miodem - to jest najlepszy sposób na szybkie rozgrzanie organizmu. Jesień nie musi być szara i smutna. I co z tego, że pada:P Ja na osłodę polecam dziś pieczone gruszki:) Pyszne, aromatyczne i typowo jesienny deser:) Prosty i szybki w wykonaniu a zarazem wyrafinowany i szlachetny:) Możecie takie gruszki zjeść solo lub podać je z dowolnymi dodatkami - konfiturą, gałką lodów(...)bitą śmietaną i migdałami :) Kombinacji wiele:) A Wy na którą się skusicie?;) Składniki: gruszki (dowolna ilość) cynamon masło bita śmietana cukier płatki migdałowe krem toffi (np. taki - klik ) Gruszki kroimy na połówki i wydrążamy gniazda nasienne. Układamy je w naczyniu żaroodpornym i oprószamy cukrem i cynamonem. Na wierzch kładziemy kilka wiórków masła. Gruszki wkładamy do piekarnika rozgrzanego do 180 stopni
My simple kitchenWrześniowym polem idzie jesień. Rude ma włosy i rudą suknię, We włosy wpięte pierzaste astry, A w rękach kłosy i słodką gruszkę. Idzie i pachnie powidłami Z twarzą rumiana jak reneta. Wśród mgieł porannych i szumu liści Już na październik w sadzie czeka. Jadwiga Hockubowa, Jesień Pomimo, że mamy jeszcze końcówkę lata, ja delektują się już jesienią. W kuchni(...)kuchni. Jest grzybowo, owocowo i kolorowo. A skoro już o owocach mowa, to zastanawiając się, do czego mogłabym zużyć parę kilogramów gruszek z ogrodu rodziców, natrafiłam na ten przepis na drożdżówkę ( klik ). Zaintrygował mnie dodatek miodu do ciasta drożdżowego. Autorka zachwalała, że ciasto na miodzie jest smaczniejsze niż tradycyjna drożdżówka. Nie myliła się. Gdy ciasto postoi parę godzin lekko
My simple kitchenniejedną łzę. I są zdjęcia, które uwieczniają magiczne chwile. Dziś wieczór moim towarzyszem niech będzie muzyka... Rozpusta. Tak dobrych tostów dawno nie jadłam. Kremowy ser brie, chrupiący boczek, soczysta gruszka i smażona cebulka. Do tego gdzieniegdzie kawałki orzechów. Mówię Wam, cudo! Nawet M wpałaszował te tosty pomimo, że jego reakcja na gruszkę w kanapce nie była zbyt radosna. A moim(...)zdaniem, właśnie gruszka nadaje tym tostom charakteru, ponieważ dzięki niej nie są one zbyt "ciężkie". Nie podaję dokładnych składników, gdyż zależą one od ilości tostów, jakie chcecie przygotować. Składniki: chleb tostowy ser brie gruszka boczek wędzony cebula orzechy Boczek kroimy w plastry i smażymy dopóki nie stanie się chrupiący. Cebulę kroimy w piórka i również podsmażamy. Gruszkę obieramy i kroimy
My simple kitchenGruszki z grilla nadziewane konfiturą malinowo-żurawinową (źródło: kuchnialidla.pl) Poziom trudności: średni Ilość porcji: 8 Czas przygotowania: 1h Składniki na konfiturę malinowo-żurawinową: 250g świeżych lub mrożonych malin 100 g suszonych żurawin 2 łyżki miodu Składniki na gruszki: 3-4 gruszki, umyte, przekrojone na pół 0,5l wody 150ml białego wina półsłodkiego 50 g cukru Sposób przygotowania: Konfitura malinowo-żurawinowa(...)Wszystkie składniki smażymy na małym ogniu do uzyskania konsystencji konfitury. Gruszki: Wydrążamy gniazda gruszek (stworzą zagłębienia na nadzienie). Wodę, wino i cukier zagotowujemy. Wkładamy gruszki do płynu i gotujemy 7-12 minut do momentu, aż będą miękkie. Osuszamy na ręczniku jednorazowym. Układamy na rozgrzanym ruszcie grilla i pieczemy kilka minut. Zdejmujemy z ognia i nadziewamy konfiturą. Podajemy z listkiem mięty
WojnaNaSmaki.pltrwał nieprzerwanie od maja do lipca. Idealne do podania dla gości są ekspresowe przekąski z ciasta francuskiego. Szczególnie dla tych niezapowiedzianych gości są idealnym kulinarnym ratunkiem. Ciastka francuskie z gruszką i serem pleśniowym to moja propozycja na taką szybką do tego pyszną przekąskę. 1 opakowanie ciasta francuskiego gruszki 1 op. sera pleśniowego orzechy włoskie 1 łyżka masła Gruszki obieramy(...)Ciasto francuskie kroimy w kwadraty. Roztopionym masłem smarujemy ciasto. Kruszymy ser pleśniowy i orzechy rozdrabniamy. Każdy kwadrat ciasta francuskiego smarujemy rozpuszczonym masłem, delikatnie posypujemy serem, wciskamy w ciasto połówkę gruszki, którą posypujemy posiekanymi orzechami włoskimi i serem pleśniowym. Pieczemy ok. 15 minut (do zarumienienia ciasta) w piekarniku nagrzanym do 200°C. Wyjmujemy Ciastka francuskie z gruszką i serem pleśniowym
Damsko-męskie spojrzenie na kuchnięmałe wyzwanie ogrodowe, ale aura ogrodu zadziałała. Cisza, spokój, ptaki śpiewają, ostatnie motyle latają- i człowiek jest od razu bardziej zrównoważony. Przy okazji wizyty w ogrodzie można też zerwać gruszkę, która potem skończy w śniadaniowych pankejkach Jamiego Olivera . Niewiele pracy więcej a zamiast banalnej kanapki z twarożkiem i pomidorem (to zwyczajowe śniadanie mistrzów w moim wykonaniu) możemy zajadać się ciepłymi(...)placuszkami. Ja się dałam skusić! ŚNIADANIOWE PLACUSZKI Z GRUSZKĄ 1 szklanka mąki 1 łyżeczka proszku do pieczenia 1 szklanka mleka 1 jajko szczypta soli 1 gruszka tłuszcz do smażenia syrop klonowy lub lejący miód do podania Gruszkę trzemy na tarce o grubych oczkach (ze skórką i ogryzkiem). Mąkę, proszek, mleko, sól i jajko mieszamy miotełką albo mikserem do uzyskania jednolitej
les mirabellesczasu "chodziła za mną" jakaś pyszna tarta z owocami i serem. Początkowo miały być figi. Niestety, nie udało mi się ich dostać na zakupach, więc musiałam improwizować. Padło na gruszki. A jeśli gruszki, to koniecznie ser pleśniowy. A do tego gęsty sos balsamiczny. I pyszny obiad/kolacja/przekąska gotowe :) Ciasto: 250 g mąki 150 g masła 1 płaska łyżeczka soli(...)jajko Nadzienie: 3 dojrzałe gruszki 200g śmietany kremówki 2 jajka 100g gorgonzoli Świeży tymianek, pieprz Sos balsamiczny do podania (gotowy lub własny) 2 łyżki miodu 3-4 łyzki octu balsamicznego Mąkę przesiewamy przez sitko. Dodajemy zimne, pokrojone w kostkę masło, sól i zagniatamy, aż powstaną drobne grudki. Dodajemy całe jajko i zagniatamy gładkie ciasto. Z ciasta formujemy kulkę, owijamy
Zawsze głodna!dużo. Każdy ma swoją ciszę. Moja zaczyna się o poranku. Każda cisza ma swoje myśli. Czasem marzy im się zapach ciasta. Tego poranka szeptały o miodowej słodyczy gruszek. Gdzieś z daleko dotarła myśl o wonnym tymianku. Wsłuchałam się w moją ciszę. Gdy głosów było już pełno wystarczyła pierwsza smuga zapachu. Tylko tyle, by znów powróciła(...)Cisza. Ciepłe kawałki gruszkowej szarlotki znikały w ustach jeden za drugim. Czasem cisza ma smak razowej szarlotki z gruszkami i tymiankiem. Czasem słowa są zbędne, choć gdyby ktoś bardzo ich potrzebował wystarczy jedno - "Cudowna". A jaki smak ma Twoja cisza? RAZOWA SZARLOTKA Z GRUSZKAMI I TYMIANKIEM Na spód 1 szklanki mąki pszennej 1/2 szklanki mąki pszennej razowej szczypta
KUCHARNIAłóżku bo nie było za wesoło. Ale już jest o wiele lepiej i teraz zaległy przepis.. na … mmmm „niebo w gębie” ;-) Nigdy bym nie pomyślała, że połączenie gruszki z cynamonem i do tego jeszcze ser da tak smakowity wynik. Ponieważ już kiedyś zrobiłam ciasto z gruszkami, pomyślałam sobie, a dlaczego nie może być to sernik z gruszkami(...)może być z wiaderka ) 250 ml kwaśnej śmietany 120 g margaryny 1,5 szklanki cukru pudru 4 jajka 2 opakowania budyniu śmietankowego bez cukru Dodatkowo: 1 kg miękkich gruszek ½ łyżeczki cynamonu Gotowa masa czekoladowa do rozpuszczenia Sposób wykonania: Ser zemleć trzykrotnie. Białka oddzielić od żółtek. Margarynę utrzeć z cukrem na puszystą masę. Pod koniec ucierania dodać po jednym żółtku
Na słodko lub wytrawnieKruchy migdałowy spód i soczyste gruszki w delikatnym śmietankowym kremie z dodatkiem aromatycznego likieru amaretto... Dla mnie to połączenie doskonałe . Ciasto nie zawiera ani grama mąki, więc jest całkowicie bezpieczne dla wszystkich unikających glutenu. Dodatkowym plusem jest fakt, że przygotowanie tego pysznego deseru nie wymaga dużych umiejętności kulinarnych i na pewno uda się każdemu. Wypróbujcie koniecznie! Ciasto(...)mielonych migdałów * 115 g masła 50 g cukru pudru Nadzienie: 5 dojrzałych gruszek 100 g cukru 100 g śmietany kremówki 3 jajka 2 łyżki likieru Amaretto oraz: 2-3 łyżki płatków migdałowych * Najlepiej kupić całe migdały ze skórką i zmielić samemu w blenderze. Gruszki obrać ze skórki, przekroić wzdłuż na pół, usunąć gniazda nasienne. Włożyć do garnka, zalać wodą. Gotować
maniapieczeniaJeśli lubicie gruszki i orzechy to te tartaletki są idealne dla Was. Ja dodałam do tego zestawu ser pleśniowy, który idealnie łączy słodką gruszkę i chrupiące orzechy, ale oczywiście można do tego użyć dowolnego sera. Jest to pyszna i elegancka przekąska, która zachwyci najbardziej wybrednych gości.Tartaletki gruszkowo-orzechoweSkładniki (7 szt):200 g mąki pszennej100 g margaryny Palmy z Kruszwicy1(...)prowansalskiesól, pieprz1. Z mąki, Palmy, żółtka i soli zagnieść ciasto. W razie potrzeby dodać 1-2 łyżki wody. Owinąć ciasto folią i wstawić do lodówki na około 30 minut.2. Gruszki podzielić wzdłuż na ósemki. Wrzucić na rozgrzaną patelnię grillową i grillować po 2-3 minuty z każdej strony. Jak gruszki są już gotowe wlać 2 łyżki miodu i 2 łyżki
UgotujmyTo.plDelikatny miąsz grillowanej, soczystej gruszki w połączeniu ze świeżą rukolą ,serkiem kozim i chrupiącymi prażonym orzechami jest świetnym pomysłem na wspólne biesiadowanie!Soczysta gruszka rozpływa się w ustach … orzechy chrupią … a dodatek dresingu przyjemnie orzeźwia!Świetna odmiana na kolację , którą każdemu polecam!SKŁADNIKI:-gruszka – 2szt-ser kozi – 100g-orzechy pekan – 50g-świeża rukola – 1garść(...)cukier puder – 1łyżeczka-olej Kujawski z bazylią – 1łyżkaSPOSÓB PRZYRZĄDZENIA:DRESSING:Bazylię drobno siekamy.Mieszamy z olejem smakowym, miodem, octem balsamicznym i odrobiną soku z cytryny.Zagęszczamy cukrem pudrem. GRUSZKI:Gruszki kroimy na 3 części.Układamy na rozgrzanym grillu.Grillujemy po ok. 5min. z każdej strony smarując odrobiną oleju bazyliowego. CAŁOŚĆ:Części grillowanych gruszek przekładamy świeżą sałatą, pokruszonym serem podprażonymi
Ostra na Słodkodiecie, lepiej niech nie patrzą nawet na nie ;) Słodycz ciasta można zrównoważyć gorzką polewą. Ja, aby urozmaicić to ciasto, dodałam cienką warstwę gruszek karmelizowanych na maśle i na miodzie. Trochę obawiałam się efektu, gdyż ryzykownym jest ulepszanie dobrych, sprawdzonych smaków. Na szczęście ten dodatek nie zaszkodził, a jedynie dodał ciekawego posmaku. Nie jest(...)roztopienia masła i uzyskania gładkiego kremu.Uwaga. Powstaje dość luźna masa, ale taka własnie ma być, więc proszę się nie przerażać :)Owoce:4-5 mocno dojrzałych gruszek,3 łyżki miodu,2 łyżki masła,1/2 łyżeczki cynamonu.Gruszki obrać, wykroić gniazda nasienne. Pokroić w kostkę o grubości około półtora cm. Masło stopić na patelni
Codzienna kuchnia niecodziennaTyle czasu...? A ja przecież tak lubię serniki (Panowie zresztą też). Nie mogłam tego tak zostawić. Idąc do kuchni, miałam w głowie plan - musiały być gruszki, bo ich zdatność do spożycia malała z każą chwilą, miód - bo do gruszek pasuje idealnie, imbir - żeby całość była przyjemne rozgrzewająca i szczypiąca w język, i oczywiście lekka nuta cytrusowa, która dopełnia smak(...)kuchni - i mieszałam. Efekt? Co najmniej zadowalający. Sernik jest z tych mocno mazistych, sycących, ale przy jedzeniu nie czuć jego ciężkości. Może to za sprawą słodkich, dojrzałych gruszek, które nadają ciastu przyjemnej wilgotności, są miękkie i delikatne. Następnym razem dałabym tylko nieco więcej imbiru - jak na mój gust, jego smak jest jednak nieco zbyt subtelny.Sernik właściwie bardziej jesienny
Pożeraczka, czyli raz adobrzemoim blogu zdecydowanie za dużo było kurczaka, gdyż jest to ulubione mięso mojego połówka:). Nadeszła jednak pora na zmianę i dziś proponuję soczyste kotlety schabowe z kostką z karmelizowanymi gruszkami, podane w sosie cydrowym. Danie jest bardzo łatwe w przygotowaniu, a przy tym bardzo smaczne. Polecam na obiad po zabieganym dniu w pracy. Scroll down for recipe English Kotlety schabowe(...)karmelizowanymi gruszkami w sosie z cydru (4 porcje) Składniki: 4 kotlety schabowe, najlepiej z kostką, (o grubości 1,5 cm) 3 duże gruszki, z usuniętymi gniazdami nasiennymi i pokrojone w plastry 2 łyżki oliwy z oliwek lub oleju rzepakowego 3 ząbki czosnku, pokrojonego w grube plasterki 3 duże gałązki rozmarynu 6 gałązek tymianku sól i pieprz 3/4 szklanki cydru jabłkowego
karmelowy