Przepis na "lizaki" z kurczaka w maśle orzechowym podpatrzyłam u K. Okrasy i robiłam je już kilkakrotnie. Szczególnie dużą popularnością cieszyły się podczas letniego grillowania. Delikatne i soczyste mięso z kurczaka, podane na patyczkach w postaci "lizaków" to świetny pomysł nie tylko na zabawę w plenerze, ale także na każda imprezę w tym oczywiście sylwestrową. Soczyste mięso w orzechowo - kwaskowej(...)więcej sylwestrowych przekąsek. "Lizaki" z kurczaka w maśle orzechowym Składniki : 500g piersi z kurczaka 2 łyżki masła orzechowego 2 łyżki sosu sojowego 3 łyżeczki miodu 1 łyżeczka przyprawy curry 1 mały ząbek czosnku oliwa z oliwek sok z limonki (do smaku) Przygotowanie : Kurczaka pokroić w paski grubości około 1cm. W misce dokładnie wymieszać masło orzechowe z miodem
Codzienne GotowanieZapraszam do wypróbowania :) Składniki: Duża podwójna pierś z kurczaka cukinia 2 czerwone papryki średnie 2 cebule 3 łyżki koncentratu pomidorowego pół szklanki wody przyprawy (sól, pieprz, bazylia, zioła prowansalskie, papryka ostra, oregano) Przygotowanie: Ryż ugotować. W międzyczasie umyć i pokroić drobno kurczaka, paprykę i cukinię. Cebulę posiekać w piórka. Rozgrzać patelnię do grillowania z odrobiną oliwy i wrzucić kurczaka
ChilliJemymłodszej Siostry C. Tam również grill - burgery, piersi z kurczaka i kiełbaski w ilości wystarczającej na wyżywienie pułku wojska. Uff... Najadłam się. Bardzo. Ale jakie to było dobre! Uwielbiam mięsko z grilla. Z przyjemnością również zauważyłam, że obyło się bez kłopotów żołądkowych, które mnie nękały w zeszłym roku. Niech żyje wiosna i grillowanie!Najlepszym dodatkiem do mięs z grilla, poza
Pożeraczka, czyli raz adobrzedrobiowe. Mięso przyprawiłam domową mieszanką gyros i połączyłam z cukinią. Tak przygotowane mięso jest bardzo soczyste. Szaszłyki proponuję podać z sosem czosnkowym lub sosem tzatziki . Składniki: cała podwójna pierś z kurczaka (wyjdzie około 7-8 szaszłyków) 3 malutkie cukinie patyczki do szaszłyków olej rzepakowy sól Składniki marynaty do mięsa: 5 ząbków czosnku przeciśniętych przez praskę czubata łyżeczka oregano (polecam przyprawy(...)pół płaskiej łyżeczki soli kilka łyżek oleju rzepakowego Wykonanie: Szaszłyki przygotowujemy minimum 2 godziny przed grillowaniem. Cukinię myjemy i bez obierania kroimy na plasterki o grubości około 0,5 cm. Polewamy ją 3-4 łyżkami oleju rzepakowego i dokładnie w nim obtaczamy. Cukinię solimy. Piersi myjemy, osuszamy na ręczniku papierowym i kroimy na niewielkie kawałki o grubości około
Smak mojego domuPiersi kurczaka przekrajamy wzdłóż na pół, aby wyszły cieńsze filety. 2. W miseczce mieszamy ze sobą wszystkie składniki marynaty. 3. Smarujemy kurczaka marynatą za pomocą silikonowego pędzelka. 4. Rozgrzewamy grill elektryczny do 200℃ (można też użyć patelni grillowej lub zwykłej). 5. Kładziemy kurczaka na grillu, zamykamy go i grillujemy przez 6 minut
Prosto z Kotłaświeżo mielony pieprz Przygotowanie: 1) Pierś kurczaka oczyść z błonek, opłukać i osuszyć, a następnie pokroić w paski. 2) Wszystkie składniki na marynatę (sos sojowy, olej, chili) dokładnie ze sobą wymieszać. 3) Kawałki kurczaka wrzucić do marynaty, wymieszać i odstawić do lodówki na co najmniej 30 min. 4) Po tym czasie kawałki kurczaka grillować, na rozgrzanej patelni grillowej
Fitsweet.meświeżo mielony pieprz Przygotowanie: 1) Pierś kurczaka oczyść z błonek, opłukać i osuszyć, a następnie pokroić w paski. 2) Wszystkie składniki na marynatę (sos sojowy, olej, chili) dokładnie ze sobą wymieszać. 3) Kawałki kurczaka wrzucić do marynaty, wymieszać i odstawić do lodówki na co najmniej 30 min. 4) Po tym czasie kawałki kurczaka grillować, na rozgrzanej patelni grillowej
Fitsweet.memoje ulubione talerze, które dostałam od Patrycji zupełnie bez okazji. Na tych samych talerzach podałam jej właśnie powyższe risotto z batatem, z figami, z kozim serem, z kurczakiem grillowanym w ziołach. Największą frajdę sprawia mi gotowanie dla innych, ten podziw w ich oczach kiedy podaję skończone danie. Kiedy wszyscy robią zdjęcia, kiedy talerz jest taki piękny, jest jak moje małe(...)białego wina litr bulionu szalotka ząbek czosnku szafran, kilka nitek sól, pieprz 1 mały batat 3 figi 50 g sera koziego 300 g piersi kurczaka świeża bazylia tajska, skórka otarta z cytryny, sól, pieprz do dekoracji: oregano świeże, bazylia tajska Na oliwie z oliwek podsmaż szalotkę i czosnek. Dodaj pokrojonego w kostkę
Mango PapajaJamiego. Polecam lekturę! Znajdziecie w niej łatwe przepisy na klasyczne dania zainspirowane podróżami autora. Z pewnością zainspirują także was do kulinarnych eksperymentów. Składniki:500 g mięsa z kurczaka (filet z piersi lub udek)4 chlebki arabskie lub pita1 cytryna pokrojona na cząstkiMarynata:kawałek świeżego imbiru wielkości kciuka, obrany i drobno starty1 łyżka pikantnej papryki w proszku1 łyżeczka kurkumy1 łyżeczka(...)pestki i przekładamy miąższ łyżką do miski. Dodajemy pozostałe składniki dipu oraz szczyptę soli i pieprzu. Wszystko razem rozgniatamy widelcem.Przed przystąpieniem do smażenia nabijamy zamarynowane kawałki kurczaka na wykałaczki i stawiamy patelnię do grillowania na średnim ogniu. Kiedy patelnia będzie bardzo gorąca, kładziemy na niej szaszłyki i smażymy je przez około 7-10 minut, przewracając od czasu do czasu
Smakowity Blog Kulinarnysól i pieprz 600 g piersi w kurczaka lub innego mięsa (udek z kurczaka lub karkówki, a także tofu) Przygotowanie: Skórkę z pomarańczy zetrzeć i wycisnąć sok z pomarańczy. Papryczkę chilli pokroić drobno, dodać do soku razem z resztą składników. Kurczaka pokroić wzdłuż i zamarynować co najmniej na 1h, a najlepiej przez całą noc. Grillować na ogniu lub na patelni
Katarzyna Skórska - dietetyk klinicznySposób przygotowania: Pierś z kurczaka pokroić w kostkę, a następnie wymieszać z curry, 1 łyżką miodu, kurkumą, pieprzem oraz ziołami. Odstawić na 30 min do lodówki. Ryż ugotować w wodzie. Ananasa oraz pomarańcze obrać ze skórki, pokroić w kostkę. Jogurt naturalny wymieszać z pieprzem, posiekaną pietruszką oraz bazylią, dokładnie wymieszać. Pierś grillować na patelni. Do ryżu dodać mięso, pokrojone
Fit-aminaDziś mam dla was przepis na pyszne "lizaki" z kurczaka na ostro . Pomysł na tak przygotowane mięso podpatrzyłam u Donny Hay, popularnej, australijskiej kucharki. Danie jest
Codzienne Gotowaniepomidory, pokrojoną w piórka cebulę, pierś z kurczaka i czosnek podsmaż na zalewie z suszonych pomidorów. Makaron odcedź i wymieszaj z usmażonymi składnikami. Całość przełóż do żaroodpornego naczynia, a na wierzch połóż pokrojony w cienkie plastry ser mozzarella. Piecz przez 25 minut w temperaturze 180°C. Podawaj z posiekaną natką pietruszki. Sałatka z grillowanymi warzywami i mozzarellą Sałatka z grillowanymi
Mojewlasne.plupodobania patyczki do szaszłyków Wykonanie: Piersi z kurczaka kroimy w kostkę. Wszystkie przyprawy mieszamy ze sobą, dodajemy olej, taka marynata smarujemy mięso. Odstawiamy do lodówki na min 4 godz. Paprykę kroimy w większą kostkę, cukinię kroimy w plastry , tak samo postępujemy z cebulą. Pieczarki obieramy. Na patyczki szaszłykowe nabijamy naprzemiennie mięso, warzywa, pieczarki. Grillujemy lub pieczemy w piekarniku
Z Majeczką w kuchniŚwięta, święta i po świętach. Jak to niesamowicie szybko zleciało. Przez aurę za oknem i perspektywę poświątecznego tygodnia, spędzonego od 8 do 23 w pracy, nie
BaRepas