wyśmienitej sałatki, przyprawionej solą czosnkową i kolorowym pieprzem ziarnistym Appetita, która właśnie wprowadziła na rynek nowe produkty. Sałatka z serem pleśniowym Lazur Składniki: mix sałat, pomidorki cherry, gruszka, świeży ogórek, różne rodzaje sera pleśniowego Lazur (np. złocisty, błękitny), prażone pestki słonecznika. Przygotowanie: Do miski wrzucamy mix sałat. Gruszkę, ogórek, ser pleśniowy Lazur kroimy w kostkę i wrzucamy
Kulinaria - potrawy z różnych stron światalistopada to Święto herbaty. Składniki : łyżeczka lub torebka herbaty zielonej 300 ml gorącej wody 3 szt. goździków laska cynamonu 1-2 łyżeczki soku wiśniowego 1-2 plastry suszonej gruszki Przygotowanie: Do szklanki włożyć torebkę herbaty, plastry gruszki, goździki oraz przekrojone na pół laskę cynamonu - zalać wrzącą wodą i parzyć przez ok. 10 minut pod przykryciem. Rada: zamiast soku wiśniowego
Ciastka - domowe słodkościmusi być fetą, a nie typu feta. Składniki pół główki sałaty lodowej 300 g małych pomidorków 150 g sera feta 170 g kukurydzy z puszki 1/4 czerwonej cebuli 2 gruszki Sos ; 4 łyżki oliwy 1 łyżka soku z cytryny 1 łyżka miodu ( może być syrop klonowy ) sól pieprz Przygotowanie Liście sałaty opłukałem, osuszyłem, porwałem na mniejsze kawałki. Wyłożyłem na salaterkę(...)Pomidorki pokroiłem na połówki, ser w kostkę. Gruszki obrałem, pozbawiłem gniazd nasiennych, pokroiłem w dość dużą kostkę. Odcedziłem kukurydzę. Czerwoną cebulę drobno posiekałem. Wszystkie składniki rozłożyłem na sałacie. Całość polałem sosem. Sos : wymieszałem dokładnie wszystkie składniki sosu, tj. oliwę, sok z cytryny, miód, Sól i pieprz
R'n'G Kitchenjuż niedługo wróci do karty. Próbowałam także truflowej balbiny, czyli czarnej bułki z wołowiną, boczkiem, karmelizowaną cebulą w balsamico, pieczarkami, parmezanem oraz sosem serowym i truflowym. Jeśli kochacie połączenie gruszki i sera pleśniowego to koniecznie skuście się na burgera Grucha Grucha, który kryje w sobie wołowinę, gorgonzolę, gruszkę, roszponkę oraz sos musztardowo-miodowy. Jednak prawdziwym mistrzostwem świata i chyba moją
Cooking MonsterSkładniki : 1 aromatyczne jabłko z czerwoną skórką 1 soczysta słodka gruszka 5 dojrzałych śliwek węgierek 2 liście trawy turówki wonnej ( trawy żubrowej ) 10 dkg cukru ( najlepiej trzcinowego lub brązowego ) 1 l czystej wódki 40 % dobrej jakości Sposób wykonania : O woce dokładnie umyj, osusz. Gruszkę obierz, usuń gniazdo nasienne i ogonek, miąższ pokrój na mniejsze kawałki. Jabłko nie obieraj, usuń
Przepisy i porady kulinarnepuree do picia. Jakie to jest dooobre. I nie pomijajcie przypraw, są naprawdę niezbędne. Składniki: 1 szklanka mleka 2 łyżki puree z dyni 1 banan 1 gruszka 1 łyżka soku z cytryny szczypta mielonego imbiru szczypta mielonego kardamonu szczypta cynamonu (przepis na 2-3 porcje) Do blendera wlewamy mleko, dodajemy puree, przyprawy, sok z cytryny, obranego banana i gruszkę
Kardamonovyśledzą bloga pewnie pamiętają chleb z jabłkiem. Nawet dodatkiem w nim były płatki orkiszowe. Tym razem użyłam mąki typ 500. Gruszka nie jest wyczuwalna ale chleb jest fajnie wilgotny i dałam ją zamiast cukru. Polecam upiec chleb bo jest smaczny. Chleb pszenny z gruszką i płatkami orkiszowymi Rozwiń i czytaj przepis
Ewa w kuchnismaków. Dzisiaj skupimy się na jej urokach. Składniki 2 kg dynia hokkaido 2 ząbki czosnku 1 marchew 1 pietruszka 1 mały seler korzeniowy 6 sztuk brukselki 1 gruszka 1 por 1 łyżeczka suszonego tymianku 200 g maślaków 1 cebula 1 łyżka masła garść lubczyku sól, pieprz Przygotowanie Dynię kroimy na ćwiartki, usuwamy gniazdo nasienne, miąższ nacinamy i razem(...)zimną wodą ( 1,2 litra ), dodajemy brukselki i posiekany por. Gotujemy 25 min, brukselki wyjmujemy, studzimy, kroimy na pół. Bulion studzimy i blendujemy razem z czosnkiem, dynią i tymiankiem. Gruszkę obieramy, kroimy na ćwiartki, grillujemy razem z brukselkami. Krem łączymy ze startym serem , gotujemy do pożądanej konsystencji. Do smaku doprawiamy solą i pieprzem. Na rozgrzanym maśle szklimy cebulę pokrojoną
R'n'G Kitchenorganizm. Dlatego lepiej unikać: cukru, alkoholu, nabiału (wychładza organizm), a gdy jesteśmy zmarzluchami to lepiej unikać również cytrusów – powodują wychłodzenie organizmu. Zamiast nich możemy zjeść np. pieczone jabłko, czy gruszkę Sezonowe warzywa i owoce Sezonowe jedzenie to podstawa zdrowia i dobrego samopoczucia (i także gwarancja dobrego smaku :)). Dodatkowo warzywa i owoce kupowane w ich sezonie są dużo tańsze od tych(...)sprowadzanych. Dlatego szczególnie teraz powinniśmy postawić na: marchew, ziemniaki, kapustę, dynię, jabłka, gruszki, paprykę, buraczki, śliwki, orzechy, żurawinę, pigwę, czy też kukurydzę. Są one skarbnicą cennych składników, które pozytywnie wpływają na odporność, między innymi: witamina A – (znajdziemy ją w: marchwi, dyni, burakach i papryce czerwonej oraz śliwkach) – usuwa wolne rodniki, odpowiada za integralność błon komórkowych, chroni nabłonek układu oddechowego
365 dni dookoła kuchnizapraszam Was serdecznie do zajrzenia do wpisów z przepisami na zimową tartę z jabłkami , super proste ciasto jabłkowe , ciasto ze śliwkami (spokojnie nadadzą się do niego też inne owoce!), gruszki w cieście , czekoladowe ciasto z gruszkami lub pyszną tartę ze śliwkami . Składniki: 1 szklanka mąki 2 łyżeczki cukru waniliowego 0,5 łyżeczki sody 0,5 łyżeczki proszku do pieczenia
Ciastkozercywyrzucamy... A przecież możemy je wykorzystać do pysznego deseru, iście jesiennego. Zapraszam. Składniki; 15 dag płatków jaglanych 3 łyżki cukru trzcinowego 10 dag masła 3 gruszki 5-6 śliwek Przygotowanie; Do miski wsypujemy płatki jaglane, dodajemy masło i cukier. Zagniatamy, tworząc kruszonkę. Nie będzie to taka tradycyjna kruszonka, chodzi o to aby każdy płatek był obtoczony(...)maśle. Wstawiamy na chwilę do lodówki. W tym czasie przygotowujemy owoce. Naczynie żaroodporne smarujemy lekko masłem. Śliwki przekrawamy na pół, usuwamy pestki a następnie kroimy je w paseczki. Gruszki obieramy i kroimy w większą kostkę. Kruszonkę wyciągamy z lodówki, na spód wykładamy cieniutką warstwę, na to układamy owoce i resztę kruszonki. Wkładamy do nagrzanego piekarnika do temp. 180C i pieczemy
Radość kipiąca uśmiechem.Składniki : - 3 szklanki ugotowanej i odsaczonej fasoli - 1 jajko 🥚 - 2 dojrzałe gruszki - 1 dojrzały banan 🍌 - 3 łyżki korabu - opcjonalnie bakalie (🌰 orzechy, rodzynki, daktyle itp.) Przygotowanie : Gruszki i banany obieramy że skórki. Dodajemy fasolę, jajko i blendujemy wszystko na gładko. Dodajemy bakalie, mieszamy. Nakładamy do silikonowych foremek i wstawiamy do piekarnika nagrzanego na 200 stopni - termoobieg. Pieczemy 30 minut
Szkrab Je SamSkładniki:gruszki (najlepsze są twarde, jeszcze nie całkiem dojrzałe)cukier (po 2 łyżki na każdy 0,5 l słoik)wodagoździki (po 1-2 na 0,5 l słoik)Przygotowanie:Gruszki myjemy, obieramy, kroimy w ćwiartki i oczyszczamy z gniazd nasiennych. Następnie układamy w wyparzonych słoikach. Do każdego słoika dodajemy cukier i goździki, po czym zalewamy zimną wodą. Słoiki zakręcamy
Krokusowy Dommąki i pół łyżeczki proszku do pieczenia . Wszystkie składniki należy dokładnie wymieszać i przelać do blachy, wyłożonej papierem lub folią aluminiową. Ostatnim krokiem jest ułożenie owoców – śliwek, agrestu, bądź gruszek. Należy je rozmieścić w taki sposób, by tylko do połowy były umieszczone w masie – ich pozostała część powinna wystawać ponad jej powierzchnię, co nada wypiekowi pięknego wyglądu. Ciasto należy piec(...)przez około 35-40 min. Uwaga! Nie zapomnij odpowiednio przygotować owoców. Śliwki powinny być wypestkowane i przekrojone na pół, zaś gruszki powinny mieć formę grubszych plastrów. Agrest można wrzucić w całości. Tarta z malinami Deser ten składa się z kruchego ciasta , wypełnionego kremem na bazie serka mascarpone i śmietany kremówki . Proporcje obu składników powinny być takie same lub zbliżone
Moja smaczna kuchnia