Delikatny miąsz grillowanej, soczystej gruszki w połączeniu ze świeżą rukolą ,serkiem kozim i chrupiącymi prażonym orzechami jest świetnym pomysłem na wspólne biesiadowanie!Soczysta gruszka rozpływa się w ustach … orzechy chrupią … a dodatek dresingu przyjemnie orzeźwia!Świetna odmiana na kolację , którą każdemu polecam!SKŁADNIKI:-gruszka – 2szt-ser kozi – 100g-orzechy pekan – 50g-świeża rukola – 1garść(...)cukier puder – 1łyżeczka-olej Kujawski z bazylią – 1łyżkaSPOSÓB PRZYRZĄDZENIA:DRESSING:Bazylię drobno siekamy.Mieszamy z olejem smakowym, miodem, octem balsamicznym i odrobiną soku z cytryny.Zagęszczamy cukrem pudrem. GRUSZKI:Gruszki kroimy na 3 części.Układamy na rozgrzanym grillu.Grillujemy po ok. 5min. z każdej strony smarując odrobiną oleju bazyliowego. CAŁOŚĆ:Części grillowanych gruszek przekładamy świeżą sałatą, pokruszonym serem podprażonymi
Ostra na Słodkodiecie, lepiej niech nie patrzą nawet na nie ;) Słodycz ciasta można zrównoważyć gorzką polewą. Ja, aby urozmaicić to ciasto, dodałam cienką warstwę gruszek karmelizowanych na maśle i na miodzie. Trochę obawiałam się efektu, gdyż ryzykownym jest ulepszanie dobrych, sprawdzonych smaków. Na szczęście ten dodatek nie zaszkodził, a jedynie dodał ciekawego posmaku. Nie jest(...)roztopienia masła i uzyskania gładkiego kremu.Uwaga. Powstaje dość luźna masa, ale taka własnie ma być, więc proszę się nie przerażać :)Owoce:4-5 mocno dojrzałych gruszek,3 łyżki miodu,2 łyżki masła,1/2 łyżeczki cynamonu.Gruszki obrać, wykroić gniazda nasienne. Pokroić w kostkę o grubości około półtora cm. Masło stopić na patelni
Codzienna kuchnia niecodziennaTyle czasu...? A ja przecież tak lubię serniki (Panowie zresztą też). Nie mogłam tego tak zostawić. Idąc do kuchni, miałam w głowie plan - musiały być gruszki, bo ich zdatność do spożycia malała z każą chwilą, miód - bo do gruszek pasuje idealnie, imbir - żeby całość była przyjemne rozgrzewająca i szczypiąca w język, i oczywiście lekka nuta cytrusowa, która dopełnia smak(...)kuchni - i mieszałam. Efekt? Co najmniej zadowalający. Sernik jest z tych mocno mazistych, sycących, ale przy jedzeniu nie czuć jego ciężkości. Może to za sprawą słodkich, dojrzałych gruszek, które nadają ciastu przyjemnej wilgotności, są miękkie i delikatne. Następnym razem dałabym tylko nieco więcej imbiru - jak na mój gust, jego smak jest jednak nieco zbyt subtelny.Sernik właściwie bardziej jesienny
Pożeraczka, czyli raz adobrzemoim blogu zdecydowanie za dużo było kurczaka, gdyż jest to ulubione mięso mojego połówka:). Nadeszła jednak pora na zmianę i dziś proponuję soczyste kotlety schabowe z kostką z karmelizowanymi gruszkami, podane w sosie cydrowym. Danie jest bardzo łatwe w przygotowaniu, a przy tym bardzo smaczne. Polecam na obiad po zabieganym dniu w pracy. Scroll down for recipe English Kotlety schabowe(...)karmelizowanymi gruszkami w sosie z cydru (4 porcje) Składniki: 4 kotlety schabowe, najlepiej z kostką, (o grubości 1,5 cm) 3 duże gruszki, z usuniętymi gniazdami nasiennymi i pokrojone w plastry 2 łyżki oliwy z oliwek lub oleju rzepakowego 3 ząbki czosnku, pokrojonego w grube plasterki 3 duże gałązki rozmarynu 6 gałązek tymianku sól i pieprz 3/4 szklanki cydru jabłkowego
karmelowyDziś zapraszam na cudownie wilgotne i aromatyczne jesienne ciasto z gruszkami z dodatkiem świeżego imbiru oraz korzennych przypraw. Jego przygotowanie jest banalnie proste i trwa dosłownie parę chwil, wystarczy tylko wymieszać wszystkie składniki. Natomiast mam tylko uwagę co do owoców. Gruszki, których użyłam były twarde i nie do końca się upiekły(...)Dlatego proponuję używać już lekko dojrzałych owoców lub, przed pieczeniem, obgotować pokrojone gruszki przez chwilę we wrzątku. Inspiracja Bistro mama Jesienne ciasto gruszkowe Proporcje na tortownicę o średnicy 22 cm Czas przygotowania: 60 minut Składniki: 250 g mąki pszennej 170 g brązowego cukru 2 jajka 130 ml kwaśniej śmietany 18 % 130 ml oleju 1 łyżeczka proszku
Kulinarne przygody GatityProsty i efektowny deser 😎 Wydrążone gruszki owinięte paskami francuskiego ciasta, a w środku mała niespodzianka 😉 U mnie była to kostka deserowej czekolady + orzech włoski. Ale równie dobrze możemy do środka włożyć troszeczkę żurawiny, powideł, czy masła orzechowego. Co tylko lubimy i przyjdzie nam do głowy. Składniki: op. gotowego ciasta francuskiego 4 gruszki 4 kostki czekolady + kilka orzechów włoskich(...)roztrzepane jajko - do posmarowania ciasta cukier - do posypania ciasta Wykonanie: Ciasto francuskie rozwijamy. Kroimy wzdłuż na na 1 cm paski. Gruszki obierany ze skórki (zachowujemy ogonek). Kroimy na połowę. Z każdej połówki delikatnie wyjmujemy łyżeczką gniazdo nasienne. Do środka nakładamy nadzienie i składamy dwie połówki razem. Gruszkę owijamy paskami ciasta (ja wykorzystałam na owinięcie jednej gruszki 3 paski ciasta
Walijskie PichcenieJednym z najważniejszych elementów świąteczno-noworocznej kolacji jest oczywiście przystawka. Jeśli szukasz czegoś oryginalnego i eleganckiego, polecam wypróbowanie przepisu na przystawkę z gruszki z konfiturą serem feta i orzechami zapiekaną na chrupiącym cieście francuskim. Ta przystawka to doskonała kombinacja słodkiego smaku gruszki, wyrazistego smaku sera feta i chrupiących orzechów. Całość podana na chrupiących kawałkach ciasta francuskiego, tworzy harmonijną całość, która(...)pewnością zachwyci Twoich gości. Składniki: opakowanie ciasta francuskiego opakowanie sera feta 100 orzechów, pestek słonecznika, dyni( tutaj można pokombinować) 1 kg gruszek typu konferencja( możne również inne próbować) słoiczek konfitury z jagód, porzeczek, malin itp 1 cytryna 1 jajko Przygotować płaską blaszkę z piekarnika, wyłożyć papierem do pieczenia. Piekarnik na grzać do 180 stopni. Gruszki obrać, przekroić na pół, wydrążyć
gotuj ze mnądolewka. To cieszy. Trochę nawet żałuję, że nie ugotowałam go więcej. I nie myślę teraz o moim dziecku, najnormalniej w świecie pomyślałam po prostu o sobie. Kompot ze śliwek, gruszek i jabłek wyszedł naprawdę przepyszny. W związku z tym, że moje dziecko ogólnie jest fanką kompotów, w tej chwili gotuję kolejną porcję owocowego napoju. Tym razem jednak w garnku wylądowała(...)ogóle w związku z tym, że mam okropne zaległości w blogowaniu, wczoraj wieczorem usiadłam i zrobiłam rozpiskę na najbliższe dni. Tak, w niej zdecydowanie już czuć jesień. Są śliwki, gruszki, dynia, jest kapusta, są korzenne przyprawy. Wszystko kręci wokół jesieni, którą tak bardzo lubię. Dziś lecę z drugim typowo sezonowym przepisem, potem będzie ich zdecydowanie więcej. No i mam nadzieję
KardamonovyAleż mi wchodzą ostatnio owsianki. I gruszki. Nie pozostało mi nic innego jak połączyć te dwie gwiazdy. Dodatkowo dorzuciłam do tego odrobinę przyprawy do piernika, z czystej ciekawości. Wyszło super. Składniki: 1 szklanka mleka 5 łyżek płatków owsianych 1 gruszka 1 łyżka suszonej żurawiny spora szczypta przyprawy do piernika (przepis na 2 porcje) Gruszki myjemy, pozbywamy się z nich gniazd(...)Owsianka z dynią, rodzynkami i orzechami Owsianka z bananem i masłem orzechowym Kakaowa owsianka z bananem i orzechami Owsianka z bananem i jagodami Owsianka z kawą zbożową Owsianka z gruszkami i rodzynkami Owsianka z prażonym jabłkiem Owsianka z gruszką i masłem orzechowym Artykuł Owsianka z gruszkami i żurawiną pochodzi z serwisu Kardamonowy
Kardamonovywakacje i zapomnieliśmy o melonie, który bytował sobie w lodówce. Kiedy wróciliśmy był już tak dojrzały, że aż mi go było szkoda. Wylądował więc w blenderze razem z gruszkami, które też wołały o pomstę. Do tego przezdrowy szpinak i zero nabiału, tylko woda. Zapijaliśmy się w trójkę. Składniki: pół melona 2 gruszki duża garść szpinaku 300 ml wody(...)połowy cytryny (przepis na 3 porcje) Obranego melona, bez pestek, kroimy w kawałki i wrzucamy do blendera. Dodajemy do niego obrane gruszki (bez gniazd nasiennych), umyty szpinak, wodę i sok z cytryny. Miksujemy aż do uzyskania gładkiego koktajlu. Podobne przepisy: Koktajl z bananem, kiwi i szpinakiem Koktajl ze szpinakiem, bananem, kiwi i jabłkiem Koktajl ze szpinakiem, jabłkiem i mandarynkami Koktajl
Kardamonovyminut. Po tym czasie należy wlać masę dyniową i piec przez kolejne 30 minut w temperaturze 180 stopni. Po ostudzeniu placek jest gotowy do spożycia. Ciasto z gruszkami Kolejne owoce, które kojarzą się z jesienią to gruszki. One także świetnie sprawdzą się jako baza do wypieków. Pyszną i szybka propozycją jest puszyste ciasto z gruszkami(...)Składniki: 3 szklanki mąki, szklanka cukru, łyżka cukru waniliowego, łyżka proszku do pieczenia, 4 jajka, 1 szklanka jogurtu lub kefiru, pół szklanki oleju, 5-6 gruszek, opcjonalnie kilka łyżek płatków migdałów Sposób przygotowania: W jednej misce należy połączyć z cukrem, cukrem waniliowym oraz proszkiem do pieczenia. W drugiej z kolei wszystkie płynne składniki: jajka, jogurt
Smaki Na Talerzuroku jest urodzaj owoców, warto może zrobić choć kilka słoiczków pysznych gruszek. W czasie zimy swoim smakiem przypominać nam będą lato... Składniki : ok.1,5 kg twardych gruszek 3/4 szklanki 10% octu 1 szklanka cukru 5 szklanek wody kilkanaście goździków ewentualnie laska cynamonu Przygotowanie: Umyte gruszki obrać cienko ze skórki, przekroić na pół i wydrążyć gniazda nasienne Wkładać do wody lekko(...)zakwaszonej kwaskiem cytrynowym, wtedy nie ściemnieją tak mocno- wszystkie na raz wyjąć z tej wody Ugotować zalewę z podanych składników i włożyć obrane i pokrojone gruszki Owoce gotować do "zeszklenia", ale tak by się nie rozleciały (dlatego do przetworu wybieramy twarde owoce ) Do czystych słoiczków wkładamy ostrożnie połówki gruszek, a zalewę gotujemy i nią zalewamy gruszki Zakręcamy czystymi, suchymi dekielkami
Proste PotrawyDziś trzy przepisy na świąteczne przystawki i przekąski. Świetnie sprawdza się zarówno na świątecznym stole jak też kilka dni później na sylwestrowej imprezie. Proste, szybkie smaczne i efektowne. Kawałki gruszki z listkami rukoli zawinięte w szynkę parmeńską, posypane pestkami granatu. Ser kozi z suszoną żurawiną i orzechami, świetny do krakersów. Zawijane ciasto francuskie z miodem, żurawiną, serem brie i orzechami(...)Konieczne wypróbujcie któryś z nich, wszak okazji wkrótce będzie sporo. Wesołych Świąt, radosnego biesiadowania. Dużo zdrowia i miłości dla Was. Print Gruszka z rukolą i szynką paremeńską #wprm-recipe-rating-1 .wprm-rating-star.wprm-rating-star-full svg * { fill: #343434; }#wprm-recipe-rating-1 .wprm-rating-star.wprm-rating-star-33 svg * { fill: url(#wprm-recipe-rating-1-33); }#wprm-recipe-rating-1 .wprm-rating-star.wprm-rating
Cooking for Emilywyznaczonej dla nich porze, sprawia, że możesz cieszyć się ich doskonałym smakiem i masz pewność, że są dojrzałe. Owoce, które możesz spożywać przez cały rok to zdecydowanie jabłka oraz gruszki . Są bogate w wiele witamin. Wykorzystasz je w łatwy sposób do soków, ciast, do obiadu, czy do sałatek. >> Zobacz też: Ice tea – orzeźwiający przepis na herbatę mrożoną w 3 odsłonach(...)Pyszne sezonowe warzywa i owoce – kalendarz W styczniu, lutym oraz w marcu najlepiej spożywać takie owoce jak: jabłka, gruszki, ananasy, mandarynki, grejpfruty, suszone owoce, mango, pomarańcze, awokado, cytryny. Kupując je w sezonie, możesz zjeść ich mniej, dostarczając swojemu organizmowi najwięcej witamin i minerałów. Pozostaną również świeże i zachowają wszystkie cenne właściwości. W przypadku warzyw warto sięgnąć po: pietruszkę, por, roszponkę
Rozdomowiona