Składniki: 1 pojedyncza pierś z kurczaka (160g), 125g startego sera żółtego, 4 łyżki kukurydzy, 3 plastry ananasa z puszki, sól, pieprz, olej, 1-2 placki tortilli. Przygotowanie: Pierś kurczaka pokroić w kostkę, posolić, popieprzyć, dodać łyżkę oleju, wymieszać i podsmażyć. Na połowie placka tortilli (lub na dwa placki tortilli rozłożyć po połowie składniki) wyłożyć mięso, kukurydzę, pokrojonego ananasa, posypać starym(...)złożyć na pół. Tak przygotowany placek tortilli położyć na rozgrzanym grillu elektrycznym i zapiekać do momentu aż placek się zarumieni i ser żółty się roztopi. Składniki, które podczas grillowania wypłynęły, delikatnie drewnianą łyżką zgarnąć z powrotem do środka placka. Można podawać z sosem majonezowo czosnkowym. Przepis na taki sos znajdziecie tu kliknij. Smacznego
W kuchni u Monikiwszystkie przyprawy. Pierś z kurczaka myjemy, osuszamy i kroimy w spore kwadraty. Tak samo postępujemy z papryką, cukinią oraz cebulą. Warzywa kroimy. Wszystkie składniki wkładamy do naczynia i mieszamy. Ziemniaki wyjmujemy, posypujemy tymiankiem i wykładamy na blachę przykryta papierem i wstawiamy do piekarnika rozgrzanego do 170 stopni na 30-40 minut ( w międzyczasie obracamy). Warzywa i kurczaka nadziewamy na patyczki(...)szaszłyków i posypujemy przyprawą do szaszłyków. Grillujemy z każdej strony. Podajemy z sosami,sałatkami. Tak jak lubicie. Smacznego
ChilliJemypiersi z kurczaka drobno posiekana (opcjonalnie) -papryka słodka szczypta -łyżeczka kopiasta parmezanu -masło; łyżeczka -oliwa; dwie łyżki Masło rozgrzewamy z oliwą. Wrzucamy cebulę. Po chwili dorzucamy odsączone i drobno posiekane borowiki. Podsmażamy na wolnym ogniu 5-7 minut. Podlewamy kilkoma łyżkami wywaru z grzybów i podduszamy. Solimy, pieprzymy i dodajemy oregano. Czynność powtarzamy do momentu, aż grzyby będą miękkie. Kurczaka(...)przyprawiamy solą, papryką i pieprzem. Grillujemy i odstawiamy. Kurczaka łączymy z grzybami, po minucie dodajemy śmietanki (4-5 łyżek), przyprawiamy szczyptą szafranu. Odcedzony makaron dorzucamy do patelni, podsypujemy parmezanem, podsmażamy dwie minuty mieszając. Smaczności
BaRepasdzieła! Składniki: pierś z kurczaka batat cukinia fasolka szparagowa papryka zielone szparagi pomysł na ....kurczaka z czosnkiem i ziołami olej rzepakowy Sposób przygotowania: Batata umyj, obierz i pokrój w paski lub kosteczkę. Dodaj cukinię, fasolkę, paprykę i szparagi. Całość umieść w woreczku ( w zestawi z pomysłem na). Woreczek zamknij i umieść na tacce aluminiowej na grillu. Kurczaka zamarynuj przez(...)minut w przyprawach z kapką oleju. Czas grillowania zależy od rodzaju grilla. Danie będzie gotowe, gdy kurczak będzie złoty a warzywa miękkie. Podawaj na gorąco z ulubionym sosem lub bez. Smacznego! Ten i inne przepisy znajdziecie na stronie http://www.wielkiapetyt.blogspot.com
Wielki apetytwiosennego. Oczywiście ten z grilla na świeżym powietrzu nie może się równać do domowo wykonanego szaszłyku z elektrycznego grilla. ,,, Ale,na dobry początek: Szaszłyk drobiowy SKŁADNIKI: 2 piersi z kurczaka 1 żółta papryka 1 cebula 1 cukinia kilka pieczarek kilka plasterków boczku przyprawa do grilla, oliwa z oliwek z czosnkiem Wszystkie produkty należy umyć i oczyścić. Pokroić w kostkę(...)miski. Przyprawić przyprawą do grilla i polać czosnkową oliwą z oliwek. Pozostawić na 30, by się choć trochę zamarynowało :) Nabijać na patyk szaszłykowy po kolei jak kto lubi. Grillować na 4 do momentu zarumienienia się mięska :D podawać z tym co kto lubi: ketchup, musztarda sos czosnkowy... Adaptacja żołądka przeprowadzona pomyślnie :D Wiosno nadchodź jak najszybciej
MarciochaKucharzywarzyw albo grillowanymi warzywami. Puree z dyni Poniżej znajdziecie także łatwy przepis na puree z dyni, które możecie przygotować w słoikach na zimę lub zamrozić. Puree dyniowe może być składnikom wielu wypieków, zup i sosów albo zastąpić ziemniaki. Pożywny i zdrowy mus dyniowy to bogactwo witamin i antyoksydantów, w tym beta-karotenu, witaminy C i błonnika. Kurczak pieczony w cydrze(...)puree z dyni - składniki 2 piersi kurczaka Zagrodowy 1 dynia piżmowa 400 ml cydru jabłkowego 100 g masła 100 ml śmietany 36% kmin i nasiona kolendry do smaku ulubione kiszonki np. rzodkiew, kapusta, kalarepa tłuszcz do smażenia Jak zrobić kurczaka pieczonego w cydrze Piersi obsypujemy kminem po czym podsmażamy na tłuszczu od strony skóry do momentu aż nabierze ciemno
Kulinaria - potrawy z różnych stron światanajważniejsze. A ja mam dla Was dzisiaj kurczaka yakitori. Idealny na obiad lub na imprezę jako przekąska. Do tego proponuję surówkę z pora i pomarańczy . Składniki 2 podwójne piersi z kurczaka 3 łyżki sosu teriyaki 2 łyżki sosu sojowego 1 ząbek czosnku 1/4 łyżeczki imbiru 1 łyżka sezamu Mięso umyć i pokroić w grubszą kostkę. Sos teriyaki, sos sojowy, imbir(...)dokładnie i połączyć z mięsem, aby całe było pokryte zalewą. Przykryć i odstawić na godzinę do lodówki. Po tym czasie na patyczki do szaszłyków nabijać mięso i grillować na patelni grillowej aż mięso będzie miękkie i kleiste. Po usmażeniu posypać sezamem. kurczak yakitori
O kuchni z uczuciemkminu rzymskiego 1 łyżeczka ziaren kolendry 1 łyżka słodkiej papryki szczypta chili 1 płaska łyżeczka pieprzu ziołowego 1/2 łyżeczki tymianku sól Dodatkowo: patyczki do szaszłyków ulubiony sos Przygotowanie: Piersi z kurczaka umyć, osuszyć, pokroić w kostkę i przełożyć do miski. Dodać pokrojony boczek i pokrojoną w plastry cebulkę. Paprykę umyć, usunąć gniazdo nasienne, pokroić i również włożyć do miski. Następnie(...)rzymski z ziarnami kolendry i tymiankiem, chili, suszoną paprykę, pieprz ziołowy, oliwę i sól. Wszystko wymieszać i odstawić na około 1 godzinę. Zamarynowane składniki nadziewać na przemian na patyczki. Grillować ze wszystkich stron przez około 12-15 minut lub upiec w piekarniku (200°C przez około 25-30 minut). Smacznego
Oryginalny smakzaprezentuję łączą w sobie takie właśnie zestawienie. Są delikatne i soczyste. Doskonale smakują serwowane z sosem czosnkowym.Umyte i osuszone piersi z kurczaka pokroić na małe kwadratowe kawałki. Przełożyć do miski i wymieszać je z jogurtem, przyprawą do złotego kurczaka i sokiem z cytryny. Przykryć i trzymać w lodówce przez minimum 3 godziny. Brzoskwinie odsączyć na sitku(...)podzielić na nieco większe niż mięso kawałki. Przygotować patyczki do szaszłyków i nabijać na nie na przemian kawałki kurczaka i brzoskwiń. Szaszłyki piec na grillu, lub w piekarniku z funkcją grillowania, obracając je co jakiś czas, aż do momentu kiedy ładnie się zarumienią z każdej strony.Źródło: przepisy.pl
Świat Domowej Kuchnidrugi etap konkursu dostałam 7 zgłoszeń, w tym 2 dzisiaj w dniu ogłoszenia wyników. Z tych zgłoszeń skusiłam się na wypróbowanie 2 dań, serce moje podbiła pierś kurczaka w marynacie owocowo-winnej pani Sylwii Naumowicz i to do niej pojedzie kolejny zestaw Kamis.Poniżej moje wykonanie tego dania. Ale...mój mąż nie wyobraża sobie grila bez kawałka dobrej karkówki(...)piwie wprost uwielbia, więc Aga Milutka czekam również na Twoje dane na maila, dla Ciebie nagroda pocieszenia ode mnie, mam nadzieje ze się też przyda :)majka190382@o2.plJa podałam je na grillowanym bakłażanie. Naprawdę zasmakuje smakiem, uwielbiam zurawinę, w sezonie zbieramy ją rodzinnie i robię z niej przetwory nigdy jednak nie używałam do marynaty,dzięki temu pomysłowi napewno marynaty na grila bede
Z Majeczką w kuchnibędzie słodkości, ale fantastyczny przepis na kurczaka! Kurczak satay, to grillowany / smażony kurczak w bardzo aromatycznej marynarcie. Najczęściej podaje się go z sosem orzechowym na bazie mleka kokosowego. Smakuje genialnie i jest świetnym pomysłem zarówno na obiad, jak i imprezowe danie. Koniecznie spróbujcie! SKŁADNIKI: * filet z kurczaka – 500 g * czosnek – 2 ząbki * świeży imbir(...)łyżka * sos sojowy – 1 łyżka * brązowy cukier – 1 łyżeczka * mielona kolendra – 1 szczypta * kumin – 1 szczypta * chili – 1 szczypta SPOSÓB PRZYRZĄDZENIA : MIĘSO: Piersi czyścimy, kroimy w podłużne , grube paski. Czosnek miażdżymy ze startym imbirem, sokiem z cytryny, sosem sojowym , kolendrą, kuminem, kurkumą , chili i olejem. Wkładamy mięso, zawijamy w folię, odstawiamy do lodówki
Ostra na Słodkopodwójna pierś z kurczaka oliwa pomidorowa spod suszonych pomidorów sól, czarny pieprz, zioła prowansalskie, czosnek granulowany 2 małe cukinie 1 ½ strąka czerwonej papryki 2-3 szalotki Sposób przygotowania: Pierś z kurczaka myjemy, osuszamy papierowym ręcznikiem i kroimy w dużą kostkę. Mięso marynujemy w oliwie pomidorowej, soli, czarnym pieprzu, ziołach prowansalskich i granulowanych czosnku przez kilka godzin w szczelnie owiniętym folią(...)grube plastry, paprykę w duże kawałki, cebulę szalotkę w plasterki. Warzywa nabijamy na przemian z mięsem na drewniane patyczki. Szaszłyki posypujemy ziołami prowansalskimi, solą i czarnym pieprzem i grillujemy na naoliwionym ruszcie lub patelni grillowej obracając co chwila na inną stronę. Serwujemy z dodatkiem sosu czosnkowego i sałatki z świeżych warzyw
Pyry na Gazpół a cebulę siekamy w pióra. Kurczaka smażymy na patelni kilka minut z każdej strony(aby nie był zbyt suchy). Na placek układamy sałatę, kurczaka, paprykę pomidorki i cebulę. Zwijamy w placka. Grillujemy kilka minut z każdej strony. Podajemy z sosem czosnkowym* -> 3 łyżki jogurtu greckiego -> 3-4 ząbki czosnku -> Zioła prowansalskie, bazylia, sól pieprz
Jedz zdrowo żyj zdrowo!smaku, ew. ulubione przyprawy do grilla Pierś kurczaka płuczemy i osuszamy. Kroimy ją w niezbyt grube, kilkucentymetrowe paski i odkładamy na bok. Z podanych składników przygotowujemy marynatę. Obtaczamy w niej dokładnie mięso i odstawiamy do lodówki, najlepiej na całą noc. Przystępujemy do tworzenia szaszłyków. Na każdy patyczek nadziewamy metodą "na harmonijkę" pasek przyprawionego kurczaka, następnie kostkę ananasa, znów mięso(...)następnie gruby plaster cebuli. Czynność powtarzamy do wyczerpania składników. Szaszłyki w tej formie najlepiej grillować na patelni, nie jednorazowych tackach, ponieważ z tych drugich nie do końca udaje się je ściągnąć w całości (przerabiałam to kilka razy... ;) ). Grillujemy do momentu, aż mięso będzie ścięte, ale nie suche w środku. Gotowe podajemy z sałatą z pomidorami, ogórkiem i oliwkami w sosie
Kuchenna Kontrrewolucyaniewielki kabaczek 1, 5 czerwonej dużej papryki 30 dag piersi z kurczaka 2 cebule 20 pomidorków koktajlowych pieprz, sól, przyprawa do kurczaka, ostra papryka Z porcji wychodzi 10 niedużych szaszłyków. Mięso myjemy, wycinamy żyłki i kroimy w dużą kostkę. Przyprawiamy solą, pieprzem, ostrą papryką, przyprawą do kurczaka. Przykrywamy folią i zostawiamy je na kilka godzin (lub całą(...)lodówce, żeby przeszło przyprawami. Na noc zamaczamy w wodzie patyczki do szaszłyków, żeby uniknąć przypalania na grillu. Bezpośrednio przez grillowaniem myjemy i kroimy w dużą kostkę paprykę oraz kabaczka. Cebulę kroimy w grube plastry. Pomidorki jednie myjemy. Nadziewamy w dowolnej kolejności naprzemiennie wszystkie składniki. Ja zaczęłam i skończyłam na pomidorkach. Efekt widoczny na zdjęciach. Smacznego! Podawać z sosami! Przepisy
Humanistka w kuchni