gulasz po węgiersku - 371 przepisów (strona:7/25)

Leczo 126

Leczo to sztandarowe danie jednogarnkowe. To potrawa węgierska, rodzaj gulaszu warzywnego z pomidorów i świeżej papryki duszonych na smalcu z dodatkiem wędzonej słoniny i z podsmażoną na złocisty kolor cebulą,, doprawionych papryką w proszku. Na Węgrzech jest tym, czym w Polsce bigos. Warzywne jest dodatkiem do mięsa

To co kocham
Szybka zapiekanka z gulaszem 196

ramach akcji Wakacyjne kulinarne wyzwanie dostałam od firmy Pamakol zestaw produktów do przygotowania szybkich posiłków z tradycyjnych potraw. Często podaje się go z plackami ziemniaczanymi jako Gulasz po węgiersku, ja zrobiłam szybką zapiekankę z gulaszem.  Składniki: - Gulasz Pamapol - 350 g makaronu świderki - 200 g sera mozzarella - sól - pieprz - 100 ml wody Przygotowanie:  Makaron gotujemy al dente, naczynie żaroodporne

Kulinarne życie
Gulasz z segedyński z plackami rösti 191

Dzisiaj połączenie kuchni węgierskiej i szwajcarskiej. Połączenie gulaszu i placków, to idealny obiad. Wykorzystałam do gulaszu domową kapustę kiszoną, dzięki temu mój gulasz był kwaśny, a dodatek pasty węgierskiej sprawił, że był ostry i bardzo paprykowy. Kocham Węgry za ich cudowne gulasze. Podanie go z chrupiącymi, szwajcarskimi plackami to było najlepsze połączenie. Czytaj więcej

Bernika - moj kulinarny pamietnik
"...sama prowadzę się, jak chcę, gdzie chcę"* - pasterz na talerzu. 155

między tymi dwoma potrawami tkwi w użyciu w paprykarzu śmietany, pomijanej przy gulaszu. Najważniejsze, aby nie żałować obu papryki. Nie zawsze tak było. Gulasz początkowo był potrawą, którą żywili się wypasający bydło (węg. gulya) węgierscy pasterze (węg. gulyas). Mięsu wołowemu, baraniemu czy jagnięcemu towarzyszy zawsze cebula, papryka stała się obowiązkowa później. Dziś obie potrawy, które poznaliśmy dzięki węgierskim bratankom(...)zeszklenia niż zrumienienia. Stopniowo dodaję mięso, nie wszystko razem, trzeba zadbać, aby nie spadła za mocno temperatura w naczyniu, dlatego dodaję mięso częściami i mieszając zrumieniam mięso. (Współczesna węgierska nazwa gulaszu to porkolt, pochodzi od słowa pergelt, co znaczy "przypieczony" "przyrumieniony") Kiedy mięso w całości jest już w naczyniu, jeszcze chwilę mieszając podsmażam. Następnie dorzucam świeżo zmielony kminek i paprykę

I tu będę miała takie te
GULASZ PO WĘGIERSKU- SPRAWDZONY PRZEPIS 129

przygotowania gulaszu po węgiersku polecam mięso wołowe, ja wykorzystałam łopatkę, która wyszła bardzo krucha. Gulasz wspaniale smakuje z plackami ziemniaczanymi lub kluskami śląskimi, do tego ulubiona sałatka u mnie z czerwonej kapusty. Przepis z 1910 roku, który  dostałam od Lenki z bloga Przepisy Tradycyjne  Składniki: 600 g mięsa wołowego  2 cebule  1 łyżka masła

Kukuleczki
Placki ziemniaczane z gulaszem i papryką po węgiersku 152

najlepszy obiad pod słońcem. Tym razem dodałam do nich gulasz i podałam na sposób węgierski. Smakowały wybornie i zniknęły bardzo szybko. Polecam, spróbujcie. Placki ziemniaczane z gulaszem i papryką po węgiersku. ROZWIŃ I CZYTAJ DALEJ

Moje Małe Czarowanie
Ciecierzyca po węgiersku 191

kilka chwil otrzymasz pyszny i ciepły wegański obiad. Co by tu zmienić lub dodać? Ciecierzyca po węgiersku to po prostu moje skojarzenie i inspiracja ze znanym, pewnie każdemu, gulaszem po węgiersku, podawanym m.in. do placów ziemniaczanych. Jeśli akurat cierpisz na brak cieciory ugotowanej, a w sklepie nie możesz jej znaleźć, to wsyp fasolę. Też świetnie będzie się komponowała. Dla wielbicieli

Blendman
Węgierska zupa gulaszowa 145

będzie gorzka. Do naszych dań możemy też wykorzystać pastę paprykową, która tak samo jak mielona papryka występuje w dwóch wersjach: łagodnej i pikantnej. ------------------------------------------------------------- Węgierska zupa gulaszowa Czas przygotowania: ok 120 minut Składniki: 600 g wołowiny na gulasz 1 duża cebula pokrojona w kostkę 1 marchewka pokrojona w pół plasterki 4 szklanki bulionu lub wody 1/2 czerwonej papryki pokrojonej w kostkę

Kulinarne przygody Gatity
Gulasz z karkówki z orzechami i bazylią 167

Gulasz to węgierskie danie narodowe. Zanim nim zostało, było podstawową potrawą pasterzy, którzy od wiosny do jesieni wypasali bydło na nizinach. Gęsty, esencjonalny, aromatyczny i bardzo rozgrzewający. Gulasz wieprzowy to wspaniale sycąca potrawa na każdą okazję. Z dodatkiem kaszy i warzyw będzie pełnowartościowym daniem jednogarnkowym. Przepis zostanie opublikowany w e-booku kulinarnym, który dostępny będzie w serwisie ZpierwszegoTłoczenia

Smakowity Blog Kulinarny
Placki mięsno-ziemniaczane z sosem czosnkowo-oliwkowym 209

placków jak te dzisiejsze, jeszcze nie robiłam, ale jak juz wielokrotnie pisałam, człowiek uczy się całe życie. Zazwyczaj gdy myślałam placki i mięso,  były to placki po węgiersku z gulaszem. W tym przepisie mięso ląduje jednak w ziemniakach, a dodatek stanowi pyszny sos czosnkowo-oliwkowy. Placki ziemniaczane z szynką pieczarkami i papryką Placki ziemniaczane z sałatką z boćwiny

Gosia gotuje
Leczo 159

inny przepis na leczo. Czy jednak to nasze, polskie leczo jest w jakikolwiek sposób podobne do swojego węgierskiego kuzyna? No nie do końca. Przede wszystkim tradycyjne węgierskie leczo to gęsty gulasz warzywny. Bliżej mu w sumie do ragout przygotowanego z pomidorów, papryki i cebuli przesmażonych na smalcu i dosyć często z dodatkiem wędzonej słoniny. Polska wersja trochę odbiega od oryginału

Jacob Tastes
Gulasz wołowy po polsku 216

Dziś klasyka, ciut pomijana na rzecz wieprzowego gulaszu po węgiersku. Wołowina to mięso o najlepszych wartościach odżywczych, w żadnym wypadku nie równa się z wieprzowiną która nie jest zdrowym mięsem. Oczywiście wybieramy mięso z dobrych źródeł, dzięki temu będziemy mieli pewność że mięso jest pełnowartościowe i pozbawione hormonów. Mięso wołowe to ogrom witamin z grupy B, żelaza, fosforu czy też(...)rzadkiego selenu. Mięso to posiada najwyższe walory smakowe i przy dobrym przygotowaniu rozpływa się w ustach :). Klasyczny polski gulasz to klasyka smaku i łatwość przygotowania dlatego polecam mój skromny przepis wykorzystać może właśnie na sobotni obiad :]  Dla 4 osób Czas przygotowania: 2-2,5 godziny Składniki: 0,6 kg. udźca wołowego 0,15 kg. szpondra wołowego 1 korzeń pietruszki

Kuchnia PROzdrowotna
Kociołek węgierski 146

Gulasz jest przygotowywany w kociołku węgierskim, na trójnogu nad ogniskiem, z dużą ilością mięsa, warzyw i papryką (pod każdą postacią). Przygotowanie wymaga sporo czasu, ale gotowanie na świeżym powietrzu jest bardzo łatwe i przyjemne. Taki gulasz jest aromatyczny, pachnie ogniskiem, a mięso rozpływa się w ustach. Jest to alternatywa dla znudzonych tradycyjnym grillowaniem. W takim kociołku możemy przygotować praktycznie każde(...)bigosu po zupę rybną. Najlepiej na kociołkowanie zaprosić rodzinę lub znajomych bo gulaszu wychodzi sporo. Składniki: 1-1,5 kg karkówki 30 dag boczku 4-5 dużych cebul 4 rozgniecione ząbki czosnku 1-2 papryki czerwone 4 marchewki seler pietruszka 4 ziemniaki tubka łagodnej pasty węgierskiej paprykowej 1,5 - 2 l wody lub bulionu 1 łyżka oleju przyprawy: świeże gałązki

Dobra karma