suszonymi pomidorami Roladki z papryki i koziego sera Kolorowa tortilla z piekarnika Risotto z grzybami i dynią Cypryjskie kanapki z halloumi Parmigiana z patisonów Fasola w sosie pomidorowym Turecka pasta z bakłażana Gulasz warzywny po hiszpańsku Pasta z fasoli i fety Minestrone z młodych warzyw Omlet ze szparagami i miętą Spaghetti z pesto szparagowym Omlet z botwinką z Prowansji
Chilli Czosnek i Oliwamoim rodzinnym domu nigdy nie zawiera w menu mięsa. Odkąd pamiętam, zawsze starano się zrobić coś, co nasyci, a nie jest pochodzenia zwierzęcego. Często pojawiała się pomidorowa z makaronem, naleśniki, warzywne gulasze albo zupy. Jednak najbardziej lubiłam gzik. I nadal go uwielbiam. W szczególności ze świeżym szczypiorkiem albo koperkiem. I pyry. W mundurkach! Gdzie obierając, parzyły w palce. Gęsty
W kuchni Karmel-itkiniezbyt duże kawałki. Przygotowane warzywa dodac do mięsa. Smażyc klika minut , ciągle mieszac. Kiedy warzywa będą już prawie miękkie , dołożyc pędy bambusa oraz kawałki ananasa. Przecier pomidorowy wymieszac z mąką. Dodac do gulaszu. Wlac bulion. Doprowadzic do wrzenia , zmniejszyc ogień i dusci ok. 5 minut. Gulasz przyprawic czosnkiem przeciśniętym przez praskę, sokiem z limonki, solą i pieprzem. Dymkę pociąc
Słodkości i nie tylkokażdym razem był on trochę inny w smaku. Tym razem pokombinowałam całkowicie:) Był piękny kawałek wołowiny, były angielskie białe kiełbaski (kupione w zupełnie innym celu) i powstał przepyszny, oryginalny gulasz, o pięknej ciemnej barwie i bardzo fajnym smaku. Gęsty - oprócz mięsa zawiera marchewkę, cebulę i pieczarki, a pomiędzy dużymi kawałkami wołowiny plątają się malutkie klopsiki. Do tego obowiązkowo(...)ogniu ok 1.5h (czas gotowania zależy od gatunku naszej wołowiny). Pieczarki kroimy w plasterki dorzucamy do mięsa. Od czasu do czasu mieszamy, aby uniknąć przypalenia gulaszu. Pod koniec gotowania dodajemy łyżeczkę przecieru pomidorowego oraz doprawiamy do smaku. Podajemy obowiązkowo z kaszą i buraczkami albo ogórkiem kiszonym
Walijskie Pichcenieroli mój gulasz. Jest sycący i bardzo aromatyczny. Zapraszam więc na... Gulasz na sposób węgierski W tle sałatka, na którą przepis już jutro Do jego zrobienia potrzebujemy: 2 piersi z kurczaka 1 duża papryka 2 pomidory 1 spora cebula 1 puszka kukurydzy 100 g koncentratu pomidorowego przyprawy: sól, pieprz (sporo - ma być pikantne), mielona słodka papryka, czosnek granulowany, nasiona kolendry(...)kroimy także kroimy w kostkę. Wiele osób usuwa ich pestki, ale ja tego nie robię. Uważam, że jest to marnotrawstwo. Poza tym w gulaszu pestki zupełnie nie przeszkadzają. Tak przygotowane pomidory oraz koncentrat pomidorowy dodajemy do kurczaka z cebulą i papryką. Dolewamy wody. Nie za dużo. Tylko tyle, żeby wszystko przykryła. Dodajemy kukurydzę oraz przyprawy i dusimy, aż papryka zmięknie
Ratunku obiadSkładniki : 1/2 kg wieprzowiny- ja użyłam biodrówki 20 dag kiszonej kapusty 2-3 cebuli, marchewka 2 łyżki koncentratu pomidorowego 2 łyżki słodkiej papryki 1/2 łyżeczki kminku, sól, cukier 2 ząbki czosnku, smalec do smażenia ewentualnie przyprawa do gulaszu pieprz mielony, kilka kropel maggi Przygotowanie : 1. Mięso pokroić w kostkę, podsmażyć i włożyć do głębokiego rondla 2. Posiekane cebule udusić(...)często mieszać by nie przypalić, dolewać wody 4. Pół godziny przed końcem gotowania dołożyć koncentrat pomidorowy , pokrojony czosnek- wymieszać 5. Kapustę wypłukać , jeśli kwaśna, albo tylko dobrze odcisnąć, posiekać , dodać do prawie miękkiego mięsa 6. Doprawić solą, pieprzem,cukrem, kminkiem, ewentualnie szczyptą przyprawy do gulaszu 7. Gotować, aż mięso i kapusta będą miękkie. Inspiracja
Proste PotrawyZdrowy i niskokaloryczny filet z kurczaka może być podstawą do wykonania pysznego gulaszu. Dziś w wersji z kiszonym ogórkiem i sosem pomidorowym. Danie proste i szybkie do przyrządzenia. Ciekawym dodatkiem jest tutaj starty na oczkach ogórek kiszony, który fajnie komponuje się z pikantnym sosikiem i lekko słodką marchewką ... Składniki: 2 piersi z kurczaka 1 szkl gęstego soku pomidorowego(...)pokrojoną w plasterki marchewkę i zalewamy zawartość patelni bulionem (ew. wodą) i sokiem pomidorowym. Dodajemy liść laurowy, ziele angielskie i dusimy pod przykryciem ok 30 minut. Po tym czasie mięso powinno już być miękkie. Ogórki kiszone ścieramy na tarce na oczkach i dodajemy do gulaszu. Próbujemy i doprawiamy do smaku solą i papryką. Łyżkę mąki zalewamy 1/4 szkl wody
Walijskie PichcenieWyśmienite danie z wołowiną w roli głównej- Boeuf Stroganow- czyli gulasz wołowy z pieczarkami w delikatnym sosie pomidorowym. Oryginalnie Stroganowa robi się z polędwicy, jednak jej cena jest przerażająco droga, albo ciężko ją dostać wówczas można użyć innej części (ja wykorzystałam ligawę) i po prostu dusić mięso trochę dłużej, ważne, aby była to wołowina :) Mięso jest miękkie i wręcz rozpływające
Kraina Miodem Płynącaciemnego piwa typu stout (np. Guinness)* ok. 900 ml bulionu wołowego 4 płaskie łyżki koncentratu pomidorowego 4 małe liście laurowe 3 łyżki masła 2 łyżki oleju sól morska, świeżo mielony pieprz listonic_type='fooddrink';listonic_theme='addToShoppingList7';listonic_content='1 kg mięsa wołowego na gulasz (np. udziec) 1 kg ziemniaków 4 marchewki (ok. 400 g) 2 kalarepy(...)ciemnego piwa typu stout (np. Guinness)* ok. 900 ml bulionu wołowego 4 płaskie łyżki koncentratu pomidorowego 4 małe liście laurowe 3 łyżki masła 2 łyżki oleju sól morska, świeżo mielony pieprz'; document.write(" "); Danie gotujemy dzień przed podaniem – gulasz musi koniecznie postać przez noc, aby nabrać smaku i zgęstnieć. Wołowinę kroimy w kostkę
Poezja smakuzasadzie to moja wariacja na temat gulaszu… Chudziutkie mięso z szynki wieprzowej w sosie pomidorowym, podane z kaszą kuskus. Prosty i smaczny pomysł na obiad Składniki: 600 g szynki wieprzowej 1 duża cebula 3 ząbki czosnku 1/2 łyżeczki kminu rzymskiego 1 łyżeczka oregano 1 łyżeczka pieprzu ziołowego 1/2 łyżeczki bazylii 1/2 łyżeczki tymianku 1/2 papryczki chilli 2 puszki pomidorów
Oryginalny smakmąką. Uformowane gniocchi wrzucamy partiami do gotującej się wody. Gdy kopytka wypłyną, po ok. 2 minutach odcedzamy do lodowatej wody, lub do sosu np pomidorowego lub wrzucamy na rozgrzane masło jako dodatek do np gulaszu. Jeżeli jednak mamy zamiar je zjeść póżniej, to po odcedzeniu z lodowatej wody warto jest naoliwić dłonie i "przeczesać" kopytka palcami w celu nie sklejania
Pasje Jolkiżeby moją książkową wiedzę wzbogacić o tradycję tej potrawy. No i dowiedziała się, że najpopularniejszy jest forszmak lubelski - Forszmak lubelski to pożywny gulasz z ogórkami kiszonymi i różnymi rodzajami wędlin, doprawiony koncentratem pomidorowym i podany w wydrążonym bochenku chleba. Oczywiście jest wiele odmian tej potrawy. W niektórych rejonach dodają jeszcze pieczarki, w innych paprykę, warzywa. Jednak zawsze bazą
Walijskie Pichcenieśrednie pietruszki 1 średni seler 1 por 1 cebula 3 duże ziemniaki 250 g przecieru pomidorowego 80 ml czerwonego wytrawnego wina masło PRZYPRAWY: 3 liście laurowe 4 ziela angielskie 1 opakowanie słodkiej papryki pieprz czarny mielony natka pietruszki tymianek majeranek oregano sól PRZYGOTOWANIE Gulaszu: W pierwszej kolejności myjemy mięso i osuszamy je, najlepszą metodą będzie użycie papierowego ręcznika. Marchewkę, pietruszkę(...)słodką paprykę w proszku. Dolewamy przecieru pomidorowego i zagotowujemy. Przedkładamy składniki z patelni do gotującej się wołowiny z warzywami. Dodajemy 3 liście laurowe, 4 ziela angielskie i pieprz mielony. Dolewamy czerwonego wina i pozostawiamy na małym ogniu do duszenia na ok 1,5 godz. co jakiś czas mieszając. Pod koniec gotowania doprawiamy gulasz solą i pieprzem do smaku. PRZYGOTOWANIE Pieczonych
kulinarnyJalubią. Można pałaszować same, a można też urozmaicić różnymi dodatkami. W wersji z gulaszem smakują wyśmienicie. Gulasz ½ kg mięsa najlepiej pół na pół wieprzowego i wołowego ½ kg pieczarek duża cebula smalec pieprz, sól, papryka mielona słodka i ostra trochę przecieru pomidorowego mąka do zagęszczenia Mięso pokroić w dość drobną kostkę, ddusić na smalcu do miękkości, od czasu do czasu(...)dolać wody – nie za dużo bo sos ma być gęsty. Przyprawić solą i Kucharkiem. Chwilę gotować, dodać trochę przecieru pomidorowego, zagotować i zagęścić mąką wymieszaną z zimną wodą.Usmażyć placki ziemniaczane. Kłaść na talerz placki, na każdy placek kilka łyżek gulaszu. Tym razem dodałam jeszcze do gulaszu zieloną paprykę ale moim zdaniem lepiej smakuje bez tego dodatku. Placki ziemniaczane
Praktyczna plramach mojej podróży "makaronowej" po krajach Europy zatrzymałam się w Bawarii i przygotowałam klasyczne danie dla tej kuchni- Spätzle z gulaszem. Składniki: 500g makaronu Spätzle 1 kg chudego mięsa wołowego 4 cebule 1,5 łyżki koncentratu pomidorowego 250ml jasnego piwa 150ml rosołu 100ml gęstej śmietany 2 łyżki mąki 1 łyżka masła 2 łyżki smalcu sól, pieprz do smaku Przygotowanie(...)pokrojoną cebulę. Dodajemy przecier pomidorowy oraz mięso wraz ze smalcem, na którym się smażyło. Zalewamy piwem i rosołem. Doprawiamy solą i pieprzem. Dusimy, aż mięso będzie miękkie. Dodajemy śmietanę i gotujemy jeszcze przez chwilę. Jeśli sos będzie za gęsty, rozcieńczamy go rosołem. Makaron gotujemy w osolonej wodzie około 15 minut. Ugotowany makaron podajemy z gulaszem
Smakowity Blog Kulinarnydodatkiem kolorowych papryk. Udekorowane kleksem kwaśnej śmietany i koperkiem. Pycha! Składniki: Gulasz wołowy: 500 g mięsa wołowego, gulaszowego, extra; 1 papryka czerwona; 1 papryka żółta; 2 cebule; 1 ząbek czosnku; 500 ml bulionu (u mnie 500 ml wrzątku + 1 kostka rosołowa); 2 czubate łyżki przecieru pomidorowego; 1 liść laurowy; 3 ziarna ziela angielskiego; 1/2 łyżki kminku mielonego; 1/2 łyżki ostrej(...)prawie gotowe (miękkie), dodać podsmażone papryki, przecier pomidorowy i dalej całość dusić pod przykryciem, na małym ogniu, od czasu do czasu mieszając. Dusić, aż mięso i papryki będzie miękkie. Na koniec, jeżeli sos jest zbyt rzadki, wlać łyżkę mąki wymieszaną z 1/2 szklanki zimnej wody, i gotować stale mieszając, aż sos zgęstnieje. Gulasz przyprawić solą i peiprzem. Placki ziemniaczane: Ziemniaki
Gospodyni Miejska