również ) do gulaszu dodaje się grzyby , paprykę , a od czasu do czasu również ogórki kiszone . Danie niesamowicie sycące , rozgrzewające i bardzo smaczne! Podane ze świeżym chlebem lub ziemniaczkami jest wspaniałym pomysłem na jesienny obiad! SKŁADNIKI: * polędwica wołowa – 600 g * cebula – 3 szt * papryka – 1 szt * grzyby ( u mnie rydze ) – 50 g * koncentrat pomidorowy – 2 łyżki
Ostra na Słodkopotrawy jednogarnkowe: bigosy, gulasze, leczo... dlatego często gotuję różnego rodzaju bigosy. Bigos cygański nie ma za dużo (a właściwie nic) wspólnego z naszym tradycyjnym bigosem, nie zawiera grama kapusty, a podstawą jest ... cebula :) Ale jest pyszny! Innowacyjny, o trochę innym smaku ... małe klopsiki w otoczeniu słodkiej cebulki, pieczarek i ogórka kiszonego w pysznym pomidorowym sosiku! Składniki
Walijskie PichceniePyszne danie na rozgrzanie. składniki: 700 g wieprzowiny może być łopatka, kawałki gulaszowe lub szynka 2 l wody 300 g pieczarek 200 g papryki 1 cebula
Monia miesza i gotujegulasz w wolnowarze, ale tak samo dobry wyjdzie zapewne i w szybkowarze i robiony tradycyjnie. Przepis znalazłam wksiązce 'Kuchnia Neli" Neli Rubinstein. Bardzo polecam! składniki ok 1200g wołowiny (najlepiej łopatki) 2 szklanki drobno posiekanej cebuli 1 - 1 1/2 łyżki stołowej papryki 3 łyżki mąki 1 łyżka kminku 1/2 łyżeczki pieprzu 1 łyżka pasty pomidorowej lub koncentratu pomidorowego
Stare GaryJednodaniowy gulasz po węgiersku Składniki: 50 dag łopatki wieprzowej pokrojonej w kostkę 1 duża cebula pokrojona w kostkę 1 marchewka pokorojona w pół plasterki 4 szklanki bulionu lub wody 1/2 czerwonej papryki pokrojonej w kostkę 3 ziemniaki pokoroje w kostkę 15 dag pieczarek pokojonych w plasterki 5-6 łyżek suchego makarony risini 2 łyżki koncentratu pomidorowego 1 łyżka
Kulinarne przygody GatityIdą chłody - mam coraz większą ochotę na zupy, kremy, ciepłe gulasze i różne potrawki. Chce wykorzystywać jesienne owoce i warzywa. Gotować coś, co będzie miało kolory trzeciej pory roku - mojej ulubionej. Ta potrawka świetnie się w to wpisuje. Inspiracja: Biblioteczka Poradnika Domowego: Obiad w pół godziny, s. 11. Składniki: 1 filet z kurczaka żółta i czerwona papryka pół kapusty pekińskiej(...)pieczarek szklanka bulionu duża cebula 3 ząbki czosnku łyżka koncentratu pomidorowego chili, sól, pieprz - do smaku Wykonanie: Filet pokroić w kostkę, podsmażyć na patelni. Dodać do niego pokrojoną w duże piórka cebulę. Pieczarki obrać, pokroić w plasterki. Papryki pokroić w dużą kostkę. Do cebuli i mięsa dodać pieczarki, chwilę smażyć, dodać paprykę oraz pokrojoną w drobne paski kapustę
Pasja Smaku7 cienkich parówek wieprzowych ( podwędzanych ) 2 czerwone papryki 1 cebula 1 cukinia 1 duża marchewka 2 liście laurowe 2 ziarna ziela angielskiego sól do smaku pieprz
Ewa w kuchniKocham lato za bogactwo warzyw. I bardzo lubię wszelkie lecza, gulasze, z mięsem lub w wersji wege. W tym daniu królują pomidory, patisony i świeże śliwki w towarzystwie aromatycznych przypraw. Składniki: 1 kg bardzo dojrzałych pomidorów (najlepiej malinowych) 5-6 bardzo dojrzałych śliwek 2 niewielkie patisony 1 mała cukinia 2 czerwone cebule 2 papryki (dowolnego koloru) 3 ząbki czosnku(...)szklanki esensjonalnego wywaru, np. wołowego pęczek natki pietruszki 3 łyżki Ajvaru 2 łyżki koncentratu pomidorowego cukier, sól i pieprz 2 łyżki majeranku łyżeczka kminku 2 łyżeczki słodkiej papryki pół łyżeczki cynamonu lub przyprawy korzennej Pomidory zalać wrzątkiem, odczekać 10 minut i zdjąć skórę. Umyte śliwki przekroić na pół wypestkować. Pomidory pokroić na mniejsze części, umieścić razem ze śliwkami w garnku
Czerwień i błękitI kolejny dobry przepis na wolnowar. O 5 rano pachniało pięknie w całym domu :) Poza smażeniem mięsa i cebulek nic nas już potem nie obchodzi - po
Stare Garykrólika. Na lekcji gotowania miałam okazję przyrządzać królika cacciatore , czyli po myśliwsku, duszonego z warzywami i białym winem. W restauracjach dostępne są poza tym dania z dzika, jak ten gulasz z ziemniakami. Trippa czyli flaki Przyznajcie się, chyba nikomu z Was kuchni włoska nie kojarzy się z flakami. Mi również, jednak okazuje się, że Toskańczycy za nimi przepadają. Pamiętam widok(...)Florencji, które wyglądały niczym włochata pierzynka. Mój Mąż, wielki ich miłośnik, zamówił sobie flaki w restauracji w Montepulciano. Podano mu je arcy po włosku - zapieczone z serem i sosem pomidorowym. Desery Najsławniejszym toskańskim deserem, którego popularność daleko przekroczyła granice tego regionu, jest oczywiście tiramisu . Choć o miano stolicy tiramisu pretenduje także Wenecja, według jednej z legend jego twórcą był władca
Chilli Czosnek i OliwaBogracz to taki bardziej rzadki gulasz, z dużą ilością mięska, papryki, z ziemniakami lub kluskami. Ze względu na dużą zawartość mięsa ta aromatyczna węgierska zupa jest b ardzo pożywna i sycąca. Dobry pomysł na obiad bardziej jesienią niż latem, bo wspaniale rozgrzewa. Jest pikantna i treściwa, więc spokojnie zaspokoi nie jeden męski głód ... :-) Wspaniałe danie(...)cebule 2 ziemniaki czerwona papryka 4 łyżki przecieru pomidorowego, 1 łyżka pikantnego ketchupu, 3 łyżki oleju liść laurowy ziele angielskie
Walijskie Pichceniewieprzowego tłuszczu i skórek. Przed podaniem gotuje się ją na małym ogniu przez 4 godziny. Czasem cotechino zastępowane jest innym wieprzowym specjałem, zampone, czyli faszerowaną świńską nogą. Soczewicowy gulasz i cotechino podaje się z ugotowaną polentą (kaszką kukurydzianą) lub puree ziemniaczanym. Abstrahując od symboliki tego dania, soczewica z kiełbasą to pożywne jedzenie, które pomoże odzyskać siły po zabawach(...)strony italian.about.com na 4 porcje Składniki: 225 g zielonej soczewicy 2 gałązki rozmarynu 2 ząbki czosnku, obrane 80 ml oliwy extra vergine 250 g bulionu warzywnego 1 łyżka przecieru pomidorowego sól, pieprz 4 kiełbasy cotechino (ja wykorzystałam kiełbasę parówkową) Przygotowanie: Soczewicę wsyp do garnka i zalej zimną wodą. Mocz przez 1 godzinę, następnie odcedź. Soczewicę wsyp z powrotem do garnka
Chilli Czosnek i OliwaPyszne i szybkie danie mojego autorstwa. Uwielbiam orientalne smaki i postanowiłam stworzyć swoją własną wersję tradycyjnego gulaszu. Wyszło naprawdę rewelacyjnie. Zdecydowanie są to moje klimaty. Polecam wszystkim, którym znudziła się już tradycyjna kuchnia i szukają ciekawych smaków. Danie jest bardzo proste w wykonaniu. Jak prawie wszystkie potrawy jednogarnkowe możemy je przygotować dzień wcześniej, odgrzewane smakuje jeszcze lepiej. Orientalne danie jednogarnkowe(...)Składniki: 2 piersi z kurczaka 1/3 papryki czerwonej 1/3 papryki żółtej lub zielonej ½ puszki kukurydzy 8-9 pieczarek 1 papryczka chili 1/3 szklanki sezamu 200 ml przecieru pomidorowego 1/3 szklanki orzeszków ziemnych ½ łyżeczki pasty curry (jeśli nie mamy możemy dodać ½ łyżeczki curry w proszku) 1 ząbek czosnku 1/4 łyżeczki cynamonu oliwa Marynata do mięsa: 1/3 łyżeczki gałki muszkatołowej 1/3 łyżeczki
Mania Gotowaniaspożywać zarówno z kasza, ryżem czy makaronem albo po prostu samo, bo jest bardzo sycące. O ile pierwsze podejście do batatów nie zwaliło mnie z nóg to do tego gulaszu pasują idealnie i mam ochotę dalej z nimi eksperymentować. Czerwoną soczewicę lubię od dawna chociaż mimo zapasu w kuchennej szafce rzadko jej używam, sama nie wiem dlaczego. Niedługo planuję zrobić(...)użyciem słodkich ziemniaków? Składniki na 6-8 porcji: 0,5 kg czerwonej soczewicy 2 duże bataty duża papryka 1 papryczka chilli (lub więcej wedle uznania) 3/4 l passaty pomidorowej (lub przecier+woda) 1 cebula 3 ząbki czosnku 1 łyżka sosu sojowego mały pęczek koperku po gałązce świeżego rozmarynu, cząbru, oregano, lubczyku (lub po pół łyżeczki suszonych z każdego rodzaju
Ze smakiem i z pasjąwtedy sporo wydrążonego środka, którego szkoda wyrzucać. Można je podawać na słodko, z sosami jogurtowymi czy tez na ostro i bardziej wytrawnie, na przykład z gulaszem. Zawsze smakują i zawsze inaczej :) Wszystko zależy od naszej wyobraźni i smaku :) Składniki: około 1 szklanka startej razem ze skórką na grubej tarce cukinii(...)kolor z obu stron, na średnio rozgrzanym oleju. Po usmażeniu odsączyć z nadmiaru tłuszczu na papierowym ręczniku. Podawać z sosami na bazie jogurtu, pikantnymi sosami pomidorowymi lub mięsnymi. Smacznego
Codzienna kuchnia niecodzienna