mięso cielęce, dojrzewający boczek, cebula i marchew. Wszystko miało być mielone, podsmażone na maśle i długo duszone z dodatkiem bulionu. Artusi radził, by smak sosu wzbogacić poprzez dodatek suszonych grzybów, trufli, wątróbki lub śmietanki, ale bez używania sosu pomidorowego. Podawać należało go ze świeżym ugotowanym makaronem tagliatelle i parmezanem. Tak jak każdy z przepisów na znane i popularne dziś potrawy
Obiad gotowydobrze smakuje z podsmażoną kiełbasą albo boczkiem. Jeśli wolicie, zamiast wędlin możecie dorzucić do niej trochę mięsa. Ja bardzo lubię dodawać do kapusty z koperkiem również odrobinę suszonych grzybów albo pieczarek. Czym doprawić młodą kapustę? Ja zazwyczaj dodaję odrobinę kminku, ziele angielskie i listek laurowy, młodej kapuście nie potrzeba wielu przypraw. Jeśli macie ochotę, do waszego bigosu możecie dodać też
Lekcje w kuchniChrupiące naleśniki w panierce wypełnione aromatycznym farszem z kiszonej kapusty i suszonych grzybków cieszą się ogromną popularnością nie tylko w świątecznym czasie. Choć ich przygotowanie jest
Gotuj zdrowo!Guten Appetit!Ciapkapusta, ciaperkraut to danie z reginalnej kuchni śląskiej. Co to takiego? Puree ziemniaczane z dodatkiem posiekanej, ugotowanej kiszonej kapusty. W klasycznym wydaniu dodatkiem do kapusty jest
Gotuj zdrowo!Guten Appetit!Propozycja na tak zwane danie jednogarnkowe - schab pieczony z warzywami. Duże danie dla całej rodziny - na co dzień i od święta. Składniki: ok 1,3 kg
Lena GotujeCzęść bulionu możesz zastąpić białym winem (ok. 200 ml) Użyj 1/2 cebuli lub 2 szalotki Możesz użyć pół na pół masła i oliwy Masło może być klarowane Kilka suszonych grzybów nie zaszkodzi. Namocz je wcześniej w wodzie. Risotto możesz zrobić na patelni lub w garnku. Nie przykrywaj naczynia przykrywką. Możesz użyć zamrożonego bulionu. Użyj sera Parmigiano Reggiano lub Grana Padano
CzarnawisienkaO tym, że kasza kuskus wcale kaszą nie jest już pisałam. Choć jednak jest to makaron, nikt tak o nim nie myśli i w świadomości Polaków
Z notatnika dietetykaPandemia koronawirusa sprawiła, że sporo osób zaczęło piec pieczywo w domu. Pieczemy różne chleby - na zakwasie, na drożdżach, pszenne, żytnie, mieszane lub jeszcze. Co kto lubi
Z notatnika dietetykaCałość mieszamy dokładnie i przyprawiamy do smaku. Przed podaniem schładzamy w lodówce. Zobacz inne przepisy na sałatki ziemniaczane: Sałatka Z Młodymi Ziemniakami I Pieczoną Papryką Sałatka Ziemniaczana Z Marynowanymi Grzybami Sałatka Ziemniaczana Z Tuńczykiem Sałatka Ziemniaczana Z Groszkiem I Koperkiem Wiosenna Sałatka Z Młodych Ziemniaków Sałatka Z Ziemniakami I Ogórkami Małosolnymi
e-PrzepisyKulinarneDzikie rośliny – liście klonu w sosie pieczarkowym Używacie w swojej kuchni dzikich roślin, jadalnych chwastów , kwiatów? To temat, który obecnie coraz bardziej staje się popularny
Dorota SmakujeGarfield, wielki miłośnik dania Na moim blogu znajdziecie kilka pomysłów na przygotowanie tej zapiekanki: lazania z wędzoną kiełbasą , lazania z leczo , lazania ze szpinakiem , lazania z mięsem, lazania z grzybami . Dzisiaj prosty i szybki do przygotowania przepis na lasagne – szybki bo bez beszamelu za to z dwoma serami, gotowym makaronem i sosem. Smacznego! PRZEPIS LAZANIA Z PIECZARKAMI I POMIDORAMI
Dorota Smakujesię je przyrządza, a pasuje zarówno do obiadu jak i imprezowego menu czy lunchboxa. P olecam Fanom koreańskiej kuchni i tofu polecam również adobo – gulasz z tofu i grzybów boczniaków. Składniki: 2 kostki twardego tofu (2 x 220 g, my lubimy wędzone ) 1/4 szklanki (60 ml) mąki ziemniaczanej 1/4 szklanki (60 ml) koncentratu pomidorowego lub gęstego sosu pomidorowego (passaty
Lamarida.plMix warzyw: cukinia, bakłażan, papryka, cebula, pieczarki, filet z kurczaka w lekko pikantnej marynacie. Dla odmiany szaszłyki zapiekane w piekarniku, a nie grillowane - także
Lena Gotuje