Kruche pieczone pierożki wigilijne z kapustą i pieczarkami to świetny dodatek do Wigilijnego barszczu z pieczonych buraków . Świetne na ciepło, ale również na zimno znikają ze
Moja DelicjaKrólik duszony w sosie z pieczarkami , to przepyszne danie w przepysznym sosie. Sosu jest tak dużo, że wykorzystujemy go do uduszenia w nim piersi z kurczaka
Moja DelicjaW tym roku udało mi się wyjechać na zorganizowane grzybobranie do Ośrodka wypoczynkowego Zawiaty na Kaszubach. Grzybobrania odbywają pod czujnym okiem doświadczonego grzyboznawcy Wiesława Kamińskiego. Kilka
czarrna od kuchnidniami, choć za oknem u mnie dziś pada deszcz, zupełnie mnie to nie przeszkadza, lubię patrzeć gdy krople wody uderzają o parapet, może w końcu ruszy wysyp grzybów ? Choć na prawdziwe ciepłe babie lato też liczę ! A na jesienne popołudnia nie ma nic lepszego niż kawałek ciasta ze śliwkami i bezą…Kruche słodko-kwaśne-idealne! Delektujmy
Wanilia i Kardamonciasto; 1 szkl mąki pszennej 0,5 szkl mąki krupczatki 150 g masła 1 jajko. 1 zółtko szczypta soli 1 łyżeczka cukru wkład kurkowy; 200
Gotowanie jest łatweSezon grzybowy w pełni a ja przedstawiam Wam przepis z kurkami, naszymi ulubionymi grzybami. Składniki : 3 plastry schabowego BK 20 dag kurek 4-5 gałązek pietruszki 0,5 średniej cebuli 1-2 ząbki czosnku bułka tarta jajko masło klarowane sól pieprz papryka słodka lub ostra Przygotowanie : Na rozgrzaną patelnię dajemy 2 łyki masła klarowanego i podsmażamy pokrojoną cebulę
Mechanik w kuchniBardzo lubię polędwicę wieprzową. Pierwszy raz nafaszerowałam polędwicę kapustą z grzybami i wyszło bardzo smacznie. Spróbujcie Składniki: – 1 polędwica wieprzowa (ok 450g) – 1 cebula czerwona (mała) – 300g kapusty – 200g pieczarek – 100g twardej mozarelli – 2 łyżki musztardy (u mnie rosyjska) – zioła i przyprawy wg smaku (u mnie kurkuma, papryka słodka wędzona, sól, pieprz, czubryca
Smaki ArmineMoje pierwsze w życiu, pierogi, choć do końca nie są to tradycyjne wszystkim znane „ruskie” lub „z kapustą i grzybami”, ale technika wykonania jest identyczna, oprócz oczywiście gotowania. Zatem czym są owe pierogi. Pastel, który w języku portugalskim i hiszpańskim wymawia się jako „pach’tel” to nazwa nadana różnym chrupiącym lub smażonym potrawom z wielu krajów hiszpańsko, lub portugalskojęzycznych
RafalCooka.async=1;a.src=g;m.parentNode.insertBefore(a,m) })(window,document,'script','https://www.google-analytics.com/analytics.js','ga'); ga('create', 'UA-92313943-1', 'auto'); ga('send', 'pageview'); Ja wybrałam ten jarski. Pominęłam dodawanie grzybów ponieważ lubię czysty smak buraczków. Moja wersja czystego barszczu: warzywa czyli por, spory kawał bulwy selera, dwie pietruszki, dwa spore buraki (starte na tarce o grubych oczkach) zalałam 1 l wody
Kulinarne przemysleniaNie miałam jeszcze okazji spróbować kani z zalewy ponieważ zawsze miałam tylko kilka sztuk więc szybko znikały z talerza po usmażeniu. W tym roku dostałam tak
Monia miesza i gotujeDiamond jest do wszystkich typów kuchenek: gazowych, elektrycznych, ceramicznych no i oczywiście indukcyjnych. Na patelni bez problemu smażyłam: Roladki z kurczaka w panierce Racuszki z jabłkami Mięso wraz z grzybami na sos, obtoczone w mące ! Wszystkie dania wyszły wyśmienite, nic się nie przykleiło, w dodatku smażyłam je na niewielkiej ilości tłuszczu lub nawet bez, a potrawy wręcz ślizgały się
Gotowanie...to proste !Pyszne śniadanie, soczysty obiad, jedzcie je kiedy chcecie, są pyszne i pożywne. Wyglądają zjawiskowo, smakują rewelacyjne, nic tylko zrobić. Napisze tak: zaczynamy prace na trzy patelnie
Moje Małe Czarowanieaspekcie medycznym i kulinarnym. Dzięki Gabi, której niestety już ze mną nie ma (z tego powodu dlatego też mnie nie było) odziedziczyłam całe mnóstwo książek o ziołach, dzikich roślinach, grzybach itd. Są to publikacje liczące po kilkadziesiąt lat, więc kocham je tym bardziej, bo zawierają przede wszystkim wartościową treść, a nie same zdjęcia, jak to we współczesnych publikacjach bywa. Będę
greenscarfPyszna lekka szakszuka. Bardzo często robię ją na śniadanie. W zależności od pory roku zmieniają się dodatki. Aktualnie w sezonie są pomidory soczyste i kurki pachnące
wesoła kuchniaSkładniki: 2 kanie 2 jajka 1 mała cebulka łyżka masła sól, pieprz Przygotowanie: Cebulę obrać i posiekać, zeszklić na roztopionym maśle. Kapelusze kani pokroić na kawałki
czarrna od kuchni