daniu wykorzystamy pure – jakie zostało z poniedziałku – do zapieczenia sosu grzybowego, do którego dodamy też kaszę z dzisiaj. Z 250-gramowej paczki boczniaków zachowamy też kilka grzybów na później. Środa : Przy okazji pieczenia wtorkowej zapiekanki, upieczemy drugą połowę kalafiora i puszkę cieciorki. W środę zrobimy spaghetti z pieczonym kalafiorem, cieciorką i boczniakami. Przy okazji robienia spaghetti w środę
Niedzielny kucharzleczo. O tej porze roku papryka i cukinia mają najwięcej wartości odżywczych i warto z tego korzystać. U mnie leczo jest z pieczarkami, ale jeśli macie dostęp do świeżych grzybów, warto to wykorzystać i zrobić właśnie z nimi. Sposób przyprawienia również najlepiej dostosować do swoich upodobań. Do podania polecam dodać posiekaną natkę pietruszki. Ilość porcji: 6 - 8 Czas przygotowania
Gotuj w domuBędzie szybko, smacznie, pożywnie i aromatycznie. Kilka składników czyli papryka, pieczarki, cukinia i ryż i smakowite danie wyląduje na talerzu. Polecam gorąco dla zabieganych bo danie
Moje Małe Czarowaniebardzo jak ja? Osobiście uwielbiam kurki w każdej możliwej postaci. Dlatego dzisiaj, dla osób takich jak ja, mam przepis specjalny. Nawet jeśli nie przepadacie za kurkami, czy ogólnie za grzybami to warto zapisać ten przepis na później ze względu na pesto z rukoli i pistacji. Śmiem zastanawiać się nawet, czy nie jest ono lepsze od standardowego pesto z bazylii? Koniecznie
Be Fit Be StrongUwielbiam cukinię. Dlatego jak tylko znalazłam ten przepis na blogu cuda.wianki , to wiedziałam, że krem z cukinii szybko pojawi się na naszym stole. Krem wyszedł pyszny
Moja DelicjaUwielbiam ten okres, kiedy stragany wypełnione są po brzegi świeżymi warzywami i owocami. Gdy jest sezon na paprykę i cukinię , to bardzo często przyrządzam leczo. W
Moja DelicjaDługo nie potrafiłam znaleźć dobrego sposobu na kasze. W sumie kasze to głównie jadałam w krupniku lub z gulaszem. Nie wyobrażałam sobie podać kaszy zamiast ziemniaków
Moja DelicjaStek z polędwicy wołowej z pieczarkami i sosem z sera z niebieską pleśnią … Szczerze? Pleśń w tytułach potraw osobiście mnie zawsze odstraszała. Jeśli z Wami jest
Moja DelicjaDziczyzna to bardzo zdrowe i naturalne mięso. Nie pochodzi z hodowli, więc nie jest skażone chemią. Zawiera więcej białka i jest chudsze od swoich hodowlanych kuzynów
Moja DelicjaZupa pieczarkowa na domowym bulionie warzywnym z dodatkiem pieczarek . Sycąca i rozgrzewająca (szczególnie jeśli nie pożałujecie świeżo mielonego czarnego pieprzu). Idealna na chłodne dni. Jest to
Moja DelicjaGotując ostatnio bulion warzywny z dodatkiem pieczarek wg tego przepisu, otrzymałam bardzo esencjonalne warzywa (dla przypomnienia bulion gotowany jest z warzyw odpowiednio pociętych, dzięki temu wydobywamy
Moja DelicjaKruche pieczone pierożki wigilijne z kapustą i pieczarkami to świetny dodatek do Wigilijnego barszczu z pieczonych buraków . Świetne na ciepło, ale również na zimno znikają ze
Moja DelicjaKrólik duszony w sosie z pieczarkami , to przepyszne danie w przepysznym sosie. Sosu jest tak dużo, że wykorzystujemy go do uduszenia w nim piersi z kurczaka
Moja DelicjaW tym roku udało mi się wyjechać na zorganizowane grzybobranie do Ośrodka wypoczynkowego Zawiaty na Kaszubach. Grzybobrania odbywają pod czujnym okiem doświadczonego grzyboznawcy Wiesława Kamińskiego. Kilka
czarrna od kuchnidniami, choć za oknem u mnie dziś pada deszcz, zupełnie mnie to nie przeszkadza, lubię patrzeć gdy krople wody uderzają o parapet, może w końcu ruszy wysyp grzybów ? Choć na prawdziwe ciepłe babie lato też liczę ! A na jesienne popołudnia nie ma nic lepszego niż kawałek ciasta ze śliwkami i bezą…Kruche słodko-kwaśne-idealne! Delektujmy
Wanilia i Kardamon