzymskim ( kuminem ), tymiankiem, ryżem, ziemniakami, makaronem, z kaszą
Ale Proste