gruszka - 6508 przepisów (strona:133/434)

Sałatka Pan krewetka 233

przygotowaniu a wygląda bardzo okazale i apetycznie. PRZEPIS NA SAŁATKĘ PAN KREWETKA Liczba porcji: 2 | Czas przygotowania: 10 minut | Poziom trudności: Łatwy | Składniki 100 g rukoli 1 dojrzała gruszka 1 ser z niebieską pleśnią 200 g krewetek 1/2 szklanki orzechów włoskich 2 ząbki czosnku sól pieprz 2 łyżki oliwy sos 2 łyżki oliwy 2 łyżeczki soku z cytryny 1 łyżka(...)łyżeczka musztardy (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Wykonanie Na patelni rozgrzewamy oliwę, dodajemy do niej przeciśnięty przez praskę czosnek i układamy oczyszczone krewetki. Solimy i smażymy przez 3-4 minuty. Gruszkę obieramy i kroimy w kosteczkę. Ser z niebieską pleśnią również kroimy w kostkę. Na półmisku układamy rukolę, gruszkę, ser z niebieską pleśnią oraz krewetki. Całość posypujemy orzechami. Oliwę mieszamy z sokiem

Przepiski.pl
Chleb pszenno-orkiszowy na zakwasie z orzechami 41

kilka godzin przed zarobieniem ciasta chlebowego dokarmiam go taką samą proporcją (2łyżki mąki żytniej+odrobina wody). Do tego chleba dodałam orzechy włoskie, rozmaryn i czarnuszkę. Starłam także odrobinę gruszki. Chleb najbardziej smakuje… sam! Sam z masłem, posypany posiekanymi orzechami. Jest ciężki, wilgotny, pachnący rozmarynem, chrupiący orzechami. Łączy w sobie mąkę pszenną chlebową i orkiszową. Ciężko z niego uformować okrągły(...)mąki orkiszowej 1,5 łyżeczki soli himalajskiej 300 ml letniej wody 2 łyżki oliwy z oliwek 1 łyżeczka suszonego rozmarynu garść posiekanych orzechów włoskich 1/2 startej gruszki czarnuszka do posypania wierzchu Wykonanie Do misy miksera wsypujemy oba rodzaje mąk, zakwas, sól, oliwę, wodę, zioła i orzechy, ścieramy gruszkę. Za pomocą końcówki z hakiem wyrabiamy ciasto przez ok. 5-8 minut

Raj dla Podniebienia
Chleb pszenno-orkiszowy na zakwasie z orzechami 40

kilka godzin przed zarobieniem ciasta chlebowego dokarmiam go taką samą proporcją (2łyżki mąki żytniej+odrobina wody). Do tego chleba dodałam orzechy włoskie, rozmaryn i czarnuszkę. Starłam także odrobinę gruszki. Chleb najbardziej smakuje… sam! Sam z masłem, posypany posiekanymi orzechami. Jest ciężki, wilgotny, pachnący rozmarynem, chrupiący orzechami. Łączy w sobie mąkę pszenną chlebową i orkiszową. Ciężko z niego uformować okrągły(...)mąki orkiszowej 1,5 łyżeczki soli himalajskiej 300 ml letniej wody 2 łyżki oliwy z oliwek 1 łyżeczka suszonego rozmarynu garść posiekanych orzechów włoskich 1/2 startej gruszki czarnuszka do posypania wierzchu Wykonanie Do misy miksera wsypujemy oba rodzaje mąk, zakwas, sól, oliwę, wodę, zioła i orzechy, ścieramy gruszkę. Za pomocą końcówki z hakiem wyrabiamy ciasto przez ok. 5-8 minut

Raj dla Podniebienia
Ciasto salceson. 116

zwana wiewiórka. Jedno i drugie jest pyszne.  Ciasto jest bardzo proste w przygotowaniu i zawsze się udaje.  Przeważnie robię je z jabłkami. Tym razem pomieszałam jabłka i gruszki. Piekłam w blaszce 32x23 Składniki: 4 jajka 1 szklanka cukru 2 szklanki mąki pszennej tortowej 2 łyżeczki proszku do pieczenia 1 łyżeczka cynamonu 3/4 szklanki oleju 2 gruszki 3 średnie(...)jabłka Wykonanie: Wszystkie składniki na ciasto, oprócz owoców wrzucić do miski.  Zmiksować na jednolite ciasto.   Jabłka i gruszki obrać, usunąć gniazda nasienne i pokroić w kostkę.  Dodać do miski z ciastem i wymieszać łyżką.  Prostokątną blaszkę wyłożyć papierem do pieczenia. Przełożyć do niej ciasto.  Wstawić do piekarnika nagrzanego do temperatury 180 stopni i piec

Agusiowe smakołyki
JESIENNY DESER WIELOOWOCOWY 66

łyżek cukru 1 łyżka cukru cynamonowego 6 łyżek mąki pszennej 1 łyżka proszku do pieczenia 1 plaska łyżeczka cynamonu Mus owocowy: 0,5 kg śliwek 4 jabłka  4 gruszki 3 opakowania galaretki cytrynowej 1 opakowanie żelatyny (60g) (ja używam żelatyny fix deserowej Dr Oetkera) Śmietanka: 330 ml śmietanki kremówki 30% 3 płaskie łyżki cukru pudru 1 łyżka żelatyny Dodatkowo(...)pomocą różdżki lub łyżki delikatnie wymieszać. Piec około 30 minut w temperaturze 180 - 200 stopni C. Mus owocowy - 0,5 kg śliwek umyć, osuszyć i usunąć pestki. Jabłka i gruszki obrać i usunąć gniazda nasienne, pokroić w średnią kostkę. Śliwki, jabłka i gruszki przełożyć do rondelka i podgrzewać na średnim ogniu ok. 10 - 15 minut do czasu, aż owoce puszczą

Ciastka - domowe słodkości
Tort orzechowo - czekoladowy z gruszkowym akcentem i pralinkami Giotto 73

czekoladek Giotto. Do tego towarzystwo gruszkowej galaretki  - przekonajcie się, że jest trafione w punkt. Przestrzeń pomiędzy pralinkami wypełniłam dodatkowo  pokruszonymi bardzo drobno orzeszkami ziemnymi. Planuję dziś wykorzystać gruszki w zalewie korzennej,  które wsadziłam do słoika kilka dni temu. Pomomo sezonu i wysypu owoców jagodowych,  kupiłam niepozorne gruszki, z planem na wykorzystanie ich w pieczeniu. Gruszkowe klimaty(...)chodziły mi wciąż po głowie,  prawdopodobnie przez niedosyt pozostały po powyżej zachwalanym torciku. Dziś więc otworzę w końcu ten słoik,  coraz to bardziej cynamonowych gruszek. Co nastapi później, narazie nie deklaruję

Kronika Piekarnika
Placuszki z serka homogenizowanego 105

oleju. Można je podać solo, z cukrem pudrem, dżemem, kremem czekoladowym lub frużeliną. Ja postawiłam na frużelinę Apple & Pear in Jelly od Allnutrition. To pyszne kawałki jabłek oraz gruszek zanurzone w delikatnym żelu, w konsystencji podobnym do kisielu. Frużelina nie ma w składzie cukru, ani aspartamu - słodzona jest erytrolem. Zawiera aż 80% najwyższej jakości owoców! 100 g produktu(...)Osobiście nie przepadam za kupnymi dżemami, a ta frużelina bardzo mnie zaskoczyła już od pierwszej łyżeczki. Ma intensywny, mocno owocowy smak, podobny do domowych przetworów. Na pierwszy plan wychodzi gruszka, którą czuć bardzo wyraźnie zaraz po spróbowaniu, a za nią pojawia się delikatna jabłkowa nuta. Doskonały dodatek do placuszków, naleśników, gofrów, owsianek oraz innych deserów i wypieków. Składniki: (około

Kuchnia MagdaLeny
Placuszki z serka homogenizowanego 105

oleju. Można je podać solo, z cukrem pudrem, dżemem, kremem czekoladowym lub frużeliną. Ja postawiłam na frużelinę Apple & Pear in Jelly od Allnutrition. To pyszne kawałki jabłek oraz gruszek zanurzone w delikatnym żelu, w konsystencji podobnym do kisielu. Frużelina nie ma w składzie cukru, ani aspartamu - słodzona jest erytrolem. Zawiera aż 80% najwyższej jakości owoców! 100 g produktu(...)Osobiście nie przepadam za kupnymi dżemami, a ta frużelina bardzo mnie zaskoczyła już od pierwszej łyżeczki. Ma intensywny, mocno owocowy smak, podobny do domowych przetworów. Na pierwszy plan wychodzi gruszka, którą czuć bardzo wyraźnie zaraz po spróbowaniu, a za nią pojawia się delikatna jabłkowa nuta. Doskonały dodatek do placuszków, naleśników, gofrów, owsianek oraz innych deserów i wypieków. Składniki: (około

Kuchnia MagdaLeny