zjadłyśmy tego dość sporo. Cieszy mnie to , bo awokado jest cenne. I serek kozi jest cenny. Składniki krążki gryczane Uno Natura dojrzałe awokado bez plam i przebarwień dojrzała gruszka mix sałat (umyjcie nawet jak pisze ,że gotowe do spożycia i myć nie trzeba) czarnuszka sól prosto z młynka ser kozi , u mnie z figą (jest mega, nie jadłam nigdy(...)wcześniej i chciałam koniecznie spróbować. Genialna sprawa!) Część krążków posmarujcie serkiem kozim , a pozostałe awokado. Dodajcie gruszkę, kolorowe sałaty i posypcie czarnuszką. Trochę soli i ...gotowe. Moje przekąski przygotowała ze mną 9 letnia córka, bawiąc się przy tym wyśmienicie. U nas w kuchni jest miejsce na kombinowanie. Dzieci mają świetne pomysły. Ser kozi ma specyficzny smak. Nawet nie zauważą
Z Kuchni Do KuchniSkładniki: banan 1 gruszka 4-5 daktyli 200 g kefiru Obraną gruszkę i banana zmiksować razem z kefirem i daktylami w b lenderze. Szybko i smacznie. Życzę Smacznego
talerz przyjemnościlody z solonym karmelem i orzechami Błyskawiczne ciasto z pomarańczami i kremem czekoladowo-miętowym Mus kokosowy z nasionami chia Najprostsza miłość po włosku Sałatka pobudzająca zmysły ze szpinakiem, fetą, gruszką i suszonymi pomidorami Quiche z gruszką, wędzonym łososiem i camembertem, posypane rukolą Rozgrzewający zmysły krem z czerwonej papryki z mleczkiem kokosowym i białą czekoladą Pobierz PDF z przepisami na Walentynki
Eat me! Fit me!łyżeczka świeżo mielonego kuminu (kminu rzymskiego) 1/2 łyżeczki soli 1/3 łyżeczki świeżo mielonego pieprzu 2 łyżki świeżo siekanej kolendry Do podania: 80g kaszy pęczak garść liści rukoli mała twarda gruszka 3 orzechy włoskie ocet balsamiczny do skropienia sałatki Pstrągi umyć pod bieżącą wodą i osuszyć ręcznikiem papierowym. Ostrym nożem naciąć skórę w kilku miejscach z obu stron pstrągów. Przygotować marynatę(...)Gotować pod przykryciem na małym ogniu 5 minut. Przewrócić na drugą stronę i gotować jeszcze 10 minut. Pstrągi podawać z kaszą jęczmienną pęczak ugotowaną al dente, garścią rukoli, plasterkami gruszki posypanymi orzechami włoskimi i skropionymi octem balsamicznym. Udekorować świeżymi listkami kolendry. 1 porcja to ok. 675kcal , węglowodany: 57g, białko: 42g, tłuszcz: 31g Informacje dla diabetyków: w porcji znajduje się
DietologDanie zadowoli wielbicieli wątróbki, szczególnie drobiowej. Składniki 600 g wątróbki indyczej 2 gruszki 100 g wędzonej szynki 1 łyżka masła 3 ząbki czosnku tymianek 700 ml rosołu drobiowego 2 łyżki słodkiej śmietany 18% 1 łyżka mąki natka pietruszki sól, pieprz Przygotowanie Wątróbkę oczyszczamy, kroimy na mniejsze kawałki. Gruszki obieramy, kroimy w kostkę, szklimy na maśle, dodajemy czosnek przeciśnięty przez praskę
R'n'G Kitchenstałe zagości na Waszych talerzach. Nigdy nie jest za późno na zmiany w codziennej diecie. Chrupiące śniadanie Składniki: 1 porcja 150 g twarożku, naturalnego pół jabłka pół gruszki 2-3 łyżki mieszanki orzechów i nasion 2 łyżki granoli, u mnie granola szafranowa ¼ łyżeczki cynamonu syrop klonowy do smaku, opcjonalnie Twarożek nałóż na talerzyk. Jeśli chcesz go trochę osłodzić użyj syropu(...)klonowego lub płynnego miodu. Pamiętaj, że małe dzieci do roku czasu nie mogą spożywać miodu i jego pochodnych (pyłek kwiatowy). Pokrój jabłko i gruszkę w kostkę i posyp nimi twarożek. Następnie pokrój orzechy (lub użyj jedynie granoli z orzechami i nasionami) i posyp nimi twarożek. Całość oprósz cynamonem. Do picia proponuję napój – mleko migdałowe. Spara Spara The post
codojedzeniaOstatnio za nami „chodzi: śledź w śmietanie z ziemniakami <3 Popełnimy ;) A tę sałatkę dedykujemy „śledziożercom” :P Składniki 400 g matjasów 4 jajka ugotowane na twardo 1 duża gruszka 1 por biała część natka pietruszki 100 g czerwonego kawioru np Capelin 2 łyżki majonezu sól, pieprz Przygotowanie No i najpierw śledzie moczymy…można w mleku, można(...)wodzie z dodatkiem octu. Tak na oko 1 litr wody, 50 ml octu ;) Dwa razy tak robimy i odcedzamy, osuszamy papierowymi ręcznikami. Ugotowane na twardo jajka kroimy w kostkę. Gruszkę obieramy i kroimy w kostkę. Por siekamy i sparzamy, studzimy. Natkę pietruszki siekamy. Wszystkie składniki dokładnie łączymy z majonezem i kawiorem. Do smaku doprawiamy solą i pieprzem
R'n'G Kitchenszklanki kaszy jaglanej krem czekoladowy: 50 g czekolady gorzkiej 1 awokado 1/2 cytryny pozostałe: 1 owoc kaki 1 łyżka dżemu truskawkowego bezcukrowego 2 łyżki jogurtu greckiego 3 mandarynki 1 gruszka 1 wafelek z miodem Budyń: Kaszę jaglaną płuczę zimną wodą, przekładam do garnka, wlewam 400 ml mleczka i 100 ml wody. Gotuję na wolnym ogniu aż kasza będzie miękka(...)miksuję blenderem. Kaki obieram i miksuję blenderem. Do pucharków przekładam budyń, na to krem czekoladowy, kolejna porcja budyniu, mus kaki, kawałki mandarynek obrane z błonek. Dodaję cząstki zgrilowanej gruszki, jogurt, dżem, cytrynę, kaki pokrojone, wafel
wesoła kuchnianadejdzie czas na obiady rodzinne, urodziny, imieniny, święta, więc nie dajmy się zwariować. Dziś proponuję ostatnio bardzo zaniedbane, a lubiane przeze mnie smoothie. Smoothie gruszkowo - bananowy (1 porcja): banan gruszka szczypta cynamonu (konkretna) szklanka mleka Owoce obrać i pokroić. Wyciąć z gruszki gniazda nasienne. Do blendera wlać mleko, dodać owoce i posypać cynamonem. Całość zblendować. Bardzo szybki koktajl, samo zdrowie
Karola gotujeSkładniki: gruszki 10 sztuk małe, biszkopty 200 gram, galaretka gruszkowa 1 opakowanie, kubuś bananowy z jabłkiem,marchewką 1 butelka, budyń śmietankowy 2 opakowania 3/4 pojemności kubusia wlać do garnka i zagotować, do reszty kubusia wsypać budynie, wymieszxać i wlać do gotującego się kubusia, mieszać do zagęstnienia masy, wystudzić forma silikonowa 25x25 cm, na dnie rozsypać cienkie plasterki gruszek ze skórką
W Mojej Kuchni Lubięspędzamy czas z rodziną lub przyjaciółmi, mamy ochotę na grzeszne przekąski... Zaopatrz się w zdrowszą wersję i zamiast chipsów czy paluszków kup: - ulubiony twardy ser - oliwki - orzechy włoskie - gruszkę Wersja nie jest bardzo nisko kaloryczna, jednakże jaka zdrowa! Nie pożałujesz takiego połączenia smaków! Oliwki -> wspomagają trawienie, są bogate w witaminy z grupy B, zawierają kwas olienowy, który(...)Orzechy włoskie -> chronią układ krążenia, zmniejszają ryzyko chorób nowotworowych, są bogactwem witamin i minerałów, dodatkowo mają właściwości przeciwbakteryjne i przeciwzapalne - pomagają też w dolegliwościach związanych z żylakami; Gruszki -> obniżają ciśnienie krwi, pobudzają trawienie, zwierają sporo błonnika i mało kalorii. Wystarczająco przekonałam Was do takiego połączenia? Połączenie smaku jest nie do opisania! POLECAM
MintTasteskładniki (na 2 kubeczki) herbata – najlepiej liściasta gwiazdka anyżu kilka goździków kora cynamonu 4 plasterki pomarańczy 4 plasterki cytryny 1 cm tartego imbiru 1 łyżka miodu opcjonalnie kawałek gruszki Rozgrzewająca herbata – składniki (na 2 kubeczki) W rondelku zagotowujemy ok. 0,5 l wody razem z anyżem, goździkami, cynamonem, 2 plasterkami pomarańczy, 2 plasterkami cytryny, imbirem i miodem. Możecie(...)dodać także plasterek gruszki – herbata nabierze odrobinę innego smaku. Tak przygotowanym wywarem zalewamy herbatę i czekamy aż się zaparzy. Do kubeczka/ szklanki wkładamy plasterek pomarańczy, plasterek cytryny i zalewamy herbatą . Sprawdźcie, bo moim zdaniem taka herbata idealnie sprawdzi się podczas długich zimowych wieczorów. Post Rozgrzewająca herbata – idealna na zimowe wieczory pojawił się poraz pierwszy w Kulinarny Blog - wiesz
Kulinarnyblog.pl - wiesz jak gotować!śliwkowe Ciasto dyniowe z korzenną nutą Murzynek z truskawkami Cytrynowy placek Aryi Ciasto czekoladowa fantazja z gruszkami Ciasto jesienna krówka z jabłkami Ciasto czekoladowe z gruszką i bananem Ciasto bananowe z białą czekoladą
Passions hobbies lifeNigdy nie lubiłam kompotu przygotowywanego z suszonych owoców ze względu na aromat wędzonych śliwek i gruszek. Ten przygotowywany jest wyłącznie na bazie owoców suszonych, których proporcje możemy dowolnie zmieniać. Dodatek wanilii, cynamonu, listków laurowych i goździków dodaje wspaniałego aromatu. Składniki: 600g suszonych (nie wędzonych!) owoców w dowolnej proporcji (u mnie śliwki, jabłka, gruszki, mirabelki, rodzynki, wiśnie, truskawki
Pyry na Gaznadzieniem makowym, a z pewnością będą zachwyceni. A Ty, które pierogi wybierasz? Składniki: Farsz: 1 szklanka maku 1/2 szklanki miodu 100 g mieszanki suszonych owoców (np. śliwki, daktyle, gruszki, morele, jabłka, gruszki, rodzynki) garść orzechów włoskich 1/3 szklanki wiórek kokosowych 2 łyżki masła skórka z 1/2 cytryny 1 jajko Pierogi pieczone -ciasto: 1 szklanka mąki pszennej
Kuchnia MagdaLeny